Dodaj do ulubionych

"Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80%

20.12.08, 15:46
Witam

Najpierw o nas - malzenstwo, zona - umowa o prace do VIII 2010, 5900 brutto
(4,2 netto), ja - umowa-zlecenie, od polowy stycznia 2008 u tego samego
"pracodawcy", srednio za ten rok 4,4k netto (5,5k brutto). Wklad wlasny 20% (a
wiec 55k). KK nie posiadamy, zona ma 19k kredytu studenckiego, ktory bedzie
splacany od wrzesnia (z rata ok 300 pln).

Zalezy nam na czasie oraz niskich kosztach kredytu. Mieszkanie z rynku
wtornego, w Warszawie, 6,5k/m2. Ogolnie warunki z "Rodzina na swoim"
spelnione. Potrzebujemy kredytu na 220k lub wiecej (czyli 80%, lub nawet 100%
- bo lepiej miec gotowke w kieszeni).

Aha - kwestia WKU - jestem jeszcze studentem, wiec nieuregulowany (chyba ze
Klich przeniesie wszystkich do rezerwy w styczniu - bo takie sa plany). Wiec
wyglada na to, ze np PKO BP odpadnie.

Co moga zaoferowac banki? Na ktore banki zwracac uwage - ktore polecacie -
zalezy mi na czasie (kredyt chce zalatwic w max 1.5 miesiaca, wiec np mBank,
Polbank omijam szerokim lukiem, Millenium ma u mnie bana - wiec prosze nawet
nie pisac o nich).
Obserwuj wątek
    • oracki Oferta kredytowa MultiBanku 21.12.08, 02:43
      Witam serdecznie,

Jeżeli byłby Pan zainteresowany ofertą kredytową Multibanku, to bardzo proszę o
      kontakt. Mogę Panu zaproponować marżę 1,8% dla kredytu w PLN i marżę 2,6-2,7%
      dla kredytu w USD. Kredyt w CHF nie do zrealizowania. Prowizja uruchomieniowa 0
      zł, brak opłat za wcześniejszą spłatę bądź nadpłatę kredytu, dowolna liczba
      bezprowizyjnych przewalutowań. Jeżeli chciałby Pan poznać bardziej szczegółową
      ofertę, bardzo proszę o kontakt na maila.

Pozdrawiam serdecznie,
      Daniel Oracki
      daniel.oracki@multibank.pl
      • sntk_pl Re: Oferta kredytowa MultiBanku 21.12.08, 13:19
        krzystoszofbober napisał:

"wiec np mBank,
        Polbank omijam szerokim lukiem"

Multi i Mbank to to samo - BRE Bank

jeżeli omijamy szerokiem łukiem m-bank, to chyba też należałoby sie
        trzymać z daleka od Multi
        • j0rgus Re: Oferta kredytowa MultiBanku 21.12.08, 15:06
          Polecam Pekao SA. Decyzja co do zdolności kredytobiorcy po kilku dniach
          (sprawdzanie dochodów, BIK itd). Potem jeszcze nieruchomość tylko sprawdzają (to
          trwa też parę dni). Po około 3 tygodniach miałem już podpisaną umowę kredytową,
          dzień później z Multibanku mi zadzwonili dopiero z decyzją, a nawet ze 2 dni
          wcześniej tam złożyłem papiery. Oczywiście warunki bez porównania lepsze w
          Pekao, mimo że przyszedłem "z ulicy", a w BRE (Mbank + Multibank) jestem
          wieloletnim klientem. Ale jestem w stanie to zrozumieć - jak się ściąga kasę na
          lokaty 8,08% to trudno dawać kredyt na WIBOR 3M + 0,7, czyli grubo poniżej tych
          8,08% big_grin

Pan doradca z Pekao tłumaczył to tak, że oni nie pożyczali od dawna CHF i teraz
          nie mają biegunki jak parę innych banków.
      • j0rgus Re: Oferta kredytowa MultiBanku 21.12.08, 15:24
        Panie Danielu, dobrze by było jeszcze uprzedzić klienta o obowiązkowym (choć
        według mnie niewiele dającym) pakiecie "Bezpieczna spłata", po uwzględnieniu
        którego przez pierwsze dwa lata uwzględniając cenę tegoż dobrodziejstwa (o ile
        pamiętam 1,4% kwoty kredytu płatne z góry) marża jak dobrze liczę wychodzi już
        ponad 2,5% - czyż nie rekordowa na rynku? Podwyższone oprocentowanie w okresie
        przejściowym (+1%) też jedno z wyższych. Ja powiem szczerze jak to zobaczyłem,
        to odebrałem to tak, że po prostu nie chcecie teraz dawać kredytów i dajecie
        zaporowe warunki dla desperatów.
    • withmoney.pl Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 00:33
      Witam,

Mam dla Państwa bardzo dobrą ofertę przy tych paranetrach kredytu i
      dochodach. Zarówno jesli chodzi o kredyt w PLN "Rodzina na swoim"
      jak i w CHF. W PLN decyzja do 10 dni roboczych. W CHF trochę dłużej
      2-3 tyg jeśli są kompetne dokumenty, ale najniższa marża na rynku(
      pisałem o ofercie w poście Kredyt w CHF- min. 20% wkładu).
      Zapewniam,że będzie Pan zadowolony. Dodatkowo pokryjemy koszty
      wyceny- czego nie proponują inni pośrednicy a także banki.

Proszę o kontakt- zapraszam również do biura

Karol Feruś
      Doradca Finansowy
      tel. 793-447-793
      ul.Grochowska 217/15, VIII piętro
      karol.ferus@withmoney.pl
      www.withmoney.pl
    • michas007 Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 11:32
      Może tu pojawić się problem z zaciągniętym kredytem studenckim. O
      kredyt z dopłatami mogą wnioskować klienci, którzy wcześniej nie
      korzystali z żadnego innego kredytu preferencyjnego.
      Jeśli ów kredyt studencki pojawi sę w BIKu, to zdaje się wyklucza to
      wnioskowanie o kredyt "z dopłatami".
      • robkar Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 11:40
        Informacja ze strony PKO:
        Osoby te:
        nie mogą być stroną innej umowy kredytu preferencyjnego,
        Czy to znaczy że jeżeli parę lat teu kożystałam z kredytu
        studenckiego to nie mam prawa do kredytu z dopłatami.
        Z informacji wynika że nie mogę mieć teraz kredytu studenckiego.
        • ja.mazi Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 12:32
          Kredyt studencki to jedno, nieuregulowany stosunek do sluzby wosjkowej to drugie.
          Kiedys w warunkach RnS wyczytalem, ze kredytobiorcy musza miec uregulowane
          sprawy z WKU...
          Polecam ta kwestie rowniez sprawdzic.
        • michas007 Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 12:56
          Ustawa "mówi": Dopłat nie stosuje się, jeśli którakolwiek z osób
          (...) jest lub była stroną innej umowy kredytu preferencyjnego.
          • robkar Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 15:28
            ok, ale nie ma takiej informacji na stronach banków, które taki
            kredyt udzielają. czy oznacza to że nie otrzymam kredytu, bo mąż
            miał kredyt studencki, czy faktycznie to sprawdzają? Obecnie staramy
            się właśnie o kredyt z dopłatą.
            • michas007 Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 15:43
              Przede wszystkim bank sprawdzi to w BIKu. Jeśli go nie będzie (a
              ponoć różnie z tym bywa), możecie się nie przyznawać, ale to Wasze
              ryzyko.
              Swoją drogą banki, które mają w ofercie kredyt z dopłatami państwa,
              muszą działać w oparciu o ustawę, którą pozwala im na branie udziału
              w takim "przedsięwzięciu".
              Wiem z Pekao, że oni nie zrobią takiego kredytu.
              • robkar Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 16:00
                dzieki za odpowiedz, poszukam ustawy i poczytam, ale niestety mnie
                zmartwiłeśsad
                • robkar Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 16:10
                  a z którego roku jest to ustawa bo nie mogę znaleść w dzienniku
                  ustaw.
                  Znalazłam coś takiego na stronie PKO:
                  Osoby zaciągające preferencyjny kredyt mieszkaniowy nie mogą być
                  także stroną w umowie innego kredytu preferencyjnego udzielonego na
                  podstawie ustawy o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego
                  mieszkania oraz nie mogą posiadać mieszkania własnościowego lub
                  stanowiącego odrębną własność.

A to nie wskazuje na kredyt studencki
                  • kirk1999 Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 18:09
                    Witam.
                    Bylem kilka dni temu w PKO, pani nic nie umowila o przeszkodach w postaci kredytu studenckiego(przy liczeniu zdolnosci doliczyla kredyt studencki), z drugiej strony tez nie dopytywalem i nie drążyłem tematu.
    • robkar Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 19:50
      to mnie pociesza, wczytałam się w ustawę i wg mnie wynika ze nie
      może brać kredytu z dopłatą osoba która już kiedyś taki otrzymała
      • kirk1999 Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 22.12.08, 21:19
        No tak, jest napisane ze nie moze wziac osoba ktora jest lub byla stroną innego kredytu preferencyjnego. Ustawa jest jednoznaczna, tylko czy kredyt studencki jest kredytem preferencyjnym?
        • robkar Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 23.12.08, 08:31
          "kredyt preferencyjny to kredyt do którego stosuje się dopłaty na
          zasadach określonych w ustawie" ..."Ustawa określa zasady stosowania
          dopłat do oprocentowania kredytów udzielonych na zakup lokalu
          mieszkaniowego, budowę i zakup ...."
          Tak więc ktedyt studencki nie powinien się liczyć. Przyznam że kirk
          1999 mocno mnie nastraszyłeś i pół dnia szukałam tej ustawy. Ale
          jestem spokojna
          • kirk1999 Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 23.12.08, 09:42
            No tak, ustawa jak ustawa, niby precyzyjna, ale zawsze sa "furtki".
            Moj kredyt studencki jest z 2002r, czy byl on wtedy preferencyjny?
            jak ktos ma jakieś pewne info, to prosze o odpowiedz, bo gra jest
            warta świeczki.
            • robkar Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 23.12.08, 13:04
              jestem dokładnie w tej samej sytuacji, fakt sprawa nie dokońca jasna
              • ja.mazi Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 23.12.08, 14:57
                Podstawowa zasada kredytu studenckiego to taka, ze Panstwo splaca czesc
                odsetek... czy nie tak? Stad niskie oprocentowanie takiego kredytu...

Sprawdzcie jeszcze kwestie WKU, zeby nie okazalo sie po kilku latach ze ktos
                skapuje sie i trzeba bedzie zwrocic tfu tfu doplacane odsetki...
                • robkar Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 23.12.08, 15:14
                  ale przecież w ustawie jest napisane że nie mogą brać kredytu osoby
                  które brały kredyt preferencyjny na mieszkanie lub dom, a nie inne
                  kredyty preferencyjne
                  • kirk1999 Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 23.12.08, 16:49
                    Dzis bylem w PKO i PEKAO. W jednym i drugim powiedzieli, ze kredyt studencki nie ma tu znaczenia. Oni wnioski wysylaja do BGK i oni po sprawdzeniu odsylaja zgode lub nie na kredyt.
                    • robkar Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 23.12.08, 19:15
                      kirk1999 dzięki bo naprawdę mi stracha napędziłeś, teraz jest
                      informacja z pewnego źródła
                      • michas007 Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 30.12.08, 11:17
                        Hmm... Mamy dwa różne źródła wiedzy. Moje (wielkopolskie) z Pekao
                        oraz PKO BP jasno tłumaczy - "Kredyt studencki jest kredytem
                        preferencyjnym, więc klienci nie mogą skorzystać z kredytu z
                        dopłatami z BGK."

Pozdrawiam
                        • robkar Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 30.12.08, 12:05
                          oznacza to ze bankowcy z wielkopolski nie czytali ustawy, bo tam
                          pisz.. tak jak wcześniej tłumaczyłam i kredyt studencki jest
                          kredytem preferencyjnym ale nie jest w ustawie jest napisane że
                          tylko, które korzystały z kredytu mieszkaniowego.
                          Mytślę że wynika to z tego że w ustawie jest zapis że nie mogą
                          kożystać z niego osoby które kożystały z kredytu preferencyjnego na
                          podst. ustawy, a ustawa jest o kredycie mieszkaniowym.
                          Fakt zapisy ustaw nie są jasne.
                          W pomorskim nic nie mówią o kredytach studenckich
                          • karolewskiej Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 05.01.09, 12:40
                            Mam prosbe, czy ktos moglby mi podac jakis link pod ktorym znajde informacje na
                            temat wymogow, kryteriow i zasad dotyczacych tej formy kredytowania?

Szukalem i niestety nic nie znalazlem bo jestem laikiem w tej dziedzinie i dosyc
                            ciezko mi idzie wyszukiwanie info.
                            • krzysztofbober Re: "Rodzina na swoim" lub CHF - 275k na 80% 05.01.09, 17:50
                              karolewskiej napisał:

> Mam prosbe, czy ktos moglby mi podac jakis link pod ktorym znajde informacje na
                              > temat wymogow, kryteriow i zasad dotyczacych tej formy kredytowania?
                              >
                              > Szukalem i niestety nic nie znalazlem bo jestem laikiem w tej dziedzinie i dosy
                              > c
                              > ciezko mi idzie wyszukiwanie info.

bgk.com.pl

www.bgk.com.pl/index.php?module=site&catId=137&ploraz
                              www.bgk.com.pl/index.php?module=site&catId=306&pl

I tam masz wszystko. Zreszta ,juz wiekszosc napisane jest w tym watku - sam duzo
                              pisalem , takze z linkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka