Dodaj do ulubionych

kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadaczy

12.07.04, 12:57
Otwieram nowy wątek dla posiadaczy kredytu w CHF w Multi- i mBanku.
Piszcie o wszystkim ( np. prognozy liboru CHF, stóp w Szwajcarii, zmianach
strategii banków, linki do ciekawych prognoz rynkowych aby zdążyć wykonać
korzystny ruch,... ).
Pytajcie o wszystko na ten temat i przekazujcie swoją wiedzy innym
współbraciom w takim kredycie! To nie egzamin, tu nie ma wyścigu szczurów -
jedziemy na tym samym wózku.
Taka wymiana wiedzy o swoim kredycie z posiadaczami identycznego produktu
jest niezmiernie cenna i niedostępna gdziekolwiek.
Obserwuj wątek
    • lukrecja8 Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 12.07.04, 13:56
      widzę fedeks, że jesteś nieźle zaangażowany ideologicznie!! to dobrze, ja też
      tak mam smile chętnie przystępuję do forum, na razie nie mam za wiele do
      wniesienia, ale jakby ktoś miał pytania, to chętnie odpowiem.
      na razie stópki u nas idą do góry, mam nadzieję, że złotówa się umocni! oby
      lepper ani lpr nie doszli do władzy!!!
      pozdrawiam
      ps. zgodnie z sugestią odezwałam sie też na maila smile
      • lukrecja8 Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 12.07.04, 14:38
        odbiło mi maila do ciebie. zapraszam do pisania na mój adres:
        lukrecja8@gazeta.pl
        • doradcy.expandera Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 12.07.04, 16:47
          Chętnie służę dodatkowymi informacjami nt. tego produktu. Mamy z tym bankami
          bardzo dobre relacje - na tyle dobre że np. mBank oferuje dla naszych klientów
          specjalne warunki.
          • naturella Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 12.07.04, 17:00
            doradcy.expandera napisał:

> Chętnie służę dodatkowymi informacjami nt. tego produktu. Mamy z tym bankami
            > bardzo dobre relacje - na tyle dobre że np. mBank oferuje dla naszych
            klientów
            > specjalne warunki.

Jakie?
            • doradcy.expandera Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 13.07.04, 15:56
              Do niedawna mielismy 6,2 % w PLN i 2,95 % w CHF dla każdego (!) w mBanku. Teraz
              mamy praktycznie dla każdego w obu bankach 2,95 % w CHF z możliwością zejścia o
              ok. 0,2 pkt proc. w dół. Myśle ze wkrótce wspolnie z tymi bankami znowu
              zaproponujemy coś "specjalnego"
          • fedeks Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 13.07.04, 02:28
            doradcy.expandera napisał:

> Chętnie służę dodatkowymi informacjami nt. tego produktu. Mamy z tym bankami
            > bardzo dobre relacje - na tyle dobre że np. mBank oferuje dla naszych
            klientów
            > specjalne warunki.

Proszę o informacje: Kiedy ostatnio zarząd banku zmieniał oprocentowanie
            kredytu i z jakiego powodu. Czy musi taką decyzję dokładnie uzasadnić? Ten
            punkt w umowie jest dość enigmatyczny.
            • lukrecja8 Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 13.07.04, 08:23
              oprocentowanie kredytów zmieniło się w tym roku trzykrotnie, za każdym razem w
              dół, tak mnie poinformowali w centrum kredytowym.
              a dlaczego?? może żona prezesa się dobrze spisała smile)))
        • fedeks Re: do lukrecja8 kredyt CHF w Multi- i mBanku 13.07.04, 02:25
          lukrecja8 napisała:

> odbiło mi maila do ciebie. zapraszam do pisania na mój adres:
          > lukrecja8@gazeta.pl

no nie wiem czemu odbiło maila, wszystko działa prawidłowo, więc spróbuj
          jeszcze raz - dziekuję

biorę taki kredyt - prowizja 0,8% oprocentowanie 2,75% to chyba dobry kredyt na
          rynku: nasze stopy procentowesą nieistotne - oby szwajcerzy się nie rozkręcili
          albo nasze elity u władzy. Jak na dziś to PLN się umacnia. Czyli szybko brać
          kredyt teraz.smile smile
          • lukrecja8 Re: do lukrecja8 kredyt CHF w Multi- i mBanku 13.07.04, 08:24
            podałeś mi adres: fedek@poczta.onet.pl
            spróbowałam też: fedeks@poczta.onet.pl
            i nic sad((
            • fedeks Re: do lukrecja8 kredyt CHF w Multi- i mBanku 14.07.04, 09:39
              jezu, nie wiem dlaczego poczta nie przyjmuje od Ciebie - masz wilczy bilet w
              internecie? smile
              no to jeszcze raz podaję: fedek@poczta.onet.pl oraz fedeks@gazeta.pl
              inne maile przychodzą
          • aragorn77 Re: do lukrecja8 kredyt CHF w Multi- i mBanku 13.07.04, 14:23
            ***fefek*** czy możesz zdradzić przy jakim udziale własnym dostałeś 0,8 i
            2,75% ?
            • lukrecja8 Re: do lukrecja8 kredyt CHF w Multi- i mBanku 13.07.04, 14:47
              a najlepiej dla jakiej sumy i na ile lat smile
            • fedeks Re: do lukrecja8 kredyt CHF w Multi- i mBanku 14.07.04, 09:44
              aragorn77 napisał:

> ***fefek*** czy możesz zdradzić przy jakim udziale własnym dostałeś 0,8 i
              > 2,75% ?

mój udział własny to 23%, na 25 lat, kredyt spory
            • fedeks Re: do lukrecja8 kredyt CHF w Multi- i mBanku 14.07.04, 10:23
              aragorn77 napisał:

> ***fefek*** czy możesz zdradzić przy jakim udziale własnym dostałeś 0,8 i
              > 2,75% ?

spory oznacza powyżej 500 tys. PLN
      • fedeks Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 13.07.04, 02:31
        lukrecja8 napisała:

> widzę fedeks, że jesteś nieźle zaangażowany ideologicznie!! to dobrze, ja też
        > tak mam smile chętnie przystępuję do forum, na razie nie mam za wiele do
        > wniesienia, ale jakby ktoś miał pytania, to chętnie odpowiem.
        > na razie stópki u nas idą do góry, mam nadzieję, że złotówa się umocni! oby
        > lepper ani lpr nie doszli do władzy!!!
        > pozdrawiam

Na pochybel oszołomom!
        Skąd taki klej do Feuerbacha? Tak tylko pytam. smile
        > ps. zgodnie z sugestią odezwałam sie też na maila smile
        • lukrecja8 Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 13.07.04, 08:25
          klej to ja mam do wielu osób i rzeczy - odpowiednio: mądrych lub pięknych. a
          sygnaturki zmieniam raz po raz
          • fedeks Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 14.07.04, 09:52
            lukrecja8 napisała:

> klej to ja mam do wielu osób i rzeczy - odpowiednio: mądrych lub pięknych. a
            > sygnaturki zmieniam raz po raz

zauważyłem

powiedz co nieco o swoich doświadczeniach kredytowych - rozumiem,że jesteś w
            trakcie

jeśli nie chcesz na forum, to na maila - oba działają smile napewno działają !
    • romeska Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 16.07.04, 19:18
      a mnie mbank zaproponowala oprocentowanie 3,6% na 15 lat kredyt 75 tys zlotych
      mam nadzieje ze wszytsklo pojdzie po mojej mysli i frakn nie bedzie szalecsmile
      pozdrawiam
      • ejacko3 Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 16.07.04, 19:35
        romeska napisała:

> a mnie mbank zaproponowala oprocentowanie 3,6% na 15 lat kredyt 75 tys zlotych
        > mam nadzieje ze wszytsklo pojdzie po mojej mysli i frakn nie bedzie szalecsmile
        > pozdrawiam

Jestem pośrednikiem, moge Ci zaproponować 2,95% w mBanku na tch samych
        warunkach. Żadnych opłat. Jesteś zainteresowana/y - odezwij się ejacko@interia.pl
    • p.wrona Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 16.07.04, 23:08
      Witam współwątkowiczów wink
      Pytanie: Jeśli kredyt jest wypłacany w transzach, to po jakim kursie jest przeliczana kolejna (druga, trzecia itd.) transza na CHF? Po kursie z dnia wypłaty transzy, czy z dnia uruchomienia kredytu, rozumianego jako dzień wypłaty pierwszej transzy? W umowie jest napisane, że przelicza się po kursie z dnia "uruchomienia kredytu", ale co to w praktyce znaczy w przypadku wypłat w transzach?

Pozdrawiam.
      • romeska Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 17.07.04, 16:24
        u mnie kazda transza urumomiana jest wg kursu z dnia uruchomienia
        • aragorn77 Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 21.07.04, 22:01
          PYTANIE:
          Czy można jednoczesnie ubiegać się (złożyć wnioski kredytowe) do mBanku i
          Multibanku i wybrać lepszą ofertę? Czy może złożenie w jednym automatycznie
          wyklucza możliwość otrzymania kredytu w multi?
          Dzięki z info.
          • p.wrona Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 21.07.04, 22:36
            Oficjalnie na pewno nie można. Ale możesz spróbować - może Ci się uda.

Tak a propos - po co składać jednocześnie wnioski do tych banków, przecież one mają praktycznie takie same warunki kredytów? A do tego to prawie ten sam bank.

Pozdrawiam.
            • aragorn77 Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 22.07.04, 17:37
              też tak myslałem do przedwczoraj i bardzo się zdziwiłem, że jest inaczej. I nie
              są to różnice rzędu kilku setnych punktu %-owego.
              • fedeks Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 22.07.04, 20:14
                czy możesz napisać dokładnie co masz na myśli?
                co "jest inaczej"?
                czekając na szczegóły już kilka osób nerwowo gryzie pazury czy wybrało lepszy
                czy gorszy kredyt !
                to ta sama grupa kapitałowa - BRE Bank
                • aragorn77 Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 06.08.04, 18:21
                  fedeks napisał:
                  > czy możesz napisać dokładnie co masz na myśli?
                  > co "jest inaczej"?

Ssładając te same (bez wyjątku) dokumenty do obu banków:
                  - w Multi zaproponowano mi: CHF 3,80, prowizja 2%
                  - w mBanku: CHF 2,95, prowizja 1%

> to ta sama grupa kapitałowa - BRE Bank

Jak widać o niczym to nie przesądza.
                  PS. Pan reprezentujący Multi był z W-awy, a przedstawiciel mB z Łodzi...

pozdrawiam.
              • p.wrona Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 22.07.04, 23:19
                No to napisz jakie to różnice... Bo oprocentowanie akurat mają identyczne.

Pozdrawiam.
    • jkier Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 28.07.04, 10:23
      mam pytanie odnosnie kredytu w mBanku:
      zamierzam wziąć kredyt hip. w wysokości 315 000 zł na 30 lat. Czy mogę liczyć
      na lepsze warunki niż: 2,95% oprocentowanie i 2 % prowizji ? Jesli moge to na
      jakie ? Do jakiego poziomu jest szansa wynegocjowania lepszych warunków ?
      Dodam, że takie warunki własnie obejmuje aktualna promocja dla młodych
      małżeństw na którą się załapuję, ale chciałbym wynegocjowac lepsze warunki.
      • lukrecja8 Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 28.07.04, 10:28
        dialog w banku a propos prowizji:
        -czy prowizję mogę negocjować
        -oczywiście
        1%?
        -nie ma problemu
        smile)
        co do oprocenotowania - myślę że też można powalczyć!!
        powodzenia!
        • mko Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 28.07.04, 13:39
          dobre smile
          az załuję, że sam nie byłem taki mądry (rok temu brałem kredyt).
          Mam pytanie -czy w trakcie spłacania kredytu można negocjować niższe
          oprocentowanie (np. z powodu zmiany zarobków)? Próbował już ktoś kiedyś? Z
          jakim skutkiem?

pozdr
          mko

ps. Bardzo dobry pomysł to forum
          • fedeks Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 29.07.04, 00:48
            mko napisał:

> dobre smile
            > az załuję, że sam nie byłem taki mądry (rok temu brałem kredyt).
            > Mam pytanie -czy w trakcie spłacania kredytu można negocjować niższe
            > oprocentowanie (np. z powodu zmiany zarobków)? Próbował już ktoś kiedyś? Z
            > jakim skutkiem?
            >
            zmiany zarobków na wyższe czy niższe? -to określa tylko twoją zdolność
            kredytową.
            spróbować możesz, czemu nie, ale jakiego argumentu użyjesz? że inne banki
            obniżają? że spadły stopy w Szwajcarii? że obniżył się LIBOR lub inne parametry
            finansowe na rynku polskim? pogadać na ten temat możesz, tylko nie wyjdź na
            głupka, będziesz miał "absmak" i po co? przygotuj się dobrze i wtedy rozmawiaj.
            > pozdr
            > mko
            >
            > ps. Bardzo dobry pomysł to forum
      • fedeks Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 29.07.04, 00:41
        jkier napisał:

> mam pytanie odnosnie kredytu w mBanku:
        > zamierzam wziąć kredyt hip. w wysokości 315 000 zł na 30 lat. Czy mogę
        liczyć
        > na lepsze warunki niż: 2,95% oprocentowanie i 2 % prowizji ? Jesli moge to na
        > jakie ? Do jakiego poziomu jest szansa wynegocjowania lepszych warunków ?
        > Dodam, że takie warunki własnie obejmuje aktualna promocja dla młodych
        > małżeństw na którą się załapuję, ale chciałbym wynegocjowac lepsze warunki.

wszystkie warunki próbuj negocjować. 1% prowizji jest napewno w zasięgu,
        oprocentowanie: może 2,85% skorzystaj z doradcy expandera - ich obsługa jest
        darmowa a sam chyba nic lepszego nie wynegocjujesz.
    • jkier Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 28.07.04, 21:47
      A jak jest ze wcześniejszą spłatą kredytu ?
      W par 28 i 29 regulaminów zarówno Multibanku i mBanku (są praktycznie
      identyczne) jest coś mgliście o tym napisane. Czy wpłata większej kwoty zasila
      tylko kapitał i automatycznie obniża odsetki czy idzie częściowo zarówno w
      odsetki i w kapitał ?
      Dodam, że większa wpłata niż wynika to z planu spłat obniża całą ratę
      kapitałowo-odsetkową pozostawiając okres spłaty taki sam.
      • fedeks Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 29.07.04, 01:03
        jkier napisał:

> A jak jest ze wcześniejszą spłatą kredytu ?
        > W par 28 i 29 regulaminów zarówno Multibanku i mBanku (są praktycznie
        > identyczne) jest coś mgliście o tym napisane. Czy wpłata większej kwoty
        zasila
        > tylko kapitał i automatycznie obniża odsetki czy idzie częściowo zarówno w
        > odsetki i w kapitał ?
        > Dodam, że większa wpłata niż wynika to z planu spłat obniża całą ratę
        > kapitałowo-odsetkową pozostawiając okres spłaty taki sam.

jeśli będziesz miał wolne 50.000 PLN, wpłać, zmniejszasz kwotę kredytu czy
        kapitał i wtedy wybierasz: albo utrzymujesz okres kredtytu (wciąż np. 20 lat) i
        od następnej raty masz nowy harmonogram z niższymi ratami albo masz takie same
        raty ale pozostało ci już tylko 12 lat na zakończenie kredytu.
        Ale policz sobie czy taka kwota może pracować dla ciebie inaczej: dobre
        fundusze inwestycyjne mogą dać 10-30% zysku (zależy który fundusz i jakiego
        poziomu bezpieczeństwa - akcje czy bony skarbowe), twój kredyt hipoteczny
        bierze od ciebie np. 4%, dodaj koszty i okaże się że z zysku spłacasz
        oprocentowanie kredytu i zostaje jeszcze w twojej kieszeni 10%. Opłaca się?
        Pokombinuj, pieniądze muszą pracować dla swojego właściciela a nie leżeć i
        pachnieć. Chyba,że nie możesz spać w nocy bo masz kredyt do spłacania. Ale cały
        świat się kredytuje, pomieszkaj na Zachodzie, zmienisz nastawienie do branie
        kredytów (rozsądnego). Powodzenia. Poradź się może w expanderze, oni doradzają
        też na temat lokat finansowych.
    • moniqa3 Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 09.08.04, 09:14
      Witam wszystkich

przymierzam sie do kredytu w mBanku, ale mam watpliwosci, glownie zwiazane z
      tym, ze nie moge sie dowiedziec jak oni ustalaja oprocentowanie kredytu. W
      zwiazku z tym mam do Was pytnie: jak wam sie uklada wspolpraca z mBankiem? jak
      czesto zmienia oprocentowanie, czy mam sie przejmowac zapisami o wypowiedzeniu
      umowy w razie gdy bank stwierdzi, ze moja sytuacja sie pogorszyla itd... Bede
      brac kredyt na 30 lat, wiec to jest troche czasu, a tu w umowie zakaz brania
      innych kredytow bez zgody banku. Jakie jest Wasze zdanie o tym banku?

Monika
    • adpa Re: kredyt CHF w Multi- i mBanku - forum posiadac 13.08.04, 07:37
      Chyba moge już nazwać siebie posiadaczem kredytu w CHF w Multibanku. Procedura
      załatwiania przypominała droge przez mękę. Chciałem kredyt na zakup działki
      budowlanej na 30 lat przy 5% wkładzie własnym. Miało być lekko łatwo i
      przyjemnie. Pierwszy kontakt b. pozytywny - wydawało się, że bank żada tylko
      niezbędnych dokumentów. Później okazało się, że to była zmyłka a zastosowano
      metodę "kropelkową" czylio dozowania wymagań. Całość trwała blisko 1,5 m-ca i
      tylko cierpliwości sprzedającego mogę zawdzieczać, że doszło do finału.
      Jawiększy minus? Otóz przy pierwszym kontakcie nie zostałem poinformowany, że
      jeżli mój wkład własny jest niższy niż 20% to musze tę róznicę ubezpieczyć
      (8,4% od róznicy między 5 a 20 co u mnie wynosiło 1 400 zł - raptem) Poza tym
      Pan z łodzi zakwestionował wartośc metra działki i zażądał wykonania operatu
      szacunkowego. Kolejny dodatkowy koszt. W sumie jestem na razie zadowolony, że
      skończyłem - nie mialem doświadczeń w innych bankach ale chyba ze swojej strony
      nie będe polecał multibanku. Na marginesie dodam, że swoje konto mam w mbanku
      ale na złożony wniosek nikt nie raczył nawet odpowiedzieć - do dzisiaj po 2
      miesiacach ma status ZŁOŻONY. I bardzo fajnie. Pozdrawiam
    • fedeks Re: do experta - 4 dni po podniesieniu stóp procen 29.08.04, 17:06
      RPP podniosła stopy o 50 pkt. czy są jakieś przewidywania, jak ten fakt wpłynie
      na kredyt w CHF w mBanku? to jest pytanie do Expandera
    • nikasob środki bilansujące w mbanku 30.08.04, 10:45
      Czy ktoś z tego korzysta? Jak to wygląda w praktyce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka