Dodaj do ulubionych

Zakup kamienicy proszę o rady..

14.11.10, 20:16
Witam zarabiam aktualnie 1750 GPB netto (na kontrakcie od ponad 6 mies) i nie utrzymuje nikogo poza sobą (wydatki w granicach 400-500GPB mies) , planuje kupno niewielkiej kamienicy w Polsce (całość pod wynajem). Moje wolne środki to nieco ponad 100000 PLN cena kamienicy 450000 PLN resztę planuje pokryć kredytem. W związku z tym nasuwa mi się wiele pytań:
Jaki bank wybrać?
Lepiej walucie czy raczej PLN?
Wybrać raty równe na 30 lat i nadpłacać co wydaje się bezpiecznym rozwiązaniem czy raczej malejące na możliwie krótki okres aby jak najszybciej spłacić kredyt?

Obserwuj wątek
    • brandmind.pl Re: Zakup kamienicy proszę o rady.. 15.11.10, 12:37
      Witam, ponieważ zarabiasz w GPB to najbardziej wskazany byłby kredyt w tej samej walucie, uniezależni Cie to od zmian kursowych - spłata kredytu będzie neutralna dla Twoich dochodów - kredyt w GPB jest niżej oprocentowany niż w PLN ponieważ niższy jest LIBOR od WIBOR-u. Na Twoim miejscu starałbym się o spłatę w ratach malejących - wówczas mniej się zapłaci bankowi odsetek - ale problemem może tutaj być Twoja zdolność kredytowa. Jeśli przebywasz niedaleko Londynu - to odwiedź placówkę PKO BP (151 Shaftesbury Avenue, WC 2H 8AL LONDYN w pobliżu stacji metra "Leicester Square") - tam powinieneś się wiele dowiedzieć i załatwić kredyt.

Pozdrawiam, Bogdan
      Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
      • mateusz7890 Re: Zakup kamienicy proszę o rady.. 15.11.10, 19:29
        Dziękuje za odpowiedź. Zastanawia mnie czy równe raty nadpłacane w miarę możliwości odpowiednimi kwotami po spłaceniu nie będą tym samym dla mojego portfela co raty malejące? W wypadku równych rat co miesięczna kwota do opłacenia będzie niższa dzięki czemu w razie problemów z gotówką stanowi mniejsze obciążenie dla mnie. Natomiast przy aktualnej pensji jestem wstanie sporo nadpłacać i tym samym skracać systematycznie okres kredytowania a co za tym idzie zmniejszać kwotę odsetek jakie otrzyma bank?
        • brandmind.pl Re: Zakup kamienicy proszę o rady.. 16.11.10, 10:30
          Witam ponownie, w przypadku spłacania kredytu ratami malejącymi, każda następna rata kredytu jest niższa, dodatkowo dokonując nadpłacenia kredytu znacznie ją możesz jeszcze zmniejszyć - taki był Twój plan. W ten sposób spłacając kredyt - zyskujesz na kosztach kredytu, ponieważ kredyt spłacany ratami malejącymi jest dużo tańszy od kredytu, który spłaca się ratami równymi. Oczywiście przy ratach malejących ich wysokość na początku spłaty jest zauważalnie wyższa. Czy nadpłacanie będzie dla Twego portfela tym samym co raty malejące - to zależy jedynie od Ciebie i wysokości Twoich nadpłat.

Pozdrawiam, Bogdan
          Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
          • z17 Re: Zakup kamienicy proszę o rady.. 19.11.10, 20:11
            A gdzie w tym planie środki na remont kamienicy? Kamienica z zasady nie jest nowa. Poza tym adaptacja na cele biurowe kosztuje (bo chyba nie chcesz jej wynajmować na cele mieszkalne?). Poza tym za 450.000 PLN to ja nie bardzo wiem, w jakim rejonie Polski można kupić kamienicę, chyba w Hrubieszowie. W każdym większym mieście tyle kosztuje małe/średnie mieszkanie w bloku.

Biznesplan kalkuluj tak, aby ratę kredytu spłacać z wpływów z najmu tej kamienicy, a nie z aktualnej pensji. Poza tym nie wyobrażam sobie prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce przy siedzeniu na etacie w GB. Myślisz, że taki najem to samograj? O święta naiwności...
            • arfer Re: Zakup kamienicy proszę o rady.. 20.11.10, 00:53
              Idea Bank
              GNB
              PKO BP
            • arfer Re: Zakup kamienicy proszę o rady.. 20.11.10, 00:53
              Idea Bank
              GNB
              PKO BP
              • mateusz7890 Re: Zakup kamienicy proszę o rady.. 20.11.10, 08:07
                Nie spodziewałem się że szacowane koszty remontu okażą się tak duże i przekroczą 200000. Przewidywany dochód z najmu nawet w tym przypadku powinien być wyższy od samej raty kredytu. Co do ceny jak pisałem miasto nie wielkie a sam budynek wymaga dofinansowania, przy aktualnej sytuacji na rynku aby coś sprzedać cena musi być odpowiednio niska więc niema czemu się dziwić. Wiem że moje pytanie zabrzmiało nieco naiwnie i ciężko będzie się zająć taką inwestycją na odległość. Pozostaje dokładnie policzyć jeszcze raz i zastanowić się nad sensem tej inwestycji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka