Dodaj do ulubionych

jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-)

27.10.05, 08:49
Hejka
Po nowosciach politycznych (koalicja pis-lpr-samoobrona i po w opozycji) dzis
moge powiedziec.. moze biorac kredyt w pln traci sie na oprocentowaniu ale
spi sie spokojnie.
Dodam, ze sam wystapilem o kredyt w CHF i zaczynam miec coraz wiecej
watpliwosci...
Pozdrowienia,
Przemek
Obserwuj wątek
    • doradca.ing Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 10:50
      .....i słusznie.Pisałem o tym na wcześniejszych postach.Nadmieniam,że nie
      jestem przeciwnikiem walut.Niski kurs,to dobra szansa na spłacanie kredytów
      walutowych(wychodzenie z nich)a nie zaciąganie nowych.Przy takim kursie i
      takim "ukierunkowaniu politycznym",to nic innego jak "strzelanie
      samobója".Jeszcze jest możliwość i szansa-przeżucić na pln.W ING obecnie bez
      prowizji.Pozdrawiam,A.S. 0-600-671-430.

przemekk74 napisał:

> Hejka
      > Po nowosciach politycznych (koalicja pis-lpr-samoobrona i po w opozycji) dzis
      > moge powiedziec.. moze biorac kredyt w pln traci sie na oprocentowaniu ale
      > spi sie spokojnie.
      > Dodam, ze sam wystapilem o kredyt w CHF i zaczynam miec coraz wiecej
      > watpliwosci...
      > Pozdrowienia,
      > Przemek
      • p_majorek Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 10:59
        Polecam kalkulatory na stronie open finance. Zrob symulacje z wariantem nawet
        3.00 zl za franka po 4 miesiaech i takim kursie do konca splaty. Dla sumy
        300.000, 360 miesiecy splat, 2,50 za franka na poczatku, oprocentowanie PLN
        6.00%, CHF 2,20 (milenium) - jestem ponad 100.000 do przodu. Dla 5% PLN, wciaz
        50.000.
        A 3.00 zl za franka z pewnoscia nie utrzyma sie przez 30 lat...smile))

Wlasnie biore kredyt we frankach. Czekam na uruchomienie pierwszej transzy i
        troche mnie to cieszy. Gdybym bral tydzien temu, na transzy 70.000 stracilbym
        1000 frankow. Dzis tyle jestem do przodu, przynajmniej na poczatku...

P
        • doradca.ing Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 11:10
          CHF nie będzię przez 30 lat walutą kredytową.Po wejściudo strefy euro
          (możliwe 2009)będzie.... euro.Zostanie jednak ta sama marża banku.Pozdrawiam.

p_majorek napisał:

> Polecam kalkulatory na stronie open finance. Zrob symulacje z wariantem nawet
          > 3.00 zl za franka po 4 miesiaech i takim kursie do konca splaty. Dla sumy
          > 300.000, 360 miesiecy splat, 2,50 za franka na poczatku, oprocentowanie PLN
          > 6.00%, CHF 2,20 (milenium) - jestem ponad 100.000 do przodu. Dla 5% PLN,
          wciaz
          > 50.000.
          > A 3.00 zl za franka z pewnoscia nie utrzyma sie przez 30 lat...smile))
          >
          > Wlasnie biore kredyt we frankach. Czekam na uruchomienie pierwszej transzy i
          > troche mnie to cieszy. Gdybym bral tydzien temu, na transzy 70.000 stracilbym
          > 1000 frankow. Dzis tyle jestem do przodu, przynajmniej na poczatku...
          >
          > P
          • dzundze Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 11:15
            > CHF nie będzię przez 30 lat walutą kredytową.Po wejściudo strefy euro
            > (możliwe 2009)będzie.... euro.Zostanie jednak ta sama marża banku.Pozdrawiam.

Witam
            Może się czepiam ale w UE chyba nikt nie zabrania kredytów w CHF, poza tym to
            zwycięzca wyborów raczej nie pali się do strefy euro. Kolejnym pytaniem jest jak
            będzie wyglądało przewalutowanie pln -> euro(jakoś tak niewyobrażam sobie żeby
            banki na tym nie zarobiłysmile)
            pozdr
            • doradca.ing Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 11:24
              Jak jest już kredyt w chf i wchodzimy w euru,to w wielu,w wielu sytuacjach
              kredyt będzie podwójnie przewalutowywany(chyba,że jest w umowie specjalny
              zapis).To oczywiście w wielu sytucjach są TYLKO domysły.A jak jest NAPRAWDĘ
              TERAZ,to proszę sprawdzić naszą giełdęsad((.Pozdrawiam.

dzundze napisał:

> > CHF nie będzię przez 30 lat walutą kredytową.Po wejściudo strefy euro
              > > (możliwe 2009)będzie.... euro.Zostanie jednak ta sama marża banku.Pozdraw
              > iam.
              >
              > Witam
              > Może się czepiam ale w UE chyba nikt nie zabrania kredytów w CHF, poza tym to
              > zwycięzca wyborów raczej nie pali się do strefy euro. Kolejnym pytaniem jest
              ja
              > k
              > będzie wyglądało przewalutowanie pln -> euro(jakoś tak niewyobrażam sobie ż
              > eby
              > banki na tym nie zarobiłysmile)
              > pozdr
              • moqa2709 Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 11:29
                wow ! to ty już wiesz jak będą przewalutowywane kredyty po wejściu Euro? No to
                nieźle! O może znasz jeszcze datę...kiedy?
                • doradca.ing Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 12:02
                  To przecież nie jest żadna tajemnica,kiedy się planuje na wejście do strefy
                  euro.Każdy może się doszukać tej informacji.Ty teżsmile).

moqa2709 napisała:

> wow ! to ty już wiesz jak będą przewalutowywane kredyty po wejściu Euro? No
                  to
                  > nieźle! O może znasz jeszcze datę...kiedy?
          • nalim_1 Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 30.10.05, 20:18
            doradca.ing napisał:

> CHF nie będzię przez 30 lat walutą kredytową.Po wejściudo strefy euro
            > (możliwe 2009)będzie.... euro.Zostanie jednak ta sama marża banku.Pozdrawiam.

To stwierdzenie chyba oznacza, że Szwajcaria zostanie wchłonięta przez UE - a
            na to się chyba nie zanosi, co? Dlaczego niby CHF ma się zamienić w EUR?
        • hanka13 Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 13:34
          Jesli chcialbys byc do przodu, nalezalo wziac kredyt teraz w PLN, kiedy CHF ma
          niski kurs, i przewalutowac kiedy CHF pojdzie w gore- zwykle wiosna...Oplacenie
          wyzszych procentow za kredyt zlotowy przez kilka miesiecy to nic w porownaniu
          ze strata, jaka poniesiesz, jesli CHF pojdzie w gore jeszce o kilka-kilkanascie
          groszy...
          Natomiast jak na razie mozesz tylko powiedziec, ze jestes o 1000 CHF MNIEJ do
          tylusad
          hanka
          • doradca.ing Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 13:37
            Trafne stwierdzeniawink)

hanka13 napisała:

> Jesli chcialbys byc do przodu, nalezalo wziac kredyt teraz w PLN, kiedy CHF
            ma
            > niski kurs, i przewalutowac kiedy CHF pojdzie w gore- zwykle
            wiosna...Oplacenie
            >
            > wyzszych procentow za kredyt zlotowy przez kilka miesiecy to nic w porownaniu
            > ze strata, jaka poniesiesz, jesli CHF pojdzie w gore jeszce o kilka-
            kilkanascie
            >
            > groszy...
            > Natomiast jak na razie mozesz tylko powiedziec, ze jestes o 1000 CHF MNIEJ do
            > tylusad
            > hanka
      • przemekk74 Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 12:26
        Hejka
        tylko jeszcze nie zapominajmy... waluta zyskuje na wartosci bo ludziska widza
        oczami wyobrazni (ciekawe dlaczego ? przeciez Lepper to taki mily czlowiek)
        pogorszenie w gospodarce (zapowiedzi zwiekszenia/utryzmania wydatkow i
        cudownego obnizenia podatkow przez PIS).. a jezeli to nastapi to wzrosnie
        inflacja czyli takze kredyty w PLN.. wiec czekam na ustopsunkowanie sie do tego
        doradcysmile
        Wiec dlaczego kredyt w PLN ma byc po katastrofie gospodarczej koryzstniejszy od
        walutowego?
        Pozdrowienia,
        Przemek
        • europejczyk5 Ludzie...dajcie na luz... 27.10.05, 12:51
          Jaka katastrofa gospodarcza....? Może się zadziać tylko syndrom JANOSIKA-
          \odebrać bednym-dać bogatymsmile
        • doradca.ing Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 13:34
          A jaka ma być ta"katastrofa gospodarcza"?

przemekk74 napisał:

> Hejka
          > tylko jeszcze nie zapominajmy... waluta zyskuje na wartosci bo ludziska widza
          > oczami wyobrazni (ciekawe dlaczego ? przeciez Lepper to taki mily czlowiek)
          > pogorszenie w gospodarce (zapowiedzi zwiekszenia/utryzmania wydatkow i
          > cudownego obnizenia podatkow przez PIS).. a jezeli to nastapi to wzrosnie
          > inflacja czyli takze kredyty w PLN.. wiec czekam na ustopsunkowanie sie do
          tego
          >
          > doradcysmile
          > Wiec dlaczego kredyt w PLN ma byc po katastrofie gospodarczej koryzstniejszy
          od
          >
          > walutowego?
          > Pozdrowienia,
          > Przemek
          • przemekk74 Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 16:39
            np PIS przerobi rade polityki pienieznej na uslugodawcze cialo i zacznie
            drukowac pusty pieniadz albo np sprzeda kupe obligacji na rynku zeby zapchac
            roznice dochody-wydatki, poza 13 i 14tkami w budzetowce wprowadzi 15tki i
            16tki.. nie wazne.. mam raczej inne pytanie: co takiego mogloby byc przyczyna
            stanu, ze np oprocentowanie kredytow w PLN nie ulega zmianie a kurs CHF rosnie
            np do 3,4PLN? - no zachec jakos do tego kredytu w pln (mowie powaznie bo umowy
            jeszcze nie podpisalem a chce wziac 240 tys..wiec prowizja warta grzechu )
            Przemek
            • doradca.ing Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 17:36
              Zapraszam do spotkania.Pozdrawiam i do zobaczenia,A.S. 0-600-671-430.
              P.S.Nasz bank życzy 20%wpłaty własnej.Jak to nie problem to zapraszamsmile.

przemekk74 napisał:

> np PIS przerobi rade polityki pienieznej na uslugodawcze cialo i zacznie
              > drukowac pusty pieniadz albo np sprzeda kupe obligacji na rynku zeby zapchac
              > roznice dochody-wydatki, poza 13 i 14tkami w budzetowce wprowadzi 15tki i
              > 16tki.. nie wazne.. mam raczej inne pytanie: co takiego mogloby byc przyczyna
              > stanu, ze np oprocentowanie kredytow w PLN nie ulega zmianie a kurs CHF
              rosnie
              > np do 3,4PLN? - no zachec jakos do tego kredytu w pln (mowie powaznie bo
              umowy
              > jeszcze nie podpisalem a chce wziac 240 tys..wiec prowizja warta grzechu )
              > Przemek
    • europejczyk5 Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 12:07
      A może jeszce kiedy do UE i do NATOsmile)
    • mdulniak Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 12:36
      Mam kredyt we frankach i bynajmiej nic nie zakłóca mojego snu. Kilka miesięcy
      temu moja rata wynosiła 620 zł obecnie ok 580-590. teraz może zapłace ok 600-
      610. Nie mam z tym problemu. Propozycja w złotówkach była 1000zł. Dopóki nie
      przekrocze tej wysokości śpię spokojnie. A raczej nie przekroczę. Zreszta ja
      chyba jestem jakimś "innym" kredytobiorcom bo nie zajmuje sie przez cały
      miesiąc kursem franka. Dwa dni przed uruchomieniem kredytu sprawdzam kurs i
      przelewam odpowiednią kwotę do banku. Wzięłam kredyt żeby mieć własny kąt a nie
      zamartwiać sie codziennie kursem waluty. To kwestia długoterminowa. A
      umacnianie złotówki dot. wszystkich walut a nie tylko franka.
      Poza tym biorac pod uwagę możliwość wzrostu inflacji i ew. załamania gospodarki
      kredyty w złotówkach też wzrosną.
      • moqa2709 Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 12:41
        dołączam się w 100% smile
    • jod23 Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 15:18
      w porach moga robic Ci co własnie podpisali lub podpisują Ci co biora w
      transzach itd. bo po przeliczeniu moze im zabraknąć jak juz emocje opadną i PLN
      znów sie wzmocni
      trzeba na to patrzeć długofalowo
      i tu jest najwieksze ryzyko , że zgodnie z zapisami w waszych umowach bank moze
      sam przewalutować Wam z CHF na PLN bo przy czarnym scenariuszu nagle kredytu
      Wam tyle narośnie ,że w ocenie banku wykroczy to poza Wasza zdolność kredytowa
      i jesteście ugotowani na nic placze że może za kilka miesięcy PLN wzrośnie
      macie umoczone kilkanasci lub nawaet kilkadziesiąd tys.
      a do doradcy.ing
      jak Szwajcaria wejdzie do strefy EUR to mi kaktus na dłoni wyrosnie
      a jak my wejdziemy do strefy euro to dalej kretyt w CHF tyle ze spłacany w Eur
      zamiast w PLN
      • doradca.ing Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 17:31
        A kto mówił,że "Szwajcaria wejdzie do strefy euro"??

jod23 napisał:

> w porach moga robic Ci co własnie podpisali lub podpisują Ci co biora w
        > transzach itd. bo po przeliczeniu moze im zabraknąć jak juz emocje opadną i
        PLN
        >
        > znów sie wzmocni
        > trzeba na to patrzeć długofalowo
        > i tu jest najwieksze ryzyko , że zgodnie z zapisami w waszych umowach bank
        moze
        >
        > sam przewalutować Wam z CHF na PLN bo przy czarnym scenariuszu nagle kredytu
        > Wam tyle narośnie ,że w ocenie banku wykroczy to poza Wasza zdolność
        kredytowa
        > i jesteście ugotowani na nic placze że może za kilka miesięcy PLN wzrośnie
        > macie umoczone kilkanasci lub nawaet kilkadziesiąd tys.
        > a do doradcy.ing
        > jak Szwajcaria wejdzie do strefy EUR to mi kaktus na dłoni wyrosnie
        > a jak my wejdziemy do strefy euro to dalej kretyt w CHF tyle ze spłacany w
        Eur
        > zamiast w PLN
    • gregorbial Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 19:16
      Nie rozumiem czemu tyle straszenia i niepokoju w wiadomosciach jakie sie podaje
      odnosnie kursu CHF. Zastanawiac i obawiac sie moga jedynie Ci, co wlasnie teraz
      biora kredyt lub juz wzieli kredyt w transzach. Tutaj sytuacja rzeczywiscie jest
      chwilowo niepokojaca. Jednak dla osob splacajacych juz w CHF roznica jest
      nieznaczna, takie wachania kursu to nie jakas anomalia. Ja przewalutowalem z PLN
      na CHF w maju i byl to najlepszy moment. Od tamtego momentu mialem cioagly
      spadek kursu, teraz delikatnie ruszyl w gore. i tak place duzzzo mnie niz w PLN,
      a i do kursu z maja jeszcze daleko smile.
      • wodnik Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 27.10.05, 22:53
        A co maja zrobic akurat ci co wlasnie podpisuja umowy i maja zamiar brac
        kredyty? Ile moga umoczyc?
        • a2rh Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 29.10.05, 00:43
          jestem laikiem ale pół roku badałam rynek kredytów, czytałam fora, rozmawiałam
          z ludźmi, i wzięłam teraz kredyt w CHF- nawet przy najczarniejszych
          spekulacjach przy kredytach długoterminowych nie oddam więcej niż oddałabym w
          złotówkach-najwyżej tyle samo
          • hamsterek doradca.ing jest po poprostu żałosny 02.11.05, 10:51
            Wszyscy tu wiedzą, że zarabiasz na straszeniu ludzi swoimi katastroficznymi
            wizjami kredytów i walutach innych niż PLN bo na PLN to ty właśnie zarabiasz.
            Żałosny jesteś człowieczku i trochę wstydu by się przydało.
            • europejczyk5 adam matreńczyk...ty baranie....... 03.11.05, 14:47
              Ty głąbie z Białegostoku,co ty za pierd....wypisujesz.Sam mi proponowałeś taki
              kredyt.Mam podać twój tel.priv,czy do oddziału firmy??

hamsterek napisał:

> Wszyscy tu wiedzą, że zarabiasz na straszeniu ludzi swoimi katastroficznymi
              > wizjami kredytów i walutach innych niż PLN bo na PLN to ty właśnie zarabiasz.
              > Żałosny jesteś człowieczku i trochę wstydu by się przydało.
              • hamsterek Re: adam matreńczyk...ty baranie....... 03.11.05, 15:49
                chyba coś Ci sie poj...ało ćwoku. I nie jestem z białegostoku.
                • europejczyk5 naj.....ci.... 03.11.05, 17:19
                  a co za ścierwo.......smile)

ahamsterek napisał:

> chyba coś Ci sie poj...ało ćwoku. I nie jestem z białegostok
            • doradca.ing doradca.ing 04.11.05, 16:30
              ...bez komentarza.... .

hamsterek napisał:

> Wszyscy tu wiedzą, że zarabiasz na straszeniu ludzi swoimi katastroficznymi
              > wizjami kredytów i walutach innych niż PLN bo na PLN to ty właśnie zarabiasz.
              > Żałosny jesteś człowieczku i trochę wstydu by się przydało.
    • podlasianin1 Re: jak masz CHF.. gacie pelne ze strachu-) 04.11.05, 20:14
      ...ale wymiana poglądówsmile)..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka