Dodaj do ulubionych

Wpłaty większe niż raty - jak księguje to bank?

19.12.05, 09:03
Jestem zainteresowany zaciągnięciem kredytu hipotecznego w Banku Millenium w
kwocie 40000,00 PLN. Z uwagi na to, iż na moje miesięczne dochody składa się
podstawa + kwartalnie wypłacana premia bank poinformował mnie, że z uwagi na
zdolność kredytową nie mogę ubiegać się o kredyt rozłożony na 6 lat, tak jak
chciałem lecz na lat 10. Jedank mam zamiar wpłacać miesięcznie więcej niż
wynosi wysokość raty spłaty by skrócić okres kredytowania i oszczędzić na
odsetkach. W związku z tym mam pytanie. Jak rozliczane są takie właśnie wpłaty?

Jeżeli w danym miesiącu rata kapitałowa wynosi 300 PLN rata odsetkowa 100 PLN
a ja wpłacę 1000 PLN to czy zostanie to zaksięgowane następujaco:
100 na odsetki, 300 na ratę kapitałową a 600 dodatkowo zmniejszy mi kapitał i
w przyszłym miesiącu odsetki będą naliczane już od kwoty 31000?

Czy bank postąpi inaczej i potrąci mi "ratę za ratą" czyli ratę kapitałową z
odsetkami za pierwszy miesiąć i ratę kapitałową z odsetkami za drugi miesiąc?
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Wpłaty większe niż raty - jak księguje to ban 19.12.05, 22:07
      Tak będzie.
      Sprawdź tylko czy od wpłat większych niż wynika z umowy nie zapłacisz dodatkowej
      prowizji.
      m
      • al9 nie byłbym pewien 20.12.05, 10:22
        będzie albo nie będzie..
        przeczytaj umowę i pytaj w banku a nie na forum...
        al
    • worldcom Re: Wpłaty większe niż raty - jak księguje to ban 20.12.05, 11:23
      Pytałem w banku kilku pracowników (aby mieć pewnosć) i w telefonicznym biurze
      obsługi. Płatności zostaną rozliczone na moją korzyść, czyli wg wariantu
      pierwszego. Należy tylko wcześniejszą większą wpłatę zgłosić 3 dni wcześniej w
      banku. Jeżeli jednorazowa wpłata w ciągu 3 lat nie przekroczy połowy wartości
      kredytu jest bez prowizji, w przeciwnym wypadku 1% wpłaty.
      • czuk1 Re: Wpłaty większe niż raty - jak księguje to ban 20.12.05, 13:35
        To było oczywiste.
        m
    • ewelita Re: Wpłaty większe niż raty - jak księguje to ban 21.12.05, 09:58
      a nie lepiej ci kaskę złożyć i zainwestować niż nadpłacać kredyt? Drobne kwoty
      niewiele zmienią, a lepszy komfort psychiczny przy kredycie, gdy ma się sumke
      na koncie na ewentualną czarną godzinę. Ja planuję tak zerobić - za rada pana w
      Expanderze.
      • worldcom Re: Wpłaty większe niż raty - jak księguje to bank 21.12.05, 12:01
        Też myślałem o oszczędzaniu, zwłaszcza że przy oprocentowaniu kredytu 5.50%
        uzyskanie większej stopy zwrotu z inwestycji jest więcej niż możliwe. Jednak
        jest i druga strona medalu. Obecnie rata kredytu rozłożona na 120 msc przy
        założeniu niezmieniającej się stopy procentowej wynosić mnie będzie 450 złotych
        (raty równe). Po 10 latach spłacania muszę zapłacić około 12000 samych odsetek +
        koszty ubezpiecznia na życie i ubezpieczenia mieszkania. Wpłacając miesięcznie
        900zł, kredyt spłacam już w 50 miesięcy a na odsetkach zarabiam ponad 7000 zł.
        Oznacza to, że mieszkanie stanie się "moje" po 4 latach a na oszczędności mam
        jeszcze 70 pozostałych miesięcy. Ponieważ mam gdzie mieszkać, mieszkanie to
        planuję wynająć, dzięki czemu moje miesięczne obciążenia nie ulegną znaczącemu
        zwiększeniu.
        • doradcy.expandera Re: Wpłaty większe niż raty - jak księguje to ban 21.12.05, 16:24
          W każdym wariancie przy założeniu że stopa zwrotu jest wyższa niż
          oprocentowanie kredytu opłaca się maksymalnie skorzystać z kredytu a
          oszczędności zainwestować. Mieszkanie jest Twoje także jeśli jeszcze go nie
          spłaciłeś - tak samo może je sprzedać, a bank nie ma prawa go "zaanektować".
          Jeśli chodzi o nadpłaty to rzeczywiście standardem jest że zmniejszają kapitał
          i trzeba bank pisemnie uprzedzić. Nie trzeba uprzedzać w mBanku/MultiBanku oraz
          w GE Money (w ramach aktualnej promocji). Jest to oczywiściw wygodniejsze - nie
          trzeba składać oświadczenia że będzie nadpłata.
          • worldcom Re: Wpłaty większe niż raty - jak księguje to ban 21.12.05, 18:23
            OK, generlanie zgadzam się, że przy założeniu wyższej stopy zwrotu z inwestycji
            niż kredytu opłaca się bardziej inwestować niż nadpłacać kredyt. Jednak mam
            pewne wątpliwości. Otóż procent od kredytu jest naliczany od aktualnego
            kapitału, czyli w moim wypadku na początku jest to 40000złotych. Poza tym na
            początku odsetki stanowią około 40% raty spłaty, więc samego kapitału spłacam
            niedużo. Co więcej inwestowane by były małe kwoty (powiedzmy 450 złotych
            miesięcznie czyli tyle ile chcę nadpłacać miesięcznie na kredyt) więc na takiej
            inwestycji nie zarobię aż tak dużo, bo procent początkowo narastałby od
            niedużych oszczędności.

Napewno to wszytko dokładnie przeliczę i zobaczę co bardziej się opłaca.

Jeszcze jedna uwaga. Mając w perspektywie 10 lat spłacania rat kredytu, napewno
            niezdecydowałbym się na ryzykowną inwestycję więc stopa zwrotu z niej byłaby
            stosunkowo nieduża. No i jeszcze psychologia zamiast 10 lat spłacania tylko 4!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka