Dodaj do ulubionych

Polbank-co o nim myslicie?

17.10.06, 08:50
przeczytalam ich oferte i jest niczego sobie, ani ubezpieczenia od niskiego
wkładu, i za wszystko O zł. Nie piszą tylko jakie są obowiązkowe
ubezpieczenia, może wiecie jakie? I co w ogóle myślicie o tym banku? Moze
ktoś już jest jego klientem?
Obserwuj wątek
    • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 09:25
      Witam,
      ja właśnie się ubiegam tam o kredyt hipoteczny.
      Warunki mają ok., 105% wart. nieruchomości + poduszka finansowa
      Decyzja podejmowana jest w 2 etapach:
      I etap - zdolność kredytowa
      II etap - nieruchomość
      właśnie podobno zakończył się mój 2 etap i czekam na ostateczną decyzję.
      Cała procedura do dziś trwa aż 3 tygodnie, trochę długo..
      ale cóż..mam nadzieję, że dziś będę miała tą ostateczną decyzję..

Jak masz jakieś pytania, moż będę umiała pomóc?
      Pozdrawiam,
      Magda

• mika7771 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 09:28
      napisz mi czy są jakies dodatkowe opłaty i czy wciskają jakieś obowiązkowe
      ubezpieczenia?
      • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 09:34
        nie ma żadnych dodatkowychopłat i ubezpieczeń, tak mnie doradca zapewnia, mam
        nadzieję, że nic nie wyjdzie przy podpisaniu umowy
        jedynie prowizja za udzielenie kredytu, znaczki skarbowe, weksel
        • mika7771 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 09:59
          dziwne, bo w ofercie ich banku jest ,że prowizja 0 zł. W takim razie ile Ciebie
          wyniosła prowizja? I jaki koszt weksli i znaczków? Jestem taka dociekliwa bo
          chciałabym refinasować kredyt w tym banku przy najmniejszych kosztach
          • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 10:06
            prowizja 1,5% doliczana do kredytu na życzenie Klienta, weksel i znaczki ok. 15 zł..
            0 % prowizji jak bierzesz kredyt chyba bez poduszki finansowej
            • borussia2000 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 10:15
              > prowizja 1,5% doliczana do kredytu na życzenie Klienta, weksel i znaczki ok.
              15
              > zł..
              > 0 % prowizji jak bierzesz kredyt chyba bez poduszki finansowej
              raczej odwrotnie: kredyt z poduszką - 0% prowizji, kredyt bez poduszki -1,5%
              prowizji.
              Ile trwał u Ciebie drugi etap i czy musiałaś donosić dodatkowe dokumenty?
              Ja wczoraj złożyłam dokumenty dot nieruchomości i obiecano mi decyzję w ciągu
              tygodnia, zastanawiam się na ile to będzie realne...
              • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 10:19
                w drugim etapie napewno wycena nieruchomości trwa 5 dni..
                szczerze to długo już wszystko u mnie trwa.. denerwuję się już..

dziś czekam na ostaeczną decyzję
              • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 10:33
                czy to też tak długooo u Ciebie trwa?
                • borussia2000 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 10:48
                  u mnie pierwszy etap trwał 4 dni, później była przerwa ok. 1,5 tygodnia z
                  naszej winy bo nie mieliśmy wszystkich papierów dot nieruchomości (chcemy kupić
                  działkę z rozpoczętą budową i dokończyć tą budowę, więc tych papierzysk jest
                  dosyć sporo). W rezultacie u nas drugi etap rozpoczął się dopiero wczoraj sad
                  A na dodatek doradca coś wspomniał, że pomimo tego że oni robią wycenę może być
                  potrzebny również operat szacunkowy od rzeczoznawcy.

martwię się coraz bardziej, bo umowa przedwstępna podpisana a czas ucieka...

Jak duży bierzesz kredyt?
                  • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 11:01
                    u mnie też to już trochę trwa, umowę podpisaliśmy 29 września z developerem,
                    mieszkanie - rynek pierwotny, cena 200200 zł, 60m2 z garażem, piwnicą i
                    ogródkiem 85m2smile- mieszkanko już takie fajniejszesmile.
                    Pierwszą transzę mamy na 30 października i trochę się martwimy, bo faktycznie
                    czas leci..
                    my mielismy w wstępnej decyzji, że wartość nieruchomości musi wynosić min. 270
                    tys., Pani w oddziale twierdzi, że oni bardzo zawyżają i powinni wycenić nawet
                    na więcej niż to wymagane minimum - jednak się tego obawiam, bo to co Pani mówi
                    w oddziale to nie mam tego na piśmie...
                    mam nadzieję, że dziś zadzwoni z decyzją

Czy Ty miałaś podobny warunek?
                    Ile kosztuje Twoja działka z niedokończoną budową?
                    • borussia2000 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 11:34
                      ja kupuję działkę z rozpoczętą bud za 132 tys. działka 2200m2 sąsiaduje z
                      lasem, domek mały parterowy z poddaszem użytkowym niepodpiwniczony 109m2 pow.
                      użyt. w stanie surowym otwartym, zadaszony papą, zrobiona część robót
                      wykończeniowych, m in. instalacja kanalizacyjna i elektryczna na parterze,
                      tynki wewnętrzne na parterze, wylewki, wwykonane przyłącza (woda, prąd i
                      szambo), rynek wtórny.

Kredyt chcemy wziąść na 220 tyś, we wstępnej decyzji jest warunek, że warto.ść
                      rynkowa nieruchomości musi wynosić minimum 259 tys. oraz musi być nabywana na
                      rynku pierwotnym. Nasza pani w banku twierdzi, że z tym rynkiem pierwotnym to
                      pomyłka (?!). Z tego co czytałam na forum, to rzeczywiście podobno zawyżają tą
                      wartość rynkową, ale co będzie jak wycenią na mniejszą?

Myślę że nie masz się co specjalnie martwić - bo wartość mieszkania t teraz
                      rośnie w oczachsmile)
                      Gorzej może być z naszym domkiem, w którego budowę można wpompować mnóstwo
                      pieniędzy...
                      • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 11:42
                        dziękuję za informację i myślę, że gdybaniesmile nic nam nie pomoże trzeba czekać
                        na ostateczną decyzję, mając nadzieję, że będzie dobrze..smile
                        ale to fak dziwny warunek dostałaś, że musi być rynek pierwotny? nie rozumiem o
                        co im chodzi!
                        jak będę miała decyzję to się odezwę na forum,

pozdrawiam,
                        Magda
    • mika7771 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 11:26
      jesli juz podpiszecie umowe koncową, podzielcie sie swoimi doswiadczeniami, bo
      do konca roku musze sie zdecydowac czy ten bank czy inny. Aha jeszcze pytanko,
      a jakie zaproponowali wam oprocentowanie w CHF?
      • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 11:32
        jak dobrze pamiętam to 3,40% CHF

jak najbardziej się podzielę opinią

mam nadzieję, że decyzja będzie pozytywna i podpiszę umowę
        • borussia2000 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 11:46
          my bierzemy ten z poduszką: LIBOR 3m + 1,8% marży (poduszka - 4% wartości
          kredytu - w naszym przypadku ok. 8800 PLN) 0% prowizji

bez poduszki miało być LIBOR 3m + 1,35% marży + prowizja 1,5% kwoty kredytu

jak tylko otrzymamy pozytywną decyzję obwieścimy to całemu światuwink

• magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 18.10.06, 08:11
            Witam,

Wczoraj byłam w polbanku i okazało się, że mają problemy z rzeczoznawcami
            (ponieważ, jest to firma zewnętrzna) oni dają im tylko zlecenia. Ostatnio często
            się spóźniają i nie wyrabiają w terminach za co Pani mnie przeprosiła i
            powiedziała, że nie jest to zależne od niej.. powiedziała, że ma nadzieję, że
            dziś będzie decyzja i prosi mnie o cierpliwość..
          • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 19.10.06, 12:59
            a ja nadal czekam na ostateczną decyzję!
    • monsiu73 Re: Polbank-co o nim myslicie? 17.10.06, 18:42
      a ja dzwoniłam do nich w czwartek 12.10 i dotad nikt, ale to NIKT się do mnie
      nie odezwał. Pan na Infolinii powiedział,że w ciągu 48 h skontaktuje się ze mną
      doradca kredytowy i nic.Pan z Infolinii nie udzielił mi właściwie żadnych
      informacji,nawet o oporcentowaniu nie chciał powiedzieć za wiele,nie mówiąc o
      marży banku. Powiedział,że takich informacji udziela doradca.Dowiedziałam się
      tylko,jaką mam zdolność kredytową -notabene o 200 tyś (sic!!!!) niższą,niż w
      innych bankach (w CHF).
      WG mnie pracownicy banku sa totalnie niekompetentni,a reklama o ludzkim banku
      to jedna wielka ściema.
      • diabla Re: Polbank-co o nim myslicie? 19.10.06, 19:23
        Dla mnie zaskoczeniem był brak opcji rat malejących. Oznacza to bowiem, że jeżeli za kilka lat zechcę spłacić kredyt (np. biorac kredyt w innym banku) to nie ma to sensu, bo w systemie rat rownych przez pierwsze lata splaca sie prawie same odestki.
        • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 20.10.06, 09:15
          a czy długo Pani czekała na ostateczną decyzję?
          • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 08:32
            A ja nadal nie ma decyzji, już 4 tydzień leci..
            codziennie mi obiecują, że dziś.. już nie mam siły tego słuchać
            • borussia2000 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 09:22
              Wczoraj o godzinie 17:45 odetchnęłam z ulgą bo zadzwoniła pani z Polbanku i
              powiedziała że jest pozytywna decyzjasmile
              W środę jestem umówiona na podpisanie umowy kredytowej.
              • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 09:28
                długo czekałaś?
              • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 09:31
                Fajnie Ci! Cieszę się z Tobą!!! mam nadzieję, że u mnie też będzie dobrze!
                ja mam 1 transzę wpłacić do 30.10.2006... więc mało czasu mam na podpisanie umowy..

dostałaś jakieś dodatkowe warunki i czy tak odrazu pozytywna decyzja?
                • borussia2000 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 09:57
                  Drugi etap trwał dokładnie tydzień (w poniedziałek tydzień temu złożyliśmy
                  dokumenty dot. nieruchomości).
                  Dostaliśmy całą listę warunków dodatkowych, ale nie są one jakimś specjalnym
                  utrudnieniem, chyba większość banków stawia podobne warunki, m.in.:
                  -ubezpieczenie nieruchomości
                  -wypłata kredytu w co najmniej 3 transzach
                  -pierwsza transza wypłacana po przedstawieniu wniosku o wpis do KW hipoteki
                  banku
                  -druga transza wypłacana po przeniesieniu na nas pozwolenia na budowę itp.
                  Ale mam dla jedną złą wiadomość: uruchomienie pieniędzy na transzę trwa 5-7 dni
                  roboczychsad
                  • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 10:04
                    u Nas II etap trwa już ponad 2 tyg., wycena była zlecona 6 października i do
                    dziś nie ma decyzji..

z tą transzą, to faktycznie trochę nieciekawie, ale mam nadzieję, że uda się
                    dogadać z developerem, że wpłynie tydzień później..

zazdroszczę Ci!!!
                • borussia2000 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 10:00
                  No i naszej Pani z banku też trochę chyba zależało żeby było szybko, bo jej
                  później nie będzie przez parę dni więc prowizję za nasz kredyt dostałby pewnie
                  ktoś inny...
                  • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 10:13
                    a powiedz mi jak wyszło z tą wartością nieruchomości?
                    oni wymagali większą wartość niż sam kredyt?
                    • borussia2000 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 10:32
                      Tak, wartość rynkowa nieruchomości z wyceny wyszła wyższa niż kwota kredytu,
                      ale u Ciebie też tak pewnie będzie - w końcu mieszkanie to jakby nie patrzeć
                      dobra inwestycjasmile
                      A może deweloper ma jakiś kredyt na budowę zabezpieczony hipoteką na tych
                      nowych mieszkaniach lub coś w tym rodzaju i stąd te problemy?
                      • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 10:39
                        miał taki kredyt, ale już spłacił.. dał mi ksero dokumentów potwierdzających
                        wykreślenie z hipoteki..
                        więc powinno być ok.. jeśli chodzi o to..
                        ja już sama nie wiem co mysleć..
                        ja i mój narzeczony mamy 5500 netto miesięcznie , obciążenia stałe do zaledwie
                        600 zł i nie mamy nikogo na utrzymaniu.. ze zdolnością było ok, mam nadzieję, że
                        się się nie przyczepili do niej, jak wczesniej było ok., chyba wychodzi że coś z
                        tą nieruchomością nie tak.. już sama nie wiem co mysleć.. różne głupoty
                        przychodzą mi do głowy im dłużej to trwa..

Duże dochody i obciążenia miałaś?

• borussia2000 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 10:56
                          Dochody mamy zbliżone do Was - niecałe 5 tyś, zero obiążeń za to mamy córcięsmile
                          IMHO raczej chodzi o nieruchomość, pewnie rzeczoznawca się nie wyrabia i to
                          wszystko...
                          A składaliście gdzieś jeszcze wniosek?
                          • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 11:02
                            nigdzie nie składaliśmy oprócz polbanku..

zastanawiamy się czy dziś nie pojechać do PKO BP, jak nie będziemy mieli decyzji
                            w polbanku.. bo teraz to już nie ma na co czekać.. z transzą i tak pewnie będzie
                            poóźnienie..
                            jednak wykluczam tą ewentualność..
                            dziękuję Ci za wszystkie informacje, napewno napiszę jak będę miała jakieś
                            konkrety..

mam nadzieję, że dobrze będzie Wam się mieszkało w nowym swoim wymarzonym domku!
                          • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 24.10.06, 15:19
                            dzwonili do mnie i powiedzieli mi, że wycena mieszkania jest na 234tys. i jest ok.
                            za godzinę mają zadzwonić i podać mi decyzję, z tego co Pan dyr. od kredytów
                            hipotecznych mówi to nie ma żadnych przeciwskazań aby była to decyzja pozytywna!

no nic czekam dalej..
                          • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 25.10.06, 08:54
                            podpisała już Pani umowę?
                            • lizavieta1 Re: Polbank-co o nim myslicie? 25.10.06, 09:55
                              Dziecko do 25 roku zycia traktowane jest jako pozostające na utrzymaniu, nawet
                              jesli dobrze zarabia. Słabo licza zdolność.
                              • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 25.10.06, 10:01
                                nie wiem o co Pani chodzi?
                                • lizavieta1 Re: Polbank-co o nim myslicie? 25.10.06, 10:06
                                  Pani magdo, w Polbanku każda sooba, która jest rodzicem osoby do 25 r,z. jest
                                  traktowana jakby utrzymywala to dziecko, to znaczaco wplywa na obnizenie zdolnosci
                                  • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 25.10.06, 10:14
                                    teraz już zrozumiałamsmile
                                    na szczęście nie mam takiego problemu
                          • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 25.10.06, 16:15
                            dostałam kredyt!!!

bardzo się cieszę!
                            • lizavieta1 Re: Polbank-co o nim myslicie? 25.10.06, 16:35
                              W oczekiwanej wysokości czy mniejszej?
                              Być moze już to podawałaś, ale czy mogłabyś jeszcze raz podać swoje zarobki,
                              kwotę kredytu i wartośc nieruchomości?
                              Dzieki!
                              • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 25.10.06, 16:40
                                wartość nieruchomości 200200 zł, kwota kredytu 105% wartości czyli 210tys.,
                                wycena rzeczoznawcy na 234 tys zł,
                                wspólne dochody moje i narzeczonego to 5500 netto, jesteśmy sami i 600 zł
                                obciążeń stałych

kredyt dostaliśmy taki jak chcieliśmy czyli 105% wartości + poduszka finansowa

długo i niecierpliwie czekaliśmy bo prawie miesiąc, ale warto było!
                                • arfer Re: Polbank-co o nim myslicie? 25.10.06, 17:22
                                  Fajnie, że macie kredyt (rozumiem, że decyzję kredytową) - ale przy takich
                                  dochodach kredyt na nieco ponad 200 tys. na warunkach Polbanku to bardzo mizerna
                                  i droga oferta. No i te ponad 16 gr spreadu !
                                  • lizavieta1 Re: Polbank-co o nim myslicie? 25.10.06, 17:35
                                    Ale oni się cieszą, ze w końcu mają mieszkanie. Naprawdę nie dla wszystkich
                                    treścią życia jest liczenie spreadów itp
                                    Jaka jest różnica w racie przy takich super warunkach? 20-30 zł miesięcznie? Czy
                                    to zmienia znacząco poziom zycia?
                                    Twoja wypowiedź wygląda jak klasyczny przykład upierdliwego malkontenctwa.
                                    • arfer Re: Polbank-co o nim myslicie? 25.10.06, 23:37
                                      Jakich super warunkach ?? Fajnie, że mają kredyt, szkoda tylko, że w całym
                                      okresie spłaty zapłacą za owo mieszkanie kilkanaście lub kilkadziesiąt tys.
                                      więcej. Ot co. Hipoteka w Polbanku - ZWŁASZCZA z poduszką - jest droga i mało
                                      elastyczna.
                                      • magda2512 Re: Polbank-co o nim myslicie? 26.10.06, 11:14
                                        przed złożeniem wniosku, sprawdziliśmy ofertę w kilku bankach i ta była dla nas
                                        najkorzystniejsza
                                        nie ma idelanej oferty, są plusy i minusy w każdej ofercie

bardzo się cieszymy, że dostaliśmy ten kredyt, ale chyba Ty nie wiesz jak to jest..
                                        długie wyczekiwanie na decyzję..i niepotrzebne nerwy..
                                        kredyt hipoteczny załatwić i go dostać to nie jest takie proste jak się
                                        wszystkim wydaje..

pozdrawiam
                                        Magda

• arfer Re: Polbank-co o nim myslicie? 26.10.06, 13:03
                                          Wiem , spotykam się z tym na codzień. Powtarzam - fajnie, że macie kredyt i że
                                          możecie z tego powodu odetchnąć, ale oferta Polbanku jest mizerna, niestety,
                                          ZWŁASZCZA biorąc pod uwagę Wasze wysokie dochody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka