ania19821 07.11.08, 10:54 Było tu sporo takich którzy twierdzili że frank na pewno wzrośnie do ponad 3zł. Ciekawa jestem co teraz mają do powiedzenia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz_hul Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 07.11.08, 11:39 Widzisz ja też w to nie wierzyłem, ale być może na zasadzie myślenia życzeniowego, bo sam mam kredyt w CHF, ale pośród tych osób (w realu - nie na forum) było kilka takich, których zdanie szanuję od dłuższego czasu. Było to związane z masowym delevarowaniem się i problemami na Węgrzech. Potoczyło się jednak inaczej - i na szczęście. Chociaż teraz pewnie będziemy mięli czkawkę - trochę w górę, trochę w dół... Odpowiedz Link
euribor Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 07.11.08, 12:18 Kiedys juz to pisalem ale powtorze jeszcze raz, poniewaz wiekszosc ludzi ma problemy ze zrozumieniem. Najbardziej prawdopodobny scenariusz na przyszlosc to powolne wzmacnianie zlotego. Jest tez drugi, mniej prawdopodobny - kryzys walutowy i gwaltowny spadek kursu PLN. W pierwszym scenariuszu zarabiasz pare zlotych co miesiac. W drugim tracisz mieszkanie i zostajesz z niesplacalnym do konca zycia dlugiem. Poniewaz pierwszy scenariusz jest bardziej prawdopodobny, za pare lat bedziesz zapewne opowiadac wszystkim jaka to bylas madra ze kredyt w CHF wzielas. Odpowiedz Link
directre Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 10.11.08, 10:35 mi najbardziej prawdopodobny scenariusz wydaje się taki że waluty są nieprzewidywalne, dlatego myślę, że można tworzyć nieskończenie wiele scenariuszy i każdy z nich będzie w równym stopniu prawdopodobny. Gdyby prześledzić wypowiedzi tzw. "ekspertów" z ostatniego roku i gdyby co niektórym przypomieć co za głupoty wygadywali z wilekim "przekonaniem" myślę, że nie jeden z nich wstydził by się wyjśc na ulicę. Odpowiedz Link
z17 Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 10.11.08, 12:39 Na razie to bank centralny Szwajcarii obciął radykalnie stopy, co spowoduje obniżkę oprocentowania kredytów w CHF w Polsce. Wyższy kurs waluty zostanie zniwelowany niższym oprocentowaniem, wysokość raty we franku spadnie, więc posiadacze kredytu w CHF nie odczują specjalnie kryzysu. Odpowiedz Link
abcd-abcd Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 10.11.08, 23:13 Wszyscy Ci, którzy pisali o franku po 3 zł teraz się pochowali. Na ekonomii trochę się znam i jedno mogę stwierdzić na 100%. Jeśli kraj chce przyjąć walutę (w naszym przypadku EURO), która jest mocniejsza, stabilniejsza to na zdrowy rozsądek musi mieć mocną walutę krajową nie mówiąc już o tym, że jest to jeden z kryteriów, które trzeba spełnić aby przyjąć EURO. Problem jednak chyba w czym innym. W Polsce chyba ludzie lubią jak innym cos się nie udaje . To smutne ale prawdziwe. Dlatego na wielu forach jak frank podrożeje albo wzrośnie oprocentowanie kredytów słyszymy głosy pt "no to teraz sobie kupię wasze domy jak już nie będziecie w stanie spłacać kredytu..." Odpowiedz Link
mccormick29 Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 11.11.08, 08:51 frank będzie po 3 zł amoże i po 3,5 zł poczekajmy do lutego Odpowiedz Link
arfer Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 12.11.08, 23:02 A dlaczego nie po 4, 5 czy 6 ? Odpowiedz Link
gogologog Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 13.11.08, 00:08 > Było tu sporo takich którzy twierdzili że frank na pewno wzrośnie do ponad > 3zł. Ciekawa jestem co teraz mają do powiedzenia. Pierwsze primo: na pewno to się płaci podatki i umiera. Drugie primo: CHF jeszcze nie wzrósł ... Trzecie primo: kryzys finansowy i październikowy krach/szok w USA były WY-BA-WIE-NIEM - banki w trosce o swoje dooopy się trochę opamiętały i przestały wciskac kredyt na 130 LTV w CHF nie ogladając sie na rekomendacje NBP itp Odpowiedz Link
zyrtec9 Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 13.11.08, 01:21 Czesto ludzie powtarzają taką bzdurę "Frank musiałby zdrożeć do 3zł żeby przestało mi się opłacać spłacanie we franku". Ostatnio powiedzieli to nawet w TVP Wiadomości. Wariant w najbliższych latach będzie jednak zupełnie inny. Jeśli mamy wejść do euro musi spaść inflacja a za tym idzie spadek stóp procentowych i WIBOR-u. W Słowacji która własnie chodzi do euro stopy procentowe wynosza aktualnie 3,75% i systematycznie malały od 4 lat. Co będzie jeśli stopy w Polsce spadną o 3% w stosunku do dzisiejszych ? Nie tylko spadnie WIBOR o 3% ale natychmiast osłabi się złotówka i automatycznie wzrośnie kurs franka. Już przy WIBOR 4% i CHF-2,7 zł ludzie którzy wzięli kredyt we frankach w ostatnich 2 latach będą płacić tyle samo albo więcej niż ci którzy brali w złotówkach. A przecież dochodzi jeszcze spread który ostatnio przekroczył 10% i marża która we frankach jest większa niż w pln. Osłabienie złotówki w kolejnych latach jest pewne, a Kołodko doradzając prezydentowi stwierdził że w momencie wchodzenia do euro za 1E powinnismy płacić 4 zł. wiadomosci.onet.pl/1857840,10,1,1,,item.html Odpowiedz Link
grzegorz_hul Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 13.11.08, 10:23 Generalnie jednak zależność jest taka, że to podwyżki stóp zmniejszają inflację (tę wywołaną czynnikami wewnętrznymi), a nie obniżki. Druga rzecz jest taka, że stopy w kraju, który wchodzi do strefy eur nie powinny się drastycznie różnić od stóp EBC i prawdopodobnie stąd to co się działo na Słowacji. Ale z tym, że obniżki będą i osłabią PLN to się zgadzam. Największy problem w tym, że rzeczywiście w przypadku kryzysu walutowego będziemy w czarnej d., bo dla dużych graczy na rynku walutowym jesteśmy w jednym koszyku np. z Węgrami. Stąd te drastyczne skoki PLN, które miały miejsce kilka tyg. temu wynikały stąd, że inwestorzy w związku z tym, co się zadziało na Węgrzech masowo i w popłochu wyprzedawali waluty z tego koszyka. W Polsce nie było żadnych racjonalnych obaw o gospodarkę i o PLN... Puenta: Niekiedy niektóre duże i w miarę oczywiste zmiany w gospodarce da się przewidzieć, z innymi jest podobnie jak z wieszczeniem przez jedną z znanych grup religijnych końca świata - kilka dat już padło i za każdym razem padało też wiele argumentów biblijnych i innych dlaczego właśnie wtedy, a rzeczywistość okazała się na szczęście inna. Jeśli chodzi o kredyt, to wszyscy wiedzą, że kredyt w PLN jest bezpieczniejszy, ale jest też droższy. Problemem jest podjęcie lub nie ryzyka, które zakłada, że może być dobrze - stracimy w ogólnym rozrachunku w CHF mniej niż w PLN, a może być źle - stracimy więcej. Sory, ale ogromna większość prognoz się nie sprawdza, chociaż wczoraj CHF poszedł znowu o prawie 5% do góry. Ale jaki z tego wniosek? Żaden na razie, czas pokaże kto miał rację i kto podjął dobre decyzje, kto gorsze, bo rzeczy, o których rozmawiamy trzeba porównywać w dłuższym okresie. Z drugiej strony każdy, kto podejmuje decyzje czymś musi się kierować. Na szczęście dla nas wszystkich każdy podejmuje decyzje na własny rachunek i ich konsekwencje sam (ewentualnie z rodziną) ponosi. Na koniec tego przydługiego już postu powiem tylko, że sam mam kredyty w CHF... Odpowiedz Link
ania19821 Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 13.11.08, 12:19 Wzięłam kredyt we frankach dlatego też śledzę na bieżąco kurs. Powinnam się i tak cieszyć bo kredyt mój został wypłacony 24 października czyli w momencie kiedy frank stał dosyć wysoko. Nie ukrywam jednak że przerażają mnie wizję franka za 3zł... Odpowiedz Link
mccormick29 Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 13.11.08, 19:23 popatrzcie sobie na dolara jak wskoczył na 3 zł jakiś miesiąć temu wszyscy analitycy mówili to nie możliwe, on napewno zaraz spadnie, nie ma fundamentów by dolar był po 3 zł,to atak spekulacyjny. ale minął miesiąć i co ???? gdzie CI spekulanci i gdzie te fundamenty ?????? Odpowiedz Link
mccormick29 Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 13.11.08, 19:34 panie arfer chyba giałda która jest barometrem gospodarki pokazuje Ci już co za rok za dwa będzie się działo w wielu sektorach- budownictwie,motoryzacji,finansach ,przemyśle,turystyce, rozrywce itd , a niestety korelacja jest taka że jak wig w dół to i złotówka w dół Odpowiedz Link
agusiak.k Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 22.01.09, 11:31 Musiłam wyciągnąć ;] Ciekawe co na to teraz autorka wątku? Jakie perspektywy? Jakie obawy? I gdzie jest dno? Odpowiedz Link
wyha007 Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 22.01.09, 11:43 Jednak jeszcze "piłka w grze" Pozdr. Karol Wyszyński Odpowiedz Link
directre Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 22.01.09, 18:43 moja cierpliwość skończy się jeśli przekroczy 3,4 - 3,6 Początek wątku ironiczny a tu wczoraj kurs powalający, a ma być jeszcze gorzej ... zgadzam się że piłka w grze, poczekajmy do lutego, marca.. Odpowiedz Link
mccormick29 Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 30.01.09, 18:14 podnosimy niech sie ustosunkują mądrale Odpowiedz Link
gogologog Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 30.01.09, 18:45 Nie ma się z czego cieszyć, ale chciałbym by wypowiedzieli się doradcy finansowi typu "mieszkania nigdy nie tanieją, brać kredyt w CHF na max zdolności, a oszczędności lokować w fundusze akcyjne". Kto się posłuchał ten ....... Gdzie oni są??!!!! Ci wszyscy nasi przyjaciele,ele,ele,ele,ele ... Schowali sięęęęę, po różnych różnych instytucjach,ucjach,ucjach ... Pożarła ich !!!! Galopująca prostytucja, ucja, ucja .... GC - ponadczasowe ... i za komuny i za kapitału ... Odpowiedz Link
ernest31 Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 31.01.09, 06:37 pisałem wielokrotnie, zaciąganie długu w innej walucie niż się zarabia jest cholernie ryzykowne, dziś mamy tego potwierdzenie, frak szwajcarski zdrożał o około 50% i rachunek jest prosty, w miejsce np. 2000 zł trzeba dziś spłacać 3000 zł. no tak ale to zapewne za wysoka matematyka dla naszych kochanych forumowych ekspertów Odpowiedz Link
domville Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 31.01.09, 14:42 Ja nie jestem ekspertem, ale to wcale nie jest tak, że jak frank drożeje o 50%, to rata również. Moja rata, dzięki bardzo mocnej obniżce oprocentowania, wcale nie wzrosła, tylko zmalała! Pamiętać tez należy, że kredyt jest zaciągnięty na wiele lat... do tej pory moje raty były o kilkaset złotych mniejsze od tych, które bym płacił, gdybym wziął kredyt w PLN, więc jestem do przodu o wiele tysięcy. Jeśli zatem przyjdzie mi zapłacić kilkanaście wyższych rat, to trudno, w dłuższej perspektywie wydaje się, że złoty powinien się umacniać - nasz gospodarka należy do najbardziej prężnych w regionie. Pozdrawiam osoby z kredytem w CHF na karku. Bez paniki! Odpowiedz Link
bushii_3 Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 31.01.09, 20:36 bardzo uproszczona matematyka. ale calkowicie bzdurna. stopy procentowe w szwajcarii zmalaly znacznie. obnizony zostal zarazem LIBOR majacy ogromny wplyw na wartosc raty i owszem - do splaty bedzie rata wieksza niz poczatkowe przykladowe 2tysiace, ale mimo zmniejszenia stop procentowych przez RPP - nadal sie oplaca i oplacalo brac w CHF ponadto 50% zdrozal od totalnego minimum (lipiec 2008) - zwykla statystyka i logika wystarczy aby zrozumiec, iz wiekszosc kredytow zaciagnieta zostala wczesniej/pozniej - czyli roznica nie wyniesie 50%. Odpowiedz Link
ernest31 Re: Frank jakoś nie wzrósł do 3 zł. 01.02.09, 09:23 > bardzo uproszczona matematyka. ale calkowicie bzdurna. > stopy procentowe w szwajcarii zmalaly znacznie ???? w miejsce zarzucania bzdurności nie lepiej podać jakieś konkretne wyliczenia ? stopy procentowe były stosunkowo niskie i "znaczny ich spadek" małą odgrywa już rolę w stosunku do 50% spadku wartości złotego, czekam jedank na twoje przykłady mojej bzdurności Odpowiedz Link
ernest31 Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 01.02.09, 09:38 śpieszę donieść, że ja mam na myśli prywatne, wieloletnie kredyty na zakup nieruchomości a nie krótkie, firmowe kredyty Odpowiedz Link
bushii_3 Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 01.02.09, 19:30 hey. przepraszam za ostre slowo 'bzdurne'. na spokojnie: 1) jak wspomnialem - 50% wzrost CHF/PLN liczysz dla okresu totalnego minimum. dotyczy to zatem osob, ktore zaciagnely kredyt w okolicach lipca. liczba zaciagnietych wowczas kredytow stanowi jedynie kilka % calkowitej ich sumy. stad podobne porownanie nie jest wymierne i dotyczy wylacznie nielicznych z nas 2) samemu posiadam zaciagniety kredyt w BPH. rata kredytu wynosila 480 chf. libor 3 miesieczny. obecnie w wyniku ciec stop procentowych i liboru rata wraz z kapitalem wynosi o 100 euro mniej - 380 chf. przyznam szczerze - nie wdaje sie dokladnie w wzory matematyczne wyliczania wplywu liboru,stop procentowych, marzy banku na wysokosc splacanej raty, gdyz ta widza nie wydaje sie mi potrzebna (posiadam ja wiec jedynie na poziomie ogolnym). co mnie (jak i kazdego z kredytobiorcow) interesuje to wynik. a rezultat jest taki, iz nawet gdybym zaciagnal kredyt w totalnym dolku przy kursie 50% nizszym niz teraz (480chf x 2 = 960zl), to przy obecnym kursie splacalbym 1140zl (380 chf x 3.0). Wzrost nie o sugerowane 50%, lecz w okolicach 19%. I po raz kolejny zaznaczam - dotyczy to WYLACZNIE nielicznych, ktorzy zawarli kredyt w samym dolku. dla pozostalych wartosc ta jest jeszcze mniejsza pozdrawiam Odpowiedz Link
bushii_3 Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 01.02.09, 19:32 > i liboru rata wraz z kapitalem wynosi o 100 euro mniej - 380 chf. mialem na mysli - o 100 chf mniej. moj blad Odpowiedz Link
ernest31 Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 02.02.09, 10:56 nie podoba ci się moje 50%, ok piszesz, że tylko 19% więcej, bagatela !!!! a sam brałeś pożyczkę we frankach, żeby zaoszczędzić max. kilka procent, coś z Twoją konsekwencją jest na bakier, napisałem, iż mam na myśli pożyczki gługoterminowe a te są cholernie niebezpieczne, uczono mnie, iż nie należy brać pożyczek długoterminowych w innej walucie jak tylko w tej, w której ma się dochody, to jest forum "kredyty mieszkaniowe" dla normalnych zjadaczy chleba a nie dla hajów finansowych, operujesz chętnie pojęciem "LIBOR", który to dla normalnego pożyczko-biorcy nie ma żadnego praktycznego znaczenia, wachania LIBOR czyli oprocentowania pożyczek międzybankowych w zasadzie nigdy nie przekraczają ułamka procentu a nie jak podajesz ponad 20% ale Ty już wyliczyłeś zwyższkę swojej raty na "zaledwie 19%", ciekawe jak do tego doszłeś pozdrawiam Odpowiedz Link
bushii_3 Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 02.02.09, 12:41 ernest31 napisał: > nie podoba ci się moje 50%, ok > piszesz, że tylko 19% więcej, bagatela !!!! to jest ogromna roznica. > a sam brałeś pożyczkę we frankach, żeby zaoszczędzić max. kilka > procent, coś z Twoją konsekwencją jest na bakier, zgubiles meritum mojej wypowiedzi. > napisałem, iż mam na myśli pożyczki gługoterminowe a te są cholernie > niebezpieczne, owszem. sa niebezpieczne. absolutnie sie zgadzam. i nie sa niebezpieczne wylacznie ze wzgledu na wahania kursu walut. wplyw ma wiele innych czynnikow jak chociazby ruchy panow z RPP lub wzrost/spadek zagranicznych stop procentowych. ruchy WIBORu i LIBORu i kilka pomniejszych. pozyczka dlugoterminowa = ryzyko. niezaleznie od waluty w jakiej zarabiasz > uczono mnie, iż nie należy brać pożyczek długoterminowych w innej > walucie jak tylko w tej, w której ma się dochody, ma to pewna logike. biorac jednak kredyt w pln/chf czy euro zaciagasz go na zalozmy 30 lat, tak? czy osoba, ktora przekazywala Ci swoja wiedze nie wspominala, iz ryzykiem walutowym jest takze zaciagniecie kredytu w PLN w sytuacji, gdy w ciagu kilku lat planujemy zmiane waluty i wejscie w strefe euro? zwroc uwage, ze jest to praktycznie ten sam rodzaj ryzyka. czemu nie wziales kredytu w euro, skoro wiadomym jest, iz przez nastepne 25 lat (pomijajac okres do proponowanego 2012) bedziesz zarabial w euro? sprobuj przemyslec to co pisze > to jest forum "kredyty mieszkaniowe" dla normalnych zjadaczy chleba > a nie dla hajów finansowych jestem nim > nie jak podajesz ponad 20% ale Ty już wyliczyłeś zwyższkę swojej > raty na "zaledwie 19%", ciekawe jak do tego doszłeś nie jestem guru w tym temacie. nie znam wzorow i nie chce ich znac. napisalem ze posiadam kredyt z liborem 3 miesiecznym i widze o ile spadla rata po uaktualnieniu jej do obecnej stawki libor i stop procentowych w szwajcarii. wystarczy poczytac sobie fora dyskusyjne aby zrozumiec, ze nie jestem odosobnionym przypadkiem lecz dotyczy to wiekszosci z nas. Odpowiedz Link
directre Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 02.02.09, 20:12 nawiązując do tematu, juz dobiliśmy do 3 zł Odpowiedz Link
ja.mazi Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 02.02.09, 20:30 gdzie teraz sa ci wspaniali doradcy kredytowi, ktorzy ludziom w ubieglym roku ciemnote wciskali ? w PL czlowiek musi byc fachowcem od wszystkiego, od mechaniki samochodowej (bo jak nie to go w ASO w jajo zrobia), od budowlanki (bo inaczej orzna go na wszystkim) i... ... ... i od finansow... Odpowiedz Link
arfer Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 02.02.09, 23:20 Widzisz, jest różnica między fachowcem a wróżką. W VIII ub. roku pewnie nikt nie przewidywał, jakie konsekwencje będzie miał upadek Lehmann i wydarzenia z tym związane. A Polska jest akurat krajem, który jest zdany na to, co dzieje się wokół, niezależnie, jak dobra byłaby sytuacja wewnętrzna. Odpowiedz Link
bushii_3 Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 03.02.09, 01:41 nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. nie mam nic wspolnego z byciem doradca. jako zwykly kredytobiorca potrafie jednak docenic i zrozumiec fakt, iz osoby pokroju pana Arfera na bazie posiadanej wiedzy potrafia w pewnym stopniu trafnie przeanalizowac BIERZACA sytuacje na rynkach. zarowno tych krajowych jak i zagranicznych. I to jest ich zadaniem. Rynki swiatowe to nie matematyka z kilkoma prostymi wzorami. To zbior nieskonczenie wielu zaleznosci i oczekiwanie od analitykow, iz przewidza przyszlosc jest nonsensem. Jesli komus ma taka postawa pomoc, zalagodzic sumienie, chce wskazac palcem kogos winnego (poza soba samym jako decydentem) - ok. Ale w przyszlosci warto sie zastanowic czego oczekujemy od doradcow finansowych i kto tu podejmuje ostateczna decyzje (MY SAMI). Odpowiedz Link
gogologog Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 03.02.09, 10:20 > przeanalizowac BIERZACA sytuacje na rynkach. Jak już piszesz z Caps-Lockiem to sprawdź w słowniku to i owo ... Odpowiedz Link
bushii_3 Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 03.02.09, 11:48 heh, racja. dziekuje. nawet nie moge sie pochwalic i usprawiedliwic dyslekcja. BIEZACA Odpowiedz Link
gogologog Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 03.02.09, 13:06 Dobrze że sie nie obrazasz A wracając do tematu: też nie oczekuję od "doradców" by przewidywali przyszłość i decyzję podejmuję osobiście. Niestety widzę, nawet tu na forum, że celem "doradcy" nie jest przedstawienie sytuacji i możliwości danego delikwenta, ale wciśnięcie mu najbardziej "marżowego" i "prowizyjnego" produktu. Któego ani on nie chce, ani nie potrzebuje !!!! Odpowiedz Link
ernest31 Re: Frank jakoś nie wzrósł do ??? 03.02.09, 09:15 > czy osoba, ktora przekazywala > Ci swoja wiedze nie wspominala, iz ryzykiem walutowym jest takze > zaciagniecie kredytu w PLN w sytuacji, nie, bo nie było takiej potrzeby ale przy zakupie nieruchomości np. w Hiszpanii pożyczka we CHF była wówczas IN a) to doknie wszystkich i calą polską gospodarką i tego nie da się uniknąć ale będzie to tylko raz o ile będzie, b) przewalutowanie odbędzie się na całej linii tzn. mojej pożyczki ale i moich dochodów Ty jesteś na to narażony jak sam piszesz co 3 miesiące, ja nie mam żadnej pożyczki ale gdybym brał na tak długi termin, to napewno tylko na stałe oprocentowanie przez cały okres trwania spłaty długu, to już z praktyki a nie z opowiadań, dlaczego ? bo niezależnie od rozwoju sytuacji zawsze będę wiedział ile mam płacić i co mnie czeka, tak ustawiając własny budżet abym w każdej sytuacji mógł dług spłacać bez obawy, że z mojej własności będe wyrugowany, za ten komfort jestem gotów deczko więcej zapłacić, jeśli ciągle mówimy o kredytach mieszkaniowaych dla normalnych ludzi a nie dla spekulantów, ci muszą się kierować zupełnie innymi kryteriami pozdrawiam Odpowiedz Link
zyrtec9 03 luty 2009 Frank przekroczył 3,1 pln 03.02.09, 16:21 03.02.09 [img=http://img24.imageshack.us/img24/9464/e22vg5.jpg] Czekamy na 3,3 pln Odpowiedz Link
bromva Re: 03 luty 2009 Frank przekroczył 3,1 pln 03.02.09, 19:46 etam, już 30 stycznia przez moment kurs sprzedaży był ponad 3,00 Odpowiedz Link
bromva Re: 03 luty 2009 Frank przekroczył 3,1 pln 03.02.09, 19:47 aaa... piszesz o 3,1 ... to fakt, dopiero dzisiaj Odpowiedz Link
zyrtec9 03 luty 2009 Frank przekroczył 3,1 pln 03.02.09, 16:23 03.02.09 img24.imageshack.us/img24/9464/e22vg5.jpg Czekamy na 3,3 pln Odpowiedz Link
agnieszeeek Re: 03 luty 2009 Frank przekroczył 3,1 pln 04.02.09, 11:59 do autorki tego wątku ani i do forumowicza abcd - dzis jest 4 lutego i macie odpowiedź na swoje pytanie Odpowiedz Link
agnieszeeek Re: 03 luty 2009 Frank przekroczył 3,1 pln 04.02.09, 12:00 do autorki tego watku ani i do forumowicza abcd - dzis jest 4 lutego i oto macie w obecnej sytuacji odpowiedż na swoje pytania Odpowiedz Link
ania19821 Re: 03 luty 2009 Frank przekroczył 3,1 pln 04.02.09, 14:50 Jako autorka wątku zwracam honor. Na szczęście moja rata w wyniku obniżki stóp nie zwiększyła się, a jest niższa niż na początku. Wcześniej płaciłam 476 CHF, a teraz 382 CHF. Odpowiedz Link
ernest31 Re: 03 luty 2009 Frank przekroczył 3,1 pln 04.02.09, 16:28 nie do wiary, pachnie mi dowcipem dla niegrzecznych dzieci, o ile zmalala stopa procentowa od tamtego momentu, kiedy placilas 476 CHF ? mozesz ta pozyczke przyblizyc w detalach ? Odpowiedz Link
bushii_3 Re: 03 luty 2009 Frank przekroczył 3,1 pln 04.02.09, 17:28 ernest31 napisał: > nie do wiary, pachnie mi dowcipem dla niegrzecznych dzieci, > o ile zmalala stopa procentowa od tamtego momentu, kiedy placilas > 476 CHF ? > mozesz ta pozyczke przyblizyc w detalach ? a Pan dalej swoje. uparty bezmyslnie. Odpowiedz Link
zyrtec9 Re: 03 luty 2009 Frank przekroczył 3,1 pln 04.02.09, 19:54 To prawda- w lutym po nowym kursie liboru wszyscy frankowcy płacili mniej niż poprzednio. Tyle ze w sprzedaży banków frank zbliża się do 3,3 a w piątek pewnie przekroczy 3,4. Dombank daje już kurs 3,28 www.dombank.pl/ Policzmy: klientka w marcu po nowym kursie franka będzie płacić 382x 3,28 = 1252,96 Teraz 1252,96 / 476 = 2,63 Czyli każdy kto wziął po kursie niższym od 2,63 będzie w marcu płacił więcej. Najgorsze jest jednak to, że dopóki frank jest drogi takiego mieszkania nie mozna sprzedać żeby kupić nowe np. większe. Chyba że sprzedasz i bedziesz jeszcze przez 10 lat spłacał kredyt. Odpowiedz Link
ania19821 Do Ernest 24.02.09, 13:24 Moja rata w momencie brania kredytu wynosiła ok. 1200zl, teraz wynosi równiez ok. 1200zl. Brałam kredyt w październiku, gdy kurs był 2,58. Odpowiedz Link
ania19821 Re: Do Ernest 24.02.09, 13:24 Wcześniejsze oprocentowanie kredytu - 4,10, a obecne - 1,94. Odpowiedz Link