Dodaj do ulubionych

Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję!

26.09.06, 21:14
Latam po bankach, doradcach finansowych (dziś byłem w NOTUS), robię
kalkulatorki i nic. Nadal nie moge znaleźć tego jednego, najlepszego kredytu sad
Co doradca, to słyszę co innego: jedni zachwalają Millenium, to z kolei na
forum czytam, by trzymać się od nich z daleka. Dziś z doradcą przeglądaliśmy
kilka ofert i wyszło, że w moich warunkach najbardziej opłaca się w GE, ale na
forum czytam, że i on jest cholernie drogi (spread). Pomóżcie, bo chyba w
Tworkach zaraz wyląduję :]

Chcę kupić mieszkanie na rynku pierwotnym, 47m2 w Piasecznie. Cena mieszkania
to 187500 zł + 19500 miejsce w garażu podziemnym, co daje razem 207 tys. zł.
Planuję na początek wziąć kredyt na te 207000 + prowizja. Po wypłaceniu
ostatniej transzy planuję wziąć dodatkowe pieniądze, w granicach 5-7 tys. na
wykończenie mieszkania. Moje dochody na chwilę obecną to 3000 zł netto. Kredyt
biorę sam, nikogo nie mam na utrzymaniu. Kredyt chcę wziąć najchętniej w CHF
na max. możliwy okres czasu - najlepiej 35 lat i więcej.

W NOTUS - ie zaproponowano mi kredyt w GE na 3,05% w CHF + 0,95% do czasu
wpisu do KW. 1550 zł ubezpieczenie niskiego wkładu, prowizji nie pamiętam :]
GE ma jednak wysoki spread - 5%. Rata przy dzisiejszym kursie i z
uwzględnieniem spreadu, przy kredycie na 35 lat, wyszła ok. 882 zł. Patrzałem
tez Millenium, ale tam mimo niskiego spreadu wyszła przy 3,22% oprocentowania
rata 890 zł + 40 zł ubezpieczenie na życie.
Czy naprawdę nie ma banku, który przy dzisiejszym LIBORze udzieli mi kredytu z
oprocentowaniem mniejszym niż 3%, przy spreadzie do 4% ?

Obserwuj wątek
    • ziut19 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 21:26
      Oprocentowanie 3,07%, spread 4,49%. 30 lat. Na przyklad.
      Oprocentowanie 3,12%, spread 4,11%. 35(?) lat.
      Oprocentowanie 2,81% spread 3,87%. 30 lat (nie sprawdzalem czy masz zdolnosc).

Generalnie ponizej 3% ciezko bedzie znalezc. Musialbys miec marze do 1,2% a
      takich warunkow poza Nordea nikt dzisiaj nie daje.

Wybacz, ale mam wrazenie, ze chodzisz po wyjatkowo nieudanych doradcach.
      • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 21:33
        > Wybacz, ale mam wrazenie, ze chodzisz po wyjatkowo nieudanych doradcach.
        To bu\ył pierwsy. Na pewno przejdę się jeszcze do OpenFinanse i Expandera, ale
        wiele się po nich nie spodziewam. A co Ty proponujesz ?

Czy oprocentowanie 3,12% przy spreadzie 4,11% wyjdzie korzystniej niż to, co
        oferuje mi NOTUS w GE ? I jaka rata by wyszła przy 3 wariancie (2,87% i 3,87%
        spread)? Czy to aby nei Nordea ?
        • arfer Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 21:40
          Tym bardziej, że owe 3,05 w GE oznacza dość archiwalny wskaźnik bazowy - 1,37 %
          i 1,68 % marży.
          • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 21:46
            Chcesz powiedzieć, że ściemniał? Jaki miałby mieć w tym interes? Jeśli doradcy
            kredytowi są niezetelni, to co, sam mam biegać po bankach ?
            Czy wogóle doradca kredytowy jakkolwiek odpowiada za aktualność tego, co oferuje ?
            • ziut19 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 21:49
              Nie sciemnial, po prostu oferta GE to lekka sciema (podobnie jak Dombanku).
              Z zewnatrz wyglada fajnie a tak naprawde ukrywa dosc wysoka marze.
              A doradca generalnie nie odpowiada za oferte. Decyzje i tak zawsze podejmuje
              analityk.
              Nawet w banku, sprzedawca nie daje gwarancji oferty.
              • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 21:53
                Gdy wspomniałem o DomBanku, słusznie stwierdził, że to nieciekawa oferta.
                Prowizja w GE to, jeśli dobrze kojarzę, 1,8%. Jakie koszty, oprócz spreadu,
                twoim zdaniem decydują, że GE to nie jest dobra oferta?
                Patrzałem też na mBank, millenium i multibank, ale żadnego z nich ten doradca
                nie polecał ...
          • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 21:51
            To ile w takim razie wynosi oprocentowanie w GE? Patrzeliśmy na ofertę "perspektywa"
            • ziut19 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 21:56
              Wszystko sie zgadza. To jest oczywiscie prawda, tylko taka goralska smile
              3,05% (w tym marza 1,8%)
              3,07% (w tym marza 1,4%)
              3,12% (w tym marza 1,3%)
              Ktory wybierzesz, decyzja nalezy do Ciebie.
              • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:06
                > Wszystko sie zgadza. To jest oczywiscie prawda, tylko taka goralska smile
                Mów jaśneij, proszę. Jakie wady i zalety ma ta oferta ?
                • ziut19 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:10
                  Jasniej juz nie mozna napisac: obnizona sztucznie stopa referencyjna, wysoka
                  marza, zamiast LIBOR-u tajemniczy wskaznik L3, ktory moze zmieniac sie co
                  miesiac. Mozna poczytac o tym na forum. Bylo kilka postow na ten temat. Ponadto
                  GE nie daje gwarancji wyplaty kwoty w PLN.
                  A z zupelnie innej beczki: GE uwielbia sprawiac klientom klopoty i wpisywac ich
                  do BIK-u przy kazdej nadazajacej sie okazjismile
                  • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:13
                    No więc kurcze, CO MAM WYBRAĆ? Co patrzę jakiś bank to ciągle coś nie tak uncertain
                    • arfer Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:17
                      Popieram opienię Ziuta, że znaleźć możesz coś ciekawszego niż GE. Nominalnie,
                      niezłe oprocentowanie, ale gdyby się przyjrzeć - już nie jest tak miło - dość
                      wysoka marża, wysoki spread, mała elastyczność, mnóstwo wymaganych dokumentów.
                      • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:24
                        Wiem, że mogę znaleźć, bo GE jest z gatunku banków "dobry dla niezorientowanych"
                        uncertain Pytanie jest tylko jedno - jeśli nie GE, Santander ... (tu wstaw swoje
                        propozycje) TO CO ???!!!!
                        • arfer Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:30
                          Propozycje Ziuta są prawdopodobnie najlepsze w obecnej sytuacji. Jeśli będziesz
                          miał dodatkowe pytania, śmiało wal, bo On wie, o czym pisze i ma doskonałe
                          zorientowanie.

Co do Santandera - bardzo elastyczny bank, najlepsze grupowe ubezpieczenie na
                          życie do kredytu, ale i dość drogawy - w tej chwili 100 % LTV LIBOR 6M + 1,8 %
                          marży. Więc istotnie droższy niż proponowane przez Ziuta chociażby.
                          • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 23:47
                            Dostałem oferty od ziut-a, ale są one jedynie na 30 lat. Czy oprócz Millenium
                            jest jakiś sensowny bank, który udzielił by mi kredytu na więcej niż 100 %
                            wartości nieruchomości na więcej niż 30 lat w CHF ?
                            • arfer Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 12:15
                              Zadaj sobie pytanie, czy korzyści wynikające z minimalnie niższej raty nie są
                              aby mniejsze niż znacznie wyższe odsetki do zapłacenia.

Optymalny okres to 20-25 lat, 30-35 w sytuacji, gdy zmusza do tego zdolnosć
                              kredytowa.
                              • liste_k Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 12:22
                                No tak, tylko skoro nie można wziąc na krótszy okres spłaty to się bierze na
                                dłuższy. Względy finansowe za tym przemawiają.
                                Proste
                                • arfer Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 12:26
                                  Dokładnie to napisałem. Natomiast - jeśli zdolność masz, zadaj sobie pytanie czy
                                  np. warto mieć o 5 % niższą ratę, a koszt kredytu o np.15 % wyższy.
                                • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 13:46
                                  na 30 lat rata wychodzi ok. 920 zł. Na 35 lat - ok. 850. Chyba różnica jest,
                                  prawda? Poza tym planuję, że w ciągu najbliższych lat moje dochody mają szansę i
                                  to spora wzrosnąć, więc i skrócenie kredytu też jest możliwe. Na chwilę obecną
                                  zależy mi na jak najmnniejszej racie i kosztach
        • ziut19 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 21:46
          Przeciez napisalem, ze tylko Nordea daje takie warunkismile Obawiam sie jednak, ze
          bylby problem ze zdolnoscia.
          Pierwsza wersja rata: 922 zł
          Druga wersja rata: 920 zł (na 35 lat 843,88 zł)
          Podalem na 30 lat.
          Ponadto w Twoim przypadku wazny jest jeszcze jeden szczegol. Powinienes zwracac
          uwage na to, by kredyt byl przewalutowywany w chwili uruchomienia. Chyba zalezy
          Ci na tym, bys dostal tyle ile w danej transzy potrzebujesz.
          • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 21:55
            Co do tego szczegółu - jaki bank daje gwarancję wypłacanej kwoty w PLN, tzn. nie
            ma ryzyka, że będzie trzeba podnosić wartość kredytu, bo zmienił się kurs franka?
            Możesz coś więcej napisać o tych ofertach? Jestem z Warszawy, więc raczej ciężko
            byłoby mi skorzystać z usług Twojej firmy, mieszczącej się na Śląsku.
            • ziut19 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:01
              Po pierwsze skad wiesz, ze jestem ze Slaska? Po drugie w przyszlym tygodniu
              podpisuje kolejny wniosek w Warszawie, wiec kwestia techniczna to nie problem.
              Po trzecie: tak robi na pewno grupa BRE, czyli mBank i Multibank. Na pewno
              Mille. GE chyba nie. Fortis to niestety nie moj faworyt, wiecej dowiesz sie od
              ekspertow.
              • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:08
                Skąd? Ze strony w wizytówce smile
                Skoro piszesz, że kwestie techniczne to nie problem, to czekam na przykład
                konkretnej oferty smile
                • ziut19 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:12
                  jaqbek2 napisał:

> Skąd? Ze strony w wizytówce smile
                  Nareszcie ktos, kto potrafi poslugiwac sie internetemsmile Jestem w szokusmile
                  Szacunek.
                  Oferta pojdzie na maila gazetowego.
                  • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:15
                    Dzięki. Wierz mi, ale naprawdę będę miał ogromną ulgę jak już znajdę to, czego
                    szukam :]
                    • est-ymator Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:34
                      Jaqbek, ja kiedyś o Tobie scenariusz napiszę (w stylu Barejismile)
                      • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 26.09.06, 22:40
                        To, że jestem niepowtarzalny, to ja wiem wink Ale prawa autorskie do mojej osoby
                        naprawdę słono kosztują wink
      • michola1 Re: A Deutche Bank? 27.09.06, 12:32
        A może Deutche Bank? Mi zaproponowano w CHF 1% marży + Libor 3M(ok.1,72).
        Czy nikt nie bierze w Deutche B.? Jakoś tak mało o tym banku na forum.
        Co sądzicie o tym banku?
        • arfer Re: A Deutche Bank? 27.09.06, 12:36
          Deutsche Bank JEŚLI jest zdolność kredytowa. A DB wymaga czasami dochodów 2 lub
          3x wyższych niż niektóre inne banki. Ale co do oferty może dać doskonałą.
          • michola1 Re: A Deutche Bank? 27.09.06, 12:53
            Wiele osób odradza np. Millenium z różnych powodów. Inni np. PKO BP. A czy
            wiesz coś negatywnego na temat Deutche, czym mogą niemiło zaskoczyć? Na co
            zwracać uwagę? Przeglądam oferty różnych banków, czytam forum i mam mętlik w
            głowie.
            A BPH w PLN? Czym może zaskoczyć?
        • jaqbek2 Re: A Deutche Bank? 27.09.06, 13:47
          DB oferowalo mi kredyt na max. 15 lat. N iestety, moja zdolność kredytowa na to
          nie pozwala
          • arfer Re: A Deutche Bank? 27.09.06, 15:31
            Przy odpowiednich dochodach i ciekawym kredycie można ten okres wydłużyć do 25
            czy nawet (to nieco trudniej) 30 lat.
            • jaqbek2 Re: A Deutche Bank? 27.09.06, 17:37
              A co znaczą dla DB "odpowiednie dochody" i "ciekawy kredyt" ?
        • myslacy1 Re: A Deutche Bank? 06.10.06, 17:36
          michola1 napisała:

> A może Deutche Bank? Mi zaproponowano w CHF 1% marży + Libor 3M(ok.1,72).
          > Czy nikt nie bierze w Deutche B.? Jakoś tak mało o tym banku na forum.
          > Co sądzicie o tym banku?

hmm, ja planuję właśnie kredyt w Deutche, choć wciąż się wacham, jaką
          zaproponowano Ci prowziję ,bo mi 1,6% i mam wrażenie ,że to sporo?
          • michola1 Re: A Deutche Bank? 07.10.06, 19:10
            W czwartek pani z Deutche B poinformowała mnie, że jest pozytywna decyzja. W
            przyszłym tygodniu podpisujemy umowę. Wstępnie zaproponowano mi prowizję 1,50%,
            ale oponowałam i zostało 1,25%. Też się wahałam, ale teraz już nie mam czasu na
            zmiany, bo umowę kredytową i akt notarialny muszę podpisać do 15.10. W Deutche
            zachęciła mnie marża 1%, 2 przewalutowania gratis, wcześniejsza spłata po 2
            latach - gratis, nadpłaty do 2 lat do 50% (haha, jest możliwość, tylko czy będą
            pieniążki) - bez prowizji, aha i jeszcze rachunek bez opłat za prowadzenie (to
            też miało być wynegocjowane, ale dokładnie będę wiedziała w poniedziałek).
            Mocno rozważałam BPH w PLN, ale jak napisałam wcześniej czas mijał na naszą
            niekorzyść. Trochę to wina sprzedającej mieszkanie, bo przez 2 tygodnie od
            podpisania przedwstępnej i złożenia przeze mnie wniosków kredytowych załatwiała
            potrzebne dokumenty ze Spółdzielni itd. Dopiero tydzień temu dokumenty te nam
            dostarczyła.
            Prawdę mówiąc tak naprawdę to wszystko jedno w jakim banku bierzesz kredyt (tak
            mi się wydaje), ważne czy chcesz w CHF, czy w PLN. W każdym banku znajdziesz
            plusy i minusy, każdy w różny sposób nadrabia, aby jak najwięcej zarobić.
            Dla mnie najważniejsza jest marża, możliwość przewalutowania bez prowizji,
            możliwość wcześniejszej spłaty bez prowizji. I to daje mi Deutche B.
            Bardzo boję się tego kredytu, ale po 8 latach błąkania się po stancjach mam
            dość. Teraz wreszcie mamy zdolność i możemy kupić małe 53 m2 mieszkanko, w
            którym naszej 4-osobowej gromadce będzie ciasnawo, może nie szczyt marzeń, ale
            wreszcie powoli będzie stawało się naszesmile
    • liste_k Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 10:59
      Chcę kupić mieszkanie na rynku pierwotnym, 47m2 w Piasecznie. Cena mieszkania
      > to 187500 zł + 19500 miejsce w garażu podziemnym, co daje razem 207 tys. zł.

Cześć. Nie wiem, gdzie kupujesz mieszkanie (w jakiej okolicy). Ale ja z
      narzeczonym też kupuję w Piasecznie -50,1m2, dwa miejsca garażowe za 15000+VAT
      i do tego 16m2 balkonu. Łączna kwota 201tys.,
      • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 11:07
        U jakiego developera kupujesz i gdzie?
        Ja kupuję na Poniatowskiego, od Arche. Metr za 3600 netto - 3800 z kawałkiem brutto
        • liste_k Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 11:53
          Prywatny Developer. Budynek kameralny. Cena za metr to coś około 3450zł. A będe
          mieszkać (jeszcze nie ma nazwy ulica) od Żeromskiego. Byćm oże będzie to
          Wschodnia. Ale nie jestem pewna.
          • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 13:48
            Co znaczy "prywatny Developer" ?
            • liste_k Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 13:57
              "prywatny" tzn - małżeństwo mające spółkę, Budują z własnego kapitału.
              Wybudowali już jeden budynek, byliśmy w środku, bo mają tam biuro. Także nie
              kupujemy w ciemno.
    • elwirra28 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 14:10
      Ja wzięłam kredyt w GE, we frankach ale w umowie jest wypłata w złotówkach.
      Dostanę tyle ile wnioskowałam, więc nie wiem skąd ten problem ze nie wypłacaja
      w złotówkach
      • liste_k Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 14:41
        A ile czekałaś na podpisanie umowy od momentu ogłoszenia decyzji? A potem na
        wypłatę pierwszej transzy?
        • elwirra28 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 15:17
          decyzje dostałam w I połowie wrzesnia, potem trzeba było spełnic warunki i
          troche czekałam. Wczoraj podpisałam umowę, muszę wpłacic ubezpieczenie niskiego
          wkładu. W przyszłym tygodniu beda pieniadze u developera. Czekalismy długo bo
          po drodze było troche problemow z papierami od developera. Z tego co czytałam
          na forum, jesli nie było problemow z dokumentami, to cała procedura trwała
          raczej szybko.
          • liste_k Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 15:29
            My wszystko załatwiamy przez doradcę finansowego z Open Finance
            • elwirra28 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 15:41
              No ja akurat załatwiałam przez Notusa. Mam nadzieje, że nie będzie problemow z
              tym bankiem, a jesli tak to rozejrze się za innym. Poczekamy zobaczymy.
      • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 20:11
        Na ile lat wzięłaś kredyt i dlaczego GE ?
        • elwirra28 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 20:25
          Wzięłam na 30 lat. Odpowiadało mi oprocentowanie - 3.05%, nie będe pisac o
          detalach, bo byłam dziś u doradcy i tej oferty juz nie ma. Jest nowa, ale z
          większym oprocentowaniem. A myslałeś nad mBankiem?
          • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 21:03
            Tak, i będę tam składać. W NOTUS - ie też doradzili mi GE, ale obawiam się
            troszkę tego banku - to jak w DomBanku: na wierzchu wszystko pięknie, póki nie
            pozna się szczegółów. Ciekaw jestem, ilu klientów DomBanku pyta o Spread wink
            • elwirra28 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 21:15
              Kredyt to bardzo indywidualna sprawa, dlatego dobrze, ze pytasz na forum o
              takie rzeczy i mozesz poznac rózne strony medalu. Jesli się okaze, że kredyt w
              GE bedzie w przyszłosci nieopłacalny, rozejrze się za innym bankiem. Najgorsze
              jest to, ze nigdzie nie ma idealnego kredytu i to jak będzie w przyszłości
              wygladac współpraca z bankiem okaże się w tzw. praniu. Dziś gdybyś poszedł do
              NOTUSA prawdopodobnie nie doradziliby ci kredytu w GE, bo jak juz wspomniałam
              maja nową, mało atrakcyjną oferte. Jesli chodzi o spread to chyba jest juz
              niewiele banków, które maja niski stosunek kupna i sprzedaży waluty. Ja
              niestety mało się znam na kredytach, dlatego poszłam do doradcy. Dla laika to
              prawdziwa czarna magia, wiec podejrzewam, ze dopiero przy przejsciu do
              nastepnego banku będe miała lepszy ogląd sytuacji.
              • jaqbek2 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 21:33
                Co do GE, w NOTUS - ie byłem ... wczoraj. I proponowali mi kredyt "perspektywa"
                na 3.05 o ile dobrze pamiętam (notatki mam w robocie)
                • elwirra28 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 27.09.06, 21:42
                  Zgadza sie, a dzis dostali od banku nowa oferte. Liczy się niestety termin
                  złozenia wniosku.
    • ecri Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 28.09.06, 10:45
      Mogę polecić z własnego doświadczenia BPH Bank Hipoteczny - CHF marża 0,9%.
      Tylko nie wiem czy mają jeszcze tą ofertę i czy dają kredyt na tak długi okres
      czasu.

• myslacy1 Re: Pomóżcie, bo ja już fioła dostaję! 06.10.06, 17:35
        a wiesz jaka jest prowizja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka