Dodaj do ulubionych

najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / PLN ?

04.02.06, 14:44
Witam,
Jakie banki daja wg Was najlepsze warunki kredytowania raczej CHF, ale PLN
rowniez mnie interesuje.... PROMOCJE ??
przy zadanych parametrach:
- kwota : 390 000 zl
- okres : 25-30 lat
- mozliwa wczesniejsza splata
- niskie koszty poczatkowe ?

dzieki
Obserwuj wątek
    • ffiill Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 04.02.06, 15:52
      przyłączam się wink) interesuje mnie kredyt przy prawie dentycznych parametrach -
      jestem jednak zdecydowany na CHF
    • ffiill Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 04.02.06, 16:03
      a ile % kwoty kredytu masz jako wkład własny - bo z pewnością to ma wpływ na
      koszty kredytu...
    • kinet Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 04.02.06, 17:21
      proponuje CHF marza 1,2 +libor6M, PLN marza 1(przez pierwszy rok 0,5) + wibor6M;
      pozostale warunki kredytu rowniez bardzo atrakcyjne w porownaniu do rynkowych standardow
      • hjazz Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 04.02.06, 20:50
        a gdzie takie warunki mozna dostac ?
        • kinet Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 08:10
          ja moge zaoferowac takie warunki w Nordea
    • hjazz Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 04.02.06, 20:49
      zapomnialem dodac 100% wartosci (rynek pierwotny Warszawa)
      • ffiill Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 04.02.06, 22:23
        to widzę, że jesteśmy w tej samej sytuacji.. ja jak na razie mocniej przygladam
        si mBankowi i Multibankowi
    • ffiill Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 04.02.06, 23:07
      w mBanku przy kredycie w CHF koszty początkowe to 11310PLN w Twoim przypadku wink
      • kajka777 Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 04.02.06, 23:11
        ffiill napisał:

> w mBanku przy kredycie w CHF koszty początkowe to 11310PLN w Twoim
        przypadku ;-
        > )

a skąd ci wyszło ponad 11tys.?
        • ffiill Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 11:01
          skąd ponad 11tys. przelicz:
          - prowizja 1% = 3900
          - ubezpieczenie do momentu ustanowienia hipoteki 1% = 3900
          - ubezpieczenie wkładu własnego - rocznie (czyli 20% wartości kredytu) - 3,5% =
          2730
          - dodatkowa jednorazowa opłata za powyższe ubezpieczenie - 0,2% = 780
          - weksel - 0,1% = 390
          • kajka777 Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 11:30
            ffiill napisał:

> skąd ponad 11tys. przelicz:
            > - prowizja 1% = 3900

od 400tys jest prowizja 0,7%, więc mysle, że można powalczyć.

> - ubezpieczenie do momentu ustanowienia hipoteki 1% = 3900

ale to nie jest koszt POCZĄTKOWY. Do momentu wpisu do hipoteki oprocentowanie
            jest podniesione o 1% i jest to dodane do raty, a nie do kosztów poczatkowych.

> - ubezpieczenie wkładu własnego - rocznie (czyli 20% wartości kredytu) - 3,5%
            =
            >
            > 2730

nie rocznie, tylko na 3 lata. Jeżeli po 3 latach spłacisz cały ubezpieczony
            kapitał w wysokości 20%, to już nie płacisz więcej tego ubezpieczenia. Jeżeli
            nie spłacisz, to po 3 latach 3,5% pozostałej kwoty.

> - dodatkowa jednorazowa opłata za powyższe ubezpieczenie - 0,2% = 780
            > - weksel - 0,1% = 390

Jeżeli więc udałoby się wynegocjować prowizję 0,7%, to koszty początkowe to
            6630pln
            • kajka777 Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 11:36
              kajka777 napisała:

> ffiill napisał:
              >
              >
              > > - ubezpieczenie do momentu ustanowienia hipoteki 1% = 3900
              >
              > ale to nie jest koszt POCZĄTKOWY. Do momentu wpisu do hipoteki oprocentowanie
              > jest podniesione o 1% i jest to dodane do raty, a nie do kosztów poczatkowych.
              >

zakładając więc, że masz oprocentowanie 2,45% i zakładając, że Sąd będzie
              potrzebował pół roku na wpisanie hipoteki, czyli przez pół roku oprocentowanie
              będzie 3,45% to zapłacisz więcej 1308zł. Jakie 3900 więc?
              • ffiill Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 12:30
                > > > - ubezpieczenie do momentu ustanowienia hipoteki 1% = 3900
                > >
                > > ale to nie jest koszt POCZĄTKOWY. Do momentu wpisu do hipoteki oprocentow
                > anie
                > > jest podniesione o 1% i jest to dodane do raty, a nie do kosztów poczatko
                > wych.
                > >
                >
                > zakładając więc, że masz oprocentowanie 2,45% i zakładając, że Sąd będzie
                > potrzebował pół roku na wpisanie hipoteki, czyli przez pół roku
                oprocentowanie
                > będzie 3,45% to zapłacisz więcej 1308zł. Jakie 3900 więc?

Czy taka sama sytuacja z wpisem do hipoteki dotyczy się mieszkań budowanych na
                rynku pierwotnym, ktrore bedą oddane za prawie 2 lata?? Wpis do hipoteki
                rozumie ze odbędzie się dopiero po 2 latach - czy dobrze mysle??

A co do dodania tej opłaty za wpis do hipoteki do raty kredytu to powiem Ci że
                bardzo się pocieszyłem tym rozwiązaniem.. czy w mBanku jest to tak praktykowane
                przy braniu kredytu na 100% nieruchomości?? Czy uważasz, że przy kredycie
                370tys rónież można wynegocjować niższą prowizję (czy tylko 400tys.)??
                • kajka777 Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 21:27
                  ffiill napisał:

>> Czy taka sama sytuacja z wpisem do hipoteki dotyczy się mieszkań budowanych
                  na
                  > rynku pierwotnym, ktrore bedą oddane za prawie 2 lata?? Wpis do hipoteki
                  > rozumie ze odbędzie się dopiero po 2 latach - czy dobrze mysle??

Generalnie dobrze myslisz, ale z drugiej strony przy rynku pierwotnym kredyt
                  jest wypłacany w transzach dla dewelopera. I do momentu wypłaty ostatniej
                  transzy płacisz tylko odsetki od wypłaconego kapitału. W związku z tym ta
                  różnica wynikająca z oprocentowania podniesionego o 1% bedzie jeszcze mniej
                  odczuwalna.

>
                  > A co do dodania tej opłaty za wpis do hipoteki do raty kredytu to powiem Ci
                  że
                  > bardzo się pocieszyłem tym rozwiązaniem.. czy w mBanku jest to tak
                  praktykowane
                  >
                  > przy braniu kredytu na 100% nieruchomości??

nie ma znaczenia na ile % wartości nieruchomości jest brany kredyt.
                  Ubezpieczenie jest dodane do raty: 1% więcej w skali ROKU.
                  Czy uważasz, że przy kredycie

> 370tys rónież można wynegocjować niższą prowizję (czy tylko 400tys.)??

Formalnie prowizja 0,7% jest od kwoty kredytu = lub większej od 400tys, ale
                  myslę, że jeżeli kredyt jest blisko 400tys to można powalczyć.
    • serwat01 Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 10:54
      U mnie w Deutsche Bank możliwe jest uzyskanie oprocentowania w okolicach 2,30.
      Zależy od dochodów. Szczegoły na maila
      Wojtek
      • ffiill Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 11:09
        ok to poproszę o szczegóły na maila gazetowego..
      • niuniex Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 13:49
        ja rowniez poprosze o szczegoly na maila gazetowego. jestem zainteresowana
        refinansowaniem - w tej chwili mam kredyt w GE i zamierzam go zmienic jak
        najszybciej. pozdrawiam
    • zbooycerz Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 17:58
      ale dlaczego tylko na 30lat sie pytam?

prosze o uzasadnienie

do Pana z Nordei - ile wczesniejsza splata? PKO SA dawalo 0.5% marzy przez 2
      lata a potem 0.75%, jednak bez oplat mozliwa wczesniejsza splata tylko 15%

tego kompletnie nie rozumiem - skoro ktos ma taka dobra oferta to dlaczego sie
      boi refinansowania w innym banku?

pzdr
      • kinet Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 18:02
        w Nordea wczesniejsza splata po 3 latach bez oplat
        • kajka777 Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 05.02.06, 21:30
          kinet napisał:

> w Nordea wczesniejsza splata po 3 latach bez oplat

a w mBanku możesz już w następnym miesiącu po uruchomieniu kredytu spłacić go w
          całości bez żadnych opłat.
          • kinet Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 06.02.06, 07:20
            no coz...kazdy bierze co woli;kazdy kredyt ma swoje plusy i minusy;
            ale tak standardowo,to raczej tak w nastepnym miesiacu sie kredytu nie splacasmile,bo kredyty hipoteczne maja to do siebie,ze sa dluuuugo terminowymi zobowiazaniami.No i zawsze lepiej miec oprocentowanie (do tego nizsze)ustalane przez runek jak to jest w Nordea niz przez zarzad banku, jak w mBanku.
            • zbooycerz Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 06.02.06, 09:31
              widzisz to jest wybor pomiedzy:

- ustalane przez rynek ale ewentualne przenosiny bezplatnie po 3 latach
              - ustalane przez tzw zarzad ale bezplatne przenosiny (tzn tzw wczesniejsza splata)

co kto lubi, akurat w mBank bedac nowym klientem dostaje sie lux warunki, ktore
              po 2 latach moga juz nie byc takie rozowe ale mozna wystepowac o obnizke do
              nowych warunkow rynkowych

aha - nie przypominam sobie by mPlany rosly jak WIBOR skakal w gore o nawet 0.5%

pzdr
              • kinet Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 06.02.06, 09:36
                mPlany maja tylez plusow co minusow;mozna by dlugo dyskutowac na ten temat,ale chyba nie miejsce na to i forma;po prostu kazdy bierze to co lubi;ja osobiscie jestem na nie jesli chodzi o mPlany ale to moja osobista decyzjasmile
                • zbooycerz Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 06.02.06, 12:46
                  znam tylko jeden uzasadnialny minus - decyzja zarzadu

ale majac juz jako takie doswiadczenie z mPlanem ten minus jest powiedzmy
                  neutralny przy niezaprzeczalnych plusach:

wygoda, wygoda, wygoda
                  % od faktycznego wykorzystania kredytu
                  45letni okres kredytowania (do 75 roku zycia)
                  otoczka okolokredytowa bezplatna (bezplatne konta, brak polisy na zycie)

gdyby jeszcze jak w Multiplanach
                  www.pf.multibank.pl/porady/21051/
                  samochodowy/gotowkowy byl po 7.75%...

i doloz jeszcze to:
                  www.mbank.com.pl/oferta/kredyty/mplan/kredyt_refinansowy.html
                  drżyjta wink
                  • serwat01 Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 06.02.06, 13:57
                    ewentualne przenosiny sa bezpłatne, ale niesłychanie upierdliwe - kiedy mój
                    klient poprosił mBank o podanie numeru konta do spłaty kredytu, to sie
                    dowiedział, że musi porozmawiać z ekspertem, który do niego zadzwoni, itd itp,
                    Min 14 dni na wystawienie dokumentu. Od tego czasu minęło ponad 3 tygodnie i
                    dalej tego pisma nie ma. W Multi nie widziałem takich problemów.
                    • zbooycerz Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 06.02.06, 15:54
                      tez to przechodze wink

nauczka, od tego zaczynac procedure... chociaz w miedzyczasie tez moze przejsc
                      jedna rata i saldo do splaty bedzie sie roznic od faktycznego

tzw opinie o kredycie zamawia sie faktycznie na mLinii i jest 25 dni roboczych

nie wiem skad masz info o 14 dniach

a co przenosiles cos z Multi i z mBanku? niezle mieszasz...

ogolnie chodzi teraz o przenosiny do Multi/mBank a nie z

zdrowka
                      • serwat01 Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 06.02.06, 17:00
                        to klienci mieszają, ja tylko doradzam.
    • marta1979s Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 07.02.06, 18:37
      też biorę taki kredyt...
      sam sobie nic nie wynegocjujeszsmile
      idź do specjalistów...osobiście polecam Expandera...
      wynegocjowali mi świetne warunkismile
      • kadarka75 Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 07.02.06, 18:41
        dlaczego "sam nic nie wynegocjujesz"? my pięknie negocjujemy sami i nieźle nam
        idzie smile - to zalezy od umiejętności negocjacyjnych winknie każdy je ma np. ja
        nie mam, hihi, ale za to mąż ma smile
        • marta1979s Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 16.02.06, 10:58
          a mnie sie wydaje, że bank tworzy piękne złudzenie, żebyś łyknęła to co on chce
          Ci dać...

takie samodzielne negocjowanie zawsze się kończy syfem w umowie...
          proponuję się temu przyjżeć...
      • xxxxxx666 Re: najlepszy obecnie kredyt mieszkaniowy CHF / P 16.02.06, 13:46
        Apropos Expandera. Trzymaj się z daleka:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=36852273

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka