betonb25 04.02.06, 21:59 w mBanku proponują mi 2,45% w CHF na 100% wartości nierucomości , 1%prowizji na 30lat czy sa lepsze propozycje na rynku??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kajka777 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 04.02.06, 23:12 betonb25 napisał: > w mBanku proponują mi 2,45% w CHF na 100% wartości nierucomości , 1%prowizji > na 30lat czy sa lepsze propozycje na rynku??? zależy jaka wysokość kredytu.... Odpowiedz Link
betonb25 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 13:16 kredyt na 260 000pln Odpowiedz Link
kadarka75 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 03:00 to ja się podczepię, bo i mnie takie warunki zaproponowano w mBanku. kredyt na 100% zakupu. Cena zakupu 185 tys plus remont (w mBanku nazwany adaptacją) - razem kredyt na 300tys na 30 lat. Będzie gdzieś lepiej? Odpowiedz Link
kinet Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 08:13 2,4% w CHF; ustalane jako marza i libor a nie decyzja zarzadu Odpowiedz Link
ffiill Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 10:55 ale gdzie.. w którym banku.. bo ot tak to i ja sobie mogę coś napisać.. Odpowiedz Link
serwat01 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 10:51 zależy jakie są dochody. U mnie w Deutsche Bank mogłoby być mniej, jeśli się przeniesie konta. Zainteresowanych proszę o maila Wojtek Odpowiedz Link
mich_fl Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 13:04 Mogloby byc mniejsze %, a jak wyglada sprawa prowizji i innych oplat, ubezpieczeń itd? Odpowiedz Link
betonb25 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 13:07 prosze o wiadomosc betonb25@gazeta.pl Odpowiedz Link
malmach Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 11:07 Ja również rozmawiałam w Mbanku o kredycie, ale tam po wielokrotnym dopytywaniu dowiedziałam się że marża banku nie jest zapisana w umowie i zależy każdorazowo od decyzji Prezesa, który może je zmenieć w każdej chwili. Nawet nie ma jakiegoś okreslonego czasu między tymi zmianami, może być raz na rok albo co dwa dni. Trzeba zwracać uwagę żeby marża Banku była jasno określona w umowie, czyli Wibor czy Libor plus konkretna wartość na konkretny czas. Np. ja aktualnie najbardziej skłaniam sie ku Nordei bo tam jest w pierwszym roku orpocentowanie Wibor plus 0,5 procenta a po roku jest Wibor plus 1%. Jasne warunki. Poza tym Ubezpieczenie na życie wymagane często przy kredytach mają gratis a Millenium podobno dolicza sobie co miesiąc do raty 30 zł za takie ubezpieczenie. Jak macie równiez jakieś ciekawe informacje co w kredytach piszczy do piszcie. Odpowiedz Link
mich_fl Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 13:01 Witam, Wydaje mi się, że Mbank, ani MultiBank nie może podnieść oprocentowania kredytu np o polowę, ponieważ: 1. Istnieje pewien rynkowy poziom oprocentowania i nikt nie weźmie kredytu który ma o wiele większe oprocentowanie niż inne. 2. W tych bankach można splacić kredyt wczesniej bez zadnych ograniczeń, wiec w sytuacji takiej podwyzki % każdy może zaciągnąc kredyt gdzieś indziej na splatę tego pierwszego. 3. Podwyzszając % o tak dużą kwotę bank obniża zdolność kredytową swoich dotychczasowych kredytobiorców co bezpośrednio wplywa na poziom jego kosztów (np. obowiązek zawiazywania rezerw na kredyty o zwiekszym ryzyku co do ich splacenia) Pozdr. Odpowiedz Link
betonb25 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 13:14 czy jest taka mozliwosc aby mBank zapisal w umowie konkretna wysokosc marzy? pytalas ich o to? Odpowiedz Link
ziut19 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 13:12 W chwili obecnej najlepsza oferte na rynku ma Nordea. Libor +1% gwarantowane umowa. Niski wklad i ubezpiecznie pomostowe wliczone w rate. Prowizja do negocjacji. Oferta mBanku jest calkiem niezla, natomiast jako bank nie lubia obnizac oprocentowania w zaleznosci od sytuacji rynkowej. A w tej chwili stopy w walutach raczej beda szly do gory, wiec osobiscie wolalbym miec marze zapisana w umowie. Odpowiedz Link
mich_fl Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 13:15 Rzeczywiście Nordea ma dobrą ofertę, natomiast calkowicie odrzucilo mnie od tego banku jak doradca usilnie przekonywal mnie, że mam wykazac, ze posiadam jakąs inną nieruchomość w celu podniesienia zdolności. Na moje zdziwienie powiedzial ze tak wiele osob robi i ze nikt tego nie sprawdza. Odpowiedz Link
kadarka75 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 13:27 jak to? namawiał Cię do podania fałszywych informacji we wniosku? hmmm..... Odpowiedz Link
betonb25 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 13:34 przez kogo zalatwiales kredyt? ja bylem w expanderze, czy oni w moim imieniu beda negocjowali z bankiem w sprawie obnizenia marzy. czy jezeli pojde do nich sam dostane takie warunki jak przez expandera( kredyt na calosc inwestycji-260 000, 2,38%+0,25%do czasu splaty 20%wartosci,prowizja 2% Odpowiedz Link
mich_fl Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 13:38 ja mialem 182 tys, 30 lat, CHF, 2.43%+0.25%, 1.4% prowizji. Odpowiedz Link
kinet Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 13:38 promo w nOrdea libor +1 to juz zdaje sie przeszlosc Odpowiedz Link
asiorekmi Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 17:42 Z tego co wiem po piątkowej wizycie w Expanderze promocja w Nordei 1% marży już się skończyła. Aktualnie wygląda to tak: 1,2 marża + Libor6m + 0,25 do czasu spłacena 20% + 1% do czasu ustanowienia hipoteki... do tego dochodzi prowizja 2%. Wcześniejsza spłata (do 3 lat) 2% przewalutowanie 0,25% Odpowiedz Link
kinet Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 18:02 dokladnie wlasnie tak wygladaja nowe warunki w Nordea Odpowiedz Link
zbooycerz Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 18:03 > A w tej chwili stopy > w walutach raczej beda szly do gory, wiec osobiscie wolalbym miec marze > zapisana w umowie. no skoro ida do gory, a mBank daje w sumie 2.45% to dlaczego wolalbys marze zapisana w umowie? dzieki za uzasadnienie walutowy mam w Mill / zlotowy mPlan pzdr Odpowiedz Link
kajka777 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 21:18 A ja po raz setny napiszę, że watpię, aby w zarządzie Bre zasiadali durnie. Owszem , mają prawo w każdej chwili podnieść oprocentowanie. W oparciu o pewne czynniki rzecz jasna. Gdzieś czytałam te czynniki, nie pamietam już(na pewno w oparciu własnie o wzrost stóp procentowych). I co? Zarząd sobie wymysli, że nagle podniosą? Do jakiegoś nieprawdopodobnego poziomu, jakiego tak się obawiacie? Natychmiast stracą potencjalnych klientów, oraz już aktualnych kredytobiorców, ponieważ mBank gwarantuje w umowie kredytowej bezpłatną spłatę kredytu w każdej chwili. Wszyscy uciekną więc. Gdy rośnie LIBOR/WIBOR to również zarząd musi się zebrać, aby podnieść oprocentowanie. W innych bankach, gdy jest ono dokładnie rozbite, oprocentowanie rośnie niejako automatycznie. Oczywiście, jak ktoś woli mieć zagwarantowaną marżę w umowie, to jego sprawa i święte prawo i nie ma nic w tym potępiającego. Ale nie można też zakładać, że skoro % jest ustalany przez Zarząd, to oznacza to, że zaraz % w mBanku będzie oznaczał 5% w CHF i 10% w PLN, tylko dlatego że Zarząd ma takie PRAWO. Pytanie raczej czy z tego skorzysta i dla mnie odpowiedź jest jasna. Odpowiedz Link
mich_fl Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 21:52 Zgadzam się z Tobą calkowicie. A Ty w jakim banku wzięlaś kredyt? Odpowiedz Link
kajka777 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 22:35 mich_fl napisał: > Zgadzam się z Tobą calkowicie. A Ty w jakim banku wzięlaś kredyt? chyba nie trudno się domyślić? mBank, nie ukrywam tego. Opłaty początkowe były dla mnie najmniej ważne, ponieważ patrzyłam z perspektywy 30 lat na kredyt , a nie na jednorazowe opłaty na początku. Nie ukrywam, że istotna była dla mnie jakość obsługi. Być moze trafilam po prostu na świetnego doradcę, ale to zaważyło. Oprocentowanie ustalane przez zarząd nie przeraziło mnie, z przyczyn, które opisałam powyżej. Kredyt obsługuje się niejako sam, nie myślę o nim, nie musze pamiętać o przelewach, rata ściąga się sama, a ja mam wgląd we wszystko. Do eKonta mam podpietą aplikację kredytową i wszystko widzę. Nie mówie, że jest to najwspanialszy bank na świecie, ale jestem ZADOWOLONA. Odpowiedz Link
ffiill Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 22:54 Również patrzę na obsługę, ponieważ będę się "bawił" z tym kredytem 30 lat. Dla mnie po za tym istotne jest wcześniejsze spłacanie kredytu bez problemowo. Wiem że mBank to w pełni umożliwia, ponieważ mam również doświadczenia z mBankiem - praktycznie od powstania. Korzystam z konta, karty kredytowej i rachunku maklerskiego. Myslę, że teraz czas na kredyt ) Odpowiedz Link
mich_fl Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 23:04 A czy jestjakaś róznica pomiędzy mbankiem a multibankiem? Odpowiedz Link
kajka777 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 23:32 mich_fl napisał: > A czy jestjakaś róznica pomiędzy mbankiem a multibankiem? oba należą do grupy kapitałowej Bre, więc w ofercie nie ma jakichś wielkich różnic. Ale miałam do czynienia z doradcą mBanku i Multi i różnica powalająca Jakość i wiedza też. Odpowiedz Link
mich_fl Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 23:35 Ja również, ale w moim przypadku było dokładnie odwrotnie. Doradca z Multi - super, a z mbanku - porażka. Ponadto w przypadku Multi podoba mi się że inne kredyty będa oprocentowane tak jak hipoteczny w PLN. A może jest tam jakis haczyk Odpowiedz Link
kajka777 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 23:50 mich_fl napisał: > Ja również, ale w moim przypadku było dokładnie odwrotnie. > Doradca z Multi - super, a z mbanku - porażka. i to powinna być cenna informacja dla kadry zarządzającej- jak wiele zależy od doradcy > Ponadto w przypadku Multi podoba mi się że inne kredyty będa oprocentowane tak > jak hipoteczny w PLN. A może jest tam jakis haczyk troche nie chce mi sie w to wierzyć, aby np. kredyt na spłatę kredytu samochodowego czy karty kredytowej był oprocentowany jak mieszkaniowy.... Wszyscy by więc tam walili drzwiami i oknami. Odpowiedz Link
mich_fl Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 05.02.06, 23:56 Pytałem o to chyba ze 5 razy. Odpowiedź jest taka, że mogę przenieśc linię oraz kredyty z innych banków i będą one oprocentowane jak kr. hipoteczny w PLN. Odpowiedz Link
zbooycerz Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 06.02.06, 09:25 upewnij sie czy aby na pewno akurat sie nad tym zastanawialem juz jakis czas temu, ale: - po pierwsze przenosiny z mBanku byly niemozliwe - po drugie samochodowy byl juz jednak troche wiecej oprocentowany niz hipoteczny tzn bylo tak przez jakis czas ale juz nie jest ;o) za to biorac mPlan z offsetem (albo jakikolwiek z offsetem) na jak najdluzej na ratach rownych masz biezace nadwyzki finansowe, z ktorych mozesz cos sobie kupic bez zadnych dodatkowych formalnosci i masz de facto to po cenie kredytu hipotecznego ps gdyby te stopy juz spadly to by nie bylo tych problemow: zarzad czy marza pzdr Odpowiedz Link
ffiill Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 06.02.06, 09:23 w MultiBanku jest tak na 100% !!!!!!!! Odpowiedz Link
serwat01 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 06.02.06, 13:53 jeśloi macie do wyboru mBank i Multi, to polecam multi - lepsza obsługa posprzedazowa. W mBanku natomiast załatwienie czegokolwiek na pismie trwa 2-5 tyg. Odpowiedz Link
ziut19 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 06.02.06, 11:30 Z bardzo prostego powodu. Mianowicie mBank moze mi podniesc oprocentowanie o wiecej niz wyniosla zmiana LIBOR-u (WIBOR-u). I wowczas moj kredyt stalby sie malo atrakcyjny. Jezeli masz mozliwosc, to przesledz sobie zmiany oprocentowania w mBanku. Spadki byly minimalne a wzrosty siegaly 1 p.p.(mowie tu oczywiscie o PLN), dla CHF oprocentowanie nie zmienilo sie chyba od 3 lat (co tez nie jest dobre) Odpowiedz Link
zbooycerz Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 06.02.06, 12:40 gdzie ty widzisz podnoszenie? www.mbank.com.pl/oferta/kredyty/mplan/kredyt_refinansowy.html hydepark.prnews.pl/index.php/czy_mbank_i_multibank_przejma_kredyty_mieszkaniowe_innych_bankow,display,18309 szykuje sie wtorna rewolta na rynku drżyjta Odpowiedz Link
ziut19 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 07.02.06, 14:37 Podnoszenie widze w historii oprocentowania kredytow hipotecznych mBanku. Nie mowie o nowej ofercie tylko o warunkach dla starych klientow. Przeciez ludzie maja kredyty po 3,7% w CHF i 9,15% w PLN. I jest baaardzo duza grupa klientow mBanku. Odpowiedz Link
michal.f2 Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 06.02.06, 12:52 Do końca roku 2005 było tak że inne kredyty (samochodowy, gotówkowy, odnawialny) oprocentowane były tak jak hipoteczny. Obecnie jest tak że bez względu na to jakie jest oprocentowanie hipotecznego, inne oprocentowane są 7,75% w PLN i 3,8% w CHF ale wciąż udzielane są bez prowizji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
mich_fl Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 06.02.06, 23:30 A czy uważacie, że jest sens składać wniosek jednocześnie w Mbanku i Multibanku? Odpowiedz Link
jgalecki Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 07.02.06, 09:30 Mam pytanie? Czy komus udało się wynegocjować lepsze warunki w mBanku niż ostatnia promocja (tzn 2,45%, prowizja 1%)? Czy negocjowaliście jakieś inne zapisy umowy? Z góry dziekuję za informacje Janusz Odpowiedz Link
ffiill Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 07.02.06, 10:18 wczoraj o tym rozmawialem.. jak bierzesz ponad 400tys kredytu mogą zejsc z prowizji.. Odpowiedz Link
jgalecki Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 07.02.06, 10:55 Biorę jakieś 210 tyś, czy jest szansa na obniżenie prowizji? Jestem klentem mBanku od ok. 4 lat Odpowiedz Link
ffiill Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 07.02.06, 11:02 z tego co się dowiedzialem nie ma szansz.. ja biore jakies 350tys i jestem klientem od samego poczatku!!! Odpowiedz Link
zbooycerz Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 07.02.06, 11:31 lepiej wez kredyt poza mBank i wroc do niego za 18 miesiecy bedziesz mial lepsze warunki a tak wogole, to zadziwiajaca jest walka o prowizje a nie o marze przede wszystkim 1.2% na prowizji jest jednorazowe a kazde 0.1% na marzy to zwraca taka prowizje w rok pzdr Odpowiedz Link
ffiill Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 07.02.06, 11:40 za 18 m-cy to w sumie może być różnie na rynku.. takie gdybanie do niczego nie prowadzi!! Odpowiedz Link
zbooycerz Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 07.02.06, 12:07 teraz i w przyszlosci klient refinansujacy ma/bedzie mial lepsze warunki niz nowy nie mowiac o starym pzdr Odpowiedz Link
starchaser Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 07.02.06, 17:24 "1.2% na prowizji jest jednorazowe a kazde 0.1% na marzy to zwraca taka prowizje w rok" - co Ty miałeś z ekonomii? policz może jeszcze raz.. ale tym razem myśląc Odpowiedz Link
ffiill Re: mBank - 2,45% w CHF czy znacie lepsze propozy 07.02.06, 18:14 pewnie w ogóle nie miał ekonomii ) Odpowiedz Link