Dodaj do ulubionych

dobre warunki mBank?? co myślicie?

13.01.07, 22:15
zaproponowano mi kredyt 400 000 w chf. Oprócz tego koszty to prowizja od
ubezpieczneni akredytu do czasu ustanowienia hipoteki - 0,2% -788 zł
ubezpieczenie niskiego wkładu własnego (czytj żadnego) - 3038 zł
oprocentowanie - 1,1 % marży +LIBOR
Obserwuj wątek
    • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 13.01.07, 23:42
      Myślę, myślę i nie mogę z tych warunków wymyślić co to za bank - za nic przy
      takiej kwocie i wobec marży nie pasują mi pozostałe warunki - napisz proszę,
      gdzie takie warunki Ci zaproponowano.

Generalnie - dobra oferta, jeśli masz jednak wysoką zdolność kredytową, w co
      najmniej 3 bankach mogłeś liczyć na ciut lepsze warunki - Nordei, Deutsche
      Banku oraz (po negocjacjach) być może w Fortisie.
      • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 13.01.07, 23:47
        zdnosc kredytowa wychodzi mi 400 000 zł w chf jakos 460 tys w pln
        mysle mysle i chyba zeby nie obciazc budzetu zdecyduje sie na ryzyko kursowe i
        wezme chf
        a prosze mi podpowiedziec mam rowniez niskooprocentowana pozyczke mieszkaniowa
        na 27000 splata 5 lat oprocentowanie 1% w roku. kiedy powinnam ja wykorzystac?
        na poczatku przy wplacie do developera czy pod koniec??
        a bank jak w tytule tyle ze troszke bardziej preferencyjne warunki
        • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 13.01.07, 23:59
          No tak, mBank - z tym, że ubezpieczenie pomostowe to 0,2 kwoty kredytu oraz
          podwyżka marży o 1 %, do tego 1,5 % koszt obligatoryjnych ubezpieczeń za I i II
          rok, później min. 0,02 % kwoty spłacanego kredytu. Skoro mBank, to faktycznie z
          Nordeą i DB będziesz miała problem ze zdolnością, Fortis natomiast
          sprawdziłbym - niższe koszty początkowe i brak dodatkowych ubezpieczeń, przy
          zbliżonych pozostałych warunkach.

Co do drugiego tematu - to kredyt zabezpieczony hipotecznie z 5-letnim okresem
          spłaty i 1 % marżą banku w PLN ? Wiesz, w tej chwili to dla PLN dość przeciętne
          warunki. Chyba, że to pożyczka zakładowa, bądź ? kredyt kontraktowy. Napisz
          dokładniej, co to za rodzaj pożyczki.
          • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:05
            to wlasnie taka pozyczka zakladowa. Jeden procent rocznie rosnie.
            A czy jezeli nie byloby tych ubezpieczen obligatoryjnych to rowniez fortis
            wygladalby atrakcyjniej. pytanie hipotetycznesmile
            • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:06
              a dodam ze srednie zarobki netto to 5080 zl z osatnich 6 miesiecy
              czy mozesz mi zrobic symulacje jak by to wygladalo w fortis?
              • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:12
                Na stronie internetowej Fortis Banku jest kalkulator kredytowy - wiarygodny.
                Wyliczy (oczywiście standardowe) oprocentowanie, ratę kredytu itd.. Poza tym -
                koszt ubezpieczenia pomostowego - z góry 0,96 % kwoty kredytu (z tym, że
                niewykorzystana część zostanie zwrócona), ubezpieczenie LTV 3,6 % za pierwsze 3
                lata, 1,16 % za każdy kolejny. Z zabezpieczeń - hipoteka zwykła i kaucyjna (a
                więc 600 zł wpisów sądowych), podatek PCC łącznie ok. 419 zł.
            • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:14
              A co do pożyczki zakładowej - faktycznie, świetne warunki. Ja bym te pieniądze
              zainwestował - pożyczka niemal za darmo, a jednorazowo zainwestowane 27 tysięcy
              może w ciągu 5 lat wypracowac ciekawy kapitał.
              • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:27
                najpierw dziękuję za mega szybkie odpowiedzi. I wykorzystując sytuacje zadam
                jeszcze kilka pytań. Symulacje na fortisie zrobiłam i niestety wychodzi mi
                mneijsza suma w chf wiec chyba mBank wygra. Ale jeszcze wciąż zastanawiam sie
                nad chf i pln kwestia do rozstrzygniecie dla mnei nei wiem czy podołam racie w
                pln bo wychodzi mi 2130 a w pln 1710. takze moze niewielka ale dla mnei
                zasadnicza roznica. Pytanie mam takie bo jeszcze go nei zadalm w banku. Jako
                laik nie wiem dokladnie co wplywa na wysokosc kredytu? LIbor + marza narzucona
                przez bank? Jezeli tak to rozumiem ze LIBOR tocos na co nei mam wplywu ani
                zaden bank takze to co podlega negocjacjom to marża? A czy w jakims banku moze
                miec znaczenie ze posiadam juz mieszkanie o wartosci okolo 320 tys zł?? Może
                znasz jakies kruczki w mBanku o ktore powinnam sie dopytac?
                • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:37
                  Jeśli posiadasz inne mieszkanie o tak znacznej wartości, możesz zadeklarować,
                  że także ono będzie zabezpieczeniem kredytu - dzięki temu po pierwsze nie
                  musisz ponosić ubezpieczenia niskiego wkłądu, po drugie - zyskać możesz niższą
                  marżę (w bankach, które marże uzależniają m.in. od proporcji wkładu własnego).
                  W tej sytuacji zastanów się nad Millennium - po negocjacjach możesz zejść ze
                  standardowego dla tego przedziału marż 1,15 % jeszcze niżej). Warunki - można
                  powiedzieć "kompromisowe" - między m a Fortisem. 1 % prowizji, w tej sytuacji
                  brak ubezpieczenia niskiego wkładu. Niezłe ubezpieczenie na życie (minus, że
                  obligatoryjne).

Jedyny kruczek, który w m może przyprawić o siwiznę nazywa się chaos.
                  • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:45
                    w mBanku na szczescie mam dobre uklady wiec moze mi sie uda zapanowac nad
                    chaosem o to sie nie martwiesmile
                    natomiast wlasnie nei wiem dokladnie jak to jest zpomostowym
                    bo w Multibanku wlasnie sugerowali mi ze skoro mam juz mieszkanie to byc moze
                    udałoy sie nie placic pomostowego bo zabezpieczeniem bedzie moje mieszkanie
                    natomiast w mBanku pomostowe traktowali jako obligatoryjne no i nie wiem
                    probowalm sie cos dzis dowiedziec przez mLinie ale polaczenie po 20 minutach
                    okazalo sie bledemsmile
                    i mam nadzieje ze na dzis last question jak to jest z tym ubezpieczeniem na
                    zycie po co sie to placi przez jakiokres? poczatkowo wyliczyli mi w mbanku 6000
                    zł czy to kwota jednorazowa czy to sie co kilka lat placi? jaki to ma cel?
                    • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:47
                      a no i jeszcze to omje pytanie o libor i marżę jak to jest?
                      • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:54
                        LIBOR jest zależny od czynników rynkowych i zmienia się w trakcie okresu spłaty
                        kredytu - zarówno mBank, jak Millennium naliczają go w cyklu 3-miesięcznym -
                        tzn. po każdych 3 miesiącach bank weryfikuje, czy rynkowy LIBOR wzrósł, czy
                        zmalał - i o ew. zmiany korygowane są warunki kredytu (oprocentowanie),
                        sporządzany nowy harmonogram spłaty.

W tej chwili LIBOR 3M wynosi ok. 2,15%.

Marża natomiast jest stała i zapisana w umowie kredytowej, bank nie może jej
                        jednostronnie zmienić. Jest to w dłuższym czasie element, który w największej
                        mierze wpływa na koszty kredytu.
                        • ziut19 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 14:09
                          Arfer, jedna uwaga: jak chyba wiesz mBank swoj LIBOR 3m weryfikuje co
                          miesiac smile) Taka niespodzianka smile
                    • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:51
                      Ubezpieczenie na życie w Mbanku jest obligatoryjne - przez pierwsze 2 lata
                      kosztuje 1.5 % kwoty kredytu, i jest to de facto ukryta prowizja, po tym
                      czasie - 0,02 % kwoty kredytu miesięcznie. Ubezpieczenie Compensy - dość
                      przeciętne, by nie powiedzieć, że marne.

Jeśli w trakcie spłaty kredytu umrzesz - TU spłaci za Ciebie kredyt(jeśli
                      jesteś jedynym kredytobiorcą, jeśli jest ich więcej - w takiej proporcji, w
                      jakiej uzyskujecie dochody - w dużym skrócie). Zabezpieczenie kredytu - dla
                      banku i Twojej rodziny. Tyle, że akurat w mBanku droga i mizerna. W Millennium
                      ubezpieczenie na życie kosztuje porównywalnie (tzn. 22 zł za każde 100 tys.
                      kredytu na m-c), ale jest nieco lepsze. W mBanku nie osiągniesz zresztą tak
                      niskiej jak w Mille marży.
                      • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:57
                        no to jaka marza jest w millenium? w mBanku mi daja 1,1 %marży?
                        milion pytan bo czas goni a ja do czwartku mam znalzc "dawce" kredytu a czasu
                        nie bardzo zeby biegac po placowkach
                        • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:59
                          Standardowo 1,15 %, a zapewne - przy takiej kwocie kredytu o co najmniej 0,1 %
                          jeszcze niżej uda się wynegocjować. Pewnie i prowizja będzie mogła być ciut
                          niższa.

Do czwartku masz wybrać bank ? Wniosek kredytowy złóż do obu banków - a dopiero
                          po decyzjach kredytowych podejmiesz ostateczną decyzję.
                        • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:59
                          Skąd jesteś ?
                          • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 01:01
                            z warszawy
                            • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 01:02
                              a jaka jest prowizja w milenium?
                              strasznie skomplikowane te procedury
                              i wszedzie inaczej ciezko porownac
                              • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 01:05
                                drodzy panowie a powiedzcie mi jeszcze taka rzecz. PO 28 dniach od podpisania
                                umowy przedwstepnej musze wplacic 25% wartosci mieszkania co daje w moim
                                przypadku 104 tys. Następna rata pod koniec maja 15%. Jak tu dziala kredyt
                                mbankowy? Place odsetki od uruchomionej czesci?? Czy mozecie to jakos
                                przyblizyc mi na konkretmnych kwotach? normalnie rata wychodzi mi 1710 w chf
                                • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 01:12
                                  Zawsze w okresie wypłat transz (więc rynek pierwotny, deweloper) płacisz
                                  odsetki od faktycznie wykorzystanej kwoty kredytu. Po wypłacie ostatniej
                                  transzy zaczynasz spłacać całość kredytu.

Oba banki gwarantują wypłatę określonej kwoty w PLN - tzn. dopiero w dniu
                                  wypłaty transzy wypłacona kwota w PLN jest przeliczana na CHF. Przy kredytach
                                  transzowych gwarantuje to święty spokój - w przypadku zmian kursów na konto
                                  dewelopera zawsze trafi wnioskowana kwota.

• arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 01:05
                                Standardowa 1 %.

Akurat m i Millennium w porównaniu są dość łatwe. Dziś lub jutro prześlę Ci
                                takie porównanie. Napisz mi tylko, jaki to cel kredytu - zakup na rynku
                                pierwotnym ?
                                • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 01:08
                                  zakup na rynku pierwotnym. Mieszkanie o wartosci 395 tys +24400 miejsce
                                  postojowe. Chcialabym rowniez wiedziec w ktorym momencie powinnam wykorzystac
                                  te pozyczke zakladową. Porownanie byloby rewelacyjne. W mBanku moge co prawda
                                  liczyc na pewne upusty ale zobaczyy co mi wyjdzie w milenium. Jezlei to pomoze
                                  to zarobki netto mamy 5080 srednio z o statnich 6 miesiecy. 3 osoby w rodzinie.
                                  zadnych zobowiazan w postaci kredytow. jedna karta kredytowa mBanku na 2100 zł.
                                  • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 01:14
                                    Ok, jutro prześlę Ci porównanie.

Idziemy spać wink ?
                                    • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 01:20
                                      chyba mi sie logo mBanku przysni
                                      dzieki za pomoc do jutrasmile
                                      • kajka777 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 02:11
                                        arfer napisał:

> Ubezpieczenie Compensy -

już nie Compensa, a Royal
                                        • kinia117 Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 20:57
                                          czekam na symulacje i porownanie oferty mBank i fortis bank
                                          • kinia117 Arfer obiecałes mi porownanie ofert mBank i fortis 14.01.07, 23:17
                                        • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 15.01.07, 00:36
                                          A tak, racja. Nie zmienia jednak faktu, że obie firmy są mizerne, niestety.
    • arfer Re: dobre warunki mBank?? co myślicie? 14.01.07, 00:56
      1. W momencie gdy Pani by stała się przykrość w postaci śmierci, wtedy bank
      > dostaje od firmy ubezpieczającej kwotę jaką by Pani spłaciła za życia. Jest to
      > forma zabezpieczenia. Płaci się ją (w większości przypadków), co miesiąc jako
      > składkę przez cały okres kredytowanie jest to kwota około 15 zł (w zależności
      o> d > wysokości kredytu).

No, bardzo zależnie. 15 zł miesięcznie to raczej przy kredycie na nieco większy
      garaż lub kawalerkę w małym miasteczku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka