Dodaj do ulubionych

Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe?

16.10.08, 15:49
Czy robią tez jaja jak inne banki?
Obserwuj wątek
    • jacekstud Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 16.10.08, 18:24
      witam

tego chyb nie wie nikt ,bo wkazdej indywidualnej sytuacji jest inaczej,abanki
      nie sa zobowiazane dotrzymac decyzji kredytowej bo rozumiem ze to jest tzw
      decyzja przedwstepna?

a nie umowa kredytowa ktora banki musza respektowac , chociaz pewnie i tu
      bysie znalazly jakies wyjatkowe wypadki.

pozdrawiam
      • misiasta Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 17.10.08, 14:07
        Akurat w moim przypadku bank utrzymał warunki proponowane przy
        skladaniu wniosku - ok. miesiąc temu. Wstępna decyzja była ok.
        tydzien temu. Wczoraj podpisana umowa. Więc ja mogę szczerze polecić
        ten bank. ( zobaczymy jak później będzie się współpraca układać smile
    • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 20.10.08, 14:03
      A jednak decyzje wstrzymał i Kredyt Bank sad
      a już była pozytywna decyzja...
      • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 20.10.08, 14:59
        a kiedy był skaładny wniosek. Ja właśnie czekam na decyzję. Jaki
        jest LTV przy frankach? Gdzieś czytalam, że podobno obniżyli do 90%
        ale na ich stronce nic o tym nie ma.
        • iskierka-1 Wałki nawet i w Kredyt Banku? 20.10.08, 15:06
          Wniosek w Kredyt Banku był składany z tydzień temu (chyba 1,5 tyg. dokładnie) w
          zeszłym tygodniu otrzymałam decyzję pozytywną i miałam w tym podpisywać umowę.
          Zadzwoniłam aby się zapytać o umowę ale niestety otrzymałam info że bank
          wstrzymał się z decyzjami.
          Najwcześniej mogę dzwonić po cokolwiek w przyszłym tygodniu.

Polbank milczy od co najmniej 2 tygodni (wniosek złożony 2.10 decyzji w ogóle
          nie ma). Wszystkie Banki sie wstrzymały? Kredyt Bank był ostatnim niby
          "liberalnym" nie robiącym wałków. Był...
          • rybcia_star Re: Wałki nawet i w Kredyt Banku? 20.10.08, 15:12
            Zadzwonie jutro da naszego doradcy. Zlozylismy wniosek 10.10.2008.
            • iskierka-1 Re: Wałki nawet i w Kredyt Banku? 20.10.08, 15:16
              napisz wtedy koniecznie co ci powiedzieli.
      • arfer Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 20.10.08, 15:32
        Dla decyzji, dla których do jutra nie zostaną spełnione warunki do umowy (czyli fizycznie dostarczone, nie będzie akceptowane przesyłanie skanem)decyzje będą przeliczone na nowych warunkach.
        • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 20.10.08, 15:41
          A jak sprawdzic czy moje dokumenty już dotarly do centrali? Miały
          być przekazane w środę 15.10.2008 (Warszawa)?
          • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 20.10.08, 15:43
            pewnie u doradcy twojego
            • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 20.10.08, 16:04
              Jaki jest obecnie max. LTV przy CHF? 90% czy 100%?
              • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 21.10.08, 09:14
                Byłam dzisiaj w banku. Moje dokumenty są w centrali ale nie wiadomo
                na jakich warunkach zostanie wydana decyzja. Powinno być coś wiadomo
                do końca tygodnia. LTV dla CHF to 80% wiec w razie czego zostaja
                zlotowki.
                • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 21.10.08, 09:28
                  Czyli tez zmieniają w trakcie biurokracji pierwsze ustalenia?
                  Nieważne tak naprawdę kiedy złożyło się wniosek i jaka była wstępna
                  decyzja...super...zaproponują jakieś chore warunki nie do przejścia sad
                  • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 21.10.08, 11:17
                    Jeśli nie rozpatrza wniosku na starych warunkach to bede zmuszona
                    wziac w PLN. Lepsze to niż strata zadatku u dewelopera
                    • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 21.10.08, 11:25
                      pewnie masz zdolność, mi i tak dali o 30.000 mniej niż chciałam. Jeszcze do tego
                      złotówki...
                      • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 21.10.08, 11:31
                        my zlozylismy na CHF + wykończenie. Poczekam na decyzje. W razie
                        czego bede szukac innych bankow (PLN) jeśli jeszcze zostaną jakieś
                        dające 100%
                        • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 22.10.08, 19:27
                          Właśnie wróciłam z banku. Dzisiaj wydali decyzję dla CHF na starych
                          zasadach. teraz oddział musi sie wyrobic z formalnościami do
                          poniedziałku. Chyba jednak są w porządku.
                          • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 23.10.08, 14:58
                            Dostałam wstępny termin na podpisanie umowy. Rzeczoznawca już
                            opłacony więc chyba wszystko idzie w dobrym kierunku? Iskierka-1
                            mieliście już rzeczoznawcę zanim dowiedzieliście się o problemach z
                            podpisaniem umowy?
                            • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 23.10.08, 15:06
                              Nie.Mieliśmy tylko decyzję kredytową. Złożyliśmy dokumenty i potem decyzja. Ile
                              wynosi rzeczoznawca? Podpisujecie we Frankach?100%?
                              • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 23.10.08, 15:20
                                Franki. 100% + wykończenie. W sumie kredyt na 500000. Opłata za
                                rzeczoznawcę jest uzależniona od kwoty u nas jest 230 PLN. Wstepnie
                                mamy podpisywać umowę w środę. U nas nie mogli podjąć decyzji w
                                oddziale wiec szla od razu przez centralę.
                                • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 23.10.08, 16:03
                                  Iskierka-1 mieliście decyzję już na podstawie wszystkich dokumentów,
                                  rowniez tych od dewelopera czy tylko na podstawie dochodów?
                                  • arfer Kredyt Bank i honorowanie warunków : 23.10.08, 16:08
                                    Konsekwencje wprowadzenia nowej oferty dla klientów, którzy złożyli wnioski kredytowe, kształtują się w następujący sposób:

1.        W odniesieniu do wniosków kredytowych przyjętych i zarejestrowanych do dnia 17.10.2008r. (włącznie):

·        zostaną przeanalizowane na zasadach obowiązujących do dnia 17.10.2008r. pod warunkiem, że do dnia 24.10.2008 (włącznie), do Centrum Kredytów w Lublinie, zostaną dostarczone wszystkie dokumenty, umożliwiające sporządzenie umowy kredytowej i umów dotyczących prawnych zabezpieczeń; ·        jeżeli z przyczyn nie zależnych od Kredyt Banku nie będzie możliwe przeprocesowanie ww. wniosków do 24.10.2008r., klientom zostaną zaproponowane nowe warunki cenowe, przy czym nie ulegnie zmianie – obowiązujący na dzień rejestracji wniosku - wskaźnik LTV
                                    Z uwagi na powyższe zwracamy się z uprzejmą prośbą by Państwa Doradcy jak najszybciej przekazali, do Centrum Kredytów w Lublinie, dokumenty niezbędne do uzupełnienia zarejestrowanych wniosków kredytowych.
                                    2.        W odniesieniu do wniosków kredytowych przyjętych i zarejestrowanych w Centrum Kredytów w Lublinie po dniu 17.10.2008r.:
                                    ·        zostaną zaproponowane nowe warunki cenowe, jak również może być zastosowany nowy wskaźnik LTV.
    • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 23.10.08, 18:26
      Najgorsze jest to,że w Kredyt Banku to nie jest indeksowany kredyt, prawda? Przy
      takim poziomie Franka za 1,5 roku (wtedy jest ostatnia transza) możemy dostać co
      najmniej o 1/10 mniej ;/ a mi i tak zaproponowali o 25.000 mniej niż mieszkanie
      kosztuje.
      • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 23.10.08, 19:17
        W umowie jest kwota w złotowkach więc jeśli frank spadnie to bedzie
        wiecej fraknow ale napewno nie zabraknie kasy.
        • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 24.10.08, 07:53
          Jesteś przekonana?
          Mi się wydaje że to nie jest jednak indeksowany i że wyliczają we Frankach.
          Jeśli tak jest to może dadzą się namówić na przejście na złotówki. nie myślałam,
          że mnie zmusi do tego sytuacja, ale patrząc jak dziś stoi Frank a jak za 1,5
          roku będzie to mam 90% szans że dostanę o wiele mniej.
          • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 24.10.08, 08:59
            Pytalam sie w banku jeszcze przed zlożeniem wniosku.
            • rybcia_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 24.10.08, 09:05
              Ja też mam transze do października 2009
              • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 24.10.08, 09:19
                No to ciekawe, bo mi jak powiedzieli że jest decyzja pozytywna podali ratę w
                CHFach stąd domniemam że kredyt tak samo wyliczają. Muszę po prostu zapytać ;/
                ta niepewność sytuacji mnie zabije sad
                • zalesiu Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 24.10.08, 10:16
                  W kredyt banku na 100% zaciągasz kredyt denominowany. Czyli wypłatę w PLN dostaniesz taką jaka jest w umowie. W zależności od kursu CHF będziesz mieć mniej/więcej CHF później do spłaty.
                  Ratę musieli Ci podać pomimo tego, że od razu stała się nieaktualna a nawet zapisać ją w umowie bo do tego ich prawo zobowiązuje.
                  Jak już masz pozytywną decyzje to już nie masz się czym martwić. KB nie wywija takich numerów jak mille i dombank.
                  • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 24.10.08, 10:22
                    Poczekaj kurde, bo sie zgubiłam. Czyli dostane tyle Franków ile wynosi kredyt w
                    złotówce? kurs CHF jest nieważny? Bałam się, że zabraknie przy ostatniej
                    wypłacie i np. będę musiała wyskoczyć np. z 30 tysięcy na gwałt.
                    • zalesiu Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 24.10.08, 19:25
                      Na 100% w KB dostaniesz tyle PLN ile chciałaś smile
                      • rzepcia3 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 27.10.08, 11:22
                        dzięki za umowę
                        Rozmawiałam z KB, czekają na dokumenty z Banku do naszej umowy i wtedy mamy ją
                        podpisywać, ale to nie wcześniej niż w przyszłym tyg. To czekanie jest straszne uncertain
                        Oby sie decyzja nie przeterminowała uncertain

co do kasy to dostaje się tyle ile trzeba w PLN - czyli okej.
                  • iskierka-1 Jak to w końcu jest? 24.10.08, 15:54

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46441&w=75757477
                    bo już nic nie kumam? Przy denominowanym jest zagrożenie że ci wypłaca za mało???
                    Dzwoniła do KB - mają denominowany - czyli gorzej dla nas mających wypłaty w
                    transzach bo się okaże że teraz weźmiemy przy dużym kursie, to nam za 1,5 roku
                    wypłacą mniej franków i trzeba będzie dopłacać. Bo przez 1,5 r na bank Frank
                    stanieje.
                    • rybcia_star Re: Jak to w końcu jest? 24.10.08, 16:05
                      A pytalas w jakiej walucie jest wpisana kwota na umowie? Ja
                      najprawdopodobniej bede dzisiaj w banku to sie jeszcze dopytam.
                      • iskierka-1 Re: Jak to w końcu jest? 24.10.08, 16:43
                        Umowa jest na PLN
                        ale internet jest pełen sprzecznych informacji, chyba że ja czegoś nie kumam
                        dla mnie to niejasne, raz piszą ze denominowany bezpieczny w przypadku transz do
                        Developera a innym razem tak jak arfer że można przy ostatniej transzy dostać
                        mniej. Koniecznie zapytaj jak to jest.
                        • rybcia_star Re: Jak to w końcu jest? 24.10.08, 17:25
                          mam juz wzór umowy i jest napisane ze ostateczna wysokość kredytu
                          zostanie ustalona do 7 dnia po wypłacie ostatniej transzy. Wiec jest
                          OK. Ja już mam wygenerowana umowe i czekam tylko na wycene.
                          Złożyliście w banku komplet dokumentów od dewelopera?
                          • iskierka-1 Re: Jak to w końcu jest? 24.10.08, 17:30
                            Nie mam jeszcze umowy stąd moje pytania. Wszystkie dokumenty są dostarczone.
                            Dzwoniłam dziś tam to mi potwierdzili jeszcze raz że decyzja pozytywna w
                            przyszłym tyg mamy sie umawiać na umowę. Nie masz tej umowy przypadkiem w formie
                            elektro? uncertain
                            Moje wątpliwości stąd że na necie jest to bardzo niejasno opisane uncertain
                            • rybcia_star Re: Jak to w końcu jest? 24.10.08, 17:37
                              Podaj maila to wyślę. Wszystko bedzie dobrze. Wyglada na to, że to
                              jeden z niewielu banków postępujących fair.
                              • iskierka-1 Re: Jak to w końcu jest? 24.10.08, 17:39
                                iskierka-1@gazeta.pl
                                dziękuję ci bardzo smile
                                trzymam za nas kciuki smile oby umowy jak najszybciej zostały podpisane i to
                                wszystko się skończyło smile
                                • karolina-kredyt Re: Jak to w końcu jest? 27.10.08, 14:52
                                  Moja umowa w KB też jest podobno na finiszu, zmieniono mi jednak marże - na
                                  2.25% we franku (podniesiono o 0,9%). A jak jest u Was??
                                  Jakie marże zaproponował Wam bank??
                                  • rybcia_star Re: Jak to w końcu jest? 27.10.08, 15:25
                                    a kiedy składałaś wniosek?
                                    Ja już mam decyzję ale nie wiem z jaką marżą. Wniosek z 10.10.2008
                                    • arfer Re: Jak to w końcu jest? 27.10.08, 15:41
                                      Zastanówcie się, czy marża 2,25 % w CHF to dobry pomysł. Sytuacja prędzej czy później się unormuje, a marża pozostanie.
                                      • iskierka-1 Re: Jak to w końcu jest? 27.10.08, 15:56
                                        Ja sie podobno załapałam na te wcześniejsze warunki - marża 1.40
                                        • karolina-kredyt Re: Jak to w końcu jest? 27.10.08, 16:18
                                          Wniosek składałam jeszcze we wrześniu, zarejestrowano go w KB 1.10

Marża faktycznie dość wysoka, ale niby zawsze w trakcie spłaty można z bankiem
                                          wynegocjować niższą (zależy jak będzie ich bieżąca oferta) i po cichu na to liczę.

A kredyt musimy wziąć żeby nie przepadła nam spora zaliczka...

• arfer Re: Jak to w końcu jest? 27.10.08, 21:07
                                            Wynegocjować w teorii oczywiście można. W praktyce.. hmmm....

Bank nie jest głupi - jeśli pojawią się na rynku za x m-cy marże w CHF niższe o nawet 0,5 %, to i tak raczej nie zrefinansujesz kredytu bo - po pierwsze - nadpłacić musisz spread - a więc jesteś jakieś 5 % w plecy (co na różnicy w ratach PLN i CHF zwróci się po wielu latach), po drugie - różnica na marży nie będzie porażająca.

A po co obniżać (odczuwalnie) marżę Klientowi, na którym się pewnie i dobrze zarabia ?

Marża ok. 1,4 % OK w obecnej sytuacji, ale 2 % i wyżej - pomyłka.
                                            • iskierka-1 Re: Jak to w końcu jest? 28.10.08, 08:38
                                              Tez się nad tym zastanawiałam. Jeśli teraz dostaniesz w miarę dobre warunki jak
                                              np. marża 1,4% to nie jest wcale taki zły moment na branie kredytu. Gdyby
                                              zaproponowano mi gorsze warunki wzięłabym chyba w złotówkach.
                                              • rybcia_star Re: Jak to w końcu jest? 29.10.08, 19:21
                                                Umowa podpisana. Marża 1,95 w CHF
                                                • madzioraa_23 Re: Jak to w końcu jest? 29.10.08, 19:28
                                                  Gratuluje. sledzilam ten watek, bo rowniez w tym mc otrzymalam kredyt w tym
                                                  bankusmile i bylam ciekawa jak to u was sie zakonczysmile
                                                  • aniapz1 Re: Jak to w końcu jest? 30.10.08, 12:20
                                                    Witam!
                                                    Dostałam kredyt we frankach z marżą 1,62. Co radzicie? Brać?
                                                  • rybcia_star Re: Jak to w końcu jest? 30.10.08, 12:26
                                                    kredyt na 100% LTV czy mniej?
                                                  • aniapz1 Re: Jak to w końcu jest? 30.10.08, 13:18
                                                    Kredyt jet na budowę domu na 280000, działka jest liczona jako wkład
                                                    własny.
                                                  • iskierka-1 Re: Jak to w końcu jest? 30.10.08, 14:40
                                                    U mnie najgorsze jest to, że decyzje pozytywną miałam 2 tygodnie temu, w ten
                                                    poniedziałek mi ją znowu potwierdzili a ja nadal czekam, bo kompletują dokumenty
                                                    od Banku czy coś tam. Chciałabym mieć to już za sobą. Ale podobno mają dużo
                                                    zgłoszeń i nie wyrabiają sie i muszę czekać...a potem się np. okaże że mi
                                                    wszystko anulowali. mało to się czyta takich wieści tu sad
                                                  • rybcia_star Re: Jak to w końcu jest? 30.10.08, 15:59
                                                    Ja też czekam jeszcze na 1 dokument z centrali o sie nie wyrabiają
                                                    ale umowę już podpisaliśmy. teraz tylko zostal notariusz.
    • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 05.11.08, 19:09
      A słuchajcie jak to jest?KB przyznał kredyt 280.000 (bo to maks.zdolność nasza)
      wartość mieszkania to 300.000 czyli 20.000 musimy dopłacić.
      Czekając na kredyt wpłaciliśmy ze swoich 3% czyli ok.8.500 tysiąca
      teraz bank da nam 280.000
      czyli musimy jeszcze dopłacić 11.500 aby było 300.000

kiedy trzeba będzie to dopłacić? w pierwsze transzy od banku (da o te 11.500
      mniej) czy przy ostatniej?

w dodatku z całego zamieszania bank chyba nie wie, że my wpłaciliśmy te 8.500 do
      developera (w umowie to widnieje jako I rata) jest to dla nich jakaś różnica?

Bo czekaj ac na decyzje - która miała być przecież pozytywna i szybka
      wpłaciliśmy aby nie naliczali odsetek - developer ;/
      • ania_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 05.11.08, 20:54
        Wydaje mi się, że jeśli kwota którą wpłaciliście jest w umowie to
        raczej wiedzą. My też wplaciliśmy zadatek ale refinansujemy tą
        kwotę. Masz już umówiony konkretny termin umowy? Jaką zaproponowali
        marżę?
        • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 06.11.08, 08:03
          No wczoraj miał już przyjść do banku nasz "wniosek o przekazanie wierzytelności"
          czy jakoś tak. Dziś będę dzwonić i może uda mi się w końcu wymusić termin. Dam
          znać co i jak jak w końcu podpiszę sad
          • ania_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 06.11.08, 09:16
            My podpisaliśmy umowę przed tym wnioskiem, który doszedł dwa dni
            później.
            • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 06.11.08, 09:37
              No to super...a my czekamy na to niby...
              mam złe przeczucia...
              za długo czekamy, trzy tygodnie od decyzji, żeby nam wałka jakiegoś nie zrobili.
              • ania_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 06.11.08, 09:49
                A wiecie jaką macie marżę? Bo teraz są masakrycznie wysokie.
                • karolina-kredyt Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 06.11.08, 10:04
                  Ja dziś po południu podpisuję umowę z KB. Marża nie powala na kolana, bo wynosi
                  2,07%, ale teraz jest dużo wyższa - ponad 5%.

Już chciałbym mieć to za sobą...
    • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 06.11.08, 11:20
      Znowu usłyszałam, że nie ma tej umowy więc nie można sie już umówić na
      podpisanie. Mam złe przeczucia...przestaje wątpić że to się dobrze skończy i że
      dadzą mi na tych warunkach co miałam mieć czyli 1,42 % marża
      Nie wierze w to, za długo to trwa

Czemu tyle czekamy na te umowę, Co to za umowa przelewu wierzytelności?
      • ania_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 06.11.08, 12:01
        My trafiliśmy na super doradcę i poszlo szybko. To jest taka umowa,
        że w razie zerwania umowy z deweloperem deweloper przeleje wpłacone
        pieniądze do banku a nie na Twoje konto. Tą umowe musi podpisać
        deweloper i trzeba ją odnieść do banku.
        • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 06.11.08, 12:05
          I tyle czekamy na taki gów*** papierek?
          Czy to wymaga jakiś specjalnych analiz, ustaleń...no cholera...
          • ania_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 06.11.08, 12:09
            To podpisuje radca w banku. Nam mówili, że jest duzo wniosków.
            Zalatwienie tego papierka trwało tydzień ale w międzyczasie była
            umowa i wycena.
          • karolina-kredyt Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 06.11.08, 12:10
            Wspomniana cesja to standardowy dokument (jak twierdził nasz doradca) ale
            czekaliśmy na niego jakiś czas (ok. 1,5 tyg.), co oczywiście przedłużyło całą
            procedurę.

Jedziemy na tym samym wózku... życzę cierpliwości (Wam i sobie)
            • ania_star Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 15.11.08, 10:56
              iskierka-1 jak Twój kredyt?
              • iskierka-1 Re: Kredyt bank podtrzymuje decyzje kredytowe? 15.11.08, 18:56
                No słuchaj Aniu - podpisaliśmy i sama w to nie wierzę smile, marża 1,40 % i wszystkie warunki jak chcieliśmy (CHF-y) będziemy musieli tylko aneks spisać, bo jedna transza nam sie zmieniła (my ją wpłaciliśmy developerowi i chcemy żeby bank nam oddał nam za nią kasę) - mam nadzieje,że nie będzie problemu i że to nie zmieni warunków ogólnej umowy (twierdzą że nie) - w dzisiejszych czasach strach aneks podpisywać że ci marżę zmienią smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka