Dodaj do ulubionych

mBank -podnosi oprocentowanie !!!

10.07.06, 10:30
Jak comiesiąc miałem zapłacić 450chf raty kredytu chipotecznego...
...mBank pobrał, ale o dziwo więcej - no to szukam i sprawdzam , o co
chodzi...
a tutaj niespodzianka - rata wynosi 467 chf - a oprocentowanie podskoczyło z
3.45% na 3,75% pomijam że powinno być 2,45 , ale ciagle nie mam wpisu do
ksiegi wieczystej i tak od 4 miesiecy mnie punktują tym jednym procentem.

Ale zabawne (a raczej przykre) jest to że tak miły, sympatyczny, a nader
nowoczesny mBank nie pofatygował się z żadną informacją do szanownych
klientów (no chyba że tylko mnie tak podnieśli, co?)
...ani mejla, ani listu, nawet SMSa mogli by napisać - a tu nic.
Wszak zobowiązałem się zabezpieczać odpowiednią ilość środkó na comiesięczne
pokrycie raty, a jak bank bez wcześniejszej informacji podnosi kwote raty to
skąd ja biedny robaczek mam wiedzieć że trzeba wiecej kasy przygotować?

Więc dzwonie na ich Infolinie. a panienka nie wie czemu podniesli i z wielkim
trudem wyszukuje na stronie internetowej mBanku lakoniczna wzmiankę że "...z
powodu zmiany na rynkach podnoszą oprocentowanie..." - jaka zmiana? pytam? ,
a panienka nie wie !!!
O co chodzi? - co to za infolinia?
o jaką zmiane na rynku chodzi - no ja sie moge domyślać - ale żeby panna w m
Banku nie wiedziała? WSTYD !!!
...i obciach dla mBanku
Obserwuj wątek
    • mamamisiasia Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 10.07.06, 13:30
      a ostatnio szwajcaria nie podniosla stop procentowych? Przestudiuj umowe, moze
      wcale nie musza Cie informowac, bo taka umowe podpisales.
      • bolexim Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 10.07.06, 13:35
        raczej to pewnik ze tak jest, nieuzasadnione zale
        aczkolwiek taki sms wiele nie kosztuje a zupelnie inaczej sprawe stawia
    • asmarabis Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 10.07.06, 13:36
      Mialam tak samo,co za zenada, mnie na infolinii poinformowano ze podwyzszenie
      oprocentowania to wina urzednikow....dopiero po kilku zlosliwosciach z mojej
      strony Pani sie doczytala ze to jednak decyzja zarzadu....tylko siasc i plakac
      nad obsluga w tym banku,nawet nie wyslali moich danych do Agory zebym mogla
      otrzymywac "ladny dom" zgodnie z warunkami promocji i sama sie musialam tym
      zajac,czasami sie czuje jak pani w przedszkolu jak z nimi rozmawiam......
      • ziut19 Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 10.07.06, 22:56
        O tym, ze mBank podnosi oprocentowanie mowimy juz od 2 miesiecy. A informacja
        jest na stronie.
        A co do obslugi... to masz racje. Zycze Ci jednego: nic od nich nie chciejsmile)
        • r2s Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 12.07.06, 22:28
          przejrzałam stronę mBanku i jakoś nie mogę znaleźć tej informacji ...
          mozesz podesłać?

dzięki!
    • kalinosia Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 11.07.06, 14:22
      heh, ja tez dopiero dziś to odkryłam uncertain z 3,2 na 3,5 uncertain. Sama rata wyższa
      będzie o ok. 50 zł uncertain taki juz nasz los - biedaków, których nie stac było na
      kupno własnego M za gotowiznę uncertain Płać i płacz sad - pozdrawiam
      • mowika Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 20.07.06, 09:55
        Nie płacz - to jest najtańszy pieniądz na rynku. Policz lepiej, ile już
        zarobiłaś na pożyczonych przez bank pieniądzach dzięki wzrostowi wartości
        mieszkania. Poza tym nawet jakby się gotówkę miało, to opłaca się brać kredyt...
    • herox Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 11.07.06, 15:32
      Ale lament, ale jesteście biedni.
      Łączę się z wami w bólu...

Co za głupie posty!
      • starchaser Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 11.07.06, 15:57
        ..w końcu sensowna odpowiedź wink
        • kajka777 Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 11.07.06, 21:48
          że mBank podniesie % wiadomo od dawna, że o 0,3% od jakiegoś czasu.
          Spodziewać też się można było, skoro Libor od dłuższego już czasu szedł d góry,
          a mBank nie podnosił.
          Natomiast osoby na infolinii rzeczywiście pozostawiają wiele do życzenia.
          Narzekają na nie nie tylko klienci, ale też pracownicy centr finansowych, bo
          udzielają klientom nieprawdziwych lub dziwnych informacji.
          • majka75 Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 12.07.06, 11:12
            Libor od prau miesięcy idzie w górę, a na pewno nie zatrzyma się,
            bo analizy mówią, że pod koniec roku ma dojść do ok. 2%.
            Rozważałam wybór kredytu pomiędzy mbank a millenium. Wybrałam millenium. Mam
            stałą marżę + libor i wiem za co płacę. Natomiast decyzja zarządu troszkę mnie
            przerażała. Wiadomo, że bank działa w realiach ekonomicznych. Skoro Libor idzie
            w górę, to będą podnosić oprocentowanie. Ale ciekawa jestem, czy jak np. za rok
            czy dwa lata Libor spadnie, to je obniżą ? Pocieszające jest to, że kredyt
            zawsze można przenieść.
            • ffiill Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 13.07.06, 21:56
              w drugą stronę jest niestety problem.. mBank szybko podwyższa stopy ale bardzo
              wolno obniża (jeżeli na rynku spadają) albo wcale i nie odpowiadają na pisma,
              prośby itp. - łapią klienta.. a pozniej juz tylko placenie
      • pan-pin-gwin Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 14.07.06, 09:15
        Ja mogę się spodziewać że dla niektórych mogą to być głupie posty - sorka że
        kogoś "upodliłem" takim wątkiem, ale są ludzie którzy nie żyją tylko rynkami
        finansowo bankowymi i nie śledzą zmian jakie zachodzą - każdy ma swoją prace
        zainteresowania, obowiązki życiowe , a do tych obowiązków zaliczam również
        spłątę zaciągniętych kredytów.
        Lecz jest coś takiego jak pewne standarty jakości(iso, itp.) - banki też to
        obowiązuje - informowanie klientów o zmianie jakichś parametrów dotyczących obu
        stron umowy.
        Jestem absolutnie świadom tego że mBank zgodnie z treścią umowy może decyzją
        zarządu zmieniać oprocentowanie (..i tego dokonał), ale to w obecnym
        zinformatyzowaniu życia nie jest wielki problem dać jakoś znak klientom że coś
        się zmienia(np. Newsleter). Wszak ja nie muszę wiedzieć co się dzieje z
        liborem, wiborem, frankiem i oprocentowaniem w szwajcarii, nie mam obowiązku
        sie na tym znać i nie podpisywałem w umowie że będę regularnie studjował ze
        szczegułami strony internetowej mBanku - a oni wszak mają na utrzymaniu
        infolinie , która powinna umieć wyjaśniac klientom z czego wynikają pewne
        (istotne dla klientów) ruchy w ich firmie, ot tyle...
        Niekompetencja takiej instytucji na najniższych szczeblach daje obraz tego co
        dzieje sie wyżej.

...ale to nie wszystko... kolejna sprawa jest owiele mniej sympatyczna ale w
        zwiazku z tym ...zaczynam kolejny wątek o kolejnej niekompetencji w mBank (i
        nikt mi za to nie płaci abym dzielił się z ludźmi swoimi spostrzeżeniami.. bo
        może ktoś i tak pomyśleć
        • mp23 Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 15.07.06, 20:48
          witam,
          też jestem osobą,które posiada kredyt mieszkaniowy w mBanku, i też nie podoba
          mi się polityka informacyjna banku. Inne banki podwyższając oprocentowanie
          informują swoich klientów pisemnie o planowanej podwyższe, mBank tego nie
          zrobił, chociaż powinien, widać jaki stosunek ma bank do klienta.
          • r2s Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 15.07.06, 21:39
            wczoraj miałam dzien spłaty raty, w dziwiłam się, że o godzinie 22 pieniadze wciąż były nie pobrane, a oprocentowanie widniało w wysokosci 3,45% (punkt wiecej do czasu wpisu hipoteki).
            Dziś rano na koncie juz nie bylo kwoty a oprocentowanie widnialo 3,75

Poprano mi jednak rate jeszcze wg starego oprocentowania. Nie wiem czy dostanę informację o podniesieniu orpcoentowania przed kolejna ratą. Uważam, że skoro bank przysyla pocztą harmonogram spłat, to powienien przysyłać rownież informację o zmianie oprocentowania.

Pozdr
            • ankaa13 Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 17.07.06, 14:13
              Witam,
              w umowie z mbankiem mam zapis:
              1. bank ma prawo podnieść oprocentowanie
              2. bank poinformuje klienta o podwyższeniu oprocentwania.
              Stan na dziś:
              - brak informacji z mbanku,
              - oprocentowanie podniesione z 3,35 do 3,65 %
              - rata kredytu, która miała byc pobrana 15 lipca z mojego konta nie została
              pobrana - jest jednak wyższa niż miało być (jest wyliczona według wyższego
              oprocentowania)
              Pytanie - czekają z pobraniem raty aż dostanę od nich list o podwyższeniu
              oprocentowania? Wątpię...
              Jak się w inych bankach zmienia oprocentowanie? Bo jeżeli jest uzaleznione od
              liboru to rozumiem, ze może sie zmieniać co miesiąc beż żadnego powiadamiania?
              pozdrawiam
              Anka
        • zdziwionatrojka Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 16.07.06, 14:03
          o nie Jasnie Panie!!!
          Zalamujace jest takie myslenie.
          Otoz biorac kredyt masz psi obowiazek sie ubezpieczyc, sledzic sytuacje na rynku
          mieszkaniowym, finansowym, pracy, gieldy, metali szlachetnych, kursy walut.
          I to zarowno w Polsce jak i praktycznie na calym swiecie.
          Oczywiscie mozesz tez tego nie robic a potem psioczyc na forum ze bank podniosl
          stopy, rata cie dusi, zmalaly realne dochody, niekompetencja banku, itd.
          W swoim radykalizmie pojde dalej: mianowicie nawet nie biorac kredytu nalezy
          sledzic a przynajmniej orientowac sie w globalnych trendach ekonomicznych.
          A umowe z bankiem nie tylko nalezy studiowac, nalezy sie z niej conajmniej
          DOKTORYZOWAC.
          • mp23 Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 16.07.06, 19:12
            a Ty mnie załamujesz takim podejściem jak Twoje.
            Otóż biorąc kredyt hipoteczny z reguły ma się świadomość na jaką kwotę bierze
            się kredyt, jakie może byc oprocentowanie, że może pójść w górę, jakie jest
            ryzyko itp. Nie masz jak to piszesz psiego obowiązku się ubezpieczać, śledzić
            rynki finansowe, masz psi obowiązek zapewnić bankowi co miesiąc pieniądze na
            ratę, a bank, żeby dostać te pieniądze ma psi obowiązek poinformować cię
            wysyłając ci z reguły pocztą harmonogram spłat, ile tych pieniędzy masz mieć
            orientacyjnie na koncie, aby mógł pobrać swoją ratę.
            Nikt nie psioczy, że rata go dusi itp. chodzi o to, że bank nie informuje
            swoich klientów o zmianie oprocentowania, co wg powinien robić, podobnie jak
            robią to inne banki.
            • zdziwionatrojka Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 16.07.06, 21:54
              Przeczytaj umowe - bo widac ze do tej pory tego nie zrobiles.
              Pewnie jest za dluga - znajdz akapit jakie ma bank obowiazki w zakresie
              informowania klienta o zmianie oprocentowania.
              Moze sie teraz dziwisz, ale te warunki PODPISALES szanowny panie.
              EOT.
              • pan-pin-gwin Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 17.07.06, 15:30
                Szanowna "zdziwiona trojko" (zapewne bankierów, doradców, czy innych
                pośredników)

Umowę czytałem, nie raz i wraz z moim osobistym doradcą (prawnik w rodzinie).
                Dosyć oczywiste są dla mnie moje obowiązki wobec banku jak i obowiązki banku
                wobec mnie.
                Ale chyba wszystkim NAM Polakom zależy żeby i w banku i w sklepie i u mechanika
                samochodowego standarty obsługi klienta były wysokie tak jak na całym
                cywilizowanym świecie i chcieli byśmy WSZYSCY (malontenci, bankowcy , doradcy,
                posrednicy, lekaże) aby traktowano nas jak najpoważniej , a nie tylko
                obsługiwano "po najmniejszej linni oporu" tzn. tyle ile sie nalezy w umowie i
                ani grama uprzejmości więcej.
                Wszak na tym polega konkurencja - nie tylko na konkurowaniu w akcjach
                reklamowych i obniżaniu procentów, ale też w jakości usług, obsługi i
                kierowaniu sie zadowoleniem klienta.

...a z "waszym " podejściem nie dziwcie sie zatem że dentysta wyrwie wam
                ząbek, ale nie da znieczulenia i bedzie traktował was, nie jak obolałego
                pacjenta , a jak sieczkarnie, czy kawałek mięsa.
                • zdziwionatrojka Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 18.07.06, 19:00
                  A ile twoj rodzinny prawnik zaplacil za dyplom maturalny?
                  Bo nawet na Giertycha nie mozesz zwalic bo wtedy jeszcze nie rzadzil.
                  Nie wystarczy umowe czytac - trzeba czytac ze ZROZUMIENIEM, a z tym krucho...
                  W sasiednim watku zalisz sie ze masz kredyt walutowy ale nie ma w nim rachunku
                  bilansujacego.
                  I jak napisali juz inni - takiego rachunku NIGDY nie bylo w mbanku dla
                  walutowych kredytow.
                  Naucz sie chlopie naprawde czytac bo zal patrzec na twoje posty.
                  Jestem prawie pewna ze w formularzach zaznaczasz _wyzsze_, a w zyciu jak w
                  banalnej piosence Lady Pank...
                  • pan-pin-gwin Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 19.07.06, 14:48
                    Opanuj sie człowieku (choć nie wiem czy niezbyt na wyrost Cie to określa).
                    Co do mojego wykszatłcenia , czy mojej rodziny to niewiele Ci do tego - być
                    może sama ukończyłaś "Prywatną Wyższą Szkołe Gotowania Na Gazie" na kierunku
                    zarządzanie bydłem i jako bezrobotna przesiadujesz przy kompie, lub jako
                    poganiaczka sprzątaczek chodzisz z zadartym nosem i kolczykiem w pępku.

To że inni napisali na forum iż w/w. opcji nie ma w mBanku to i ja już wiem
                    to , też że tej opcji nie było w umowie - tez wiem.
                    Ale jeśli nie rozumiesz w czym problem "o wszechwiedząca", "wszechmądra"
                    wszechrozumująca" - to skończ na jednym poście - wiesz swoje i możesz
                    powiedzieć jedno "czytajcie umowy" - tyle to wszyscy wiedzą.
                    Jeśli nie potrafisz wnieść nic więcej w temat poza tym, tylko wysilasz sie na
                    krytykanctwo to "dziekuje tej pani" żeby nie powiedziec "pier.."

• diablo_kp Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 24.07.06, 13:00
                Po pierwsze - jesli nawet podpisaliśmy takie umowy, gdzie BANK może podnieść
                oprocentowanie kredytu - to czy one są zgodne z wytycznymi UE i UOKiK??? Sądzę,
                że taka jednostronna umowa jest do podważenia przez sąd (patrz umowy w biurach
                podróży, chociażby).
                Po drugie - podniósł, nie podniósł - poinformować wypada i to z wyprzedzeniem -
                zeby można się było do tego ustosunkować, podpisać jakąś zgodę itd.
                Po trzecie - jak możecie wykpiewać umowy kredytowe innych? Sami macie lepsze?
                Wynegocjowaliście lepsze warunki? Czy może tata-polityk lub wuj-urzędas
                załatwić dofinansowanie???

Pozdrawiam równie poszkodowanych Klientów mBank'u
    • spacey1 Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 20.07.06, 11:12
      Kurczę, to dziwne, ja właśnie dostałam z mbanku zawiadomienie o podniesieniu
      stopy % kredytu. Dlaczego ja dostałam, a inni nie?
      • orchidka2 Prowiec mBanku czyta forum - to jedyne wyjaśnienie 23.07.06, 11:55
        Skubany szybko reagujewink
      • pan-pin-gwin Re: mBank -podnosi oprocentowanie !!! 24.07.06, 07:57
        W piątek 20 lipca otrzymałem pocztą list , w którego zawartości była informacja
        z mBanku o podniesieniu oprocentowania kredytu i rozpiska podniesionych
        tymsamym rat kredytu ...aż do końca.
        No jednak sie reflektowali - coprawda po prawie trzech tygodniach - ale zawsze
        to oficjalna informacja.

Tak oto mBank nadrobił pewne niedociągniecia wobec klientów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka