ardiss 09.10.06, 10:29 No właśnie. Na co zwrócić uwagę? Wstępnie powiedzieli mi, ze mam zdolność kredytową. I co będzie dalej zobaczymy dziś. czy powinnam o cos zapytać? albo na coś zwrócić uwage mocniej? I czy umawiac się jeszcze do expandera tez? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liste_k Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:31 A gdzie idziesz? Na Marszałkowską czy na Jerozolimskie? Bo ja tez korzystam z tej firmy i szczerze powiedziawszy oczekiwałam czegoś lepszego. Może trafiłam na taką osobę, która sama zaczęła się plątać w tym co nam tłumaczyła. Odpowiedz Link
ardiss Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:34 idę na Grunwaldzką. Ale w Gdańsku. i tak mnie to zastanawia co mówisz....zaczęła sie platać?tzn? może poprosić tzreba o zmianę doradcy, bo uważasz, ze ten, którego masz nie jest kompetentny? W końcu chodzi o twoje pieniądze i jak w moim przypadku i najbliższe 30 lat....a co mówili na tym spotkaniu? Odpowiedz Link
liste_k Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:39 Juz się zastanawiam z narzeczonym, czy nie pisać na nią skargi za brak kompetencji. To raczej ona powinna wiedzieć, że do konkretnych banków może się zdarzyć że trzeba będzie donieść dodatkowe dokumenty, a nie my się dowiadujemy po jakimś czasie, kiedy ona do nas dzwoni. NA donoszeniu następnych papierków traci się kolejne dni, czas i nerwy. Bo chciałoby się mieć już to wszystko za sobą. To ona powinna sprawdzić czy np. wnioski o zatrudnieniu i wynagrodzeniu się zgadzają np. podane kwoty. Przez nią Millenium odrzuciło nam wniosek tylko dlatego, że ta nasza paniusia nie zrwóciła właśnie uwagi na zaświadczenie. Och jaka ja byłam zła. Odpowiedz Link
ardiss Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:44 ojjj... widze, ze to tak prosto nie pójdzie... i jak tut trafić na kompetentną osobę... a w jakim banku w końcu bierzecie kredyt? Odpowiedz Link
liste_k Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 11:07 Jak narazie w rzadnym. GE nas odrzuciło, bo TU nie chce ubezpieczyć nam kredytu, a w tym tygodniu ma się wyjaśnic z Mille. Już nam lecą karne odetki od nie przelanej pierwszej transzy... Odpowiedz Link
ardiss Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 12:20 ale nie rozumiem... podpisaliście umowe na kupno, a nie dostaliście kredytu???? Odpowiedz Link
kajka777 Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 21:55 ardiss napisała: > ale nie rozumiem... podpisaliście umowe na kupno, a nie dostaliście kredytu???? ale czego nie rozumiesz? najpierw podpisujesz umowę przedwstępną (ewentualnie rezerwacyjną), a dopiero potem składasz wniosek w banku Odpowiedz Link
deem3 Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 23:05 > ale czego nie rozumiesz? najpierw podpisujesz umowę przedwstępną (ewentualnie > rezerwacyjną), a dopiero potem składasz wniosek w banku sie nie znam sam za dobrze, ale coś mi się wydaje, że dobrze byłoby jednak uzyskać (pozytywną) decyzję banku uzależniająca dopiero uruchomienie kredytu od zawarcia um.przedwstępnej.. (??) Odpowiedz Link
kajka777 Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 23:19 deem3 napisał: > > > > > sie nie znam sam za dobrze, ale coś mi się wydaje, że dobrze byłoby jednak > uzyskać (pozytywną) decyzję banku uzależniająca dopiero uruchomienie kredytu od > zawarcia um.przedwstępnej.. nie ma takiej opcji - jak bank może wydac pozytywna decyzje o przyznaniu kredytu na daną nieruchomosć, nie mogąc sprawdzić tej nieruchomości pod względem prawnym? czasem jest możliwość zawarcia umowy rezerwacyjnej + draft umowy przedwstępnej, ale na to z kolei nie zawsze godzą się deweloperzy > (??) Odpowiedz Link
deem3 Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 23:26 nie bardzo rozumiem w czym um.przedwstępna ułatwia bankowi "sprawdzenie" danej nieruchomości i inwestycji w ogóle... jeśli bank zechce to wyda pozytywną decyzję warunkową tylko na podstawie um. rezerwacyjnej np. Odpowiedz Link
liste_k Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:35 O co pytać? o podstawy. niech przytobie wyliczą zdolność, jaki ci bank zaproponują, na co chcesz wziąć kredyt i na ile... Odpowiedz Link
aska801 Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 10:55 Szczerze proponuję, zeby nie pojawiac sie w Expander. Ja korzystalam z uslug Expandera w Warszawie i bardzo sie zawiodlam brakiem kompetencji. Na peirwszym spotkaniu dowiedzialam sie, ze moja zdolnosc kredytowa zostanie zaakceptowana jedynie w GE i Milleniu. Nastepnie poszlam do Money- Expert i powiedzieli ze bez rzadnych problemow otrzymam kredyt zarowno w Fortis Bank, Santanter i wielu innych - i tak sie stalo - zdecydowalam sie na Fortis Widze, ze maja w tym jakis cel aby oszukiwac klientow ale jest to nieprofesjonalne i wykorzystywanie zaufania, jakim sie darzy analitykow. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ardiss Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 09.10.06, 11:01 hm... widze, ze w expander tak samo... ja chciałabym kredyt w mbank albo w Nordea... ale sieokaze co i jak.... Kurcze chciałąbym to szybko załatwić, ale czuję, ze sie szybko nie da Odpowiedz Link
liste_k Do aska801 09.10.06, 11:06 Wiesz, na samym początku naszej rozmowy z doradczynią, to ona teżn am powiedziała, że zdolność + kredyt to w GE Money i Millenium. Od razu do tych banków wnioski wypełnić i czekać, a dopiero potem przewinął się MBanka i BPH. Ale onze czekaja na rozwój sytuacji. Odpowiedz Link
liste_k Re: Do aska801 09.10.06, 12:31 Zależy jeszcze jak duży kredyt chcesz zaciągnąć. Przecież możesz się nie zgodzić na te banki. Oni tylko proponują, choć odnoszę dziwne wrażenie, że narzucają Odpowiedz Link
ardiss Re: Do aska801 09.10.06, 12:33 chcę brać na ok 180 tys. w tym 100 wartośi inwestycji+ opłaty okołokredytowe i urządzenie mieszkania. Może jakies cenne rady? Odpowiedz Link
liste_k Re: Do aska801 09.10.06, 12:42 Na razie nie pomogę, ponieważ my chcemy wziąc na 160 tyś - wartość mieszkania 201tys. i mamy problem z uzyskaniem tego kredytu. A mamy zdolnośc. Oboje pracujemy na czas nieokreślony Odpowiedz Link
ardiss Re: Do aska801 09.10.06, 12:48 ups... a ja chce brać sama... i pracuję na czas okreslony... z tym, ze umowa na 10 lat... Odpowiedz Link
ardiss Re: Do aska801 10.10.06, 09:36 no i byłam. wiem co nieco. na kwotę, która chciałam kredytu nie dostanę. Mogę dostać w PKO BP na troche mniejszą... ale się boję tego banku... macie jakieś doświadczenia z tym związene? Nie wiem jakie warunki byłby w tym banku, ale czy w ogóle brać go pod uwagę?? Odpowiedz Link
liste_k Re: Do aska801 10.10.06, 10:08 Podobno najdroższy... Ale nie jestem tego tak do końca pewna. Odpowiedz Link
ardiss Re: Do aska801 10.10.06, 11:16 no własnie... tego się obawiam. ze kredyt dostanę, ale na kiepskich warunkach... i co robić? Doradca powiedział, ze tylko w PKO BP mam zdolnośc.. a i jeszcze w Millenium, ale mniejszą, oferty innych banków w ogóle nie brał pod uwagę... dopiero kiedy spytałam dlaczego mówi tylko o PKO BP zaczł mówić o innych... sama już nie wiem co robić... zacząc chodzić od banku do banku? Odpowiedz Link
ziut19 Re: Do aska801 10.10.06, 11:32 Podaj kilka danych, konkretnych, to postaram sie podac jednoznaczna odpowiedz. Jesli masz zdolnosc w PKO, to warto sprawdzic jescze Santandera, ale warunki tez nie beda rewelacyjne. Odpowiedz Link
ardiss Re: Do aska801 10.10.06, 12:01 chcę brak kredyt sama. Nie mam dzieci. dochód: 1750 pln netto. wartyośc inwestycji: ok 160 tys. kredyt na 30 lat. mam 27 lat. co jeszzce powinnam Ci podac? Odpowiedz Link
ardiss Re: Do aska801 10.10.06, 12:13 zadnych zobowiązań, nie brałam nigdy zadnych kredytów, rat itd. chce wziąść kredyt na 100 % wartości inwestycji+ opłaty okołokredytowe+ urządzenie Odpowiedz Link
ziut19 Re: Do aska801 10.10.06, 12:55 No coz. Faktycznie pozostaje tylko PKO BP. Kwota w granicach 160.000. Wiec chyba nawet nie dostaniesz na oplaty i urzadzenie. Odpowiedz Link
ardiss Re: Do aska801 10.10.06, 13:02 rozumiem. a jaka byłaby rata kredytu? czy mógłbyś mi powiedzieć? Odpowiedz Link
ziut19 Re: Do aska801 10.10.06, 13:11 Wedlug strony PKO BP: 675 zł przy kredycie 160.000. Ale jaka jest jej dokladnosc nie bede sie wypowiadal. Odpowiedz Link
ona-25 Re: Do aska801 10.10.06, 15:59 To samo bylo u mnie. Tez tylko mowil o jednym banku PKO BP, powiedzial,ze w innym nie mam zdolnosci, a okazalo sie,ze Sandander wchodzi jeszcze w rachube. Odpowiedz Link
ardiss Re: Do aska801 11.10.06, 09:03 we Frankach. a na ile i gdzie miałabym zdolność przy zarobkach 1800?- to do ziuta Odpowiedz Link
dolegapit Re: Do aska801 11.10.06, 15:18 ardiss dlaczego nie chcesz w Millenium?, ja tam wziąłem kredyt na 100% wartości mieszkania, tylko w tym banku miałem taką zdolność kredytową, kredyt 193 tys. we frankach na 35 lat oprocentowanie 3M LIBOR + 1,25 marża, wysokie koszty uruchomienia kredytu bo prowizja 1%,oraz ubezpiecznie niskiego wkładu własnego, ogólnie ok 3,5 tys. ale twierdzę, że mi się to wszystko zwróci, bo nie planuje wcześniejszej spłaty kredytu, no może za jakieś 10-15 lat, ewentualnie jak bym chciał zamienić mieszkanie na większe, z doradców finansowych polecam Open Finance, bo to oni załatwili mi kredyt, dokładnie Pana Artura Szajko z OF przy rondzie ONZ w Warszawie, najpierw chciałem brać kredyt na 80% inwestycji, ale w OF przekonano mnie że kredyt hipoteczny jeśli jest taka możliwość najlepiej brać na 100% i mają rację, ani w Expanderze ani w Money Bank takich opcji mi nie przedstawili, dużo zależy od tego na jakiego doradcę się trafi, ja w Expanderze i Money-Bank trafiłem na kiepskich, a z OF jestem zadowolony - polecam! Odpowiedz Link
ardiss Re: Do aska801 12.10.06, 08:36 Dolegapit. dzięki za radę. Tylko, ze u mnie sprawa póki co rozgrywała się o PKO BP- a tyo chyba nie najlepszy pomysł.... A Millenium nie dawało mi takiej sumy jaką chciałam. Pisałam, że nie chcę Millenium, bo długo trwają formalności z tego co tutaj czytam. Ale tearz to już sama nie wiem. Mam mętlik w głowie. Troche mi zarobki mam nadzieję wzrosną, więc za trzy msc spróbuje raz jeszzce, może coś więcej wskóram. A co do open Finance...napisałam do doradcy maila zaraz po spotkaniu i do tej pory nie odpisał. Pewnie masz rację, ze trzeba trafić na odpowiednią osobę. Tylko, ze ja w Gdańsku mieszkam i do Warwszawy mi raczej nie po drodze Ale dziękuję za radę. Myślę, że pan Artur z OF przy rondzie ONZ na brak Klientów narzekac teraz nie będzie. To sie nazywa marketing oparty na plotce- uważam, ze najlepsza reklama ktoś komuś mówi, ze coś albo ktoś jest dobre i kolejne osoby to chcą)) Odpowiedz Link
dolegapit Re: Do aska801 13.10.06, 15:47 ardiss każdy ma mętlik w głowie przed wyborem kredytu bo to zobowiazanie prawie na całe życie - ale podstawowa zasada to nie ulegac presji czasu, nie śpieszyć się, rzeczywiście w Millenium rozpatrzenie wniosku trwa bardzo długo, u mnie ok 5 tygodni, ale wcześniej miałem już przyznane pozytywnie 2 decyzje kredytowe, ale postanowiłem poczekać na decyzje Millenium, żeby porównać wszystkie trzy i wybrać najlepszą, i co z tego że zgodnie z umową płatności miałem dokonać do 15 sierpnia br., napisałem do developera pismo przedstawiając swoją sytuację z prośbą o przedłużenie terminu wpłaty kolejnej transzy i tak 2 razy przedłużono mi termin wpłaty pieniędzy bez większych problemów, moja rada - nie podejmować decyzji w sprawie kredytu pod presją czasu, gdybym ja uległ tej presji czasu i wziął ten kredyt który miałem przyznany przez 15 sierpnia to bym sobie teraz pluł w twarz, poczekałem i teraz jestem zadowolony, zbierz informację w sprawie dostępnych kredytów, złóż wniosek do 2-3 wybranych banków, poczekaj aż z wszystkich dostaniesz pozytywną decyzję kredytową, porównaj warunki, oszacuje swoje ooczekiwnia i wybierz tą najlepszą dla ciebie, jeśli w OF w Gdańsku doradca nie odpowiedział na twojego maila, to proponuje ci żebyś go sobie odpuściła, bo to nie poważne podejście do klienta - jak tak miałem w Expanderze, doradca miał oddzownić i tego nie zrobił, stąd nie mam dobrej opinii o tej formie, aczkolwiek nie przeczę że dobrych doradców mogą mieć, w GE Money Bank też mam zle doświadczenia - bo doradca umówił się ze mną na konkretną godzinę, a jak przyszedłem to się okazało że jeszcze musiałbym na niego poczekać, bo rozmawia z klientem, a jeden klient tez do niego czeka, serdecznie podziękowałem za miłą usługę i poszedłem do domu Odpowiedz Link
dolegapit Re: Idę dziś do Open Finance- o co pytac? 13.10.06, 15:50 a mi w expanderze powiedzieli że mam zdolność kredytową tylko w GE Money Bank i to tylko na 80% wartości mieszkania, a kredyt na 100% wziąłem w Millenium, w innych bankach też dostałem pozytywną decyzję kredytową, a GE ME nie polecałbym bo byłem tam osobiście, umówiony z doradcą, który w tym samym czasie umówiony był z dwiema innymi osobami Odpowiedz Link