Dodaj do ulubionych

Idę dziś do Open Finance- o co pytac?

09.10.06, 10:29
No właśnie. Na co zwrócić uwagę? Wstępnie powiedzieli mi, ze mam zdolność
kredytową. I co będzie dalej zobaczymy dziś. czy powinnam o cos zapytać? albo
na coś zwrócić uwage mocniej? I czy umawiac się jeszcze do expandera tez?
Obserwuj wątek
    • liste_k Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:31
      A gdzie idziesz? Na Marszałkowską czy na Jerozolimskie?
      Bo ja tez korzystam z tej firmy i szczerze powiedziawszy oczekiwałam czegoś
      lepszego. Może trafiłam na taką osobę, która sama zaczęła się plątać w tym co
      nam tłumaczyła.
      • ardiss Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:34
        smile idę na Grunwaldzką. Ale w Gdańsku. i tak mnie to zastanawia co
        mówisz....zaczęła sie platać?tzn? może poprosić tzreba o zmianę doradcy, bo
        uważasz, ze ten, którego masz nie jest kompetentny? W końcu chodzi o twoje
        pieniądze i jak w moim przypadku i najbliższe 30 lat....a co mówili na tym
        spotkaniu?
        • liste_k Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:39
          Juz się zastanawiam z narzeczonym, czy nie pisać na nią skargi za brak
          kompetencji. To raczej ona powinna wiedzieć, że do konkretnych banków może się
          zdarzyć że trzeba będzie donieść dodatkowe dokumenty, a nie my się dowiadujemy
          po jakimś czasie, kiedy ona do nas dzwoni. NA donoszeniu następnych papierków
          traci się kolejne dni, czas i nerwy. Bo chciałoby się mieć już to wszystko za
          sobą.
          To ona powinna sprawdzić czy np. wnioski o zatrudnieniu i wynagrodzeniu się
          zgadzają np. podane kwoty.
          Przez nią Millenium odrzuciło nam wniosek tylko dlatego, że ta nasza paniusia
          nie zrwóciła właśnie uwagi na zaświadczenie. Och jaka ja byłam zła.
          • ardiss Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:44
            ojjj... widze, ze to tak prosto nie pójdzie... i jak tut trafić na kompetentną
            osobę... a w jakim banku w końcu bierzecie kredyt?
            • liste_k Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 11:07
              Jak narazie w rzadnym. GE nas odrzuciło, bo TU nie chce ubezpieczyć nam
              kredytu, a w tym tygodniu ma się wyjaśnic z Mille.
              Już nam lecą karne odetki od nie przelanej pierwszej transzy... sad
              • ardiss Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 12:20
                ale nie rozumiem... podpisaliście umowe na kupno, a nie dostaliście kredytu????
                • kajka777 Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 21:55
                  ardiss napisała:

> ale nie rozumiem... podpisaliście umowe na kupno, a nie dostaliście
                  kredytu????

ale czego nie rozumiesz? najpierw podpisujesz umowę przedwstępną (ewentualnie
                  rezerwacyjną), a dopiero potem składasz wniosek w banku
                  • deem3 Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 23:05

> ale czego nie rozumiesz? najpierw podpisujesz umowę przedwstępną (ewentualnie
                    > rezerwacyjną), a dopiero potem składasz wniosek w banku

sie nie znam sam za dobrze, ale coś mi się wydaje, że dobrze byłoby jednak
                    uzyskać (pozytywną) decyzję banku uzależniająca dopiero uruchomienie kredytu od
                    zawarcia um.przedwstępnej..
                    (??)
                    • kajka777 Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 23:19
                      deem3 napisał:

>
                      > > >
                      > sie nie znam sam za dobrze, ale coś mi się wydaje, że dobrze byłoby jednak
                      > uzyskać (pozytywną) decyzję banku uzależniająca dopiero uruchomienie kredytu
                      od
                      > zawarcia um.przedwstępnej..

nie ma takiej opcji - jak bank może wydac pozytywna decyzje o przyznaniu
                      kredytu na daną nieruchomosć, nie mogąc sprawdzić tej nieruchomości pod
                      względem prawnym?
                      czasem jest możliwość zawarcia umowy rezerwacyjnej + draft umowy przedwstępnej,
                      ale na to z kolei nie zawsze godzą się deweloperzy
                      > (??)
                      • deem3 Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 23:26
                        nie bardzo rozumiem w czym um.przedwstępna ułatwia bankowi "sprawdzenie" danej
                        nieruchomości i inwestycji w ogóle...
                        jeśli bank zechce to wyda pozytywną decyzję warunkową tylko na podstawie um.
                        rezerwacyjnej np.
    • liste_k Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:35
      O co pytać? o podstawy. niech przytobie wyliczą zdolność, jaki ci bank
      zaproponują, na co chcesz wziąć kredyt i na ile...
    • aska801 Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:55
      Szczerze proponuję, zeby nie pojawiac sie w Expander. Ja korzystalam z uslug
      Expandera w Warszawie i bardzo sie zawiodlam brakiem kompetencji.

Na peirwszym spotkaniu dowiedzialam sie, ze moja zdolnosc kredytowa zostanie
      zaakceptowana jedynie w GE i Milleniu. Nastepnie poszlam do Money- Expert i
      powiedzieli ze bez rzadnych problemow otrzymam kredyt zarowno w Fortis Bank,
      Santanter i wielu innych - i tak sie stalo - zdecydowalam sie na Fortis

Widze, ze maja w tym jakis cel aby oszukiwac klientow ale jest to
      nieprofesjonalne i wykorzystywanie zaufania, jakim sie darzy analitykow.

Pozdrawiam
      • ardiss Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 11:01
        hm... widze, ze w expander tak samo... ja chciałabym kredyt w mbank albo w
        Nordea... ale sieokaze co i jak.... Kurcze chciałąbym to szybko załatwić, ale
        czuję, ze sie szybko nie dasad
      • liste_k Do aska801 09.10.06, 11:06
        Wiesz, na samym początku naszej rozmowy z doradczynią, to ona teżn am
        powiedziała, że zdolność + kredyt to w GE Money i Millenium. Od razu do tych
        banków wnioski wypełnić i czekać, a dopiero potem przewinął się MBanka i BPH.
        Ale onze czekaja na rozwój sytuacji.
        • ardiss Re: Do aska801 09.10.06, 12:03
          kurcze... nie chce GE... ani Millenium tez...
          • liste_k Re: Do aska801 09.10.06, 12:31
            Zależy jeszcze jak duży kredyt chcesz zaciągnąć.
            Przecież możesz się nie zgodzić na te banki. Oni tylko proponują, choć odnoszę
            dziwne wrażenie, że narzucają
            • ardiss Re: Do aska801 09.10.06, 12:33
              chcę brać na ok 180 tys. w tym 100 wartośi inwestycji+ opłaty okołokredytowe i
              urządzenie mieszkania. Może jakies cenne rady?
              • liste_k Re: Do aska801 09.10.06, 12:42
                Na razie nie pomogę, ponieważ my chcemy wziąc na 160 tyś - wartość mieszkania
                201tys. i mamy problem z uzyskaniem tego kredytu. A mamy zdolnośc. Oboje
                pracujemy na czas nieokreślony
                • ardiss Re: Do aska801 09.10.06, 12:48
                  ups... a ja chce brać sama... i pracuję na czas okreslony... z tym, ze umowa na
                  10 lat...
                  • ardiss Re: Do aska801 10.10.06, 09:36
                    no i byłam. wiem co nieco. na kwotę, która chciałam kredytu nie dostanę. Mogę
                    dostać w PKO BP na troche mniejszą... ale się boję tego banku... macie jakieś
                    doświadczenia z tym związene? Nie wiem jakie warunki byłby w tym banku, ale czy
                    w ogóle brać go pod uwagę??
                    • liste_k Re: Do aska801 10.10.06, 10:08
                      Podobno najdroższy...
                      Ale nie jestem tego tak do końca pewna.
                      • ardiss Re: Do aska801 10.10.06, 11:16
                        no własnie... tego się obawiam. ze kredyt dostanę, ale na kiepskich
                        warunkach... i co robić? Doradca powiedział, ze tylko w PKO BP mam zdolnośc.. a
                        i jeszcze w Millenium, ale mniejszą, oferty innych banków w ogóle nie brał pod
                        uwagę... dopiero kiedy spytałam dlaczego mówi tylko o PKO BP zaczł mówić o
                        innych... sama już nie wiem co robić... zacząc chodzić od banku do banku?
                        • ziut19 Re: Do aska801 10.10.06, 11:32
                          Podaj kilka danych, konkretnych, to postaram sie podac jednoznaczna odpowiedz.
                          Jesli masz zdolnosc w PKO, to warto sprawdzic jescze Santandera, ale warunki
                          tez nie beda rewelacyjne.
                          • ardiss Re: Do aska801 10.10.06, 12:01
                            chcę brak kredyt sama. Nie mam dzieci. dochód: 1750 pln netto. wartyośc
                            inwestycji: ok 160 tys. kredyt na 30 lat. mam 27 lat. co jeszzce powinnam Ci
                            podac?
                            • ziut19 Re: Do aska801 10.10.06, 12:11
                              Zobowiazania??. Wklad wlasny jakis jest?
                              • ardiss Re: Do aska801 10.10.06, 12:13
                                zadnych zobowiązań, nie brałam nigdy zadnych kredytów, rat itd. chce wziąść
                                kredyt na 100 % wartości inwestycji+ opłaty okołokredytowe+ urządzenie
                                • ziut19 Re: Do aska801 10.10.06, 12:55
                                  No coz. Faktycznie pozostaje tylko PKO BP. Kwota w granicach 160.000.
                                  Wiec chyba nawet nie dostaniesz na oplaty i urzadzenie.
                                  • ardiss Re: Do aska801 10.10.06, 13:02
                                    rozumiem. a jaka byłaby rata kredytu? czy mógłbyś mi powiedzieć?
                                    • ziut19 Re: Do aska801 10.10.06, 13:11
                                      Wedlug strony PKO BP: 675 zł przy kredycie 160.000.
                                      Ale jaka jest jej dokladnosc nie bede sie wypowiadal.
                                      • ardiss Re: Do aska801 10.10.06, 13:18
                                        dziękuję za pomocsmile
                                        • ona-25 Re: Do aska801 10.10.06, 16:06
                                          a to 160 000 zł to we frankach czy zł ?
                        • ona-25 Re: Do aska801 10.10.06, 15:59
                          To samo bylo u mnie. Tez tylko mowil o jednym banku PKO BP, powiedzial,ze w
                          innym nie mam zdolnosci, a okazalo sie,ze Sandander wchodzi jeszcze w rachube.
                          • ardiss Re: Do aska801 11.10.06, 09:03
                            we Frankach. a na ile i gdzie miałabym zdolność przy zarobkach 1800?- to do
                            ziutasmile
              • dolegapit Re: Do aska801 11.10.06, 15:18
                ardiss dlaczego nie chcesz w Millenium?, ja tam wziąłem kredyt na 100% wartości
                mieszkania, tylko w tym banku miałem taką zdolność kredytową, kredyt 193 tys.
                we frankach na 35 lat oprocentowanie 3M LIBOR + 1,25 marża, wysokie koszty
                uruchomienia kredytu bo prowizja 1%,oraz ubezpiecznie niskiego wkładu własnego,
                ogólnie ok 3,5 tys. ale twierdzę, że mi się to wszystko zwróci, bo nie planuje
                wcześniejszej spłaty kredytu, no może za jakieś 10-15 lat, ewentualnie jak bym
                chciał zamienić mieszkanie na większe,
                z doradców finansowych polecam Open Finance, bo to oni załatwili mi kredyt,
                dokładnie Pana Artura Szajko z OF przy rondzie ONZ w Warszawie, najpierw
                chciałem brać kredyt na 80% inwestycji, ale w OF przekonano mnie że kredyt
                hipoteczny jeśli jest taka możliwość najlepiej brać na 100% i mają rację, ani w
                Expanderze ani w Money Bank takich opcji mi nie przedstawili, dużo zależy od
                tego na jakiego doradcę się trafi, ja w Expanderze i Money-Bank trafiłem na
                kiepskich, a z OF jestem zadowolony - polecam!
                • ardiss Re: Do aska801 12.10.06, 08:36
                  Dolegapit. dzięki za radę. Tylko, ze u mnie sprawa póki co rozgrywała się o PKO
                  BP- a tyo chyba nie najlepszy pomysł.... A Millenium nie dawało mi takiej sumy
                  jaką chciałam. Pisałam, że nie chcę Millenium, bo długo trwają formalności z
                  tego co tutaj czytam. Ale tearz to już sama nie wiem. Mam mętlik w głowie.
                  Troche mi zarobki mam nadzieję wzrosną, więc za trzy msc spróbuje raz jeszzce,
                  może coś więcej wskóram. A co do open Finance...napisałam do doradcy maila
                  zaraz po spotkaniu i do tej pory nie odpisał. Pewnie masz rację, ze trzeba
                  trafić na odpowiednią osobę. Tylko, ze ja w Gdańsku mieszkam i do Warwszawy mi
                  raczej nie po drodzesmile Ale dziękuję za radę. Myślę, że pan Artur z OF przy
                  rondzie ONZ na brak Klientów narzekac teraz nie będzie. To sie nazywa marketing
                  oparty na plotce- uważam, ze najlepsza reklamasmile ktoś komuś mówi, ze coś albo
                  ktoś jest dobre i kolejne osoby to chcąsmile))
                  • dolegapit Re: Do aska801 13.10.06, 15:47
                    ardiss każdy ma mętlik w głowie przed wyborem kredytu bo to zobowiazanie prawie
                    na całe życie - ale podstawowa zasada to nie ulegac presji czasu, nie śpieszyć
                    się, rzeczywiście w Millenium rozpatrzenie wniosku trwa bardzo długo, u mnie ok
                    5 tygodni, ale wcześniej miałem już przyznane pozytywnie 2 decyzje kredytowe,
                    ale postanowiłem poczekać na decyzje Millenium, żeby porównać wszystkie trzy i
                    wybrać najlepszą, i co z tego że zgodnie z umową płatności miałem dokonać do 15
                    sierpnia br., napisałem do developera pismo przedstawiając swoją sytuację z
                    prośbą o przedłużenie terminu wpłaty kolejnej transzy i tak 2 razy przedłużono
                    mi termin wpłaty pieniędzy bez większych problemów, moja rada - nie podejmować
                    decyzji w sprawie kredytu pod presją czasu, gdybym ja uległ tej presji czasu i
                    wziął ten kredyt który miałem przyznany przez 15 sierpnia to bym sobie teraz
                    pluł w twarz, poczekałem i teraz jestem zadowolony,
                    zbierz informację w sprawie dostępnych kredytów, złóż wniosek do 2-3 wybranych
                    banków, poczekaj aż z wszystkich dostaniesz pozytywną decyzję kredytową,
                    porównaj warunki, oszacuje swoje ooczekiwnia i wybierz tą najlepszą dla ciebie,
                    jeśli w OF w Gdańsku doradca nie odpowiedział na twojego maila, to proponuje ci
                    żebyś go sobie odpuściła, bo to nie poważne podejście do klienta - jak tak
                    miałem w Expanderze, doradca miał oddzownić i tego nie zrobił, stąd nie mam
                    dobrej opinii o tej formie, aczkolwiek nie przeczę że dobrych doradców mogą
                    mieć, w GE Money Bank też mam zle doświadczenia - bo doradca umówił się ze mną
                    na konkretną godzinę, a jak przyszedłem to się okazało że jeszcze musiałbym na
                    niego poczekać, bo rozmawia z klientem, a jeden klient tez do niego czeka,
                    serdecznie podziękowałem za miłą usługę i poszedłem do domu
      • dolegapit Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 13.10.06, 15:50
        a mi w expanderze powiedzieli że mam zdolność kredytową tylko w GE Money Bank i
        to tylko na 80% wartości mieszkania, a kredyt na 100% wziąłem w Millenium, w
        innych bankach też dostałem pozytywną decyzję kredytową, a GE ME nie polecałbym
        bo byłem tam osobiście, umówiony z doradcą, który w tym samym czasie umówiony
        był z dwiema innymi osobami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka