Dodaj do ulubionych

Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie?

21.05.10, 12:13
Patrzę i oczom nie wierzę....żadnych dodatkowych opłat, ubezpieczeń
etc (poza prowizją). Niska marża (2,39% - dla tych, którzy zapewnią
wpływy na rachunek w wysokości 2500zł i dokonają 5 transakcji
bezgotówkowych w miesiącu).
Dla 290.000zł wyliczyli mi ratę - 1036 zł przy kredycie RnS.
Czy ktoś ma doświadczenia z tym bankiem? Doszukuję się haczyków w
tej ofercie smile Najważniejsze pytanie jest takie - czy ten bank
ustala oprocentowanie na podstawie decyzji zarządu???
Jak zwykle - proszę o pomoc, za która z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • michas007 Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 21.05.10, 14:36
      Tak to wygląda. Teraz prowizja 1,95%, a więc promocja wink
      Wibor jest rynkowy.
      Pozdrawiam
      • mmmmarta Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 21.05.10, 14:46
        Wibor rynkowy - ufff. Żadnych haczyków? Niemożliwe!!! smile)) Muszę
        zatem udać się do tegoż banku, bo oferta jest naprawdę baaaardzo
        konkurencyjna.
        A jakie ten bank ma opinie wśród doradców? Wiecie coś? Będę
        wdzięczna za każdą informację.
        • michas007 Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 21.05.10, 15:53
          Jeśli te wszystkie zabawy z kontem to nie jest dla Was przeszkoda, to
          kredyt jest dosyć jasny.
          Poczytaj blog Samcika (żeby nie było - wiele banków ma coś za uszami):
          samcik.blox.pl/2010/04/Fortis-i-hipoteki-czyli-klient-z-pistoletem.html
          • mmmmarta Odpowiedź na bloga... 22.05.10, 03:52
            Z tym LTV na 80% to nie do końca tak jest. Promocja obejmuje również kredyty na
            100% LTV w RnS pod warunkiem, że posiada się 3-letni staż pracy. Mnie natomiast
            poinformowano, że gdybyśmy zrobili np. 4 transakcje bezgotówkowe (zamiast 5) to
            marża wraca do poziomu 2,5%, a nie jak jest napisane 'podwyższona o 0,5 p.p.'
            (2,39+0,5=2,89). Ale jeśli rzeczywiście daje to taką marżę to popieram - jest to
            skandal!

No i nie wiem co robić sad Millenium na dobrą ofertę ale dużo kosztów 'ukrytych'
            (ubezpieczenia etc.) Jestem w kropce a w poniedziałek muszę złożyć wniosek do
            wybranego banku. Ktoś pomoże w wyborze? uncertain
    • ziut19 Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 21.05.10, 16:05
      Mnie tam Fortis nie przekonuje.
      Zawsze ciezko skladalo mi sie tam wnioski.
      Z drugiej strony: czy 2,39% to naprawde az tak rewelacyjna oferta?
      • michas007 Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 21.05.10, 16:26
        Może teraz już jest lepiej? W końcu sporo ludzi przeszło do DnB i
        pewnie pamiętasz jak tam analiza wyglądała do niedawna wink
      • mmmmarta Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 22.05.10, 03:42
        Hmmm 2,39 to naprawdę atrakcyjna oferta dla RnS z LTV 100%. Wszędzie jest raczej
        2,5. A jak jest 2% to ubezpieczenia, dodatki, ukryte koszty...

Dzięki za link! Przeczytam na pewno.
        • mmmmarta Ale... 22.05.10, 03:43
          Generalnie polecacie ten bank? Jakie napotkaliście problemy? wink
          • michas007 Re: Ale... 22.05.10, 17:15
            W PKO BP marża podobna jak w Fortisie z kontem. Do tego prowizja lub
            ubezpieczenie (z dwojga złego chyba lepiej niższa prowizja).
            Konstrukcja kredytu standardowa (prowizja/ubezpieczenie od utraty
            pracy, ubezpieczenie niskiego wkładu, cross-selling- konto i karta
            kredytowa bez konieczności zasilania, wykonywania operacji itp.).
            Plus w Fortisie jest brak ubezp. niskiego wkładu - rzadko spotykane.
            • mmmmarta Re: Ale... 22.05.10, 19:14
              Niby te 'akcje' z kontem nie są trudnością ale okazuje się, że jeśli dokonamy 4
              transakcji zamiast 5 marża wraca do poziomu 2,89!! to sporo...

Wolałabym kredyt z wyższą prowizją a z brakiem ubezpieczeń. Niski wkład - to
              jasna sprawa ale utrata pracy, życie (beznadziejne ubezpieczenie jeśli już się
              takowe posiada) - to tylko dodatkowe koszty. Najgorsze w tych ofertach jest to,
              że te ubezpieczenia to xx% raty, która de facto też się przecież zmienia
              (wzrasta) a więc i wysokość miesięcznego ubezpieczenia także...

Już zgłupiałam i nie wiem, która oferta atrakcyjniejsza sad
              • michas007 Re: Ale... 22.05.10, 20:18
                Ale.. W Millennium ubezp. na życie jest liczone od salda zadłużenia,
                które z czasem maleje.
                Niekoniecznie opłaca się płacić wysoką prowizję - podziel wysoką
                prowizję przez okres kredytowania (w m-cach) i może się okazać, że
                dodatkowe miesięczna składka ubezp. wyjdzie taniej (przy zerowej
                prowizji jak w Mille).
                Pozdrawiam
                • mmmmarta Re: Ale... 25.05.10, 17:25
                  Liczyliśmy - prowizja wychodzi taniej

30x12=360x60zł=21600zł (koszt ubezpieczenia na życie w ciągu 30 lat....)

Prowizja w Fortis - w najgorszym wypadku (można ją negocjować) - 5800zł.

Jest różnica, co? wink
                  • michas007 Re: Ale... 26.05.10, 08:42
                    Ok, widzę, że jesteś zdecydowana. To dobrze, bo to tylko Wasza
                    decyzja.
                    PS. Ubezp. na życie faktycznie niektórych zniechęca do oferty
                    Millennium. Warto jednak mieć takie zabezpieczenie w przypadku, gdy
                    tylko jedno z dwojga pracuje lub ma znacznie większe dochody.
                    Trochę przeszacowałaś sumę składek - przez cały okres wyniosłaby
                    niespełna 15.000 zł.

Pozdrawiam
                    • mmmmarta Re: Ale... 26.05.10, 18:27
                      Zdecydowana...? A gdzie tam smile Po prostu nie przemawia do mnie Millenium
                      jakoś....uprzedzenie (po opiniach na forach - przyznaję) czy cuś? smile Przyznaj
                      jednak, że oferta Fortisa jest atrakcyjniejsza od Millenium na dzień dzisiejszy.
                      Może po 30 latach spłaty bilans wychodzi na 'zero' ale ja nie zamierzam go
                      spłacać 30-tu lat...(takie optymistyczne podejście smile
                      Dziękuję za pomoc.
        • ziut19 Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 24.05.10, 15:05
          mmmmarta napisała:

> Hmmm 2,39 to naprawdę atrakcyjna oferta dla RnS z LTV 100%.
          Wszędzie jest raczej
          > 2,5. A jak jest 2% to ubezpieczenia, dodatki, ukryte koszty...

Naprawde nie masz ani grosza na wklad wlasny? Moze warto uzbierac z
          5, 10% by miec marze w okolicach 2%.
          • mmmmarta Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 24.05.10, 20:51
            Oczywiście, że mam 'grosz na wkład własny'. Tyle, że te 29000zł niewiele daje a
            ja wolę tą gotówkę gdzieś zainwestować.
            • ziut19 Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 26.05.10, 16:22
              A moze dac. I to nawet marze 1,75%.
              • mmmmarta Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 26.05.10, 18:28
                Ok. A jak się to przekłada na raty? 1030zł (marża 2,39%) do marży 1,75% z jaką
                ratą?
                • ziut19 Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 26.05.10, 20:07
                  Jutro potwierdze i dam odpowiedz.
                  • ziut19 Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 26.05.10, 22:05
                    Rata bez doplaty wynosi 1.523 zl. Co do doplaty zalezy od
                    powierzchni.
                    • mmmmarta Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 27.05.10, 17:50
                      Dlaczego dopłata zależy od powierzchni?
                      Mieszkanie ma 49,5 m2 smile - łapiemy się doskonale. 0,5 metra więcej i klapa -
                      wiem, wiem smile Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
                      • michas007 Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 27.05.10, 23:08
                        Im mieszkanie większe (tj. przekracza 50m2) tym nieco niższe dopłaty.
                        Mieszkanie może mieć max.75 m2, więc do klapy daleko.
                        • ziut19 Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 28.05.10, 10:52
                          Ale doplata do 50 m, wiec faktycznie idealnie.
                      • ziut19 Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 28.05.10, 11:29
                        A rata z doplata rozpoczyna sie od 860 zl.
                        • mmmmarta Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 04.06.10, 17:36
                          Dzięki wielkie za pomoc. Czekam teraz na decyzję...Fortis i Millenium z
                          naciskiem na Fortis, bo suma sumarum wychodzi taniej smile
                          • aryst Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 07.07.10, 07:16
                            czy ktoś orientuje się jaki jest czas oczekiwania w fortisie na decyzję
          • pierwszy_kredyt Re: Paribas Fortis Bank RnS - ktoś coś wie? 02.02.11, 13:19
            Jestem w dość zaawansowanym etapie decyzji kredytowej w Paribas Fortis. Kredyt RnS 172 tys. pln na 15 lat. marża 1,5% w promocji bo normalnie 2%.
            Bank dzisiaj zrobił wycene nieruchomości za 350 pln i jak na razie to jedyne opłaty. Wniosek złozyłem 8 dni temu. jak na razie wszystko idzie sprawnie ale nie chce zapeszać. dam znać za pare dni jak będzie decyzja. Ale stresik jest...
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka