rajmar 31.05.06, 14:46 kredyt na 30 lat chf,w mbanku 2,45% w tym marza 1%, prowizja 2%,brak oplat za przewalutowanie ,wczesniejsza splate,wklad wlasny 50 0000, kwota kredytu 120 000, wartosc nowego mieszkania 170 000,rata rowna 470 zl ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
netter Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 15:10 zbyt duża prowizja! oraz polecam raty malejące Najszybciej uzyska Pan kredyt w DomBanku i to na bardzo przyzwoitych warunkach pozdrawiam -- W razie wątpliwości czekam na mail: doradca@Mieszkaniowy-Kredyt.pl Forum Kredyty Mieszkaniowe Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 15:29 "Bardzo przyzwoite warunki" nie kpij. Ciekawe czy wiesz, ze Dombank podnosi oprocentowanie i to baaardzo mocno. Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 15:28 Kup Ladny Dom i prowizje bedziesz mial 1,3%. A swoja droga skad wiesz, ze marza jest 1%? Kto Ci to powiedzial? Odpowiedz Link
rajmar Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 18:44 powiedzial mi to doradca w mbanku w krakowie.1% marza , reszta to libor. Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 18:53 To jestes pierwszym klientem mBanku, ktory ma oprocentowanie ustalone na zasadzie LIBOR + marza )) A tak powaznie, to oprocentowanie ustalane jest decyzja zarzadu i nie ma zadnej marzy. Moze sie zmienic niezaleznie od wszystkiego. Odpowiedz Link
wmala Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 19:27 ziut19 napisał: > Kup Ladny Dom i prowizje bedziesz mial 1,3%. Witam, O co chodzi z tym "Ladnym DOmem". Tez ubiegam sie o kredyt w mBanku. Przy kwocie 150tys w CHF zaproponowano mi 2,45% (+1% do czasu wpisu do KW),prowizja za ubezpieczenie kredytu do czasu ustanowienia hipoteki (0,20%)-300pln, prowizja za udzielenie kredytu 1,5%, weksel (myslalem, ze daje go bank, a chyba tak nie jest). Z wypowiedzi doradcy wywnioskowalem, ze prowizja moglaby byc nizsza.... jak myslicie jakich argumentow uzyc zeby jeszcze cos utargowac? Pozdrawiam W. Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 19:38 Kupujac pismo "Ladny Dom" i wysylajac do "Agory" kupon promocyjny dostajesz warunki: kredyt do 150.000 oprocentowanie 2,75% i prowizja 1,3%. Powyzej 150.000 oprocentowanie 2,45% i prowizja 1%. Jednak jesli zlozysz wniosek po 09.06 a wysokosc kredytu przekroczy 90% LTV to dostaniesz 2,95% bez wzgledu na wysokosc kredytu. Dodatkowo placisz prowizje za ubezpieczenie 0,2% i oprocentowanie podwyzszone o 1p.p. do uzyskania prawomocnego odpisu z KW. Ponadto ubezpieczenie niskiego wkladu (jesli kredyt przekracza 80% LTV). Weksel, PCC1 oplata sadowa to sa koszty okolobankowe i takie same we wszystkich (prawie) bankach. Czekam na kolejne pytania Pozdrawiam. Odpowiedz Link
wmala Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 19:45 ziut19 napisał: > Kupujac pismo "Ladny Dom" i wysylajac do "Agory" kupon promocyjny dostajesz > warunki: kredyt do 150.000 oprocentowanie 2,75% i prowizja 1,3%. Powyzej Z tego co napisales, jako klient "z ulicy" i bez promocji ladny dom otrzymałem całkiem korzystne warunki (pomijajac nieco wyzsza prowizje). Czy ta data 09.06 jest krytyczna tylko dla promocji "Ladny Dom" czy dla wszystkich wniosków? Czy liczy sie data złożenia wniosku czy decyzji banku o udzieleniu lub nie kredytu? ) Odpowiedz Link
kajka777 Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 22:15 wmala napisał(a): Czy liczy sie data złożenia wniosku czy decyzji banku o > udzieleniu lub nie kredytu? > ) akurat w tym przypadku data złozenia wniosku u doradcy. Musi być 10 czerwca Odpowiedz Link
wmala Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 19:56 ziut19 napisał: > Powyzej 150.000 oprocentowanie 2,45% i prowizja 1%. Teraz skapowalem, ze moglbym jednak zyskac na tej promocji wnioskujac o ) np 150.500 ... zyskalbym na prowizji (~750). Czy dobrze kombinuję?? Odpowiedz Link
kajka777 Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 22:16 wmala napisał(a): > > > Teraz skapowalem, ze moglbym jednak zyskac na tej promocji wnioskujac o ) np > 150.500 ... zyskalbym na prowizji (~750). Czy dobrze kombinuję?? ale 2,45% i 1% jest właśnie od 150tys włącznie. 2,75 i 1,3 jest dla kredytów do 149.999 zł Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 22:28 Ale 150.500 lepiej brzmi. Jakby powiedziala pewna osoba wladna w centrali: "to lepszy case" Odpowiedz Link
wmala Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 22:43 ziut19 napisał: > Ale 150.500 lepiej brzmi. Jakby powiedziala pewna osoba wladna w centrali: "to > lepszy case" ) wiec ja bym takiego case'a wygenerowal tylko czy zdaze? Ten kupon trzeba koniecznie wyslac czy mozna go np zaniesc i otrzymac wlasciwa kartea pozniej z nia i wnioskiem do mBanku? Podpwiedzcie cos bo 7 stowek droga nie biega Odpowiedz Link
kajka777 Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 22:51 normanie można był kartę donieść później (już po decyzji ), ale w związku ze zmianami myślę sobie, że lepiej mieć od razu. Jeżeli jesteś z Warszawy idź do Agory osobiscie z kuponem z gazety Odpowiedz Link
wmala Re: czy to dobre warunki ? 31.05.06, 22:53 kajka777 napisała: > Jeżeli jesteś z Warszawy idź do Agory osobiscie z kuponem z gazety Wielkie Senkju! Tak zrobie Odpowiedz Link
wmala Re: czy to dobre warunki ? 01.06.06, 17:46 Mam juz gazetke z kuponem. Czytam i... mam watpliwosci- a mianowicie, czy aby na pewno otrzymując te karte rabatowa bede mogl ubiegac sie o kredyt na zakup mieszkania? z Tego co wyczytalem "akcja pozytywna" dotyczy zamiany mieszkania na dom . Jak to jest? Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 01.06.06, 19:52 Tym sie nie przejmuj. Wal do Agory zeby zdążyc. Zakup tez moze byc. Odpowiedz Link
wmala Re: czy to dobre warunki ? 01.06.06, 19:55 Pewnie uznasz mnie za najwiekszego upierdliwca ), ale co tam... a moze wiesz do kogo nalezy "walic" w tej Agorze na Czerskiej. Nie chce sie motac wiec jak wiesz to podpowiedz . Dzieki za wszyskie odpowiedzi, Pozdrawiam w. Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 01.06.06, 20:05 Nie mam pojecia. Zapytaj Kajki, albo po prostu idz. Z pewnoscia nie bedziesz pierwszy, wiec na pewno dobrze Cie pokieruja) Odpowiedz Link
rajmar Re: czy to dobre warunki ? 01.06.06, 09:27 mam kilka pytan do ziut 19 bo widze ze jestes w temacie.w moim przypadku "ladny dom" pomoze mi tylko w prowizji bo 2,45% i tak juz mam dostac ?o co chodzi z tym ubezpieczeniem 0,2% bo o tym chyba nic mi nie mowili, za co jak dlugo ? ubezpieczenie niskiego wkladu ma mnie tez ominac bo wklad wlasny 30% tak mowil doradca ? oprocentowanie podwyzszone 0 1% tak to mowil. 80% LTV co to jest to ltv, wysokosc kredytu ? a i to PCC1 tez nie wiem co to jest i jak duzo ja zaplace , czy to jest procentowo od kwoty kredytu ? teraz jeszcze do twojego listu o oprocentowaniu, podobno libor to jest cos stalego we wszystkich bankach i on teraz wynosi kolo 1,5% wiec doradca mi powiedzial ze reszta to jest marza czyli ten 1%, powiedzial rowniez ze jak sie zmieni libor to marza moze sie rowniez zmienic , ale gdybym teraz zlozyl wniosek to dostane te 2,45% na caly okres kredytu czy tylko marza na caly okres a libor mi sie moze zmieniac , jak to jest ? dziekuje z gory za odpowiedz ziut 19 ! Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 01.06.06, 16:21 Tyle pytan na jeden raz Ale postaram sie. 0,2% jest to prowizja za ubezpieczenie pomostowe (czyli do uzyskania wpisu w KW), platne w chwili uruchomienia. Do tego dochodzi oprocentowanie podwyzszone o 1p.p. Jak masz 30% wkladu wlasnego to niski wklad Cie omija. (Skoro masz 30% wkladu wlasnego to LTV jest 70%- krotkie wytlumaczenie). PCC1 to podatek od czynnosci cywilno prawnych od ustanowienia hipoteki. Oplata 19 zl w Urzedzie Skarbowym. Co do LIBOR-u: obiektywnie jest to stala stopa, natomiast jak widac u nas niekoniecznie, bo rozne banki przyjmuja rozny LIBOR (Polak chce, to potrafi). W mBanku natomiast nie ma ani slowa o LIBORZE i marzy, a oprocentowanie ustalane jest decyzja zarzadu banku. I taki zapis masz w umowie kredytowej. Zmienny w zaleznosci od zmiany stopy referencyjnej danej waluty. Byc tu madry i pisz wiersze A zmiana nastapi juz niebawem Odpowiedz Link
rajmar Re: czy to dobre warunki ? 02.06.06, 18:44 to czy to oprocentowanie 2,45% bede mial juz przez caly okres 30 lat czy nie , bo juz zwariowalem ?? Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 02.06.06, 18:50 Nie. Najpewniej tylko do konca miesiaca. A co pozniej nie wiadomo. Na tym wlasnie polega ryzyko oprocentowanie ustalanego decyzja zarzadu. Ptaki za oknem cwierkaja, ze oprocentowanie wzrosnie, ale o ile to wiedza moze tylko najwyzsi w mBanku. Bo nawet nie doradcy Ale raczej mocno. Odpowiedz Link
wmala Re: czy to dobre warunki ? 02.06.06, 19:26 No to ladne nam "wrozby" przynosisz . Dzisiaj nabylem karte "Ladny DOm" i z usmiechem na ustach przygotowalem dokumenty do wniosku kredytowego. Jesli sprawdzi sie Twoj scenariusz to krotka bedzie moja/nasza radosc z korzystnych warunkow mBanku. Co zrobic..?? ... poczekac z podpisywaniem umowy do czasu zmiany? Na szczescie nie potrzebuje brac kredytu na gwalt... moze warto sie wstrzymac i ewentualnie poszukac innego banku? Kajka, Ziut19, poradzcie cos plisss pzdrw Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 02.06.06, 20:02 Zloz wniosek. Nic nie ryzykujesz. Nie wiem jakie beda warunki po 1 lipca. Moze do tego czasu dostaniesz decyzje. Najwyzej z podpisaniem umowy wstrzymasz sie do lipca. A niezaleznie od tego oczywiscie skladaj wniosek w innym banku. To standard. Nie powinno sie slepo wierzyc w jeden bank. Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 02.06.06, 20:36 Jezeli chcesz mojej rady, to zloz wniosek zeby zalapac sie na promocje. Nawet jesli oprocentowanie wzrosnie, to przeciez lepiej zeby wzrastalo od wyjsciowego 2,45% niz od 2,95%. To po pierwsze. Po drugie zalozmy, ze oprocentowanie wzrosnie, ale to nie tylko mBank zmieni warunki. Na pewno zrobi to Dombank, z duzym prawdopodobienstwem Millennium. Moze sie okazac, ze 1 lipca mBank choc nieco drozszy nadal bedzie konkurencyjny na rynku. A skoro z kredytem Ci sie nie spieszy, to zloz tez wniosek do Millennium Moze gdzies jeszcze. Odpowiedz Link
wmala Re: czy to dobre warunki ? 02.06.06, 22:07 wielkie dzieki! Wniosek z pewnoscia zloze. "Podanie" do innego banku rowniez zmaierzalem zlozyc chociaz za bardzo nie mam koncepcji jaki ma byc to bank. Zaraz postudiuje co slychac u mBankowej konkurencji . Odpowiedz Link
wmala Re: czy to dobre warunki ? 05.06.06, 13:42 Witam ponownie, Mam pytanie dotyczace wniosku (mbank). Jest w nim takie pole: proponowany termin spłaty na dzień 1-28 lub ostatni dzien miesiąca. Jak myslicie czy sa jakies dni w miesiacu, ktore sa lepsze dla splacajacego a inne mniej korzystne (moze jakies dni kiedy bank "reguluje" kursem waluty ??) pozdrawiam Odpowiedz Link
ziut19 Re: czy to dobre warunki ? 05.06.06, 14:14 Najlepszy dzien jest wtedy, kiedy masz kase na koncie. Najgorszy dwa dni przed wyplata)) Odpowiedz Link
kajka777 Re: czy to dobre warunki ? 03.06.06, 00:25 wniosek składaj. Prawdziwą decyzję musisz podjąć już po decyzji, a zawsze dobrze mieć już odpowiedź banku o udzieleniu kredytu. Poza tym docelowo wszystkie banki będą zwiększały oprocentowanie na CHF (do końca roku) Odpowiedz Link
kajka777 Re: czy to dobre warunki ? 03.06.06, 00:23 ziut19 napisał: > Ale raczej mocno. a co to znaczy dla ciebie mocno? Tak z ciekawości pytam Odpowiedz Link
kajka777 Re: czy to dobre warunki ? 03.06.06, 11:24 ziut19 napisał: > Ja stawiam na 0,5 p.p. postaw na trochę mniej Odpowiedz Link