Dodaj do ulubionych

Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Dombank

23.10.08, 12:27
Właśnie dzwoniła do mnie Pani z programu "sprawa dla reportera"
planują zrobić program z udziałem poszkodowanych przez Dombank,
ale na razie za mało osób się zgłosiło.
Apeluje do wszystkich o zgłoszenie i opisanie swojej sytuacji meilem na
stronie programu, wtedy uda się zorganizować konfrontacje z szefami Dombanku.
A wtedy nie wierzę żeby nam nie przelali kasy
pozdrawiam i zapraszam do działania
Obserwuj wątek
    • arfer Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 23.10.08, 12:42
      Szkoda tylko, że taki program zrobi osoba totalnie niewiarygodna, przejaskrawniająca racje jednej ze stron. Co nie znaczy, że nie jest potrzebny.

Warto przytoczyć jednak faktyczne racje banku (okoliczności rynkowe) i racje KLienta. Tym bardziej, że inne banki na rynku raczej dają radę i choć wydłużają terminy wypłat - to nie tak skrajnie. No i w końcu wypłacają kredyt.
      • pawelh2 Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 23.10.08, 12:46
        Ten program zwykle przedstawia racje obu stron, także Dombank tez będzie miał
        okazje się wypowiedzieć, o ile ktokolwiek się od nich zjawi.
        • arfer Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 23.10.08, 13:26
          Program robi temat pod z góry założoną tezę.

Tutaj sytuacja jest jasna, nikt nie polemizuje z tym, że Dombank nie wypłaca.

Ale jeśli :

1/ Jaworowicz pojedzie po bandzie i oskarży bank o to, że (co do ograniczeń) ponosię w całości winę za ograniczenia

2/ z jej wizji wynikać będzie, że (w Polsce) upadają banki, trzeba się ratowac i wycofywać depozyty ; choć nie ma to wiele wspólnego - taki Getin choć ma przewagę depozytów nad kredytami, także wstrzymuje akcję kredytową

skutek będzie taki, że zwyczajni Kowalscy się naprawdę przestraszą, pomyślą, że skoro bank nie ma kasy na kredyty (np. w CHF) to znaczy,że bankrutuje i depozyty nie są bezpieczene - co jest bzdurą, bo to dwie różne sfery.

Bank może przestać liczyć się w zakresie kredytów, ale nie ma podstaw do tego, by obawiać się o depozyty.
          • usmiechnijsie1 Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 23.10.08, 14:33
            Przepraszam arfer ale czy w rodzinie wszyscy zdrowi? Dombank lamie
            wszystkie mozliwe zasady, lekcewazy i oklamuje ludzi w chamski i
            prymitywny sposob a ty sie martwisz ze bedzie przedstawiony w zbyt
            niekorzystnym swietle?
            To tak jak jakis bandzior mialby przywalic ci ceglowka to nalezaloby
            mu pozwolic na to by ci rozwalil leb bo jakby mu ktos lape zlamal to
            bandzior by za bardzo cierpial.

Skoro martwisz sie tak o Dombank to dlaczego na bylym forum Dombank
            nie martwiles sie o ludzi ktorzy sie stali bezdomnymi z winy tego
            banku.
            W Kanadzie Dombank poszedlby z torbami a w Polsce postepowanie
            Dombanku jest kompromitacja bankow polskich,systemu nadzoru
            bankowego etc. Wlasnie kompromituajace postepowanie bankow takich
            jak Dombank jest jednym z czynnikow dlaczego inwestorzy
            miedzynarodowi traca zaufanie do zlotowki i polskiej gieldy.
            • pawelh2 Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 23.10.08, 14:48
              usmiechnijsie1 całkowicie popieram twoją wypowiedź, nic dodać nic ująć,
              a może arfer jest przedstawicielem Dombanku....
              • arfer Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 23.10.08, 15:37
                Przeczytaj wypowiedź raz jeszcze, prześledź moje posty na forach kredytowych i nie pisz bzdetów co do tego, że jakąkolwiek sympatią darzę ten bank.

Pozdrawiam!
            • arfer Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 23.10.08, 15:35
              Proszę czytać to, co piszę.

Dombank poniesie konsekwencje - i zapewne KNF (choć o odebraniu licencji nie ma co marzyć), i rynek zareaguje. Bank straci zaufanie, straci kredytobiorców, nowi Klienci 7 razy się zastanowią nad zaciąganiem w nim kredytu.

Przegięciem jest zawieranie nowych umów w CHF ze świadomością, że nie mają środków na wypłaty w tej walucie. Klient złoży wniosek o wpis hipoteki, później oświadcza mu się, by wybrał PLN z 4.5 % prowizją, wysoką marżą i realnie 2x wyższym oprocentowaniem, a taka osoba zwykle się zgadza, będąc pod ścianą.

Nie zmiania to faktu, że za ograniczenia w dostępie do CHF jako takich Dombank (ani żaden inny bank na naszym rynku) nie odpowiada, bo to wynika z sytuacji na całym rynku. Te same problemy płynnościowe mają banki w Polsce, Belgii, Niemczech.

I nie zmienia to faktu, że bank może nie móc pozyskać środków na kredytowanie w CHF i zarazem mieć bezpieczne depozyty.

Gdzie piszesz, że martwię się o Dombank ? Czytajmy to, co jest napisane. Nie znoszę tego banku, w połowie kredytów, które w nim musiałem robić (bo tylko tam z różnych powodów była możliwość skredytowania) coś na różnym etapie się wywalało, bank gubił dokumenty, nie mieścił się w terminach, podejmował dziwne decyzje itp.

Z mojej perspektywy chciałbym, by tego typu temat był podjęty przez inny program niż Jaworowicz.

A o tym, że postępowanie Dombanku przyczynia się do straty zaufania do giełdy i waluty to piramidalna bzdura. Inwestorzy globalni z perspektywy Nowego Jorku nie wiedzą, że taki malutki bank w ogóle istnieje i średnio ich to obchodzi.

A nadzór - sam jestem ciekaw reakcji. Mam nadzieję, że będzie odpowiednia.

• obrazeczek21 Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 23.10.08, 19:55
                Wiecie, co, z DOMbankiem jak z każdym innym. Ja akuratnie przy
                udzielaniu kredytu nie mogłem narzekać, wszystko poszło ok. A ten
                cały program to tylko pożywka dla mediów (przecież z czegoś muszą
                żyć i dodatkowe fundusze dla 'poszkodowanych' zdobyte bez wysiłku -
                pracy i może ewentualnie pojawienie się na szlanym ekranie). Skoro
                zdecydowaliście się na kredyt właśnie w tym banku to znaczy, że po
                zanalizowaniu innych ofert wydał się wam nakorzystniejszy, czyż nie?
                Zależy jakie macie szczęście i od wypadków losowych, oraz od tego na
                ile bierzecie pod uwagę, że w bankach też pracują ludzie, a nie
                robociki. Cała ekipa poszkodowanych, która leci do Jaworowicz o
                pomoc, moim skromnym zdaniem należy pogratulować ZARADNOŚCI i
                radzenia sobie w sytuacjach wypadkowych......no cóż.
                Pomomo tej sytuacji ja nadal jestem zadowolony z tego kredytu i oby
                tak dalej!
                • usmiechnijsie1 Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 24.10.08, 01:10
                  do obrazeczek21
                  Skoro pracujesz w dombanku to po co sie tutaj wypowiadasz a skoro
                  pracujesz w Dombank i nie wiesz jak twoj bank traktuje klientow
                  czyli ludzi ktorzy Dombank zaufali to:
                  Dombank ktory prowadzil swoje forum wlasnie je wczoraj usunal bowiem
                  byly tlumy niezadowolonych i oszukanych klientow ktore na forum
                  zaczely sie wzajemnie wspierac i informowac jak sie ratowac przed
                  utrata czesto dorobku calego zycia.
                  Gdybys podpisal akt sprzedazy wlasnego mieszkania a kupujacy mialby
                  umowe z Dombamk i umowie byloby ze pieniadze beda przelane w ciagu
                  siedmiu dni a po trzech tygodniach malo ze nie sa ale doradca
                  kupujacego bierze urlop,infolina banku sie nie odzywa, dombank
                  najpierw usuwa niekorzystne dla siebie komentarze a pozniej znika to
                  jezeli bylbys zdrowym na umysle czlowiekiem na pewno bedac na bruku
                  przez zlodziejskie praktyki Dombank nie bylbys zwolennikiem tego
                  banku w sytuacji gdy jako sprzedajacy podpisales akt notarialny na
                  nieruchomosc, tytyl wlasnosci przeszedl na kupujacego ktory caly
                  czas czeka az Dombank wywiaze sie z umowy i przeleje pieniadze na
                  twoje konto.
                  To wlasnie Dombankowi nalezy POGRATULOWAC ZARADNOSCI I UPORCZYWOSCI
                  W PROBIE POZBAWIENIA LUDZI DOROBKU ZYCIOWEGO I NARAZENIA NA POTEZNE
                  STRATY PO TO TYLKO BY MIEC JAK NAJWIEKSZY WLASNY ZYSK.
    • tomala1111 Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 23.10.08, 22:35
      Czarny PR z tego wyjdzie niezły. Rozumiem klientów których to
      dotknęło. Sami mamy takich trochę. A czy wypłacą kasę? To pewnie
      bardziej sąd musiałby ustalić nie Jaworowicz. A do sądu też wielu
      sie szykuje i nic dziwnego skoro na wielu budowach aż wrze bo
      inwestor czekając na transze nie ma z czegoi zapłacić ekipom.
      • pawelh2 Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 24.10.08, 08:24
        program to dopiero w planach (podobno juz sie zgłosiło kilka nowych osób), a
        dzisiaj po 13 program Janusz Weissa w Radiu Zet, a o 17.10 w TVN24 serdecznie
        zapraszam.
        A przy okazji to właśnie dzwonili z TVN uwaga...
        • rlesiuk Poszukuję oszukanych przez DomBank 24.10.08, 11:58
          Poszukuję do materiału reporterskiego osób z Warszawy oszukanych
          przez DomBank. Proszę o kontakt na email. rlesiuk@tvn.pl

Pozdrawiam, Remigiusz Lesiuk, TVN Warszawa
          • pawelh2 Re: Poszukuję oszukanych przez DomBank 24.10.08, 13:50
            no niestety Panu Januszowi Weissowi nie udało sie dodzwonić do rzecznika
            Dombanku, i obawiam się że mało komu może się udać dodzwonić do kogokolwiek z
            Dombanku.
    • buyahouseifyoucan Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 24.10.08, 15:17
      wlasnie wyslalem kolejna skarge do DOMBANKu w tej sprawie... juz
      tydzien po terminie i nawet nie odpowiadaja na emaile... przeslalem
      skarge do gazety wyborczej, bankiera.pl oraz do dept. ochrony
      konsumentow Komisji Nadzoru Finansowego...Chetnie bym bral udzial w
      pragramie
      • usmiechnijsie1 Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 24.10.08, 16:13
        jezeli masz ochote brac udzial w tym programie to napisz do
        dziennikarza TVN ktory zamiescil prosbe o kontakt z nim i maila
        kontaktowego na tym programie.

Uwazam osobiscie ze doradcy kredytowi tez powinni informowac swoich
        klientow z ktorymi zalatwiali kredyt przez Dombank o mozliwosciach
        zwiazanych ze zlozeniem skargi a takze powinni dawac swoim klientom
        numery i maile kontaktowe do dziennikarzy i reporterow ktorzy sa
        zainteresowani ta sprawa.
        • pawelh2 Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 25.10.08, 13:05
          pewnie że byłoby super gdyby to co my robimy doradzcy działali za
          nas,
          ale o takich to jeszcze nie słyszałem...
          to chyba inna epoka...
        • arfer Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 25.10.08, 14:02
          W dzisiejszym czasie doradcy kredytowi mają co robić, biorąc pod uwagę ciągłe zmiany. W pierwszej kolejności mają dbać o to, by kredyt Klienta był jak najbardziej zbieżny z jego oczekiwaniami, nawet jeśli zmiany go dotknęły, później dopiero mogą się zajmować innymi sprawami.

Tym bardziej, że w tym akurat przypadku (Dombanku, na podobnej zasadzie Polbanku) bank ma w głębokim poważaniu to, jaką ma opinię. Nikt rozsądny tam nie składa wniosków, jeśli nie musi..
          • adnerus Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 26.10.08, 08:50
            W sprawie Polbanku nie zgadzam się z Tobą. Wziąłem redyt na zakup
            działki, zdolność kredytową miałem we wszystkich bankach. Polbank
            załatwił sprawę najszybciej, a warunki były jedynie trochę gorsze
            niż u innych. Jakość obsługi bez zarzutu.

Jedyny kłopot w tym, że zalegają z przelaniem należności - co
            przekreśla moją dobrą opinię.
            • usmiechnijsie1 Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 26.10.08, 15:10
              zloz skarge do Komisji nadzoru finansowiego i urzedu ochrony
              klienta. Zarowno zachowanie dombank jak i polbank sa skandaliczne.
              • adnerus skarga do komisji KNF i UOK 26.10.08, 16:50
                a czy masz wzory skarg? jak napisac taka skarge? do kogo dokladnie
                kierowac?

co powiedziec zbywcy?
                • usmiechnijsie1 Re: skarga do komisji KNF i UOK 26.10.08, 17:47
                  jezeli chodzi o email adres do KNF to jest on w zalaczniku ww watku
                  zamieszczonym przez uzytkownika "oszukany_przez_dombank" ten
                  uzytkownik byl bardzo aktywny na zlikwidowanym forum Dombanku i
                  mial dojscia to TVN, radio fm.

Kiedy piszesz o swojej sytuacji tu na forum to dyskutujesz czesto z
                  paroma osobami ktore ci nie wierza lub z pracownikiem banku
                  logujacym sie incognito.
                  Dlatego zloz skargi gdziekolwiek mozesz i na kogokolwiek mozesz o
                  ile masz do tego podstawy.
                  Napisz do KNF, zloz skarge opisz sytuacje. Dla kazdego jest
                  oczywiste ze bank oszukuje ciebie, stosuje falszywa reklame i naraza
                  na koszta.
                  W teorii bank powinien uwazac ze kazdy pracownik pracujacy dla
                  banku reprezentuj bank . Banki czesto wspolpracuja z doradcami i
                  pozniej tlumacza sie ze doradca nie jest pracownikiem banku i bank
                  za doradce nie moze brac odpowiedzialnosci jednakze mozesz zlozyc
                  skarge takze na firme doradcza.

Opisz swoja sytuacje. Jest falszywa reklama, nieodpowiedzialne
                  traktowanie klienta i narazenie go na straty finansowe i moralne.
                  Bank jest teoretycznie instytuacja zaufania publicznego i w twoim
                  przypadku ta instytucja nie byl etc.
                  Poczytaj na forum, popytaj sie ludzi, idz do dobrego prawnika etc.
      • adnerus Brak wypłaty przez Polbank 25.10.08, 13:50
        Czy możecie podać jakie są dostępne "narzędzia" do skarżenia się na
        bank? Mam podobną sytuację w POLBANKu.
        • pawelh2 Re: Brak wypłaty przez Polbank 27.10.08, 11:14
          1. Piszesz reklamacje do banku (bank ma 30 dni na odpowiedź)
          2. Zgłaszasz sprawę do KNF dok@knf.pl,
          3. Piszesz skarge do arbitra bankowego.
          4. Zgłaszasz sprawę do wszystkich możliwych mediów.
          I czekasz na rozwój wypadków...
          • pawelh2 Re: Brak wypłaty przez Polbank 27.10.08, 14:01
            Słuchajcie, nie uwierzycie, ale kredyt został uruchomiony w Dombanku
            we frankach, właśnie przed chwilą się dowiedziałem, że kasa poszła.
            Myślę, że zadziałał taki oto numer.
            w czwartek wysłałem do nich meila z pytaniem, czy kasa została
            wypłacona, a jeśli nie to kiedy zostanie uruchomiony kredyt.
            Oni tradycyjnie odpowiedzieli że niewiedzą, ale wypłacają zgodnie z
            terminem wpływu wniosków.
            a ja im napisałem takiego meila: niniejszym informuję, że sprawa
            neiwywiązywania sie państwa z umowy kredytowej oraz jakikolwiek brak
            informacji będzie poruszany w najbliższym czasie w nastepujących
            programach:
            1. TVN24
            2. TVN Fakty
            3. Program interwencje
            4. Program Janusz Weissa,
            5. TVN Biznes
            6. TVN Uwaga
            Sprawa ta została zgłoszona do KNF i arbitra bankowego.
            Oczywiście nic nie odpisali, tylko po 3 dniach dostałem kasę na
            konto.
            Proponuję innym sklecić coś podobnego i może zadziała jak u mnie...
            • adnerus Re: Brak wypłaty przez Polbank 28.10.08, 18:34
              u mnie też poszło. nie wiem, czy po prostu upłyną odpowiedni czas,
              czy poskutkowała złożona skarga.

powodzenia wszystkim.
              • sxch Re: Brak wypłaty przez Polbank 12.03.09, 00:15
                wypłata kredytu to tylko połowa sukcesu..
                Ja przenosiłam w zeszłym roku na przełomie wakacji kredyt z Fortis
                Banku do Polbanku - wszystko było bez zarzutu do dzisiaj - kiedy to
                bank wezwał mnie do podpisania w trybie natychmiastowym aneksu do
                umowy o podwyższenie marży - dodam ze marza jest elementem stałym
                umowy chyba, że zmieniamy walutę kredytu - pod pretestem dodatkowego
                zabepieczenia w wyniku wzrostu zadłużenia we CHf - mało z krzesła
                nie spadłam.. Jakim prawem zmusza się klientów do tego pod grożbą
                gorszych warunków jakie niby centrala ma przygotować jeśli nie
                podpisze się tego aneksu?! Czy Bank ma do tego prawo? Nawet rok
                jeszcze nie minął od zaciągnięcia kredytu w tym Banku?
                • nameko Re: Brak wypłaty przez Polbank 12.03.09, 09:20
                  Zdania są podzielone, niektórzy wskazują na taki zapis jako klauzulę niedozwoloną. Z drugiej strony dochowanie staranności zobowiązuje bankierów do monitorowania stanu zabezpieczeń kredytów. Takie samo zalecenie znajduje sie w remonendacji S2 Komisji Nadzoru Finansowego. Wg mnie bank ma takie prawo a własciwie to raczej obowiązek - bank rozporządza pieniędzmi klientów (depozyty) i jest zobowiązany dbania o ich bezpieczeństwo, jeśli więc zabezpieczenie spada domaga sie przedstawienia dodatkowej hipoteki (zabezpieczenia) lub wycenia kredyt jako bardziej ryzykowny. Na razie banki w wiekszości przyglądały sie sytuacji jednak moim zdaniem takie sytuacje jak Twoja będą coraz częstsze - jedynym ratunkiem dla Ciebie jest spadek kursu franka, dzis spadł juz do 3.10 z rekordowych 3,30. Osoby które dostają takie "propozycje" z Metrobanku /Noble Banku najczesciej stosują taktykę strusia - głowa w piasek. Najlepiej pisz o tym w wątkach dotyczącyxh takich spraw:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=91812007
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=92106298
    • goniau-net Re: Sprawa dla reprtera dla oszukanych przez Domb 27.10.08, 20:49
      moja umowa zawarta z dombankiem 29.09. w dniu 02.10 została przeze mnie
      podpisana w gdańsku. kurierem trafiła do łodzi i do dziś brak środków na koncie.
      ale jestem nieugięta i im nie odpuszczę, o czym oni już, mam nadzieję, wiedzą i
      o czym przypominam im każdego dnia podczas moich telefonicznych z nimi rozmów.
      20.10 przygotowałam reklamację. napisałam też maila, którego jak łańcuszek
      rozesłałam we wszystkie znane mi możliwe miejsca, gdzie sprawa ma szansę być
      nagłośnioną, zauważoną, cokolwiek. 21.10.i 22.10 poszło blisko 40 wiadomości
      dziś o 17.05 dzwoniła kobieta z dombanku z informacją, że środki zostały
      uruchomione w piątek, 24.10. obym się mile jutro zaskoczyła.
      zdaję sobie sprawę, że to nie koniec walki, bo mowa o I transzy. II transza-dla
      mnie ważniejsza /bo kredyt spłacam od roku, a teraz nieszczęśliwie przenoszę go
      z innego banku/, na wykończenie mieszkania, zgodnie z zapisami umowy jest do
      wykorzystania do 31.12.2008. patrząc realnie - bez szans, skoro fundują nam
      takie opóźnienia. no nic, będą mi sponsorować hotel, bo we własnym mieszkaniu
      nie mam szansy zamieszkać, jak zamierzałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka