Dodaj do ulubionych

Expander to oszuści - oddział Niepodległości Wwa

15.02.06, 13:44
Witam. Jakiś czas temu miałem przyjemność "radzić" się w sprawie kredytu
hipotecznego na mieszkanie w Expanderze (oddział Warszawa, Al. Niepodległości).

Interesował mnie kredyt na 280000PLN, w CHF na 30 lat. Wartość kupowanego
mieszkania to 320000PLN.

Zostało mi przedstawione 10 banków. Dwa najtańsze kredyty zostały przeze mnie
odrzucone z innych względów (kredyty inwestycyjne, Nordea) - oprocentowane ok.
2.35%. Z kolejnych dwóch (2.75%) kredyt z GE był interesujący zaś kolejny z
MultiBanku mnie nie interesował (brak LIBOR-u). Pozostałe 6 banków mieściło
się w 0.07% oprocentowania.

No to teraz do rzeczy.

Pierwsza sprawa - PKO BP.

Tak się składa, że brałem już kredyt mieszkaniowy w PKO BP, więc wszystko
próbując podawane informacje konfrontować z doświadczeniami porównywałem sobie
je z PKO BP. Co ciekawe na pytanie o ofertę z PKO BP orzymałem jasną
informację, że jest ona bardzo niekorzystna. (Zaznaczam, że PKO BP było 6 na
liście i nie wyróżniało się w jakiś rażący sposób, a jeśli się wyróżniało to
na plus). Drążenie tematu spowodowało wysłuchanie przemówienia, jak to PKO BP
robi sobie wszystko jak chce, jak ma dziwne przepisy i jak to wszystko długo
trwa. Ale oczywiście były to ogólniki, więc zadałem konkretne pytanie o
obiektywne warunki jakie PKO BP na złe. Okazało się, że istnieje dokładnie
jedna przesłanka i jest to opłata za wcześniejszą spłatę kapitału kredytu. Tak
się składa, że mój kredyt z PKO BP spłaciłem wcześniej i owszem poniosłem
koszty, ale skala kosztów jest śmieszna, bo przy kwocie 30 000PLN koszty były
rzędu 50PLN. T tym miejscu takie koszty nie mają żadnego znaczenia.

Druga sprawa - wypłata kredytu w transzach.

Z poprzednim kredytem miałem takie doświadczenie, że wpłacenie całej kwoty
mieszkania od razu daje możliwości negocjacji ceny. Na pytanie o możliwości
wypłaty całej kwoty kredytu od razu otrzymałem informację, że jest to
NIEMOŻLIWE!! To jest oczywiste kłamstwo, ponieważ w PKO BP właśnie tak miałem.
Poczynienie tej uwagi spowodowało odpowiedź, że PKO to robi co chce.
Dowiedziałem się, że Millenium i GE również wypłacają całą kwotę. Więc w czym
problem?

Trzecia sprawa - wyższa kwota kredytu, wahania kursu.

Została mi przekazana informacja, że należy wnioskować o wyższą kwotę kredytu
w CHF, bo jak się zmieni kurs, to może nie starczyć. Jak się okazało jest to
bzdura, bo banki takie jak GE, Millenium, Fortis rozpatrują wniosek w PLN i
przeliczają odpowiednią kwotę CHF w momencie brania kredytu. Nie ma takiego
ryzyka, że dostanie się za mało.

Czwarta sprawa - ubezpieczenie niskiego wkładu własnego

Posiadam własnościowe mieszkanie, o wartości ok. 200000PLN, które chciałem
jakoś wykorzystać przy braniu kredytu. Została mi przekazana informacja, że
jedynym zyskiem z zastawienia mieszkania jest brak konieczności ubezpieczenia
niskiego wkładu własnego (to jest bzdura, ale o tym dalej), ale nie opłaca się
tego robić, ponieważ wpisanie cecji banku na hipotekę posiadanego mieszkania
wiąże się z kosztem rzędu 3000PLN, zaś ubezpieczenie będzie znacznie niższe
(ok. 2000PLN) więc po co to robić. Ze zdobytych informacji od konsultantów z
banku Millenium wynika, że taki wpis kosztuje 200PLN. Także nawet w kwestii
samego ubezpieczenia to się opłaca.

Piąta sprawa - korzyści z dodatkowego zabezpieczenia

No i tu to był po prostu skandal. Pan konsultant stwierdziła, że dodanie
dodatkowego zabezpieczenia w postaci mieszkania nie wpływa na nic oprócz
ubezpieczenia niskiego wkładu własnego. To jest BZDURA!!!! Kontaktowałem się z
wieloma bankami (GE, Millenium, BPH, Fortis) i w każdym banku dodatkowe
zabezpieczenie dawało obniżenie marży!!!! W skrajnych przypadkach negocjacje
doprowadziły do obniżenia marży o 1%!!! To jest ponad 140PLN co miesiąć różnicy!

Reasumując. Pani konsultant przekazywała nieprawdziwe informacje, ukrywała
informacje oraz nie dążyła do optymalizacji kosztów przez klienta. W efekcie
zaproponowany najkorzystniejszy kredyt miał oprocentowanie 2.75% (1.75%
marży), zaś rzeczywisty kredyt, który został mi przyznany miał 1.75% (0.75%
marży).

Odradzam wszystkim korzystanie z pomocy firmy Expander. Nie wiem jaka była
motywacja Pani konsultant, ale wiem z całą pewnością, że nie było jej celem,
abym dostał kredyt najtaniej jak się da.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gigi33 Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 15.02.06, 13:56
      ja tam w expanderze nie pracuje (żeby nie byłosmile)) ale myślę, że nie jest
      dobrze tak generalizować,choć rozumiem flustrację!ale nie można skreślać całej
      firmy z powodu niekompetencji 1 pracownika -wszędzie się tacy zdarzają niestety
      w tym w bankach jak zauważyłem z własnego doświadczeniasmilePozdr.
      • xxxxxx666 Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 15.02.06, 14:04
        Oczywiście zgadam się z tym, ale zastanawiam się nad motywacją działania. Jestem
        przekonany, że system premiowy wewnątrz tej firmy jest tak ustawiony, aby
        promowac pewne zachowania. Np. zastanawiam się dlaczego PKO BP było odradzane
        pomimo pełnej wiedzy konsultantki na temat oferty? Może z PKO BP nie mają
        prowizji? Albo dlaczego proponowano mi podniesienie kwoty kredytu na wypadek
        zmiany kursu, może prowizja jest procentowa od kwoty kredytu. Oczywiście nie
        wiec czy jest tak w istocie, ale taki system tłumaczyłby sposób zachowania.

Pozdrawiam
        • hyper_mouse Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 15.02.06, 14:11
          Wiesz akurat co do PKO BP to bardzo słusznie Ci odradzili, ja czekałam na
          decyzję kredytową w tym banku półtora miesiąca!!! Na koniec wydali pozytywną
          decyzję, ale zażądali jeszcze opinii o karcie, (strata czasu i pieniędzy bo to
          mają w BIK-u) na kilka dni przed wypłatą środków, w związku z tym, że czas
          uzyskania opinii to co najmniej tydzień (inny sprytny bank) to cały zakup
          nieruchomości może mi się "rozjechać".
          • xxxxxx666 Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 15.02.06, 14:17
            Ale ja nie twierdzę, że źle, tylko argumenty poproszę. Jak ktoś mi pokazuje
            wydruk sześciu takich samych kredytów i mówi, że jeden jest zupełnie
            niekorzystny, to ja się pytam, dlaczego? I w tym miejscu sensownych argumentów brak.

Osobiście współpracę z PKO BP wspominam dobrze. Uwinęli się w tydzień od
            złożenia papierków do przelewu środków. To pewnie zalezy od oddziału,
            okoliczności, itd.
            • marta1979s Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 18:46
              nie ma takich samych kredytów...a PKO BP ma kredyt na 3.26smile))))))))))))
              chyba pracujesz w PKO...współczuję doradcy który musiał z Tobą rozmaiać bo
              jesteś chyba trochę zbyt uparty...
              i za dużo żądasz argumentów...
              • xxxxxx666 Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 21:22
                Też mi się wydawało, że PKO ma 3.26, ale przedstawili mi ofertę na 2.91,
                pomyślałem, że mają jakieś specjalne oferty.

Ciekawe, jeśli klient na stwierdzenie, że coś jest niekorzystne pyta dlaczego,
                to jest uparty?
                • marta1979s Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 22:40
                  może dlatego, że w tym banku zapominają co do Ciebie mówią, może dlatego że
                  umowy kredytowe piszą przez kalkę, może dlatego że nie można tam się z nimkim
                  dogadać...może dlatego, że w porównaniu do innych ofert była kiepska, może
                  dlatego, że kupują Ci te franki w dniu złożenia wniosku i ryzkujesz???

piszesz że masz dobre doświadczenia...chwała Ci za to..ja z moim chłopakiem
                  wspominamy to jako drogę przez mękę..., ale w tamtym momencie nie mieliśmy
                  innego wyścia-PKO BP najlepiej liczy zdolność...ale kiedy tylko chłopakowi się
                  wystarczająco polepsy to znikamy z tego banku

a co do Expandera...nas o tym wszystkim co Ciebie poinformowali i dobrze, bo
                  mieliśmy pełną świadomość...
                  i mają rację, jeśli nie wychwalają tego banku, bo klienci na poziomie po prostu
                  sami nie powinni myśleć o tym banku...

ale jak wolisz...

i proszę, bądź obiektywny w swoich ocenach...nie wierzę, żeby ktoś tak na siłę
                  Ci coś odradzał...może miał gorszy dzień...ja , a przede wszystkim mój chłopak
                  byliśmy zachwyceni...
        • gigi33 Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 15.02.06, 17:28
          z moich nieoficjalnych oczywiście wiadomościwink wynika, że akurat PKO.BP bardzo
          dobrze płaci pośrednikom, a sprawa 2 tak jest w PKO.BP kwota franków,
          przeliczana w momencie wypłaty kredytu na PLN ustalana już wmomencie złozenia
          wniosku kredytowego więc w razie niekorzystnego układu kursu w dniu wypłaty
          dostaję się mniej w PLN niż się wnioskowało więc Pani doradca nie była taka
          zławink
        • jimmyjazz Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 10:11
          xxxxxx666 napisała:

> Oczywiście zgadam się z tym, ale zastanawiam się nad motywacją działania.
          > Jestem przekonany, że system premiowy wewnątrz tej firmy jest tak ustawiony,
          > aby promowac pewne zachowania. Np. zastanawiam się dlaczego PKO BP było
          > odradzane pomimo pełnej wiedzy konsultantki na temat oferty?

Doradcy z expandera dostają tyle samo za każdy kredyt. Bez znaczenia w jakim
          baku weźmie go klient.
          Myśle że spora znaczenie ma to jakie mają relacje z danym oddziałem banku.
          Jeśli pkobp utrudnia im pracę (a często tak jest) to się nie dziwię że promują
          banki z którymi im się lepiej współpracuje.
        • marta1979s Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 18:43
          to wkońcu była pełna ta wiedza czy niepełna, bo coś mieszasz się w zeznaniach???
    • starchaser Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 15.02.06, 14:34
      ależ z Ciebie frustrat.. smile
    • zbooycerz Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 15.02.06, 19:08
      o widze, ze kolega duzo liczy i dobrze liczy to sie zapytam wprost:

dlaczego tylko na 30 lat? a nie na 35 albo 25? czym to jest podyktowane

dziekuje z gory za odpowiedz

smile
      • xxxxxx666 Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 15.02.06, 20:40
        Generalnie na najdłużej jak się da. W tym przypadku okres 30 lat został wybrany
        w celu możliwości porównywania kredytów. Tylko niektóre banki oferują kredyty na
        więcej niż 30 lat a trudno porównywać oferty o różnej ilości lat.
        • zbooycerz Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 14:55
          do porownania kredytow sluzy %, marza i ew prowizja i inne koszty comiesieczne!

ilosc lat to ma wplyw na biezacy cash flow i to juz jest w interesie banku by
          dla kazdego mial cos do zaoferowania

a oferuja do 45lat... jak stopy jeszcze spadna to zaraz peknie 50 lat smile

ciekawe kto pierwszy

zdrowka na przenowku wink
          • xxxxxx666 Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 20:18
            Oczywiście, ale w jak sobie zobaczysz kalkulatory na stronach banków to różne
            strony podają różne wartości, np. nie widziałem, aby marżę podawał ktokolwiek,
            natomiast kwotę miesięczną podają wszyscy, zatem tak jest łatwo porównywać.
            • marta1979s Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 22:43
              nie zapominaj o spreadzie, a tego kalkulatory na stronach nie podają...popatrz
              też na cenniki
    • marta1979s Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 18:02
      1. mój chłopak brał kredyt przez PKO BP...
      3 razy chciał tam podpisać umowę-na co zresztą był zapraszany przez pracownika
      banku...
      jak juz się tam zjawiał, to się okazywało, że ciągle czegoś brakuje...
      i oni "kupują" Ci franki w dniu złożenia wniosku, więc osoba z expandera dobrze
      Ci radziła...
      ja rozumiem przywiązanie do tradycji ale ten bank jest dla babć w beretach i za
      przeproszeniem osób nijakich-takich jak ten bank...
      jak ktoś ma trochę inicjatywy-nigdy nie weźmie tam kredytu...w obecnej
      sytuacji...

expander ma mnóstwo doradców i o każdym można powiedzieć coś złego i dobrego...
      ja nie wnikam, ile im za to płacą i czy wogóle...
      ubezpieczenie brakującego wkładu-wydaje mi się że lepiej jest coś zapłacić, niż
      zastawiać mieszkanie-bez sensu...
      idąc do nich liczyłam na dobrą poradę i ją otrzymałam...
      ale warunek-trzeba być otwartym na to co ktoś mówi a nie zawziętym w swoich
      przekonaniach...
      więc nie pisz czegoś o firmie, znając tylko jednego jej przedstawiciela..., bo
      ja znam innego i mam zupełnie inne wrażenia...
      anyway miłego dnia i samopoczucia, że krzywdzisz ludzi...
      • xxxxxx666 Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 20:16
        Ja wiem jedno, jakby posłuchał sugestii babki z Expandera, to miałbym kredyt na
        2.75% zamiast na 1.99%. Przez to miałbym 40CHF miesięcznie w plecy przez
        następne 30 lat. W tej sytuacji zastawienie mieszkania i płacenie ubezpiecznia
        mało mnie boli.

Niezależnie od wszystkiego mówię wszystkim, aby uważali na tych ludzi.
        • kbor Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 20:22
          smieszne.....
          40 CHF to raptem 100 zl...

odstawiles zenade koles.

Lepiej sie schowaj! Ale za nim to zrobisz przepros ladnie...
          • xxxxxx666 Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 21:09
            No bez przesady, dla mnie to ma znaczenie, czy będę płacił 800PLN, czy 900PLN raty.
            • marta1979s Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 22:50
              ale ściema... przy tym oprocentowaniu nie da Ci takiej różnicy w racie...
              i Twoja rata powinna być trochę wyższa...chyba coś kombinujesz...a to robi
              Twoje opinie małowiarygodnymismile))))))
              no i ten poziom obsługi wart duuuuuużo więcej niż 100 zł nawetsmile))
              raczej powiedziałabym-uważać na takich klientów jak Ty-idą po darmowe porady i
              jeszcze komentują-nie płacisz, nie komentuj...darowanemu koniowi się w zęby nie
              zagląda...
              i wiesz co, mimo wszystko miłego dnia i oby Ci było dane się przekonać o
              cudowności swojego banku...

swoją zawziętością psujesz komuś opinię...
        • marta1979s Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 16.02.06, 22:44
          a gdzie otrzymałeś taki rewelacyjny kredyt?
          • beaglu Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 17.02.06, 10:05
            prawda jest taka ze rowniez bylam na rozmowie w expanderze na Swietokrzyskiej i
            bank PKO BP wypadl na trzeciej pozycji czyli ich oferta byla dosc atrakcyjna
            ale pani nawet nie chciala jej omawiac powiedziala ze nie warto. Reasumujac
            byla sklonna omowic oferty wszystkich innych bankow tylko nie PKO BP
            • lukasz19791 Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 17.02.06, 11:00
              bo oferta to nie tylko procenty...czasami po prostu nie warto o czym sam się
              przekonałem biorąc kredytw tym banku...
              może ta Pani doradczyni wiedziała co robi...
          • xxxxxx666 Re: Expander to oszuści - oddział Niepodległości 17.02.06, 11:23
            GE Money.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka