Dodaj do ulubionych

Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ??

23.08.06, 14:41
Chcę wziąść kredyt 150 tys w Multi w CHF (2,45%)To chyba jedyny bank, gdzie
oprocentowanie nie jest oparte na stawkach Wibor/Libor.
Czy ktoś wie czym to "grozi"?
Obserwuj wątek
    • ziut19 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 14:44
      Nie jedyny. A czy to grozi? Poczytaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=47337576
    • pawel_tomek Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 14:47
      Witam serdecznie.
      MultiBank, mBank oraz Santander Consumer Bank to banki w których oprocentowanie
      uzależnione jest od decyzji Prezesa Banku.
      Wiąże się to z tym, że jakkolwiek w innych Bankach oprocentowanie składa się z
      marży Banku która jest stała + libor bądź wibor zależnie od waluty, w tym
      przypadku marża jest zmienna.
      Marża Banku może być zmieniona decyzją Prezesa Banku w przypadkach ściśle
      określonych w umowie kredytowej co zaprocentuje podwyższeniem oprocentowania
      kredytu. W momencie przystępowania do kredytu w którymś z tych Banków można
      poprosić o przygotowanie historii zmian oprocentowania.
      Nie wiem czy jest obowiązkiem Banku udzielenie takich informacji, ale nie
      powinni robić z tym większych problemów.
      Pozdrawiam serdecznie.

W przypadku dodatkowych pytań w sprawie kredytu można do mnie pisać na adres
      e-mail pawel_tomek@gazeta.pl

• ziut19 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 14:52
        pawel_tomek napisał:

> Marża Banku może być zmieniona decyzją Prezesa Banku w przypadkach ściśle
        > określonych w umowie kredytowej co zaprocentuje podwyższeniem oprocentowania
        > kredytu.

Bardzo podobaja mi sie te "przypadki scisle okreslone w umowie". W umowie
        napisane jest wszystko czyli nic. Zmiana stopy referencyjnej waluty czy
        informacja o stopach lombardowych, bonach itp, to po prostu belkot. Nie do
        zrozumienia dla normalnego klienta.
        • pawel_tomek Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:03
          Witam serdecznie.
          Widzę, że Pan zna się bardzo dobrze na konstrukcji umów Bankowych jak również
          zapisach w nich istniejących.
          Proszę się nie obrażać piszę to o czym wiem natomiast jeżeli Pan uważa, że wie
          więcej proszę nam opisać warunki zmian oprocentowania i wyjaśnić które co
          oznaczają ja chętnie posłucham.
          Osobiście interesuję się tym działem i podpowiadam to co już wiem, ale chętnie
          zaznajomię się z nowymi informacjami, bo w końcu człowiek uczy się cały czas.
          W dodatku nie widziałem wypowiedzi osoby która miała takich odpowiedzi udzielać
          w imieniu firmy wymienionej na początku (chyba, że to Pan).
          Z wyrazami szacunku.
          • ziut19 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:14
            Uwazam, ze nie mozna oczekiwac odpowiedzi od Multibanku (jesli to ma byc
            ta "firma wymieniona na poczatku"), bo coz oni moga madrego w tej sprawie
            powiedziec. Takie maja umowy i tyle. Jesli chodzi o zapisy, to znam je z
            kilkuletniej praktyki, gdy pracowalem w grupie BRE i udzielalem tych kredytow,
            mocno sie gimnastykujac co powiedziec, by nic nie powiedziecsmile Mowie tak jak
            jest bez zaglebiania sie w istote zapisow. Paragrafy dotyczace zmian
            oprocentowania sa tak napisane, by mozna bylo podpiac pod nie wszystko. W
            kazdym momencie mozna powiedziec, ze wzrosla stopa referencyjna, czy cokolwiek
            innego, bo przeciez caly czas na rynku sie cos zmienia. I choc nie demonizuje
            tych zmian, bo uwazam, ze Multi jak i mBank maja inne, duzo wieksze wady, to
            jednak ta kwestia zawsze pozostanie jedna z najbardziej drazliwych w umowach
            kredytowych.
            • pawel_tomek Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:19
              Witam serdecznie.
              Nie chodziło mi o MultiBank a o inną firme której nie będe reklamy robił.
              Bardzo się Cieszę, że wypowiedział się Pan jako osoba która miała styczność z
              tego typu umowami.
              Jeżeli to możliwe, czy może mi Pan podpowiedzieć inne kruczki związane z umową
              kredytową MultiBanku ewentualnie mBanku (właściwie to to samo przecież to jedna
              grupa kapitałowa).
              Jeżeli nie może Pan takiej odpowiedzi udzielić na forum ogólnodostepnym to
              poproszę o informacje na e-mail.
              Pozdrawiam serdecznie

pawel_tomek@gazeta.pl
            • zen28 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:34
              ja też poproszę, jesli można, informację o kruczkach w umowie z mBankiem
              zen28@gazeta.pl
            • neila7 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 22:51
              Jeśli można, ja też jestem zainteresowana informacjami o kruczkach w umowie z
              mBankiem i Multibankiem,

neila7@gazeta.pl
            • adam.lipinski Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 23:44
              rowniez poprosze o info. chce tam wziac kredyt...

adam.lipinski@gazeta.pl
              • kajka777 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 23:56
                Ziut, nadążasz z emailami? smile)
                • ziut19 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 25.08.06, 00:01
                  Szczerze? Mam tyle uwag, ze jeszcze do konca nie zredagowalem maila smile)))
                  Ale na weekend planuje wysylke.
                  • kajka777 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 25.08.06, 00:08
                    ziut19 napisał:

> Szczerze? Mam tyle uwag, ze jeszcze do konca nie zredagowalem maila smile)))
                    > Ale na weekend planuje wysylke.

zabrzmiało groźnie smile
                    a swoją drogą, który bank redaguje umowy pod klienta, a nie pod siebie? ja nie
                    znam.
                    • ziut19 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 25.08.06, 00:11
                      Moze ten w ktorym negocjuja LIBOR, ale to juz tajemnica Arferasmile
                      • arfer Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 25.08.06, 00:15
                        Tajemnica Millennium smile To dopiero brzmi wink
                      • anna.pert Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 19.09.06, 11:34
                        mogę również prosić o informacje w mailu n/t umowy kredytowej z MBankiem?
                        pzdr
                        Ania
                    • iwosz23 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 25.08.06, 22:02
                      Czy ja też mogę prosić o tego maila? Chcę wziąć kredyt w Multibanku. Dzięki!
                  • damciu1982 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 27.08.06, 12:06
                    to ja tez sie chetnie pisze na mailasmile z gory dziekuje
            • sillesianin Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 18.09.06, 22:18
              Ciekawy temat, i widzę, ze ziut możesz wiedzieć coś istotnego
              w sprawie konstrukcji umów. Ale do rzeczy.
              Stałem się klientem mbanku jako kredytobiorca mplanu w CHF.
              W 2004r. miałem 2,95% /wówczas jedno z lepszych oprocentowań/, dzisiaj
              3,55%. Nie istotny jest wzrost oprocentowania, to raptem 50 pln na racie,
              ale wk..... mnie to, że w tym okresie klienci którzy mieli gorsze parametry
              jako kredytobiorcy- mniejsza kwota kredytu, mniejszy stosunek wartości zabezpieczenia do kwoty kredytu, dużo niższy scoring dostawali dużo niższe oprocentowanie.
              Przeżyłem z mbankiem historię pt. aneks w umowie w zakresie skrócenia okresu kredytowania. Mając trochę pieniędzy ze sprzedaży mieszkania spłaciłem 40% kredytu jednocześnie pisemnie wystąpiłem o skrócenie okresu kredytowania o 10 lat z poprzedniego 20 letniego. Różnica na racie w tym momencie wzrosła o 15 /słownie piętnaście/ CHF. Co na to mbank? Zażądał nowych zaświadczeń o zatrudnieniu tłumacząc to tym, że zmienia się ocena zdolności kredytowej i wymaga zaanalizowania wpyływ na tą zdolność owych 15 CHF. Po dostarczeniu owych aktualnych zaświadczeń, które były zwracane w celu ustalenia czy główny księgowy to dyrektor ekonomiczny itd. zażądano następnie cesji praw z polisy ubezpieczenia domu która notabene była wysłana z mojej inicjatywy 10 m-cy wcześniej. Te zabiegi umożliwiły mbankowi odwleczenie aneksu do umowy o 2 miesiące. Czemu to służyło? Ano wydojeniu paru groszy wyszych odsetek z uwagi na dłuższy okres kredytowania w pierwotnej umowie.

Ostatnio pomimo 2 podwyżek mbank nie zweryfikował mojej zdolności kredytowej
              a rata wzrosła ponad 15 CHF. Dziwne, prawda?

Kwestia rozstania się z tym bankiem to kwestia albo zmiany banku albo spłaty reszty kredytu. Najlepsze to drugie wyjście, ale zobaczymy co będzie.

I teraz ziut stricte szczegółowe pytanie do ciebie. W jakiej formie jest podejmowana decyzja przez organ banku o oprocentowaniu? Czy jest to uchwała zarządu, dyrektora pionu? prezesa mbanku, bre? Czy ta decyzja jest gdzieś publikowana? Jaką ma ona postać, tzn. czy reguluje ona widełki oprocentowania, czy też z osobna ustala oprocentowanie dla wszystkich klientów czy też mówi o promocyjnych stawkach oprocentowania dla nowych klientów?
              Myślę, że ta cwaniacka działalność banku skończy się jakąś aferą kiedy zdesperowany klient którego dopadnie egzekucja zacznie w sposób świadomy dochodzić swoich roszczeń w sądach przy akompaniamencie mediów.

To tyle, choć dużo by mówić, chociażby o prawidłowości sporządzania przez bank oświadczeń na potrzeby wpisu hipoteki, kiedy to z winy banku sąd odmawia wpisu a tym samym przedłeża się okres ubezpieczenia kredytu po lichwiarskiej stawce w pewnym towarzystwie ubezpieczeniowym, kiedy to składka za to ubezpieczenie winna być zwócona za okres po dokonaniu wpisu hipoteki.
              Kto zarabia na tym,że ponownie trzeba wystąpić z wnioskiem do sądu i sprawa się przedłuży? Inteligentny człowiek zaraz to zrozumie.

• wieslaw.tomczyk Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:21
        pawel_tomek napisał:

> Witam serdecznie.
        > MultiBank, mBank oraz Santander Consumer Bank to banki w których
        oprocentowanie
        > uzależnione jest od decyzji Prezesa Banku.

... i tu się mylisz Santander opiera oprocentowanie na LIBOR 6 miesięcznym
        • pawel_tomek Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 23.08.06, 15:28
          Witam.
          Nie napisałem, że nie opiera się na Liborze, ale oprocentowanie jest zmienne.
          Zmienia się decyzją Prezesa Banku skoro Libor nie może zostać zmieniony decyzją
          prezesa Banku to co ulega zmianie ?
          Podpowiem, skoro oprocentowanie składa się z marży Banku + libor bądź wibor ?
          Widać, że zmianie może ulec tylko marża Banku i to ona jest zmienna.
          Pozdrawiam serdecznie
          • arfer Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 00:09
            Ok.

Na jakiej podstawie zatem uważasz, że marżę w SCB może zmienić prezes banku ?
      • arfer Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 00:05
        Człowieku, nie kompromituj się. Oprocentowanie w PTF Banku, owszem, do pewnego
        czasu było ustalane w ten sposób. Ale od ponad półrocza w SCB warunki cenowe są
        oparte o 6M LIBOR.

• wujaszek_joe Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 24.08.06, 09:35
      na chłopski rozum na miejscu takiego prezesa zarządu nazbierałbym teraz jak
      najwięcej kredytów na konkurencyjnych warunkach a po jakimś czasie nieco
      podniósł %, wyżej niż w innych bankach ale nie na tyle żeby wszyscy uciekli.
      jesli podpisuje się umowę na 30lat to umawiajmy się na poważnie a nie że prezes
      ma prawo zmienic umowę. przypadki w których ma prawo zmienic % są tak opisane
      żeby prezesa zbytnio nie krępować
      • madal1 również bardzo proszę maila o "kruczkach" 25.08.06, 11:48
        magdalesinska@interia.pl
        • piotr.andrukiewicz Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 25.08.06, 13:30
          Co do banków z decyzjązarządu należy doadać tu reiffeisen...
          pozdrawiam
          • andrew23 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 26.08.06, 12:30
            www.bankier.pl/wiadomosc/mBank-i-MultiBank-przechodza-na-rynkowe-oprocentowanie-kredytow-mieszkaniowych-1474356.html
            wygląda na to, że oba banki na M będą bardziej rynkowe

• kajka777 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 26.08.06, 20:53
              o, zaczęli już prawie-oficjalnie informować smile
              a weksli już nie ma.
              • r2s Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 27.08.06, 12:27
                > o, zaczęli już prawie-oficjalnie informować smile
                > a weksli już nie ma.

a co ze starymi klientami, ktorzy podpisali weksle?

• piotr_jasinski Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 27.08.06, 21:24
                  Witam,

Podniosę temat i również poproszę o maila z "kruczkami" w umowach MultiBanku ...
                  piotr.m.jasinski@gmail.com

Z góry dziękuję wink ...
                  • adam.lipinski Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 27.08.06, 21:58
                    czy ktos juz dostal tego "maila z kruczkami"?
                    • madal1 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 28.08.06, 09:04
                      adam.lipinski napisał:

> czy ktos juz dostal tego "maila z kruczkami"?
                      jeszcze nie dostałam..... sad

• tindada Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 05.09.06, 08:06
                        Jestem własnie na etapie decydowania - kredyt w MultiBank czy w DomBank więc
                        jesli można byłabym wdzięczna za słynny już mail z kruczkami MultiBanku
                        (tindada@wp.pl).
                        • ossy1 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 06.09.06, 12:37
                          Złożyłam właśnie wniosek między innymi w Multi . zatem chętnie poczytam o
                          kruczkach.
                          sylwia@bio-life.pl
                          • chycia1 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 12.09.06, 23:48
                            również poproszę o maila z "kruczkami" w umowach MultiBanku ...
                            chycia1@gazeta.pl
                  • chycia1 Re: również bardzo proszę maila o "kruczkach" 12.09.06, 23:45
                    również poproszę o maila z "kruczkami" w umowach MultiBanku ...
    • polanka99 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 13.09.06, 10:25
      Ja również poproszę o kruczkach.
      polanka9@wp.pl
      z góry dziękuje i pozdrawiam
      • michal.f2 Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 14.09.06, 09:46
        Ja również poproszę o informację na temat "kruczków". Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
        M
        • kajka777 Ziut :) 16.09.06, 00:28
          Proszę wystosuj jakieś memo, bo ja mam już dość smile))
          • ziut19 Re: Ziut :) 16.09.06, 10:59
            Kajeczko, choc raz mam okazje byc slawny i zrobic cos dla ludzkosci, to Ty mi
            tego zabraniaszsmile Nie badz taka okrutna.
            Wszyscy zainteresowani maila dostali, wiec moze nastepnych chetnych nie bedzie.
            Z drugiej strony to zinteresowanie znaczy, ze sa chetni na kredyt w BRE.
            Niemozliwesmile))
            • ghost73 Re: Ziut :) 16.09.06, 11:07
              jeśli można to też proszę tego maila
              ghost73@gazeta.pl
              • efx7 Re: Ziut :) 16.09.06, 11:36
                jeśli można to ja rowniez proszę tego maila
                efx7@gazeta.pl

Ps. zastanawiam sie miedzy multi, domem i ge
                • ktosa Re: Ziut :) 16.09.06, 15:07
                  I ja poprosze rz30@op.pl
                  • karino99 Re: Ziut :) 16.09.06, 23:21
                    Myślę o kredycie w Multibanku, DB lub Nordea więc byłbym wdzięczny za
                    przesłanie maila o "kruczkach".
                    Z góry dziękuję, Zbyszek
                  • karino99 Re: Ziut :) 16.09.06, 23:24
                    Myślę o kredycie w Multibanku, DB lub Nordea więc byłbym wdzięczny za
                    przesłanie maila o "kruczkach".
                    Z góry dziękuję, Zbyszek
                    karino99@gazeta.pl
                    • gedy Re: Ziut :) 18.09.06, 15:00
                      To i ja bardzo proszę o maila z "kruczkami". Adres: gedy@gazeta.pl.
                      Dziękuję!smile
                      • arfer Re: Ziut :) 19.09.06, 02:25
                        I ja poproszę smile
                        • kajka777 Re: Ziut :) 19.09.06, 09:03
                          a ja NIE proszę smile
            • kajka777 Re: Ziut :) 17.09.06, 23:13
              ziut19 napisał:

> Kajeczko, choc raz mam okazje byc slawny i zrobic cos dla ludzkosci, to Ty mi
              > tego zabraniaszsmile Nie badz taka okrutna.

ty po prostu się chełpisz, a ja ci i tak nie wybaczyłam, ze nie hołubisz wink

>
              > Z drugiej strony to zinteresowanie znaczy, ze sa chetni na kredyt w BRE.
              > Niemozliwesmile))

widać za mało kruczków wymieniłeś smile
              o Boże , zwariuję, jak jeszcze raz przeczytam słowo KRUCZEK
    • balbec Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 16.09.06, 16:28
      To ja dorzucę swoje 3 grosze, bo też mam kredyt w mBankuwink

Otóż szukanie "kruczków" w umowie z mBankiem dotyczących oprocentowania nie ma
      sensu, bo kruczków nie ma - jest tam wprost napisane, że decyduje o tym prezes
      zarządu wedle swojego uznania.

Czy trzeba się tego bać? Niekoniecznie, bo jak na razie mbank podnosi
      oprocentowanie, ale zgodnie ze zmianami rynkowymi (Libor CHF ostatnio mocno
      rośnie), a jakby zaczęli szaleć, to w tejże umowie jest też jasno napisane, że
      wcześniejsza spłata jest całkowicie darmowa, więc jak ktoś się wnerwi, to może
      w ciągu 2-3 tygodni pożegnać się z mBankiem i zrefinansować ten kredyt,
      przenosząc się do innego banku.
      • kornellloo Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 17.09.06, 21:25
        serdecznie prosze o maila dotyczącego kruczków w
        multibanku...korni23@interia.pl z góry dziekuje
      • arfer Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 18.09.06, 15:54
        No, nie do końca taka darmowa.
        Jakieś 6-7 % to różnice kursowe, ew. prowizja w nowym banku (choć obecnie w
        przypadku większości refinansówek nie jest naliczana), koszty wykreślenia i
        wpisu hipoteki, PCC-1. Jeśli miałeś ubezpieczenie LTV skasowane z góry za okres
        kilku lat, a refinansujesz wcześniej - nikt Ci tej kwoty nie zwróci.

Można się ładnie przejechać. Refinansowanie nie jest takie tanie, na jakie
        wygląda.
        • zbooycerz Re: Multibank oprocentowanie decyzją Zarządu ?? 19.09.06, 07:35
          dla kredytow PLN jest duzo tansze smile

i min z tego powodu polecam szczegolnie na rynku pierwotnym kredyt PLN wyplacany
          w transzach i ew po zakonczeniu procesu inwestycyjnego zrefinansowanie kredytu
          wg uznania... szczegolnie dla osob, ktore dopiero poznaja smak kr. hipotecznego

do tego lepiej liczona jest zdolnosc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka