madal1 23.08.06, 14:41 Chcę wziąść kredyt 150 tys w Multi w CHF (2,45%)To chyba jedyny bank, gdzie oprocentowanie nie jest oparte na stawkach Wibor/Libor. Czy ktoś wie czym to "grozi"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziut19 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 14:44 Nie jedyny. A czy to grozi? Poczytaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=47337576 Odpowiedz Link
pawel_tomek Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 14:47 Witam serdecznie. MultiBank, mBank oraz Santander Consumer Bank to banki w których oprocentowanie uzależnione jest od decyzji Prezesa Banku. Wiąże się to z tym, że jakkolwiek w innych Bankach oprocentowanie składa się z marży Banku która jest stała + libor bądź wibor zależnie od waluty, w tym przypadku marża jest zmienna. Marża Banku może być zmieniona decyzją Prezesa Banku w przypadkach ściśle określonych w umowie kredytowej co zaprocentuje podwyższeniem oprocentowania kredytu. W momencie przystępowania do kredytu w którymś z tych Banków można poprosić o przygotowanie historii zmian oprocentowania. Nie wiem czy jest obowiązkiem Banku udzielenie takich informacji, ale nie powinni robić z tym większych problemów. Pozdrawiam serdecznie. W przypadku dodatkowych pytań w sprawie kredytu można do mnie pisać na adres e-mail pawel_tomek@gazeta.pl Odpowiedz Link
ziut19 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 14:52 pawel_tomek napisał: > Marża Banku może być zmieniona decyzją Prezesa Banku w przypadkach ściśle > określonych w umowie kredytowej co zaprocentuje podwyższeniem oprocentowania > kredytu. Bardzo podobaja mi sie te "przypadki scisle okreslone w umowie". W umowie napisane jest wszystko czyli nic. Zmiana stopy referencyjnej waluty czy informacja o stopach lombardowych, bonach itp, to po prostu belkot. Nie do zrozumienia dla normalnego klienta. Odpowiedz Link
pawel_tomek Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:03 Witam serdecznie. Widzę, że Pan zna się bardzo dobrze na konstrukcji umów Bankowych jak również zapisach w nich istniejących. Proszę się nie obrażać piszę to o czym wiem natomiast jeżeli Pan uważa, że wie więcej proszę nam opisać warunki zmian oprocentowania i wyjaśnić które co oznaczają ja chętnie posłucham. Osobiście interesuję się tym działem i podpowiadam to co już wiem, ale chętnie zaznajomię się z nowymi informacjami, bo w końcu człowiek uczy się cały czas. W dodatku nie widziałem wypowiedzi osoby która miała takich odpowiedzi udzielać w imieniu firmy wymienionej na początku (chyba, że to Pan). Z wyrazami szacunku. Odpowiedz Link
ziut19 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:14 Uwazam, ze nie mozna oczekiwac odpowiedzi od Multibanku (jesli to ma byc ta "firma wymieniona na poczatku"), bo coz oni moga madrego w tej sprawie powiedziec. Takie maja umowy i tyle. Jesli chodzi o zapisy, to znam je z kilkuletniej praktyki, gdy pracowalem w grupie BRE i udzielalem tych kredytow, mocno sie gimnastykujac co powiedziec, by nic nie powiedziec Mowie tak jak jest bez zaglebiania sie w istote zapisow. Paragrafy dotyczace zmian oprocentowania sa tak napisane, by mozna bylo podpiac pod nie wszystko. W kazdym momencie mozna powiedziec, ze wzrosla stopa referencyjna, czy cokolwiek innego, bo przeciez caly czas na rynku sie cos zmienia. I choc nie demonizuje tych zmian, bo uwazam, ze Multi jak i mBank maja inne, duzo wieksze wady, to jednak ta kwestia zawsze pozostanie jedna z najbardziej drazliwych w umowach kredytowych. Odpowiedz Link
pawel_tomek Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:19 Witam serdecznie. Nie chodziło mi o MultiBank a o inną firme której nie będe reklamy robił. Bardzo się Cieszę, że wypowiedział się Pan jako osoba która miała styczność z tego typu umowami. Jeżeli to możliwe, czy może mi Pan podpowiedzieć inne kruczki związane z umową kredytową MultiBanku ewentualnie mBanku (właściwie to to samo przecież to jedna grupa kapitałowa). Jeżeli nie może Pan takiej odpowiedzi udzielić na forum ogólnodostepnym to poproszę o informacje na e-mail. Pozdrawiam serdecznie pawel_tomek@gazeta.pl Odpowiedz Link
zen28 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:34 ja też poproszę, jesli można, informację o kruczkach w umowie z mBankiem zen28@gazeta.pl Odpowiedz Link
neila7 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 22:51 Jeśli można, ja też jestem zainteresowana informacjami o kruczkach w umowie z mBankiem i Multibankiem, neila7@gazeta.pl Odpowiedz Link
adam.lipinski Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 23:44 rowniez poprosze o info. chce tam wziac kredyt... adam.lipinski@gazeta.pl Odpowiedz Link
kajka777 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 23:56 Ziut, nadążasz z emailami? ) Odpowiedz Link
ziut19 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 25.08.06, 00:01 Szczerze? Mam tyle uwag, ze jeszcze do konca nie zredagowalem maila ))) Ale na weekend planuje wysylke. Odpowiedz Link
kajka777 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 25.08.06, 00:08 ziut19 napisał: > Szczerze? Mam tyle uwag, ze jeszcze do konca nie zredagowalem maila ))) > Ale na weekend planuje wysylke. zabrzmiało groźnie a swoją drogą, który bank redaguje umowy pod klienta, a nie pod siebie? ja nie znam. Odpowiedz Link
ziut19 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 25.08.06, 00:11 Moze ten w ktorym negocjuja LIBOR, ale to juz tajemnica Arfera Odpowiedz Link
arfer Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 25.08.06, 00:15 Tajemnica Millennium To dopiero brzmi Odpowiedz Link
anna.pert Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 19.09.06, 11:34 mogę również prosić o informacje w mailu n/t umowy kredytowej z MBankiem? pzdr Ania Odpowiedz Link
iwosz23 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 25.08.06, 22:02 Czy ja też mogę prosić o tego maila? Chcę wziąć kredyt w Multibanku. Dzięki! Odpowiedz Link
damciu1982 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 27.08.06, 12:06 to ja tez sie chetnie pisze na maila z gory dziekuje Odpowiedz Link
sillesianin Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 18.09.06, 22:18 Ciekawy temat, i widzę, ze ziut możesz wiedzieć coś istotnego w sprawie konstrukcji umów. Ale do rzeczy. Stałem się klientem mbanku jako kredytobiorca mplanu w CHF. W 2004r. miałem 2,95% /wówczas jedno z lepszych oprocentowań/, dzisiaj 3,55%. Nie istotny jest wzrost oprocentowania, to raptem 50 pln na racie, ale wk..... mnie to, że w tym okresie klienci którzy mieli gorsze parametry jako kredytobiorcy- mniejsza kwota kredytu, mniejszy stosunek wartości zabezpieczenia do kwoty kredytu, dużo niższy scoring dostawali dużo niższe oprocentowanie. Przeżyłem z mbankiem historię pt. aneks w umowie w zakresie skrócenia okresu kredytowania. Mając trochę pieniędzy ze sprzedaży mieszkania spłaciłem 40% kredytu jednocześnie pisemnie wystąpiłem o skrócenie okresu kredytowania o 10 lat z poprzedniego 20 letniego. Różnica na racie w tym momencie wzrosła o 15 /słownie piętnaście/ CHF. Co na to mbank? Zażądał nowych zaświadczeń o zatrudnieniu tłumacząc to tym, że zmienia się ocena zdolności kredytowej i wymaga zaanalizowania wpyływ na tą zdolność owych 15 CHF. Po dostarczeniu owych aktualnych zaświadczeń, które były zwracane w celu ustalenia czy główny księgowy to dyrektor ekonomiczny itd. zażądano następnie cesji praw z polisy ubezpieczenia domu która notabene była wysłana z mojej inicjatywy 10 m-cy wcześniej. Te zabiegi umożliwiły mbankowi odwleczenie aneksu do umowy o 2 miesiące. Czemu to służyło? Ano wydojeniu paru groszy wyszych odsetek z uwagi na dłuższy okres kredytowania w pierwotnej umowie. Ostatnio pomimo 2 podwyżek mbank nie zweryfikował mojej zdolności kredytowej a rata wzrosła ponad 15 CHF. Dziwne, prawda? Kwestia rozstania się z tym bankiem to kwestia albo zmiany banku albo spłaty reszty kredytu. Najlepsze to drugie wyjście, ale zobaczymy co będzie. I teraz ziut stricte szczegółowe pytanie do ciebie. W jakiej formie jest podejmowana decyzja przez organ banku o oprocentowaniu? Czy jest to uchwała zarządu, dyrektora pionu? prezesa mbanku, bre? Czy ta decyzja jest gdzieś publikowana? Jaką ma ona postać, tzn. czy reguluje ona widełki oprocentowania, czy też z osobna ustala oprocentowanie dla wszystkich klientów czy też mówi o promocyjnych stawkach oprocentowania dla nowych klientów? Myślę, że ta cwaniacka działalność banku skończy się jakąś aferą kiedy zdesperowany klient którego dopadnie egzekucja zacznie w sposób świadomy dochodzić swoich roszczeń w sądach przy akompaniamencie mediów. To tyle, choć dużo by mówić, chociażby o prawidłowości sporządzania przez bank oświadczeń na potrzeby wpisu hipoteki, kiedy to z winy banku sąd odmawia wpisu a tym samym przedłeża się okres ubezpieczenia kredytu po lichwiarskiej stawce w pewnym towarzystwie ubezpieczeniowym, kiedy to składka za to ubezpieczenie winna być zwócona za okres po dokonaniu wpisu hipoteki. Kto zarabia na tym,że ponownie trzeba wystąpić z wnioskiem do sądu i sprawa się przedłuży? Inteligentny człowiek zaraz to zrozumie. Odpowiedz Link
wieslaw.tomczyk Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:21 pawel_tomek napisał: > Witam serdecznie. > MultiBank, mBank oraz Santander Consumer Bank to banki w których oprocentowanie > uzależnione jest od decyzji Prezesa Banku. ... i tu się mylisz Santander opiera oprocentowanie na LIBOR 6 miesięcznym Odpowiedz Link
pawel_tomek Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:28 Witam. Nie napisałem, że nie opiera się na Liborze, ale oprocentowanie jest zmienne. Zmienia się decyzją Prezesa Banku skoro Libor nie może zostać zmieniony decyzją prezesa Banku to co ulega zmianie ? Podpowiem, skoro oprocentowanie składa się z marży Banku + libor bądź wibor ? Widać, że zmianie może ulec tylko marża Banku i to ona jest zmienna. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
arfer Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 00:09 Ok. Na jakiej podstawie zatem uważasz, że marżę w SCB może zmienić prezes banku ? Odpowiedz Link
arfer Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 00:05 Człowieku, nie kompromituj się. Oprocentowanie w PTF Banku, owszem, do pewnego czasu było ustalane w ten sposób. Ale od ponad półrocza w SCB warunki cenowe są oparte o 6M LIBOR. Odpowiedz Link
wujaszek_joe Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 09:35 na chłopski rozum na miejscu takiego prezesa zarządu nazbierałbym teraz jak najwięcej kredytów na konkurencyjnych warunkach a po jakimś czasie nieco podniósł %, wyżej niż w innych bankach ale nie na tyle żeby wszyscy uciekli. jesli podpisuje się umowę na 30lat to umawiajmy się na poważnie a nie że prezes ma prawo zmienic umowę. przypadki w których ma prawo zmienic % są tak opisane żeby prezesa zbytnio nie krępować Odpowiedz Link
madal1 również bardzo proszę maila o "kruczkach" 25.08.06, 11:48 magdalesinska@interia.pl Odpowiedz Link
piotr.andrukiewicz Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 25.08.06, 13:30 Co do banków z decyzjązarządu należy doadać tu reiffeisen... pozdrawiam Odpowiedz Link
andrew23 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 26.08.06, 12:30 www.bankier.pl/wiadomosc/mBank-i-MultiBank-przechodza-na-rynkowe-oprocentowanie-kredytow-mieszkaniowych-1474356.html wygląda na to, że oba banki na M będą bardziej rynkowe Odpowiedz Link
kajka777 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 26.08.06, 20:53 o, zaczęli już prawie-oficjalnie informować a weksli już nie ma. Odpowiedz Link
r2s Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 27.08.06, 12:27 > o, zaczęli już prawie-oficjalnie informować > a weksli już nie ma. a co ze starymi klientami, ktorzy podpisali weksle? Odpowiedz Link
piotr_jasinski Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 27.08.06, 21:24 Witam, Podniosę temat i również poproszę o maila z "kruczkami" w umowach MultiBanku ... piotr.m.jasinski@gmail.com Z góry dziękuję ... Odpowiedz Link
adam.lipinski Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 27.08.06, 21:58 czy ktos juz dostal tego "maila z kruczkami"? Odpowiedz Link
madal1 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 28.08.06, 09:04 adam.lipinski napisał: > czy ktos juz dostal tego "maila z kruczkami"? jeszcze nie dostałam..... Odpowiedz Link
tindada Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 05.09.06, 08:06 Jestem własnie na etapie decydowania - kredyt w MultiBank czy w DomBank więc jesli można byłabym wdzięczna za słynny już mail z kruczkami MultiBanku (tindada@wp.pl). Odpowiedz Link
ossy1 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 06.09.06, 12:37 Złożyłam właśnie wniosek między innymi w Multi . zatem chętnie poczytam o kruczkach. sylwia@bio-life.pl Odpowiedz Link
chycia1 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 12.09.06, 23:48 również poproszę o maila z "kruczkami" w umowach MultiBanku ... chycia1@gazeta.pl Odpowiedz Link
chycia1 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 12.09.06, 23:45 również poproszę o maila z "kruczkami" w umowach MultiBanku ... Odpowiedz Link
polanka99 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 13.09.06, 10:25 Ja również poproszę o kruczkach. polanka9@wp.pl z góry dziękuje i pozdrawiam Odpowiedz Link
michal.f2 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 14.09.06, 09:46 Ja również poproszę o informację na temat "kruczków". Z góry dziękuję. Pozdrawiam, M Odpowiedz Link
ziut19 Re: Ziut :) 16.09.06, 10:59 Kajeczko, choc raz mam okazje byc slawny i zrobic cos dla ludzkosci, to Ty mi tego zabraniasz Nie badz taka okrutna. Wszyscy zainteresowani maila dostali, wiec moze nastepnych chetnych nie bedzie. Z drugiej strony to zinteresowanie znaczy, ze sa chetni na kredyt w BRE. Niemozliwe)) Odpowiedz Link
ghost73 Re: Ziut :) 16.09.06, 11:07 jeśli można to też proszę tego maila ghost73@gazeta.pl Odpowiedz Link
efx7 Re: Ziut :) 16.09.06, 11:36 jeśli można to ja rowniez proszę tego maila efx7@gazeta.pl Ps. zastanawiam sie miedzy multi, domem i ge Odpowiedz Link
karino99 Re: Ziut :) 16.09.06, 23:21 Myślę o kredycie w Multibanku, DB lub Nordea więc byłbym wdzięczny za przesłanie maila o "kruczkach". Z góry dziękuję, Zbyszek Odpowiedz Link
karino99 Re: Ziut :) 16.09.06, 23:24 Myślę o kredycie w Multibanku, DB lub Nordea więc byłbym wdzięczny za przesłanie maila o "kruczkach". Z góry dziękuję, Zbyszek karino99@gazeta.pl Odpowiedz Link
gedy Re: Ziut :) 18.09.06, 15:00 To i ja bardzo proszę o maila z "kruczkami". Adres: gedy@gazeta.pl. Dziękuję! Odpowiedz Link
kajka777 Re: Ziut :) 17.09.06, 23:13 ziut19 napisał: > Kajeczko, choc raz mam okazje byc slawny i zrobic cos dla ludzkosci, to Ty mi > tego zabraniasz Nie badz taka okrutna. ty po prostu się chełpisz, a ja ci i tak nie wybaczyłam, ze nie hołubisz > > Z drugiej strony to zinteresowanie znaczy, ze sa chetni na kredyt w BRE. > Niemozliwe)) widać za mało kruczków wymieniłeś o Boże , zwariuję, jak jeszcze raz przeczytam słowo KRUCZEK Odpowiedz Link
balbec Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 16.09.06, 16:28 To ja dorzucę swoje 3 grosze, bo też mam kredyt w mBanku Otóż szukanie "kruczków" w umowie z mBankiem dotyczących oprocentowania nie ma sensu, bo kruczków nie ma - jest tam wprost napisane, że decyduje o tym prezes zarządu wedle swojego uznania. Czy trzeba się tego bać? Niekoniecznie, bo jak na razie mbank podnosi oprocentowanie, ale zgodnie ze zmianami rynkowymi (Libor CHF ostatnio mocno rośnie), a jakby zaczęli szaleć, to w tejże umowie jest też jasno napisane, że wcześniejsza spłata jest całkowicie darmowa, więc jak ktoś się wnerwi, to może w ciągu 2-3 tygodni pożegnać się z mBankiem i zrefinansować ten kredyt, przenosząc się do innego banku. Odpowiedz Link
kornellloo Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 17.09.06, 21:25 serdecznie prosze o maila dotyczącego kruczków w multibanku...korni23@interia.pl z góry dziekuje Odpowiedz Link
arfer Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 18.09.06, 15:54 No, nie do końca taka darmowa. Jakieś 6-7 % to różnice kursowe, ew. prowizja w nowym banku (choć obecnie w przypadku większości refinansówek nie jest naliczana), koszty wykreślenia i wpisu hipoteki, PCC-1. Jeśli miałeś ubezpieczenie LTV skasowane z góry za okres kilku lat, a refinansujesz wcześniej - nikt Ci tej kwoty nie zwróci. Można się ładnie przejechać. Refinansowanie nie jest takie tanie, na jakie wygląda. Odpowiedz Link
zbooycerz Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 19.09.06, 07:35 dla kredytow PLN jest duzo tansze i min z tego powodu polecam szczegolnie na rynku pierwotnym kredyt PLN wyplacany w transzach i ew po zakonczeniu procesu inwestycyjnego zrefinansowanie kredytu wg uznania... szczegolnie dla osob, ktore dopiero poznaja smak kr. hipotecznego do tego lepiej liczona jest zdolnosc Odpowiedz Link