Dodaj do ulubionych

Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem???

09.08.06, 13:45
Często czytam na tym formum, że składacie wnioski do kilku banków. Zaczelismy
się też zastanawiać nad tą opcją. odpowiada nam oferta Fortis, ale boje się,
że mogą odmowić sad, albo komplikować.
Łączny dochód 4900 zł. netto (rodzice + dziecko), chcemy wziąć 260 tys. we
frankach, na 30 lat. Mamy małe debety na kontach, poza tym żadnych innych
kredytów czy zobowiązań.Dochody oboje mamy z umowy na czas nieokreślony. Czy
w fortisie mogą być jakies problemy? Czy zastanowić się nad innym bankiem?
Jakim? z góry dziekuje za info.
Obserwuj wątek
    • doradca_finansowy2 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 14:37
      witam,
      teoretycznie mogą Państwo składać kilka wniosków (teoretycznie nie wiąże się to
      z żadnymi konsekwencjami) ale proszę pamiętać, że jak złożycie wnioski do np.
      pięciu banków to w BIK'u będzie, że staracie się o kredyty o łącznej wartości
      grubo ponad 1.000.000 PLN - co na to bank?
      Nie znam oferty Fortis, osobiście mogę Państwu zaproponować kredyt na 110%
      wartości nieruchomości spłacany w CHF z oprocentowaniem 2,75 i prowizją za
      przyznanie 1,2%, myślę, że jest to dobra oferta.
      Chętnie przygotuję szczegółową ofertę, zapraszam na maila.
      Pozdrawiam
      • zorza75 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 14:43
        dziekuje za info., fortis nie ma prowizji, tym zyskują, bo oprocentowanie maja
        tylko odrobinewyższe.
        • doradca_finansowy2 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 14:52
          może Pan zdradzić ile to jest odrobinę? smile
        • doradca_finansowy2 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 15:00
          ps. proszę jeszcze pamiętać o innych kosztach, np. spread (różnica między
          ofertą kupna i sprzedaży waluty), nie mówię, że oferta Fortis jest zła, tylko
          wiem, że ciężko jest przebić nasze warunki - tak też twierdzi sporo mioch
          klientów
          Pozdrawiam
          • zorza75 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 15:02
            odezwe sie na maila wink
            • zorza75 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 15:04
              wroce jeszcze do fortis. czy ktos ma doświadzcenia z tym bankiem i może podobną
              sytuację?
              • arfer Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 16:33
                Niezła oferta, ale jeśli zdolność kredytowa Ci na to pozwala, wybierz Nordeę z 1
                % marży, niższym spreadem, nieco elastyczniejszym kredytem.

W obecnej chwili decydowałbym się na Twoim miejscu na bank, w którym
                oprocentowanie jest oparte o stawkę rynkową, nie - ustalane decyzją zarządu.
                Oferta m i Multibanku, nominalnie jest ciekawa, ale nie można zapominać, że
                "schowana" w oprocentowaniu marża jest sporo wyższa niż w np. Nordei (co
                najlepiej widać po kredycie w PLN). m i Multi stosują mocno zapóźniony LIBOR -
                więc w obecnej chwili oprocentowanie jest dość ciekawe, ale - po pierwsze będzie
                w przyszłości rosło, po drugie - kiedy stopa LIBOR będzie na rynku spadać, m i
                Multi nie palą się do jej obniżania, coś o tym mogą powiedzieć obecni klienci.
                Znam ofertę obu banków, ponieważ także je oferuję, tyle, że mam ten luksus, że
                oprócz nich mogę zaproponować i znam ofertę 20 innych. A osoba z banku nie ma
                wyjścia, musi zachwalać swoje, bo brutalna prawda jest taka, że albo sprzeda i
                zarobi ten jeden konkretny bank, albo za jakiś czas wyleci..

Co do Fortisu - jak już pisałem, mam wrażenie, że bank więcej chce niż może.
                Między bajki można włożyć opowieści o 3 tygodniach od złożenia wniosku do
                wypłaty itd..

Pozdrawiam smile
                • zorza75 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 18:27
                  Arfer, dziekuje za informacje, ale niestety, nie dalej jak w minionym tygodniu
                  bylismy w nordea, nie ukrywam, że zachęceni opiniami na forum, a przede
                  wszystkim marżą na poziomie 1%.
                  zaproponowano nam w najlepszym wypadku marże 1,8 %(!!!!) i nie dali nam tyle
                  kredytu ile chceiliśmy sad.
                  kobieta oświadczyła, że zdolność mamy na coś ok. 290 tys. (o ile pamiętam),
                  natomiast bank da nam najwyżej 238 tys. W ogóle nie rozumiem w takim razie czym
                  jest zdolność kredytowa w rozumieniu Nordea.
                  Dla mnie Nordea odpada w przedbiegach ;-(
                  Kupujemy za 230 tys. chcemy 30 tys na remont. I jeszcze pytania zadawane przez
                  Panią w Nordea, dziwie się, ze nie spytała o numer butta i preferencje
                  seksualne! W innych bankach, nie pytali o tyle detali.
                  pzdr
                  • mziemianski Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 18:39
                    hmmm...

Ja mam odmienne wrazenia, przy kwocie 320tys, oprocentowanie 2,81% i 1,5%
                    prowizji do negocjacji(zobaczymy co z tego wyjdzie)

A co do formalnosci i pytan, to jestesmy pozytywnie zaskoczeni w porownaniu do
                    mbanku i fotisa.

Jutro skladamy wniosek, podobno decyzja w ciagu 14 dni kalendarzowych.

Maciej
                    • doradca_finansowy2 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 18:57
                      a nie wolałby Pan 2,65% i 1% prowizji za przyznanie - jeszcze nie jest za późno smile
                      Chętnie przygotuję szczególową ofertę, zapraszam na maila.
                      Pozdrawiam
                      • zorza75 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 19:07
                        mail poszedł
                      • arfer Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 19:36
                        2,65 % dziś, a za 2 miesiące 2,85, 2,95 ?
                        • doradca_finansowy2 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 19:42
                          dziś 2,65% za dwa miesiące 11,59% albo i 111,59%!!!
                          Po co wypisywać takie bzdury???
                          Pozdrawiam
                          • arfer Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 20:04
                            Po to, że oferujesz bank, który prowadzi taką, a nie inną politykę marżową. Nie pierdziel bez sensu o 111 %. Jeśli jesteś doradcą, jak się określasz, to kiepsko się orientujesz w zakresie jedynego (? sądząc po Twoich propozycjach) banku, który sprzedajesz.

Zanim się rozpiszesz, jak to bardzo nie mam pojęcia o najwspanialszym na świecie BRE wspomnę tylko, że na codzień pracuję z osobami, które te 2 banki kiedyś budowały i nieco lepiej znają ich politykę smile

Zresztą, przekonamy się za jakiś czas, kto miał rację. Nowym klientom BRE daje fajne warunki, ale później niezbyt chętnie obniża oprocentowanie, gdy LIBOR poleci w dół.

Pozdrawiam
                          • ziut19 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 22:21
                            Czlowieku opanuj sie. Jesli masz jakiekolwiek pojecie o banku (jedynym), ktory
                            oferujesz, poza cyferkami z oprocentowaniem, to powinienes wiedziec, ze tam
                            wszystko zalezy od widzimisie prezesow. Multi kilka dni temu podniosl
                            oprocentowanie o 0,5%. Przeciez to zabojczy skok. mBank podniosl o 0,3%, ale
                            poniewaz doszli do wniosku, ze nadal sa konkurencyjni, wiec po cichu mowi sie
                            juz o kolejnej podwyzce. Arfer ma mnostwo racji. Oferta brzmi ciekawie dla
                            nowych klientow, ale co powiedziec tym, ktorzy w tej chwili maja kredyty po 4%
                            w CHF. Najlepiej, by refinansowali, prawda?
                      • mziemianski Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 21:02
                        mam jeszcze lepsza oferte 2.45% i marza 1% wiec jakos nie zaskoczyla mnie ta
                        ofert wink

to co napisalem to jest tylko propozycja banku dla kilenta z ulicy.

Maciej
                  • arfer Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 19:33
                    Firmy doradcze - te najwieksze - mają specjalną promocję Nordei, gdzie właśnie
                    można liczyć na 1 % marży. Fakt, pytają o wiele szczegółów smile
                    • zorza75 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 19:45
                      chyba, że tak wink
                      dzieki
                      • arfer Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 19:56
                        Ilość informacji, których wymaga bank, jest w pewnym sensie ceną tańszego kredytu - im wiecej bank wie o Tobie, tym bardziej może ograniczyć ryzyko ewentualnego niespłacania kredytu np.nie udzielając go - w całości, lub obniżając jego kwotę. Informacje o np. stabilności zawodowej, miejscu zatrudnienia, rodzaju stanowiska pracy itd. są konsekwencją stosowania przez Nordeę oceny scoringowej.

Napisz, skąd jesteś. Nie mam w tej chwili pod ręką kalkulatorów Nordei, ale sądzę, że na 260 tys. przy takim dochodzie zdolność kredytową mieć powinniście.

Pozdrawiam
                        • zorza75 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 20:14
                          jesteśmy z Poznania, stabilność zawodowa gwarantowana smile
                          • arfer Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 20:47
                            Wysłałem Ci informację na maila Gazety.

Pozdrawiam smile
    • mariuszbednarek Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 22:10
      Witam Serdecznie

Z przyznaniem kredytu na takakwote nie powinno byc zadnych problemów. Widze ze
      tu kazdy zachwala swoj bank. Szczerze mowiac w kazdym jest cos dobrego i cos
      zlego. W naszym banku naprawde indywidualnie podchodzimy do klienta i pomagamy
      mu wewszystkim. W innych bankach weryfikacja zdolnosci trwa kilka miesiecy. W
      naszym banku okolo 3 tygodni z wyplata pieniedzy.
      W razie jakichkolwiek pytan prosze o meila
      mariusz.bednarek@fortisbank.com.pl

Pozdrawiam
      • arfer Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 09.08.06, 22:31
        Troszkę pochwaliłeś smile 3 tygodnie do wypłaty + smile kolejny lub dwa rezerwy.

Kurczę, kilka miesięcy ? Jestem w stanie - w indywidualnych przypadkach, gdy mam
        kpl dokumentów - załatwić kredyt do wypłaty w dwa tygodnie, być może krócej. W
        każdym normalnym banku "kilka miesięcy weryfikacji zdolności" oznaczałoby
        rynkowe samobójstwo. Rok temu BOŚ oferował promocję z 1 % i tak skutecznie
        rozpatrywał wnioski, że wiele osób nie chce więcej słyszeć o tym banku.
      • koptor Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 10.08.06, 01:02
        > W naszym banku naprawde indywidualnie podchodzimy do klienta i pomagamy
        > mu wewszystkim. W innych bankach weryfikacja zdolnosci trwa kilka miesiecy. W
        > naszym banku okolo 3 tygodni z wyplata pieniedzy.

Mariusz: Ty piszesz o jakims innym banku niz Fortis albo moze jest to tak tylko
        i wylacznie w Twoim gdzie Ty pracujesz ... wlasnie probuje wziac pozyczke na
        mieszkanie z 50% wkladu w Toruniu - 2 miesiace wlasnie mija i co 5min. jakies
        inne dokumenty sa potrzebne - format musi byc Fortisa gdzie wiele razy odbiega
        to kompletnie od realiow - od miesiaca slysze ze dzis bedzie decyzja smile
        poprostu czysta niekompetencja i brak jakiego kolwiek profesjonalizmu.
        • saleczka1 Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 11.08.06, 11:52
          Też niestety nie mam pozytywnych doświadczeń z tym bankiem. Moja przygoda z
          Fortis bank trwa już prawie 3 miesiące. Po spełnieniu wszystkich warunków (a
          nie było ich mało)czekam teraz na wygenerowanie przez bank umowy, na którą tą
          czynność mają 9 dni (też nie rozumiem dlaczego trwa to tak długo) i nawet fakt
          że mam zaplnanowany na sobotę wyjazd za granicę na 2 tygodnie nie robi na nich
          wrażenia. Generalnie bardzo pro-kliencie nastawienie.
          • night.killer Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 11.08.06, 13:02
            każdy klient , nawet ten najbardziej upierdliwy zawsze twierdzi, że wszystkiego
            dopilnował, ma swietne dochody i wysoką zdolność kredytową (tylko brac miliony
            złotych) spełnił wszelkie oczekiwania tylko bank się mozoli. A do jakiejkolwiek
            firmy nie wejść tam zawsze słychac, że kleint ma muchy w nosie, jak sie go o
            coś prosi to łaskawie donosi papier na ostatnią chwile, dochody ma ledwie na
            chleb i wodę w kranie i oczekuje realizacji od ręki. na ko0ńcu klient zawsze
            stwierdza, że jest zle obsłużony, a kogoś nie interesują jego wakacje. całość
            sytuacji dość smieszna!
            proponuje podchodzić do tematów bankowych równie poważnie jak się oczekuje, że
            bank podejdzie. Wówczas wiele sytuacji nie będzie mieć miejsca, a banki będą
            szybciej przyznawać decyzje.
            jestem pracownikiem banku jak i klientem innego i znam wszelkie sytuacje po obu
            stronach punktu obsługi. Nie robią na mnie wrażenia komentarze
            niezadowolonych "klientów". Jak widzę jak się pracownicy uwijają, żeby komuś
            dogodzić a potem ktoś wypisuje takie farmazony to sie przykro robi.
            • p_a_b Re: Fortis - czy mogą być probelmy z przyznaniem? 12.08.06, 00:44
              night.killer napisała:

> jestem pracownikiem banku jak i klientem innego i znam wszelkie sytuacje po obu
              > stronach punktu obsługi. Nie robią na mnie wrażenia komentarze
              > niezadowolonych "klientów". Jak widzę jak się pracownicy uwijają, żeby komuś
              > dogodzić a potem ktoś wypisuje takie farmazony to sie przykro robi.

Tu ludzie pisza o banku Fortis - napewno przyzasz ze sa banki i BANKI a takze
              ludzie i LUDZIE ...

Ja takze mam duza nieprzyjemnosc wspolpracy wlasnie z bankiem fortis - tez
              czekam juz powyzej 2 miesiecy - i bardzo odradzal bym wszystkim wlasnie ten bank
              ... ilosc dokumentow i ich duplikatow oraz naprawde czysto kretynskie wymogi
              powalaja z nog i zwiekszaja czas oczekiwania (jesli wogole wymagane dokumenty sa
              do zdobycia - bo bardzo czesto chodzi o format tych samych informacji - gdzie
              bank wymaga innych do podpozadkowania sie)...

A ta ze w jakims banku pracownicy sie uwijaja i dogadzaja - to pewnie jest
              prawda w Twoim Banku i bankami gdzie mailes szczescie trafic ...

JA jak tu inni mailem PECHA i trafilem do FORTIS...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka