Dodaj do ulubionych

porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie tylko

27.01.09, 21:36
Witam, chyba jestem kompetentną osobą w temacie kredytów hipotecznych i
innych, 11 lat pracowałem jako analityk bankowy, 3 rok zajmuję się doradztwem
kredytowym - jeżeli macie jakieś pytania - postaram się rozwiązać wasze
problemy i wątpliwości.
Czytając posty na forum uznałem, że nie zaszkodzi taka forma pomocy.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • zarza1 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 29.01.09, 14:09
      Witam!Swietnie,ze znalazl sie ktos taki, jak Ty.Mamy z mezem
      watpliwosci, czy dostaniemy kredyt na budowe domu teraz, kiedy jest
      ten kryzys.Mamy juz kupiona dzialke,projekt domu i zalatwione
      wiekszosc formalnosci zwiazanych z pozwoleniem na budowe. Co prawda
      nie mamy odlozonych zadnych pieniedzy,mamy dwoje dzieci,nasze
      dochody netto to ok.4500 zl.mies.Mamy wlasne mieszkanie,ktore
      planowalismy sprzedac(wartosc rynkowa to ok.250 tys.zl),ale czy
      mozemy starac sie o kredyt np.pod hipoteke dzialki(wartosc rynkowa
      ok.200 tys.).Chcielismy postawic szybko dom i tam sie przeniesc,a
      wtedy sprzedac mieszkanie.Chcemy starac sie o kredyt 200-250 tys.na
      jakies 30 lat.Prosze o pomoc i ewentualne wyjscie.Z gory dziekuje.
      • misiuwwa Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 31.01.09, 22:07
        czećś. Nie wiem jakie macie zobowiążania, ale co do kredytu to spokojnie na 250
        000 PLN możecie wniosować. Na 30 lat rata powinna wynosić max 1650 - 1700, z
        tendencją w dół - są obniżki stóp procentowych.
        Co do banku wszystkie które dają na 100% w złotówkach - PEKAo, bgż, KREDYT BANK,
        niE WIEM jak jest teraz z PKO BP.
        NO i trzeba sprawdzić bank w którym macie konto - moze jakieś profity z tego
        wynikają. Mają hitorię wynagrodzenia, wydatków - to zawsze jakaś historia.
        Pozdrawiam
        • zarza1 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 12.02.09, 10:03
          Bardzo dziekuje za pomoc! Jestem Ci wdzieczna.Dzieki!
    • zarza1 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 29.01.09, 14:27
      Acha,chcialam jeszcze dodac,ze nigdy nie mielismy zadnych kredytow
      do splacania i kwota dochodow,jaka podalam jest oczywiscie
      udokumentowana smile.Dzieki bardzo.Pozdrawiam!
    • moniaiba Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 29.01.09, 20:41
      Witam! Chcę kupić mieszkanie -rynek wtórny. Cena mieszkania 140tyś
      zł, własnościowe z księgą wieczystą. Dochody moje netto 3000zł
      miesiecznie. Interesuje mnie kredyt we CHF na 30 lat w 100%
      finansowany. Doradź jakiś bank. Z góry dziękuję za pomoc!
      • michas007 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 30.01.09, 14:46
        Raczej nie znajdziesz nic na 100% w CHF. Banki, które udzielają
        jeszcze kredytów na 100% we franku postawiły znacznie wyższy pułap
        dochodów miesięcznych wymaganych od klientów.
        Odpadają Ci DnB, Deutsche, a Polbank już nie daje na 100%.
      • michas007 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 30.01.09, 16:56
        Aha. Na śmierć zapomniałbym o Multi i mBanku. smile
        Jednak należałoby nieco wydłużyć okres kredytowania.

Joandomost - jakie to jeszcze są te ciekawe rozwiązania?
      • misiuwwa Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 31.01.09, 22:13
        OJ, z tym dochodem może być ciężko.na 4o lat w grupie BRE wychodzi mi mazks -
        122tys, w DEUTSHCE na 100% finansowanie trzeba mieć ...12000 PLN netto, bez
        względu na kwotę,
        SPrawdź w BNORD - dają na 100% w CHF, ale nie znam tam warunków.
        Pomyśl może o kredycie w PLN w ramach programu RODZINA NA SowiM, JEŻELI
        OCZYWIŚCIE SPEŁNIASZ WARUNKI smile
    • zarza1 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 30.01.09, 22:15
      Halo,czy ktos moze mi pomoc?Please!
      • misiuwwa Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 31.01.09, 22:14
        SORRY Z OPÓŹNIENIA, ALE BYŁEM ZAROBIONY.
        Chyba wyjaśniłem co i jak,
        POzdrawiam
        • bea.pie Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 01.02.09, 19:46
          Witam, mamy dom postawiony w stanie surowym.... i problem z
          otrzymaniem kredytu hipotecznego. wartość domu w chwili obecnej
          wynosi ok.230.000zł, a całośc inwestycji to 400.000 zł. nasze
          dochody razem z mężem to ok.4500/miesięcznie, prowadzę równiez
          działalność gospodarcza, ale nie wiem czy brac ją pod uwage, gdyz
          nie osiągam z niej znaczących dochodów (ryczałt za 2008 - 43.000)
          Wszystko byłoby ok gdyby nie nasza nieciekawa historia kredytowa,
          niestety przez moje niedopatrzenie ostatnio nie zapłaciłam 4 rat
          kredytu w wysokosci 188 zł/miesiecznie przez co trafiliśmy
          na "czarna listę" BIKu. Oprócz tego posiadamy jeszcze inne kredyty w
          wysokości ok.40.000. Sprawa jest b.skomplikowana, a tu zamało
          miesjca do pisania. czy jest jakas szansa na kredyt na dokończenie
          budowy, a moze konsolidacyjny, na spłate kredytów i dokończenie
          domu? Bardzo prosze o radę
          • misiuwwa Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 01.02.09, 22:24
            Żeby na to pytanie odpowiedzieć musisz sprawdzić się w BIK. To nie jest czarna
            lista, jest tam każdy kto płaci jakikolwiek kredyt, ale jest opisany status
            płatności - dobry lub zły.
            Czrana listo to tzw RNK - rejestr niesolidnych klientów, zwany bankowym
            rejestrem prowadzonym przez związek banków polskich.Jeżlei tam trafiłaś - nie
            jest dobrze.
            Jak mieszkasz w okolicach Warszawy jedź na ul, Pruszkowską 17 i weź raport na
            swój temat - raz na 6 m-cy masz prawo do nieodpłatnego raportu.
            Jak mieszkasz daleko - wejdź na stronę - WWW.BIK.PL - zadzwoń na podany numer i
            dowiedz się jak listownie możesz załatwić taki raport. W zależności od tego co
            tam będzie nalezy opracować strategię kredytową.Może nie jest tak źle.
            Rozumiem, że tamten kredyt jest już spłacony - jak nie - zrób to szybko.
            Arytmetycznie licząc - nie jest najgorzej ze zdolnością.
            MOżna konsolidować, dobierać itd.
            Najpierw musisz zobaczyć jaki jest twój status wiarygodności jako kredytobiorca.
            Czekam na info.
            Pozdrawiam
            • bea.pie Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 01.02.09, 23:26
              Witam ponownie, ten problem spędza mi sen z powiek, wiec pisze po
              nocach... złożyłam wnisek w BIK, który ma 30 dni na udzielenie
              odpowiedzi więc czekam na odpowiedz. Zadłużenie spłaciłam
              natychmiast, zastanawiam się czy nie spłacić całego kredytu, może
              wtedy banki spojrza na mnie łaskawszym okiem- własciwie jutro ide do
              kierownika banku w którym zaciągnęłam nieszczęsny kredyt i dowiem
              się co zrobić. Sprawa jest jeszcze o tyle dziwna, że bank nie pobrał
              dwóch rat pomimo że zlożyłam zlecenie, a środki były na koncie - w
              tej sprawie zlożyłam reklamację. Dwie raty faktycznie nie zostały
              pobrane ze względu na brak środków na koncie .... Nie wiem czy moje
              tłumaczenia coś dadzą, wg banku wina jest ewidentnie moja.....
              reklamacja może zostać rozpatrzona w ciągu kolejnych 30
              dni....wszystko przesuwa się w czasi a mi przybywa siwych wlosów na
              głowie... pozdrawiam i dziekuję za szybką odpowiedz. Na pewno
              jeszcze będę się z Panem kontaktowała.
              • bea.pie Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 02.02.09, 20:30
                Witam, dzisiaj otrzymałam raport z BIKu. Na co powinnam zwrócić
                uwagę? Faktycznie widzę że jest tam wyszczególniony kredyt o którym
                wczesniej pisałam. reszta wg mnie jest w miare ok, sa tam jakies
                przeterminowane płatności - 1-5 dni, ale to cyba nie ma aż takiego
                znaczenia.(mam nadzieją) Proszę, niech mi Pan napisze, jak mam
                odczytac ten raport.
                • michas007 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 02.02.09, 22:33
                  Zobacz jaką masz historię statusu płatności (tzn. zaległości np. 0-30 dni itp) i
                  informacje dalsze przy kredytach.
                  • bea.pie Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 02.02.09, 23:01
                    w przypadku pozostałych kredytów statut płatności jest 0-30,
                    sporadycznie zdarzaja się opóxnienia 1-5 dni, ale w historii kredytu
                    o którem już pisałam jest status 31-90 - 2 krotnie, faktyczne dni
                    opóźnienia to 85,51. nie ma innych informacji w dalszych polach.
                    • misiuwwa Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 03.02.09, 12:16
                      no nie jest to za piękne.A teraz kredyt jest regulowany terminowo?
                      Trzeba napisać jakieś wyjaśnienie, wydaje się, że sprawa jest do załatwienia,
                      ale może być tak, że bank sobie większą marżę zaśpiewa.
                      Jest szansa zawalczyć o kredyt.
    • agufa01 Kredyt a ciąża 05.02.09, 22:44
      Witam
      Chcemy z mężem wziąć kredyt na 300tys zł na budowę domu.Wszystkie formalności
      mamy za sobą. Za ok. 2 tyg. otrzymamy pozwolenie na budowę. Wszystko byłoby ok
      gdyby nie to, że od listopada jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu zagrożonej
      ciąży. Wynagrodzenie od pracodawcy otrzymywałam do dnia 12.12.08 a od 13.12.08
      wypłaca mi ZUS. Jak banki podchodzą do takich sytuacji, gdzie na wyciągach
      bankowych zauważą że pensja wpływa z ZUS? Chcemy starać się o kredyt z
      dopłatami w PKO SA.
      Pozdrawiam
      • misiuwwa Re: Kredyt a ciąża 06.02.09, 00:03
        Tutaj banki podchodzą indywidualnie do sprawy. Po pierwsze - trzeba powiedzieć
        że rodzina się powiększy, poza tym chyb aurzędnik bankowy to zauważy smile
        Po drugie - Jak duży jest Twój dochód w stosunku do łączbego dochodu
        gospodarstwa domowego? MOże okazać się że sam mąż ma zdolność i wtedy nie ma sprawy.
        Po trzecie - należy u pracodawcy zdeklarować się, że nie wykorzystasz urlopu
        wychowawczego i po macieżyńśkim wracasz do pracy. Przynajmniej żeby kadrowa
        powiedziałą jak bank będzie potawierdzał telefonicznie że wracasz po
        macieżyńskim do pracy. Ew. bank jakies oświadczenie od Ciebie przyjmie.
        SPrawdź PEKAO s.a - lepiej liczą zdolność, mająredyt z dopłatami, ale mają tez
        taką marżę, że tamniej wychodzi niż z dopłatami. Ten kredyt z dopłatami to jeden
        wielki pic...
        zGADNIJ ILE OSÓB w styczniu skorzystało z tego kredytu w skali kraju ???
        No ile ? 700 osób - fajnie, co ?
        pYTANIE - CZY SPEŁNICIE KRYTERIA NA KREDYT Z DOPŁATAMI.
        • bea.pie Re: Kredyt a ciąża 06.02.09, 22:24
          Witam, jeszcze ponownie. A jakie banki Pan proponuje w naszej
          trudnej sytuacji? Czy wszystkie patrzą bardzo rygorystycznie na
          historię kredytów? pozdrawiam
          • misiuwwa Re: Kredyt a ciąża 07.02.09, 22:09
            dombank, Noble bank, reszta - zależy co i jak
        • arfer Re: Kredyt a ciąża 08.02.09, 12:12
          Piszesz, że kredyt z dopłatami jest nieopłacalny ? Ciekawe... A co na to matematyka ?
          • misiuwwa Re: Kredyt a ciąża 13.02.09, 17:44
            arfer napisał:

> Piszesz, że kredyt z dopłatami jest nieopłacalny ? Ciekawe... A co na to matema
            > tyka ?
            A w którym miejscu ja tak napisałem? Jak coś komuś zarzucasz - niech to bęą
            prawdziwe zarzuty a nie swobodna interpretacja mojej wypowiedzi, ok?
            • arfer Re: Kredyt a ciąża 13.02.09, 20:21
              Cytując :

lepiej liczą zdolność, mająredyt z dopłatami, ale mają tez
              taką marżę, że tamniej wychodzi niż z dopłatami. Ten kredyt z dopłatami to jeden
              wielki pic...
              zGADNIJ ILE OSÓB w styczniu skorzystało z tego kredytu w skali kraju ???
              No ile ? 700 osób - fajnie, co ?
              • misiuwwa Re: Kredyt a ciąża 13.02.09, 22:42
                no i gdzie jest napisane że się nie opłaca?
                wskaż słowa, a nie jakąś dowolną interpretację!
                Pozdrawiam
                • arfer Re: Kredyt a ciąża 14.02.09, 16:36
                  Oj....
                  ale mają tez
                  wielki pic...

Przyznaj, że dopłaty są gorzej oprowizjowane. Bawią mnie opowiastki dla grzecznych dzieci, jaki to fatalny ten kredyt z dopłatami..
                  • misiuwwa Re: Kredyt a ciąża 14.02.09, 22:42
                    spróbuj znaleźć zatem w okolicy Warszawy mieszkania które spełniają kryterium
                    cenowe tzn. cena 1 MKW.
                    NIe znajdziesz. Gdzieś w POlsce może tak, ale w okolicach WARSZAWY nie ma szans.
                    Sama idea spłaty połwy odsetek przez 8 lat jest dobra i korzystna, ale nie
                    znajdziesz mieszkania, które spełnia takie kryteria. Proszę o jedno - jak się na
                    czymś nie znasz - pisz o pogodzie, albo pogadajmy o kobietach, ok?
    • dziadborowy8 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 10.02.09, 20:34
      Witam. Chciałbym wraz z żoną wziąc kredyt na budowe domu.Miałby to
      byc kredyt 300000 na 30 lat najlepiej we frankach.Posiadamy działkę i
      ewentualny wkład własny.Nasze zarobki to 2700 funtów netto(pracujemy
      w Wielkiej Brytanii).Który bank byłby najlepszy dla nas? Chciałbym
      jeszcze zapytac o naszą zdolnośc kredytową jeżeli spodziewamy się
      dziecka? Z góry dziękuję za informacje. Pozdrawiam
      • joandomost Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 11.02.09, 11:24
        Wszystkich zainteresowanych kredytem z dopłatami zapraszam na forum
        Kredyty z dopłatą. Tam dowiesz się więcej. Lub bezpośrednio na mój
        priv mail. Odpowiem.
      • misiuwwa Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 12.02.09, 21:28
        Łojezu, to masz problem. NIedawno to dawali chętnie kredyty dla osób pracujących
        za granicą. Ale teraz - popytam w bankach i do wtorku postaram się odpowiedzieć.
        Rozumiem że działka jest wasza i że nie jest obciążona. A jak duży wkłąd własny
        jesteście w stanie dać?
        • dziadborowy8 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 15.02.09, 17:32
          Nasz działka nie jest obciążona i jest warta ok 60 000. Jeżeli chodzi
          o wkład własny to możemy wyłożyc od 30 do 50 tysięcy
    • kosakiewitch Pożyczka hipoteczna 12.02.09, 11:26
      Witam. Proszę o poradę w sprawie zaciągnięcia pożyczki hipotecznej. Prowadzę firmę z niskimi jednak dochodami. Posiadam dom z działkami rolnymi. Nie mam pojęcia ile to jest warte (?) przypuśćmy, że 250 tyś. Żonaty i 2 dzieci. Dochód tylko z mojej firmy. Zeszły rok był bardzo kiepski i dochód kształtował się w granicach 10tyś (za cały rok!). Jednak jest możliwość "odkucia" się i mój dochód za I kw. tego roku może wynieść ok. 8 tyś. Czy miałbym szansę na uzyskanie Pożyczki Hipotecznej w kwietniu/maju w wysokości ok 100tyś na okres załóżmy 20 lat ? Mam konto w Mbank. Jednak na razie dla Mbank nie mam żadnych zdolności kredytowych sad Proszę o pomoc
      • misiuwwa Re: Pożyczka hipoteczna 12.02.09, 21:30
        kosakiewitch napisał:

> Witam. Proszę o poradę w sprawie zaciągnięcia pożyczki hipotecznej. Prowadzę fi
        > rmę z niskimi jednak dochodami. Posiadam dom z działkami rolnymi. Nie mam pojęc
        > ia ile to jest warte (?) przypuśćmy, że 250 tyś. Żonaty i 2 dzieci. Dochód tylk
        > o z mojej firmy. Zeszły rok był bardzo kiepski i dochód kształtował się w grani
        > cach 10tyś (za cały rok!). Jednak jest możliwość "odkucia" się i mój dochód za
        > I kw. tego roku może wynieść ok. 8 tyś. Czy miałbym szansę na uzyskanie Pożyczk
        > i Hipotecznej w kwietniu/maju w wysokości ok 100tyś na okres załóżmy 20 lat ? M
        > am konto w Mbank. Jednak na razie dla Mbank nie mam żadnych zdolności kredytowy
        > ch sad Proszę o pomoc
        Wg, mnie na oświadczenie tylko możesz zawalczyć - Santander Cosumer daje na 30%
        wartości nieruchomości na oświadczenie.
        Czyli jakieś 80 koła dostaniesz. Możesz też spróbować gotówek, ale wyższe
        oprcentowanie i krótszy okres spłaty = drożejsmile
        • kosakiewitch Re: Pożyczka hipoteczna 13.02.09, 16:04
          Dzięki za odpowiedź. Gdyby udało mi się uzyskać taką pożyczkę w Santander to czy wciąż najlepszą opcją jest kredyt w CHF ? Czego unikać przy zaciąganiu takiej pożyczki ?
          • misiuwwa Re: Pożyczka hipoteczna 13.02.09, 17:38
            kosakiewitch napisał:

> Dzięki za odpowiedź. Gdyby udało mi się uzyskać taką pożyczkę w Santander to cz
            > y wciąż najlepszą opcją jest kredyt w CHF ? Czego unikać przy zaciąganiu takiej
            > pożyczki ?

Pożyczki hipotecznej we franku tam nie otrzymasz.
            Wiele banków wycofało waluty ze swojej oferty, Santander chyba też - ale muszę
            sprawdzić.
            Czemu nie warto? Wg. mnie teraz warto, bo waluty są tak drogie, że już mogą być
            tylko tańsze.Biorąc kredyt po 3,11 za franka to gdy spadnie kurs do np. 2,7 PLN
            masz niższe zobowiazanie w przeliczeniu na złotówki !
            ALe zaznaczam - to mój prywatny pogląd, wielu ludzi z branży powie że waluty
            mogą jeszcze podrożeć ( czytaj potanieje jeszcze nasz złocisz ). I tego właśnie
            boją się banki - weźmiesz kredyt na 100% lub 90% wartości niercuhomośći a waluty
            podrożeją 20% i bank ma problem, bo zobowiązanie jest wyższe niż wartość
            nieruchomości.
            Poza tym banki nie chcą sobie pożyczać franków na kredyty, w związku z czym
            rynek międzybankowy prawie w tym zakresie nie działa.
            No i sprawa najważniejsza - pracowałem 11 lat w bankowości - to opinia z central
            kilku banków - poza tym jest logiczna.
            W krajach 'starej unii" rządy masowo pomagają bankom poprzez pompowanie gotówy
            lub poprzez nacjonalizowanie tych intyctucji żeby pompować do nich kasę.W zamian
            rządy tych krajów domagają się udzielania kredytów przez banki. NO i banki coś
            tam dają ludziom i firmom. ALE... naszym bankom, to jest ich filiom w POlsce
            nakazują ograniczyć akcje kredytową. NO i teraz nasi bankowcy czekają aż taki
            Donek, albo wice Donek Walduś wyraźnie powie że rząd oczekuje żeby dawać
            kredyty. No ale muszą to wyraźnie pwoiedzieć, żeby w centralach tych banków
            Polacy mogli powiedzieć że nasz rząd też naciska na kredyty.
            Banki w Polsce mają dużo pieniędzy. To tak w dużym skrócie, bo o sprawie można
            by kilka godzin pogadać i wypic parę butelefk wódeczki wink
            Czy odpowiedź satysfakcjonuje?
            • kosakiewitch Re: Pożyczka hipoteczna 14.02.09, 09:28
              Dziękuję bardzo za odpowiedź. Bo właśnie wczoraj rozmawiałem z konsultantem,
              który zrobił mi nadzieję na zaciągnięcie takiej pożyczki na oświadczenie,
              właśnie w Santander i właśnie w CHF. Zrozumiałem, że jednak lepiej wziąć w CHF
              jeśli będzie taka możliwość ? Dziękuję za poświęcony mi czas jednak wciąż
              potrzebuję porad- czego unikać i na co zwracać szczególną uwagę przy zaciąganiu
              takiej pożyczki ? Drobne kruczki ? Do tej pory moje pożyczki to były drobne
              kredyty konsumpcyjne do 3tyś. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
              • misiuwwa Re: Pożyczka hipoteczna 14.02.09, 22:45
                kosakiewitch napisał:

> Dziękuję bardzo za odpowiedź. Bo właśnie wczoraj rozmawiałem z konsultantem,
                > który zrobił mi nadzieję na zaciągnięcie takiej pożyczki na oświadczenie,
                > właśnie w Santander i właśnie w CHF. Zrozumiałem, że jednak lepiej wziąć w CHF
                > jeśli będzie taka możliwość ? Dziękuję za poświęcony mi czas jednak wciąż
                > potrzebuję porad- czego unikać i na co zwracać szczególną uwagę przy zaciąganiu
                > takiej pożyczki ? Drobne kruczki ? Do tej pory moje pożyczki to były drobne
                > kredyty konsumpcyjne do 3tyś. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

Czytaj dokładnie regulamin, pytaj jak czegoś nie rozumiesz.A co do kruczków - np
                ryzyko. Uważam, że frank jest tak drogi że może być już tylko tańszy - ale
                gwarancji na to nikt nie da.
              • arfer Re: Pożyczka hipoteczna 15.02.09, 18:14
                Nie ma pożyczek w CHF na procedurze uproszczonej w Santander.

Są tylko w PLN, tylko do 30 % LTV i z marżą dodatkowo podwyższoną o 2%.

Nie wierz infoliniom, to rodzaj programu "pierwsza praca"..

• najlepszyandrzejskiba1964 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 11.03.09, 22:05
      szanowna pani mam do pani prosbe potrzebuje pozyczke hipoteczna w
      wysokosc 100000 tys na splate zadluzen
      1 urzad skarbowy
      2 zys
      kredyty
      jestem w biku szukam pomocy
    • optymista66 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 28.03.09, 17:14
      Witam
      Zamierzam zrefinansować zakup domu kredytem hipotecznym w wysokości
      330000,00zł (docelowo 160000,00zł).Dochód na mnie i żonę razem
      6000,00 miesięcznie umowa o pracę na czas nieokreślony.Wybór padł na
      BGŻ- 1,1 prowizji, marża 1,35- kredyt w zł PLN.Myślę,że warunki są
      niezłe,chociaż dotychczas nie brałem tak dużej pożyczki i jestem
      początkujący jeśli chodzi o wiedzę w tej dziedzinie.
      Z tego też wzgledu chcę porady czy mój wybór jest dobry?
      • optymista66 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 28.03.09, 17:18
        Zapomniałem dodać: wkład własny 70.000,00zł. Po półroku spłata
        170.000,00zł
    • marti_buziaczek Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 01.04.09, 21:26
      Witam.Chciałabym się poradzić w sprawie kupna działki budowlanej.Mam dopiero 19 lat i chciałabym zaciągnąć kredyt hipoteczny.Chciałabym uzyskać podstawowych informacji i jakie kryteria powinnam spełniać.Czy potrzebna jest przy tym potrzebna umowa o pracę na czas nieokreślony?
      • marti_buziaczek Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 01.04.09, 23:09
        Chciałam jeszcze dodać, że moje średnie dochody to 1100zl netto.Z tym, że mam
        prace na czas określony.Nie mam własnej rodziny.Przede wszystkim to chciałabym
        wiedzieć, czy mam w ogóle jakieś szanse.
    • buterfly84_beauty Proszę o pomoc!!!!!!! 14.05.09, 13:38
      Witam i zwracam się z prośbą o pomoc. Otóż znalazłam wraz z mężem dom z działką
      budowlaną , którą chcielibyśmy kupić. Sprzedawca życzy sobie 480 tys. więc
      zaczęliśmy szukać banku który udzieli nam pożyczki. Chcąc mieć porównanie
      udaliśmy się do dwóch doradców ( w tym jeden jest z Open Finanse) .Dodam że mąż
      prowadzi działalność gosp. od 7 miesięcy ( dochody po rozłożeniu na 7 mies.
      3800zł. ) Ja nie pracuję zajmuję się dzieckiem. Pan z OF stwierdził że sami nie
      mamy zdolności kredytowej na taką sumę natomiast ta zdolność bedzie jeśli
      dołącza moi rodzice ( zarobki rodziców razem 3000 mies. ) . I poinformował mnie
      że jedynym bankiem który w tej sytuacji udzieli nam kredytu jest oczywiście
      Metro bank czyli w sumie Noble bank. Natomiast po przeczytaniu wielu forum widać
      że są to straszni naciągacze a ten bank bierze kolosalne odsetki za udzielenie
      kredytu. Dodam że posiadamy jeszcze kredyt gotówkowy w m-banku na niecałe 12
      tys. do spłaty i KK limit 7600 zł. i KK Agd limit 4200 . Zastanawiamy się z
      mężem czy dostalibyśmy kredyt na ten dom z jakiegoś banku( oczywiście wraz z
      rodzicami). Czy każdy bank może zacząć robić sobie samowolkę jak metro i zmuszać
      kredytobiorców do brania max raty i płacenia prawie 6% więcej do kredytu? Bardzo
      zależy nam na tym domu. Proszę o pomoc. Dodam że drugi doradca stwierdził że
      nigdzie nie dostaniemy kredytu jeżeli nie spłacimy tych naszych zadłużeń. Czy
      tak jest faktycznie?
      • annjaw zabezpieczenie kredytu hipotecznego 15.06.09, 11:43
        witam, mam zapytanie, w 2006 wzięłam z mężem kredyt hipoteczny na zakup
        mieszkania 150 tys we CHF. Ponieważ mąż nie miał wówczas uregulowanego wojska
        pan, który przygotowywał umowę powiedział, że będzie potrzebny żyrant jako
        zabezpiecznie czasowe. Poprosilismy moją kuzynke. W momencie podpisywanie umowy
        oczywiście jej nie przeczytałam a w niej było napisane: 1. zbaezpieczenie
        czasowe jest do czasu osiągnienia stosunku zadłużenia do wartości nieruchomości
        88,5% 2. zabezpieczenie czasowe ustanowione jest do dnia 31.12.2008
        Wartość nieruchomości ustalona przez bank na 2006 r. to 166 tys.
        Ponieważ CHF stoi wysoko mój kredyt wzrósł i pracownik banku powiedział że
        aktualnie niemożliwe jest zwolnienie żyranta. Ja na to że wartość nieruchomości
        jest aktualnie dużo wyższa ok 250 tys. a Pani, że mam zrobić płatną wycenę. Czy
        mam pisać pismo do banku? do kogo? czy jest to zgodne z prawem? Moim zdaniem
        naciąganie bo zabezpieczniem jest hipoteka a nie żyrant. Poprosze o jakąś radę
        gdzie pisać i co?
    • poly-ana Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 18.06.09, 19:10
      Witam mam pytanie, własnie podpsialam umowe przedwstpenia na zakup
      dzialki budowlanej, gdzie zadatek wynosi 3000zł. Termin wplaty
      reszty kwoty tj. jakies 52 000zł wyznaczono do marca 2010r. (dzialke
      kupuje od znajomych). Jesli poczekam do marca 2010 uda mi sie
      zgromadzic 20% na wklad wlasny, jesli teraz wezme kredyt to na 100%
      wartosci. Zastanawiam sie tylko czy kredyty nie stana sie bardziej
      korzystne i lepiej poczekac czy moze lepiej wziasc go teraz bo
      lepiej juz nie bedzie?
    • ibagn Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 20.06.09, 19:52
      Witam, chcę wziąć kredyt hipoteczny na kwotę 330000zł przy wartości mieszkania 413000zł. Czy kredyt walutowy np. EUR to dobry pomysł? Jeśli tak, to do jakiego banku/banków udać się, aby uzyskać najkorzystniejsze obecnie warunki? Bardzo dziękuje za pomoc.
      • poly-ana Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 22.06.09, 22:14
        Ja niedawno sprawdzalam i najkorzystniej ma teraz Nordea smile poza tym
        slyszalam ze w Euro korzystnie brac bo teraz wysoko stoi, wiec jak
        potem spadnie powinno byc super, a zreszta za jakis czas i tak
        wejdziemy do strefy Euro i banki beda zarabiac na pzrewalutowaniu
        wiec lepiej przy takich kwotach od razu isc w Euro, choc ekspertem
        nie jestem Ps. Polecam doradztwo z firmy Notus smile
    • kasper1.0 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 22.06.09, 13:29
      Witam
      Mam gorącą prośbę, czy mógłbyś mi doradzić w zakresie wyboru banku
      na kredyt konsolidacyjny ( 250 tyś hipoteki i 150 tyś kredyty
      gotówkowe) Zwróciłem się do City Bank i dośtałaem ofertę, ale na
      dokumentach jest logo Getin Banku i Kredyt Dom Które maja fatalne
      opinie w sieci. Z drugiej jednak strony jak czytam inne opinie
      innych banków to już nie wiem co możnaby wybrać. Fakt że w City bank
      jest szybka procedura. Czy możesz coś doradzić?
      • michas007 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 23.06.09, 11:53
        A jaka jest wartość zabezpieczenia?
        POzdrawiam
      • kasper1.0 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 23.06.09, 20:22
        ok 400 tyś
        • michas007 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 24.06.09, 08:56
          Może nie być taka prosta sprawa, by uzyskać konsolidację na 100% wartości
          zabezpieczenia. Może PKO BP...
      • pijasz Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 27.07.09, 14:28
        Moze byc bardzo ciezko z tak duzym kredythipotecznym na konsolidacje. Dombank
        teoretycznie najbardziej liberalny , jednak najdroższy
    • swynka12 Re: porady dotyczące kredytów hipotecznych i nie 08.08.09, 21:01
      Witam,jestem tu nowa,potrzebujemy z mężem porady-chcemy kupić mieszkanie(rynek
      wtórny)kredyt na kwotę 280tyś co mamy wybrać rodzina na swoim czy franki???jaki
      bank wybrać czy może udać się do doradcy finansowego??
      nasze dochody m-c 3500 i 1 dziecko.czy mamy jakieś szanse???
      Proszę o pomoc.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka