Dodaj do ulubionych

mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!!

01.03.06, 20:43
Zlozylem wniosek o kredyt hipoteczny w mBanku. Po 2-ch dniach otrzymałem
telefon, ze nie mogą mi udzielić kredytu, bo mam za mało punktów!!! Nie
wyjaśnili mi o co chodzi, tylko że sprawdzili mnie w BIK i mam za mało pkt.
Probuje sie dowiedziec o co chodzi i nic. Udało mi sie ustalić (innymi
kanałami) jak wygladam w BIK. Mialem jakies opoźnienia - 7 zl w okresie od 0
do 30 dni i 3 zł w oresie od 30 do 90 dni (de facto nie wiem za co). Koleś z
innego banku mowi ze to smiech jesli na tej podstawie nie udzielą mi kredytu.
Czy ktos mial takie problemy?
Obserwuj wątek
    • gigi33 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 02.03.06, 08:38
      Oczywiście mBank i Multi są bardzo restrykcyjni jak chodzi o BIK tam nawet
      niewielkie opóźnienia pow. 3 dni, jakie Pan ma przekreślają praktycznie szanse
      na kredyt. To nie śmiech oni chcą tylko kryształowych klientów-taka polityka
      może się nie podobać ale to fakt, wiele banków jest o wiele mniej
      restrykcyjnych w tym względzie i tam napeano będzie ok! P.S. Można próbowac
      wyjaśnić te opóźnienia bo to nie Pana wina defacto ja wiemsmile - tylko w
      przypadku BRE czyli mBanku może nie wiele dać ale można próbować!Pozdrawiam!
      • hjazz Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 03.03.06, 00:30
        Czy mona sprawdzic siebie w BIK ?
        Czy jezeli mialem spoznienie raz 1 dniowe, raz 3 dniowe (przez to ze byl
        weekend) to moge miec problemy ??b
        • kajka777 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 03.03.06, 08:39
          Generalnie prawdą jest to, co napisał/a (?) gigi33. Pod tym względem Bre bije
          na głowę inne banki. Natomiast jeżeli chodzi o tak małe kwoty, to trzeba to po
          prostu wyjasnić. Doradca z mBanku na prośbę klienta, powinien skontaktowac się
          z analitykiem, który zajrzy do raportu BIK (doradca nie ma takiego dostępu,
          otrzymuje tylko informację można/ nie można) i się wypowie. W przypadku paru zł
          nie powinno być żadnego problemu.
          I generalnie interesują ich opóźnienia pow. 30 dni.
          • mag29 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 03.03.06, 11:19
            Kajka - a wiesz moze po jakim czasie banki wysylaja informacje do BIK? Czy
            informacja o wpadce z polowy/konca stycznia moze w nim jeszcze nie figurowac?
            • kajka777 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 03.03.06, 23:09
              mag29 napisała:

> Kajka - a wiesz moze po jakim czasie banki wysylaja informacje do BIK? Czy
              > informacja o wpadce z polowy/konca stycznia moze w nim jeszcze nie figurowac?

wg mnie to jest na bieżąco
          • kriss_333 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 03.03.06, 16:06
            Prosiłem kilkakrotnie o wyjaśnienie, ale nic z tego. Jakbym sie mocno uparł to
            pewnie bym to wyjaśnił, ale nie bede sie prosil w nieskonczonosc. Ide do Banku
            Śląskiego, bo sie zniechecilem co do do opr. 2,45 w CHF. Libor ciagle rosnie ,
            dzis Libor 6M wynosi 1,36 czyli można przyjąc, ze marża mbanku wynosi 1,1 %.
            Wiekszość banków ma ok 2 % marży w CHF. Do czasu wpisu do hipoteki mbank podnosi
            opr. o 1 % , czyli z 2,45 robi sie 3,45 ok 2 lata to pootrwa. Zakladajac, że
            podniosa marze do 2 % (jak wiekszosc banków) i mamy 4,5 % w CHF!!!), oczywiscie
            do czasu wpisu do hipoteki. W zlotowkach mozna miec dzis Wibor 6 M+ 1 % marzy =
            5 %. Polecam to pod rozwagę.
            • zbooycerz Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 03.03.06, 17:18
              WIBOR 3M/6M + 0,5% marzy na dwa lata potem 0.75%

Ci z bykiem takie bycze oferty daja

do wpisu hipoteki +0,6%

przeciez zawsze sie mozna przewalutowac kiedys tam...

a LIBOR rosnie...

www.money.pl/u/chart.php?term=3M&index=Libor&c=797&date_from=1998-03-03&date_to=2006-03-03
              pzdr
          • hjazz Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 03.03.06, 23:31
            Splacam kredyt studencki od 20 miesiecy. Wczoraj sobie sprawdzilem i okazalo
            sie ze przez to ze zbyt pozno dostawalem nowe harmonogramy splaty, raty 2,3,4
            wplacilem o ok 0,4zl za malo. POzniej mialem nadplate i tak zostalo do dziaj
            +10zl. Poza tym w raz zdazylo mi sie zapacic 3 dni po terminie (weekend smile )
            Czy moge miec z tego powdodu problemy z BIKiem ????
            • kriss_333 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 00:59
              To pewnie zalezy od tego czy bank wysle takie info do BIK, a jeśli tak, potem
              bedzie zalezalo od bamku w którym bediesz brał kredyt co oni nato. W mbanku nie
              patrzyli jakie mam (mialem zaległości) ale czy mialem, nieważne co!!! Ale
              wydedukowalem sobie dlaczego. To bank internetowy wiec komputery podejmuja
              decyzje , a one nie myślą...
              • mag29 do Kris 04.03.06, 01:37
                Kris - a skladales wnioski w innych bankach? Jesli tak to w jakich?
                • kriss_333 Re: do Kris 04.03.06, 11:27
                  Jeszcze nie skladalem, ale chce do Banku Śląskiego. Pytalem na infolini mowiac
                  ze mialem jakies 3 zl w przedziale 30-90 dni i powiedzieli, ze to nie bedzie
                  problelem, ale jak sie upewnie dam znac. W PKO BP to juz w ogole mowia, ze to
                  zaden temat.
            • arfer Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 02:28
              Ludzie !!!
              Nie przesadzajcie. Problemy z BIK autora wątku wynikały z faktu, że jedno z
              zadłużeń, które figurowało w BIK było w przedziale 30-90 dni. Z punktu widzenia
              wstępnej analizy to już jest kosmos (co do opóźnienia), 3. status BIK. Jeśli
              wynika to z faktu, że np. 3 lata temu została Ci zł do zapłaty po likwidacji
              konta, a bank jest na tyle ciemny, że nie puści tego w koszty, ale będzie Cię
              nękać i wysyłać do BIKu, wpłać tę złotówkę, poproś o info, że sprawa jest
              zamknięta, napisz do m czy Multi informację i finito. Znam przypadki, gdzie tak
              się dało tę sprawę załatwić.

Inaczej będzie, jeśli faktycznie nie spłacałeś np. raty kredytu - nieważne dla
              BRE czy był to kredyt na dom, czy na żelazko.

Każdy 2x do roku ma prawo otrzymać indywidualny raport z BIK. Bezpłatnie.
              Zerknijcie na stronkę BIKu.
              • kriss_333 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 11:35
                Problem polega na tym, ze mbanku nie interesuje wyjasnienie mojej sytuacji, bo
                od nich nie wiem jak wyglada moj BIK! Gdyby mi powiedzieli ze mialem owe 3 zl w
                przedziale 30 - 90 dni i zebym to wyjasnil to pewnie nie bylo by problemu. Wiem
                to po znajomosci, a gdybym chcial miec oficjalną info z BIK do musze wyslac
                pismo i maja miesiac na odp., a ja nie mam czasu! Do 27.03 musze wplacic kase
                dewelopreowi (calosc). Na dzis nie mam zadnych zaleglosci! Nie mowic o tym, ze
                splacilem w sumie kredyty na 100 tys zl - REGULARNIE, ale to mam mniejsze
                znaczenie niz jakies przypadkowe 3 zł! DLATEGO UWAZAM TO ZA PARANOJE!!!
                • mag29 do Kris 04.03.06, 11:41
                  Kriss - mysle, ze masz racje. Niestety czytajac watki mozna stwierdzic, ze
                  grupa BRE jest w tym wzgledzie dosc nieugieta. Bierz sie do dzialania
                  koniecznie.
                  • kriss_333 Re: do Kris 04.03.06, 11:45
                    do dzialania? rozumiem, ze masz na mysli zeby odpuscic sobie mbank? w
                    poniedzialek mam miec tel od doradcy Sląskiego - na spotkanie. Mam wszysstki
                    papiery i podobno w 7 dni zalatwiaja sprawe. Jak nie do skladam do PKO BP, bo
                    mam juz tego dość!
                • kajka777 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 11:42
                  kriss_333 napisał:

> Problem polega na tym, ze mbanku nie interesuje wyjasnienie mojej sytuacji, bo
                  > od nich nie wiem jak wyglada moj BIK!

I w tym akurat nie ma nic dziwnego. Przy składaniu wniosku przychodzi raport na
                  twoje nazwisko "zaległość 30-90dni". I nie to, że nie chcą ci powiedzieć, ale
                  sami nie wiedzą. Informują klienta, że nie można wysłać wniosku do analizy, bo
                  była zaległość w jakiejś racie. To klient wyjaśnia i jeżeli jest to faktycznie
                  3 zł czy inny bzdet, to nie ma problemu. Pretensje więc możesz mieć do banku,
                  który taką informację zamieścił w BIKu.
                  Klient pisze oświadczenie, czego dotyczy zaległość i wniosek wędruje do
                  analizy. Dopiero na samym końcu analityk ma wgląd w pełen raport BIK i
                  potwierdza. Nie ma możliwości zrobienia tego na początku (zajrzenia do
                  szczegółów raportu)
                  • kriss_333 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 11:51
                    czyli powinienem wyjasnic to z moim bankiem, co to za 3 zł i potem napisac
                    oswiadczenie wyjasnijace do mbanku. TAK?
                    • kajka777 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 12:39
                      kriss_333 napisał:

> czyli powinienem wyjasnic to z moim bankiem, co to za 3 zł i potem napisac
                      > oswiadczenie wyjasnijace do mbanku. TAK?

Generalnie powinies złożyc zapytanie do BIKu, ale sam piszesz, że nia masz na
                      to czasu... Naczęściej klienci w ogóle nawet nie wiedzą co to za opóźnienie i
                      są bardzo zdziwieni, i dopiero zaczynają wyjaśniać. Wtedy się okazuje, ze
                      chodzi właśnie o jakieś 1zł.
                      Gdybyś trafił na obrotnego Doradcę w mBanku to taki potrafi zadzwonić do
                      analityka i wybłagać, aby ten zajrzał do szczegółowego raportu BIK i
                      wypowiedział się czy klient może złożyć wniosek. Standardowo tego się nie robi,
                      dlatego dużo zależy od Doradcy....
                      • kriss_333 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 15:19
                        no wlasnie, jakby chcieli to by zajrzeli do BIK, ale pewnie mają takiego klienta
                        gdzies co chce "zaledwie" 70 tys zl...
                        • kajka777 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 17:02
                          kriss_333 napisał:

> no wlasnie, jakby chcieli to by zajrzeli do BIK, ale pewnie mają takiego
                          klient
                          > a
                          > gdzies co chce "zaledwie" 70 tys zl...

nie jakby chcieli, tylko jakby Doradca miał odwagę i chęci dzwonić do analityka
                          i prosić o coś, o co nie powinien prosić smile
                          Przecież piszę, że doradcy w mBanku nie mają dostepu do szczegółowego raportu.
                          • kriss_333 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 17:36
                            Mialem na mysli mbank, a nie doradce, który nie ma dostepu do BIK. Takie maja
                            przepisy - SZKODA, bo mogą tracic dobrych klientów.
                • arfer Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 15:22
                  ok, to dlaczego właśnie mBank ?
                  • kriss_333 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 15:27
                    pytasz dlaczego wybrałem mbank? bo w promocji "Stac Cie na dom" wyglada.
                    dobrze.- opr. 2,45 , prowizja 1 % .
            • gigi33 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 11:57
              Trzeba się przejść do jakiegokolwiek oddziału banku jakiegokolwiek ( tylko
              banki mają mozliwość wysyłania zapytań do BIK-u ). I poprosić o sprawdzenie bo
              ma się wątpliwości a chciałby się najlepiej u nichsmile ( tak powiedzieć smile) wziąć
              kredyt i sprawdzą myślę. Nawet jak byłby problemy to raczej są do wyjaśnienia
              bez problemusmile
          • gigi33 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 11:53
            nono generalnie opóźnień poniżej 30 dni wogóle nie powinno być widac w BIK-u
            coś mi się zdaje, ale tu ktoś opisał, że jednak wyszłyuncertain P.S.BIK w mbanku to
            swego rodzaju paradoks zapytanie idzie do Łodzi odp. do 2 dniuncertain Podczas gdy np.
            w Multi robi się to "od ręki" w oddziale ( i doradca ma wgląd w raport ). I
            stąd własnie decyzje w Multi wydawane są dużo szybciej niż w mbanku.Pozdr.
            • kriss_333 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 04.03.06, 12:02
              dzieki za podp. wiec jednak to wyjasnie i podejde w poniedzialek do Multibanku,
              bo dzis to chyba wszystkie banki sa zamkniete
              • profesorekzsl Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 05.03.06, 08:16
                Czy zanim Bank zrobi wpis do BIK nie ma on obowiązku powiadomić o tym zamiarze
                klienta lub o fakcie dokonania wpisu? Gdhyby miał wówczas byłoby mniej
                zdziwionych klientów że figurują w BIK-u.
                • gigi33 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 05.03.06, 14:07
                  wake up! o czym Ty mówisz, jaki wpissmile Przy składaniu wniosku każdy bank wysyła
                  zapytanie do BIK-u to standardowa procedura i nie trzeba nawet o tym nikogo
                  informować, a teraz niemal już każdy bank czy instytucja finasowa podaje
                  kredyty, karty kredytowe, raty do BIK-u i też nie musi nikogo o tym
                  informować.Pozdr.
                  • profesorekzsl Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 05.03.06, 14:55
                    Chodzi mi o przypadek kiedy masz jakieś opóźnienie w spłacie jakiegokolwiek
                    kredytu to czy zanim wyślą to opóźnienie do bik to czy mają obowiązek Cię o tym
                    poinformować, lub czy jeśli już wysłali to opóźnienie do BIK to czy maja
                    obowiązek cię o tym poinformaować?
                    • hiljo Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 05.03.06, 17:52
                      Za pare dni bede skladac wniosek do mbanku. Mam pytanie dot. tzw. dopuszczalnego 30-to dniowego debetu w RORze (mam konto w PKO BP). Trzy lata temu zdazylo mi sie "przeroczyc" dopuszczalne 30 dni o ok. 4. Czy taki debet z RORu jest w ogole w BIKu widoczny? Czy w raporcie BIKu bedzie to termin 0-30 (4 dni) czy 30-90 (34 dni)? Dodam ze wyslalam do BIKu zapytanie, i czekam... Czy w mbanku takie przekroczenia debetu sa traktowane jak opoznienie w platnosci kredytu i w skutek tego moge miec problemy z hipotecznym?
                      • kriss_333 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 05.03.06, 18:19
                        hmm, wydaje mi sie ze jesli bedzie to w BIK-u to chyba od 0-30 dni, ale moze
                        ktos wie na pewno. Ja własnie (jak napisalem na poczatku) mialem zaleglosc od
                        30-90 dni wlasnie 3 zl, ale mbanku to nie obchodzi ile (nawet nie sprawdzają),
                        ważne ze była!!!
                    • kajka777 Re: mBank a BIK - paranoja !!!!!!!!!! 05.03.06, 21:07
                      profesorekzsl napisał:

> Chodzi mi o przypadek kiedy masz jakieś opóźnienie w spłacie jakiegokolwiek
                      > kredytu to czy zanim wyślą to opóźnienie do bik to czy mają obowiązek Cię o
                      tym
                      >
                      > poinformować, lub czy jeśli już wysłali to opóźnienie do BIK to czy maja
                      > obowiązek cię o tym poinformaować?

w BIKu jest cała twoja historia kredytowa, widac tam, gdzie jeszcze starasz się
                      o kredyt, widac jakie miałeś, czy spłacałeś je terminowo czy nie, czy była
                      egzekucja itp.
                      Bank nie ma obowiązku informować cie o tym, ponieważ biorąc kredyt masz
                      świadomość, ze ten kredyt bedzie w BIK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka