Dodaj do ulubionych

czy warto wziąć kredyt w Fortis?

03.04.08, 12:58
wiem już, że w Polbanku się czeka i zastanawiam się teraz nad
Fortisem. Jakie macie doświadczenia związane z samą obsługą (warunki
są całkiem niezłe w porównaniu do innych banków)? Czy rzeczywiście
decyzja jest w przeciągu 6. dni roboczych? I czy sprawie to wszystko
przebiega?
Obserwuj wątek
    • serendepity Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 03.04.08, 13:04
      Jestem bardzo zadowolona z obslugi. Zalatwialam wszystko na odleglosc i dopiero
      na koncu udalam sie do banku ze wszystkimi papierami, a potem pelnomocnik
      podpisal za mnie umowe. Niestety pani, ktore mnie obslugiwala odeszla/przeniosla
      sie, ale inne osoby tez nie sa zle. Oddzial na Nowym Swiecie w Warszawie.
      Nie pamietam ile dokladnie czekalam na decyzje, ale bylo to ok tygodnia - poltora.
      I podoba mi sie system obslugi kredytu przez internet, ale nie wiem jak to
      wyglada w innych bankach, nie mam porownania.
      • super_kredyt Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 03.04.08, 18:12
        Witam serdecznie,
        jako Doradca ds. Produktów Finansowych i Inwestycyjnych, innego Banku, uważam ,
        że Fortis Bank jest dość dobrym Bankiem. W tej chwili jest kilka Banków, które
        są godne odwiedzenia i sprawdzenia oferty kredytowej.

Jeżeli będzie Pani chciała poznać ofertę kredytową Deutsche Bank, to serdecznie
        zapraszam.Postaram się przygotować ofertę.
        klaudia.bialucha@db.com
        • zawsze.doradcafinansowy Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 03.04.08, 20:10
          warto a tym bardziej w CHFsmile
    • fortis_hipoteka Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 03.04.08, 21:24
      Nie będę się wypowiadał może na temat Bank uw którym pracuję, bo to raczej niestosowne - wystarczą opinie kredytobiorców. Chętnie odpowiem jednak na wszelkie pytania odnośnie Banku i oferty.

Jeśli chodzi o Pani pytanie co do czasu oczekiwania na decyzję.
      Standardowo wniosek składany jest u pracownika takiego jak ja, czyli mobilnego doradcy, który dojeżdża do klienta lub w oddziale banku. Od momentu złożenia wniosku, w ciągu ok 2 dni wniosek jest wstępnie weryfikowany, tj. sprawdzana jest zdolność kredytowa, poprawność dokumentów itp. Jeżeli są jakieś braki, należy je uzupełnić lub wyjaśnić. Po uzupełnieniu/wyjaśnieniu braków - w ciągu 6 dni roboczych wydawana jest ostateczna decyzja kredytowa.

Jeżeli sprawa nie wymaga jakiś specjalnych odstępstw itp. nie ma możliwości, aby klient dłużej czekał na decyzję. Negocjacje warunków spacjalnych to max 1-2 dni więcej, ale to tylko z korzyścią dla klienta smile
      • panipomidor Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 05.04.08, 19:04
        Nie wiem, czy można tak na forum, ale czy mogę prosić o odpowiedź w kwestii negocjowania warunków - na jaką ofertę mogę liczyć przy kredycie we frankach na 325 000? Na razie mamy obiecaną marżę 1%, co jeszcze moglibyśmy wynegocjować? Czy istnieje możliwość opłacenia rzeczoznawcy przez bank? Z góry dziękuję!

I czy po złożeniu wniosku można jeszcze negocjować?
        • fortis_hipoteka Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 07.04.08, 09:39
          "panipomidor 05.04.08, 09:23"

Nie wiem, czy można tak na forum, ale czy mogę prosić o odpowiedź w kwestii negocjowania warunków - na jaką ofertę mogę liczyć przy kredycie we frankach na 325 000? Na razie mamy obiecaną marżę 1%, co jeszcze moglibyśmy wynegocjować? Czy istnieje możliwość opłacenia rzeczoznawcy przez bank? Z góry dziękuję!

I czy po złożeniu wniosku można jeszcze negocjować?
          ---

Można na forum, tylko dopuki dokładnie nie zapoznam się ze sprawą nie mogę jednoanacznie określić dokładnych warunków, nie mniej marża 1.0% dla kwoty kredytu 325.000zł to rozsądna propozycja i ciężko byłoby mi wynegocjować tutaj niższą marżę. Można pokusić się np. o te koszta wyceny... A czy po złożeniu wniosku można jeszcze negocjować - jak najbardziej! Trzeba tylko odpowiednio do tego podejść. Po więcej wskazówek może Pani śmiało dzwonić lub mailować. Spróbuję konkretnie podpowiedzieć jak się do tego zabrać.
      • sunnychris Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 06.04.08, 18:40
        Ja zdecydowanie POLECAM Fortis Bank i pana Piotra wink
        Miałem kredyt hipoteczny w PKO BP, INVEST BANKu, starelem sie
        rowniez uzyskac kredyt w kilku innych placowkach i z najlepsza
        obslugą spotkałem się własnie w fortisie.
        Za kilka dni przenosze kredyt z invest banku rowniez do fortisa i
        całość przebiega jak narazie zupełnie bezproblemowo.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=74075717&a=74075717
        • sunnychris Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 08.04.08, 19:22
          No i jest drugi POZYTYW smile czekam na przygotowanie umowy i bede
          mial dwa kredyty w fortisie.
    • usmiechnijsie1 Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 04.04.08, 03:25
      Moze warto a moze nie ale w moim przypadku wiazalo sie to z duza
      nerwowka i niezbyt przyjemna dla mnie sytuacja. Dobrze zebys zadal
      pisemnego potwierdzenia wszystkich warunkow ktore ci Fortis
      obiecuje. Takze zadaj pisemnej deklaracji czy osoba z ktora sie
      kontaktujesz jest pracownikiem banku czy tez z tym bankiem tylko
      wspolpracuje. Decyzja moze byc w ciagu mniej niz szeciu dni
      roboczych-np 3-4.
      Ale np. czekanie od decyzji na umowe przekroczylo kilkakrotnie czas
      ktory mialem obiecany.
      • directre Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 04.04.08, 09:11
        Z doświadczenia wiem, że zawsze może się zdarzyć sytuacja, w której z obiecywanych kilku dni zrobi się kilkanaście, czy więcej i nie tylko z winy banku. Wymaganie warunków na piśmie w każdym banku skazane jest na porażkę, co najwyżej klient dostanie wydruk z procedury. Jak bowiem doradca, ma przewidzieć, czy np. analityk nie poprosi o dodatkowy dokument w przypadku skomplikowanej, niestandardowej sytuacji dochodowej klienta, czy prawnej nieruchomości?
        Usmiechnijsie- z czego wynikało to u Ciebie? O co chodzi ze współpracą, a pracą dla banku? Jakie są plusy lub minusy jeśli klient trafi na kogos, kto "tylko współpracuje"?
        • ziut19 Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 04.04.08, 17:39
          Skorzystaj z wyszukiwarki.
          Nie wiem czy Pan Andrzej bedzie chcial wracac do przykrych
          wspomnien smile)
          • fortis_hipoteka Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 05.04.08, 16:03
            Dokładnie, mi też się nie chce po raz kolejny wszystkiego opisywać ... smile
            • usmiechnijsie1 Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 06.04.08, 04:58
              A moze pan opisze wszystko jeszcze raz?
              • fortis_hipoteka Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 06.04.08, 10:54
                Panie Andrzeju, ja nie widzę sensu opisywać ponownie historii, która notabene ciągnęła się kilka miesięcy przez Pana sprzedającego (brak dokumentów) i możnaby o tym napisać książkę.
                Ma Pan 4 kredyty na takich warunkach na jakich Pan chciał, może Pan nadal otrzymać kolejnych kilka jeśli tylko będzie Pan wnosił wkład własny na poziomie 15% i tyle. Jeżeli Fortis Bank Panu nie odpowiada, zawsze może Pan zrefinansować kredyty w innym banku.
    • sam272 Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 05.04.08, 23:29
      Witam,
      Mam kredyt hipoteczny w Fortis.
      Porownując z ofertą innych banków - jest OK; marża 1%, ale w okresie
      karencji spłaty kapitału będzie podwyższona (pewnie o 0,25%). Brak
      prowizji, ale problemem jest, że przy wypłacie w transzach przez
      określony czas dla kredytów walutowych (CHF) wahania kursu mogą
      tylko zmniejszyć kwotę kredytu, bo mogą być na korzyść banku (w
      umowie jest podana maksymalna kwota w PLN), co boli... W pierwotnej
      umowie nie było to jednostronne ograniczenie i nawet zyskałem ponad
      PLN 3k, ale musiałem zwiększyć kwotę, co skutkowalo tym
      ograniczeniem (jak sie okazalo zbednym, bo PLN umacniał się wiec
      dostalem mniejszą kwotę po przeliczeniu z CHF). W trakcie wypłaty
      transz było zasadniczo ok. - przelewy wychodziły w miarę terminowo.
      Odczułem jednak kilkukrotnie brak współpracy pomiędzy oddziałem a
      centralą (może ktos z oddziału nie wprowadził info do systemu) -
      dostałem kilka razy pisma grożące wypowiedzeniem kredytu, bo niby
      nie spełniłem jakichś wymogów (które w rzeczywiśtości spełniłem). Z
      Pozdr
      S
      • kahoona Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 06.04.08, 12:47
        Pomysł na Fortis narodził się po poczytaniu tego forum, zadzwoniłam po prostu na
        telefon podany przez doradcę. Od 14 marca jestem szczęśliwą posiadaczką kredytu
        hipotecznego w Fortis Oddział Gdańsk. Próbowałam w kilku miejscach, w Nordea
        również przyznano mi kredyt. Fortis okazał się najkorzystniejszy, właściwie
        kredyt załatwiłam mailem, umowę podpisywałam w Warszawie, wywiązano się z
        terminów itp. Ale co najważniejsze - mogłam zadać Panu Piotrowi najbardziej
        idiotyczne pytanie o prawie każdej porze - uzyskiwałam odpowiedź. Dzięki
        przystępnemu językowi uniknęłam kilku pułapek w innym banku. Do tego jeszcze
        Fortis nie jest szczególnie upiardliwy jeśli chodzi o dokumenty i formalności.
        Polecam!
        • pascalek Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 06.04.08, 16:27
          Witam, ja niedawno refinansowałem w Fortis kredyt hipoteczny z
          Millennium (po tym, jak na prośbę o obniżenie marży Mille dowcipnie
          zaproponowało mi zejście z 2,45 do 2,1 %). Załatwiane w taki sam
          sposób, również dzięki kontaktowi z tego forum smile, wrażenia mam
          bardzo podobne do przedpiszczyni - jak na razie jest terminowo i bez
          niemiłych niespodzianek. W kwestii dokumentów również był to jeden z
          mniej upierdliwych banków - a odwiedziłem ich kilka na etapie
          szukania oferty.
          • tomaszrokita1 Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 06.04.08, 23:25
            Witam,

jesteśmy z żoną na etapie wyboru "nowego" kredytu refinansowego.
            Czytając wiele różnych opinii Fortis Bank faktycznie wypada
            interesująco.

Mam pytanie czy przy kredycie 1 300 000 PLN (wartość 3 nieruchomości
            1 900 000) istnieje możliwość karencji spłaty ? Jeżeli tak to na jak
            długo?
            Aktualnie mamy kredyt w GE na kwotę 500 000 PLN - oprocentowanie
            4,01.
            Jakie warunki możemy otrzymać w Fortis Banku? Jaki jest maksymalny
            okres spłaty - w grę wchodzą tylko CHF.

Mam jeszcze dużo pytań ale jeżeli warunki brzegowe fortis banku będą
            dla nas akceptowalne chętnie skontakuję się z doradcą tego banku.

Dzięki
            • wieslaw.tomczyk Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 06.04.08, 23:39
              kupując nową nieruchomośc karencja do 24 mcy, przy zakupie używanej
              do 6 mcy. Przy tej kwocie warunki kredytu napewno do negocjacji.
              -----------------------
              w.tomczyk@primeinvest.pl
            • fortis_hipoteka Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 07.04.08, 09:26
              Z karencją jest dokładnie tak, jak wspomniał kolega: rynek wtórny do 6 miesięcy, rynek pierwotny do 24 miesięcy.

W trakcie trwania kredytu można jeszcze skorzystać z tzw. "wakacji kredytowych" - zawieszając czasowo spłatę części kapitałowej raty, czyli tym samym wprowadzając kolejny raz karencję. Można z tej opcji skorzystać zaraz po zakończeniu okresu karencji, czyli wydłużyć to jeszcze o 3 miesiące.

Maksymalny okres kredytowania dla CHF przy ratach równych to 30 lat (w wyjątkowych przypadkach można się pokusić o odstępstwo i wnioskowanie o kredyt na 35 lat w ratach równych), przy ratach malejących do 35 lat.

Jakie warunki?
              - Libor 6m + stała marża 0,8%
              - brak prowizji za udzielenie kredytu
              - brak opłat za przewalutowanie z CHF na PLN
              - brak opłat za wcześniejszą spłatę kredytu (po 3 latach)
              - brak dodatkowych ubezpieczeń (na życie, od utraty pracy, itp.)
              - możliwość spłaty kredytu bezpośrednio w walucie
              - szeroki pakiet usług dodatkowych, w tym zarządzanie wszystkim przez Internet
              - itd...

Po szczegółowe informacje, symulację, wymagane dokumenty - zapraszam na maila: fortisbank24@gmail.com

Pozdrawiam
              Piotr Soboń
              • ziut19 Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 07.04.08, 10:45
                Super Piotrek, fajna oferta.
                Jest tylko jeden problem o ktorym swego czasu rozmawialismy.
                Mianowicie hipoteka laczna, ktora dla Fortisa moze byc problemem nie
                do przeskoczenia.
        • fortis_hipoteka Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 07.04.08, 09:27
          Pani Kasiu, ja również dziękuję za udaną współpracę i polecam się na przyszłość! smile
    • serendepity Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 07.04.08, 11:41
      Skoro rozmawiamy o produktach Fortis Banku, to mam takie pytanie dot. kredytu
      oszczednosciowo-hipotecznego. Czy oszczednosci zebrane na koncie
      oszczednosciowym obnizaja odsetki od kredytu? Czy mozna wplacic konkretna kwote
      na starcie i nie inwestowac jej w fundusze tylko trzymac na koncie
      oszczednosciowym i zrobic offset odsetek z kredytu?
      Nie interesuje mnie inwestowanie w polskie fundusze, inwestuje juz w innym kraju.

Brakuje mi polskiego slownictwa finansowego, ale w innych krajach nazywa sie to
      offset mortgage.
      • ziut19 Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 07.04.08, 19:30
        W Polsce dostepne w mBanku, Multibanku, PKO BP i PeKaO SA.
        • fortis_hipoteka Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 07.04.08, 22:41
          Dokładnie. Fortis nie ma jeszcze takiej usługi w ofercie.

Ziut, czy to tyczy się tylko kredytów w PLN czy w CHF również ?
          • wieslaw.tomczyk Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 07.04.08, 23:13
            PLN
            • fortis_hipoteka Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 08.04.08, 15:51
              Ano właśnie!
              Moim zdaniem przewagę będzie miał Bank, który wprowadzi taką usługę dla kredytów w CHF... Zdecydowana większość klientów i tak nadal wybierze CHF mimo, że w PLN może bilansować sobie zadłużenie wpłacając środki na rachunek. Aczkolwiek w sprzyjających okolicznościach (sporo gotówki do dyspozycji) taka możliwość wydaje się bardzo ciekawym rozwiązaniem, tylko czy nie lepiej nadpłacić wtedy kredyt w CHF i dalej płacić niższą ratę...
              • serendepity Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 08.04.08, 16:24
                Czy ja wiem czy oplaca sie nadplacic kredyt? Zalezy chyba jakie jest
                oprocentowanie na takim koncie oszczednosciowym - bilansowym.
                Z tego co widze w Multibanku oprocentowanie jest takie samo dla pozyczki i
                oszczednosci. I widze, ze maja tez takie kredyty walutowe.

Ja liczylam to sobie dla przypadku: po sprzedazy jednego z mieszkan bede miala
                dwa razy tyle, ile mam kredytu na drugie mieszkanie. Odsetki od oszczednosci w
                PLN na najlepszym koncie beda wyzsze niz odsetki od kredytu w CHF i z odsetek od
                oszczednosci moge splacac kredyt i jeszcze mi zostanie tych odsetek.
                Akurat w obecnej sytuacji wole miec gotowke do dyspozycji niz nadplacic kredyt.
                Ale pewnie zadnemu bankowi nie oplaca sie oferowac wiecej za oszczednosci niz za
                dlugi.
                • fortis_hipoteka Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 08.04.08, 21:06
                  No to jest sytuacja bardzo specyficzna.
                  Zasadniczo jest tak, że klient ma kredyt powiedzmy 300.000zł i gotówkę 30.000zł,
                  i teraz czy wpłacać na konto i bilansować, czy oszczędzać inaczej itp. Pani
                  przypadek jest zupełnie inny. W takiej sytuacji możliwości jest kilka, a z
                  prostych przeliczników wynika, że nie odpłaca się spłacać kredytu który jest
                  oprocentowany na np. 4%, skoro z lokaty można mieć 7,5% - proste. Do tego cały
                  czas gotówka jest w zasięgu ręki.

> Ale pewnie zadnemu bankowi nie oplaca sie oferowac wiecej za oszczednosci niz
                  za dlugi.

Bankowi na pewno by się to nie opłacało, gdyby suma depozytów była równa saldu
                  kredytowemu, ale nie jest smile
                  W prawie każdym banku są lokaty i inne narzędzia inwestycyjne, które dają wyższe
                  oprocentowanie niż kredyty, które ten bank oferuje, ale taką sytuację wymusił
                  rynek. Jeszcze niedawno lokaty były na poziomie 3,5% a kredyty hipoteczne po 5%,
                  złotowe jeszcze droższe.
                  Teraz np. Kredyt hipoteczny w Fortis Banku można mieć oprocentowany na 3,83% a
                  polisa lokacyjna "Czysty Zysk" - 12 miesięczna - oprocentowana jest na 7,5%.
                  Jeżeli miałbym 2x tyle gotówki do dyspozycji, niż wynosi mój kredyt hipoteczny i
                  stać mnie spłacać raty, to oczywiście całość wpakowałbym w taką lokatę na 7,5% i
                  po roku wyciągnął zyski. Broń Boże spłacać tą gotówką kredyt smile
                  • ziut19 Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 08.04.08, 21:29
                    Jedna podstawowa uwaga: konta bilansujace sa nieoprocentowane.
    • matyniopm Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 19.04.08, 16:01
      Witam wszystkich!!
      Zawitałem tutaj aby się pochwalić udanym kredytem w Fortis Banku!!
      Może przedstawię moją sytuację. Pracuję i mieszkam zagranicą i kupiłem mieszkanie w Polsce. Bez większych problemów!!
      Może na początku odpowiem na główne pytanie. Czyli: czy warto wziąć kredyt w Fortis? Warto !!! Jeśli chodzi o decyzję to w moim przypadku była ona znacznie szybciej niż w 6 dni. Wynikiem tego były dobrze przygotowane dokumenty i nie musiałem nic dosyłać, co przyspieszyło bardziej nie opóźniło całej decyzji.
      Jeśli chodzi o obsługę a szczególnie o pana Piotra (fortis_hipoteka) jestem bardzo zadowolony ze współpracy. Miałem porównanie z innymi osobami bo nie ograniczyłem się tylko do jednego banku to kontakt z panem Piotrem był znakomity. Jeszcze nie skończyłem pisać maila to już miałem odpowiedź. Tak było mniej więcej przez cały okres załatwiania kredytu. Nawet uważam, że pan Piotr mógłby mieć więcej życia osobistego a nie ciągle te maile i telefonysmile)
      Wracając do kredytu. Uważam, że warunki (każde) można wynegocjować i ja tak robiłem i co mi się udało wynegocjować było moje. Podobne warunki udało mi się wynegocjować też w innych bankach ale wybrałem Fortis Bank ze względu na rewelacyjny kontakt z bankiem i dogłebne odpowiedzi na moje pytania (w innych musiałem czekać nawet kilka dni co mnie strasznie denerwowało).
      Podpisywałem umowę w innym oddziale niż mam kredyt i też było wszystko dobrze, bez problemowo. Znów uzyskiwałem odpowiedzi na moje nowe pytania i do końca obsługa była miła i pomocna.
      Cały kredyt z dwiema wizytami w Polsce zakończyłem w ciągu niespełna miesiąca. Przy czym pierwsza wizyta to wybieranie mieszkania i podpisywanie umowy przedwstępnej a druga wizyta to już podpisanie umowy kredytowej, cała reszta przez internet.
      Słowo na koniec. Szczególnie polecam Pana Piotra (fortis_hipoteka) jako sumiennego i dobrego doradcę a bank Fortis za konkurencyjne warunki w stosunku do innych banków.
      Ps. Wszelkie decyzje zawsze należą do Was i to wy będziecie się podpisywać pod umową więc zadbajcie aby była ona taka jaką chcecie!!
      Pozdrawiam
      • electrolite Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 02.07.08, 09:33
        Witam,

chcialbym dorzucic swoje 'dwa grosze' do tematu Fortis Banku i jakosci obslugi.
        Okolo 3 miesiecy temu wiedzialem ze kupuje nieruchomosc na rynku wtornym,
        potrzebowalem kredytu na 450 tys. Jako ze jestem wieloletnim klientem
        Millennium, poszedlem do 'swojego' banku. wszystko bylo ok - zlozylem
        blyskawicznie wszystkie dokumenty, decyzje dostalem w kilka tygodni, potem
        czekalem na obnizenie marzy. Obnizenie mialo byc znaczne, ale...skonczylo sie na
        obnizce o 0,1 proc. Czyli malo, bankowi zmienily sie 'uwarunkowania wewnetrzne'
        wink i nie mogl dac mi az tyle ile mowil na poczatku. Mocno zdenerwowany (i
        zdegustowany takze), spedzilem 3 godziny na forum gazety poszukujac alternatywy.
        Napisalem do pana Piotra (fortis_hipoteka) z Fortis Banku, opisujac sytuacje i
        pytajac czy moge liczyc na lepsze warunki i szybkie przygotowanie wnioskow. Do
        ustalonej w umowie przedwstepnej daty kupna/sprzedazy u notariusza mialem 3
        tygodnie.

Jakosc obslugi, jaka 'dostarczyl' pan Piotr oraz sam Fortis Bank (oddzial w
        Gdyni) powinna stanowic benchmark dla innych instytucji finansowych i uslugowych
        w Polsce. Byla zjawiskowa, doskonala, nie mam jednej rzeczy, do ktorej moglbym
        sie 'przyczepic'. W 3 tygodnie dostalem kredyt na lepszych warunkach (wyraznie
        mniejsza marza, 0 PLN prowizji, przy prowizji w Millennium), na biezaco bylem
        informowany o wszystkich zmianach i postepach w przygotowywaniu kredytu (bank
        dzwonil do mnie, nie ja do banku, jak bywalo w moich poprzednich kontaktach z
        bankami). Place rate kredytu ponad 100 PLN mniejsza niz placilbym w Banku M. Pan
        Piotr za kazdym razem odpowiadal na moje pytania cierpliwie i blyskawicznie.

Udalo sie zalatwic kredyt od pierwszego kontaktu do umowy w trzy tygodnie - czas
        bardzo krotki, ale dla mnie to bylo kluczowe (mialem date podpisania umowy, poza
        ktora nie moglem wyjsc, jesli nie udaloby mi sie w Fortisie, pozostalbym przy
        Millennium).

W tej chwili wszystko mam zalatwione, kredyt wyplacony, kontakt z oddzialem jest
        super, jesli czegos potrzebuje - dostaje w ciagu kilku godzin odpowiedz (a nie w
        ciagu kilku dni...) - jak powiedziala mi kilka dni temu pani z banku - 'Fortis
        ma moze mniej klientow, ale za to ma dla nich wiecej czasu'.

W najblizszym czasie zamykam konto i wszystkie produkty w Millennium,
        przenioslem sie do Fortis. Czy polecam? Polecam z czystym sercem, opowiedzialem
        ta historie juz wielu znajomym, chyba nigdy nie bylem tak zadowolony z marki i
        jakosci jaka dana marka dostarczyla.

Brzmie entuzjastycznie? Jasne - ale jestem cholernie zadowolonym klientem wink

pozdrawiam,
        Michal
        • arfer Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 02.07.08, 09:40
          Szkoda, że już nie mają CHF.

Im więcej o tym myślę, tym bardziej jestem przekonany, że wycofanie CHF wiąże się bardziej z oszczędnościami i strategiczną decyzją o zmniejszeniu finansowania niż obawą o ryzyko. To ładna historyjka, ale prawda chyba jest taka, że Fortis ciuła oszczędności na sfinansowanie zakupu ABN Amro wink
        • arfer Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 02.07.08, 09:40
          Szkoda, że już nie mają CHF.

Im więcej o tym myślę, tym bardziej jestem przekonany, że wycofanie CHF wiąże się bardziej z oszczędnościami i strategiczną decyzją o zmniejszeniu finansowania niż obawą o ryzyko. To ładna historyjka, ale prawda chyba jest taka, że Fortis ciuła oszczędności na sfinansowanie zakupu ABN Amro wink
    • zbaran Re: czy warto wziąć kredyt w Fortis? 02.07.08, 17:20
      Udało mi się "załapać" w ostatnim momencie na CHF w Fortis Bank.
      Doradca z Open Finance poinformował mnie, że umowa jest w trakcie
      pisania. Martwi mnie jednak zapis o możliwości przewalutowania przez
      bank kredytu na złotówki, jak to określono "w szczególnych
      sytuacjach, np. dotyczących rynku walutowego w Szwajcarii???" Mam
      pytanie: jak to rozumieć, czy jest to standardowy zapis we
      wszystkich umowach kredytowych Fortisa. Czy należy obawiać sie
      takiego zapisu i w związku z tym rezygnować z kredytu w Fortis (
      dodam że pozostałe warunki sa najlepsze jakie do tej pory udało mi
      się uzyskać w porównaniu z innymi ofertami).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka