Dodaj do ulubionych

Zazdroszcze Wam ...

18.07.04, 18:34
Zapewne zastanawiacie się czego? tego, że jesteście tam w ...Wieliczce ...
pomyślicie ...niby błachy powód ale to nie prawda. Byłam dzieckiem gdy
zapuściłam korzenie w tej kochanej miejscowości a teraz cierpię bo bez mojej
zgody zostałam 'przesadzona' tu gdzie teraz mieszkam (Sosnowiec). nawet nie
wiecie ile tęsknoty codziennie przechodzi przez moje życie zabierając mi
uśmiech na twarzy. Tym bardziej, że dzień za dniem szybko nastepuje a ja
chcąc nie chcąc musze tu w Sosniowcu realizować swoje życie (studia, praca,
etc). Więc nastepnym razem gdy wyjdziecie z domu na łono
Wieliczki ...pomyślcie choc przez chwilke, że ktoś bardzo dużo by dał aby być
na Waszym miejscu ... ten ktoś też kiedyś szedł tym chodnikiem, ta ulicą ...
i teraz za tym bardzo tęskni...
Pozdrawiam Was wszystkich ciepło ... i wybaczcie mi te nostalgiczne zdania ...
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Zazdroszcze Wam ... 18.07.04, 23:19
      rozumię całkowicie nostalgie i tęsknotę , a czy mozesz powiedzieć coś bliżej,
      jaki czas mamy wspominać i jakie miejsca pamiętasz ?

• mdream Re: Zazdroszcze Wam ... 19.07.04, 18:13
        ciężko jest określić czas ... bo w Wieliczce mieszkałam pierwsze dwa lata życia
        więc musiał to być okres 1979-1981r. A więc dawno ... Co do miejsc i ludzi to
        też nie pamiętam niczego z tego okresu (chyba to normalne). tak naprawde
        pokochalam Wieliczke dopiero gdy zaczęłam od czasu do czasu tam
        przyjerzdzać ... kilka dni temu zaczymałam się w Rzeszotarach u rodziny i szłam
        2,5 godzinki na rynek do Wieliczki aby wypić heinekena (hihi)i potem wróciłam w
        ten sam sposób. Po prostu uwielbiam spacery w jej okolicach ... nie miejcie mi
        za złe tych nostalgii ja po prostu pokochałam to miasteczko i bardzo żałuje, że
        te 23 lata temu moi rodzice wyprowadzili się ...
        • rita100 Re: Zazdroszcze Wam ... 24.07.04, 22:27
          jak można mieć za złe ta sentymenty ? Każdy je ma w różnych miejscach.
          To jest piękne, ze Wieliczka wywarła takie wrażenie na Tobie, powinnaś jak
          najczesciej bywac w Wieliczce, to znaczy w miare mozliwości.
          Sentymenty drażą wszystkich , szczególnie straszych ludzi, ale , ze Ciebie w
          tak mlodym wieku to się dziwię - ciekawe dlaczego, kiedy mlodość przed Tobą,
          świat otwarty i branie życia calymi garściami.
          Miej czas zwiedzać świat, zostaw sentymenty, na wspomnienia przyjdzie jeszcze
          pora i trzeba teraz zdobywać , by te wspomnienia mieć :)
          pozdrawiam
          • krakus111 Re: Zazdroszcze Wam ... 25.07.04, 23:59
            Wydaje mi się że taka refleksja to rzecz cenna i nie trzeba z tym czekać do
            emerytury.Moim zdaniem to raczej poszukiwanie korzeni, a nie sentymenty.
            Trzeba też czuć smak chwili aktualnie przeżywanej.
            • mdream Re: Zazdroszcze Wam ... 27.07.04, 19:54
              rita 100 bardzo dziękuje za twoja wypowiedx ... brzmiala jak życzenia ...
              dziękuje a Ty Krakus 111 masz dużo racji moze to korzenie targaja moim
              wnetrzem. W Wieliczce bywam tak czesto jak tylko daje rade ... choc to dużo za
              mało no ale ... tak naprawde to brak mi tego spokoju, tych pieknych widoków i
              tego klimatu, który tam z Wami jest... a tu co mam , ktos móglby powiedzieć,że
              wiele ...praca, studia, rodzinka , wiewiórki i psy ... no i smog miastowy,
              prawie brak zieleni i ciągły halas (mieszkam na skrzyżowaniu tranwajowo-
              pociągowo-rogowym ...brrr)bardzo mi miło, że napisaliście te kilka
              słow ...dziękuje ...pozdrawiam ...
              • rita100 Re: Zazdroszcze Wam ... 28.07.04, 22:13
                zostań, malo nas na tym forum
                może sie kiedyś rozkręcimy, życiowa z Ciebie osóbka
                nie napisałas , czy rodzice tesknią za Wieliczką ?
                może jakies dzieje Wieliczki rodzice pamiętają ?
                • mdream Re: Zazdroszcze Wam ... 30.07.04, 17:38
                  Dziękuje rito za odp. TAk się sklada, że moi rodzice nie obydwoje pochodzą z
                  Wieliczki ... mama pochodzi z Sosnowca (dlatego gdy moj starszy brat rozpoczął
                  edukacje postawila na swoim aby uczył się w aglomeracji ślaskiej i dlatego
                  wyjachaliśmy z Wieliczki)i ona jest letnia jezeli chodzi o Wieliczke ... a mój
                  tato (który kochał i pochodzi z Wieliczki )niestety 12 lat temu umarł więc nie
                  mam kogo zapytać o tą zaczarowana miejscowaść ... na forum bede ... nie ma
                  obaw ... :-) pozdrawiam Was wszystkich serdecznie ...
                  • rita100 Re: Zazdroszcze Wam ... 01.08.04, 21:35
                    zapraszam Cie też do innych watków, staraj sie zyc wieliczką wirtualnie :)
                    • mdream Re: Zazdroszcze Wam ... 02.08.04, 21:37
                      dzięki postaram się skorzystać ... pozdrawiam ...
    • green_woman Re: Zazdroszcze Wam ... 23.08.04, 15:39
      a ja zostałam "przesadzona" z Sosnowca do Wieliczki (do pracy) - i oczywiście
      nie żałuję (mieszkam w Kr, a do Wieliczki miło przyjeżdżać co rano - na
      prowdę!:)
      pozdrawiam!
    • ab777 Re: Zazdroszcze Wam ... 21.12.04, 17:06
      ciekawe czego mo?esz zazdro?ci??tego ?e nawet porz?dnekj komunikacji nie ma?tylko za?oczone busy,rzadko kursuj?ca 104 i poci?g ?po za tym sklepy czynne do 17.oo ( po co pó?niej),brud i ogólny syf na ulicach,t?umy pijaków na plantach,szko?y o niskim poziomie nauczania ( patrz LO )itd....pozrdrawiam Wieliczanka
      • krakus111 Cudze chwalicie...... 24.12.04, 13:11
        Czego zazdrościć?, a choćby 1000- letniej historii i światowej
        sławy.Spotkałem w Barcelonie parę starszych Katalończyków którzy jak się
        okazało byli w Polsce.Co zapamiętali: Częstochowa y mina del sal Wieliczka.
        Mankamenty o których wspominasz dotyczą większości małych miasteczek i nawet
        tych trochę większych. Mówmy raczej o pozytywach.
      • zosia9 Re: Zazdroszcze Wam ... 26.12.04, 22:54
        Akurat LO nie jest najgorsze. Skończyłam i polecam. Bardzo miłe wspomnienia. A
        moze też mam taki sentyment bo juz w Wieliczce nie mieszkam?
        • rita100 Re: Zazdroszcze Wam ... 27.12.04, 22:34
          wychodzi na to , że nikt z forumowiczów nie mieszka już w Wieliczce i tęsknota
          nas łaczy, choć dla mnie to tylko dwa kroki, a jednak tak daleko :)
          również pozdrawiam
      • anleel Re: Zazdroszcze Wam ... 29.12.04, 01:49
        Oj Wieliczanko nie dobra! ;) Ja tez uczylam sie w LO w Wieliczce i uwazam ze
        nie bylo az tak zle np matematyka u prof. Szewczyk(ktora goraco
        pozdrawiam :D ) byla prowadzona naprawde na dobrym poziomie a co do reszty
        przedmiotow to hmm wole sie nie wypowiadac .. Pozdro dla ab777 z ktora
        spedzilam 4lata w jednej lawce w LO !!!!!!!!
        • kgeorge Re: Zazdroszcze Wam ... 29.12.04, 21:18
          Szanowna anleel,
          znam Panią Szewczyk.
          Uczęszczając do LO jako uczennica, pobierała nauki również
          w klasie łacińskiej, nawet kupowałem od NIEJ książki do nauki
          tego języka pt. Linguae Latinae.

Stare dobre czasy.

pozdrowienia dla wszystkich absolwentów wielickiego LO
          • anleel Re: Zazdroszcze Wam ... 29.12.04, 21:28
            Ja rowniez pozdrwaiam wszystkich absolwentow :) Ciekawa jestem jakie ludzie
            maja wpomnienia z naszego liceum ? Piszcie jak mozecie :)
            pozdrawiam anleel
            • makaola Re: Zazdroszcze Wam ... 30.12.04, 17:53
              LO w Wieliczce nie bylo wcale zle. Nie bylem orlem ale bez problemu dostalem
              sie na studia. Co do komunikacji to tez uwazam ze teraz jest calkiem dobrze.
              Ja jezdzilem na AGH od polowy lat osiemdziesiatych i mialem do dyspozycji tylko
              pociag no a potem FB, jak dla mnie mordega.
              Teraz mieszkam daleko od Polski ale czesto z nostalgia czytam forum wielickie,
              i zazdroszcze Wam ze mozecie przejsc sie na spacer po tym kochanym grajdole.
              Pozdrawiam bardzo goraco:)
              • kgeorge Re: Zazdroszcze Wam ... 30.12.04, 19:08
                >Ja rowniez pozdrwaiam wszystkich absolwentow :) Ciekawa jestem jakie ludzie
                >maja wpomnienia z naszego liceum ? Piszcie jak mozecie :)
                >pozdrawiam anleel

Szanowna anleel

O wielickim LO już napisano wiele.
                Świadomie użyłem określenia wiele, bo ufam że nie wszystko.

Zajrzyj tutaj

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=465&w=1250236
                i tutaj

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=8011951&a=13043812
                i może jeszcze tutaj

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=8011951&a=13037498
                Jeśli masz potrzebę napisania czegoś więcej, to zaostrz ołówek i bierz się do
                twórczego działania.

Pozdrowienia
                • ab7777 Re: Zazdroszcze Wam ... 07.01.05, 13:56
                  No ,no ale sie z tego mojego listu zrobiła dyskusja..niektórzy to nawet w wigilię odpisali:),przecież nie mowię ,że wszystko w Wieliczce i LO jest(było) źle(złe),wskazałam tylko te rzeczy ,które moim zdaniem należałoby poprawić ,a więc:-komunikację,ogólny wygląd miasta-wstyd aby ulica Daniłowicza,którą mijają turyści wyglądała tak obskurnie,nie mówiąc już o rynku i sklepach czynnych do 17.00-no bo kto po 18.00 jeszcze chodzi po tym mieście?
                  a co do LO pozdrawiam anleel!tak to były dobre czasy,pozdrawiam panią Brykner,dzięki której skutecznie nauczyłam sie niemieckiego hehe,pana od Geografii i jego stary ,prowadzony od 15 lat zeszyt z tymi samymi nieweryfikowanymi informacjami,pana od historii i ksiązki jego autorstwa z których nikt by się niczego nie nauczył ..ale tak wogóle mimo wszystko mile wspominam te szkolne czasy ,pozdr dla kgeorge-Wieliczanka od 5 pokoleń (heh naprawdę!)
                  • kgeorge Re: Zazdroszcze Wam ... 07.01.05, 21:55
                    dzięki za pozdrowienia.
                    Tego Pana od geografii pamiętam,
                    zaczynał pracę w LO, kiedy ja go kończyłem.
              • anleel Re: Zazdroszcze Wam ... 30.12.04, 20:30
                makaola napisała:

> LO w Wieliczce nie bylo wcale zle. Nie bylem orlem ale bez problemu dostalem
                > sie na studia. Co do komunikacji to tez uwazam ze teraz jest calkiem dobrze.
                > Ja jezdzilem na AGH od polowy lat osiemdziesiatych i mialem do dyspozycji
                tylko
                >
                > pociag no a potem FB, jak dla mnie mordega.
                > Teraz mieszkam daleko od Polski ale czesto z nostalgia czytam forum
                wielickie,
                > i zazdroszcze Wam ze mozecie przejsc sie na spacer po tym kochanym grajdole.
                > Pozdrawiam bardzo goraco:)

do Makaola
                a mozna wiedziec jaki wydzial AGH? Tez tam studiuje :D
                Wydaje mi sie ze najmilej Wieliczke wspominaja osoby ktore juz tu nie
                mieszkaja , ktore czasem wpadna tylko z wizyta. Ja jako mieszkanka widze wiele
                minusow tego miasta no ale sa i plusy np mamy kopalnie (ktora zreszta
                codziennie mijam biegnac na autobus;) )
                pozdrawiam anleel
    • neostygmina Re: Zazdroszcze Wam ... 21.01.05, 22:48
      A ja mieszkam w Wieliczce i uważam,że nie ma czego zazdrościć.Do Wieliczki to
      mozna spac przyjeżdżać,a nie mieszkać.No bo jakie tu sa rozrywki?Codziennie do
      Kopalni i muzeum żup chodzić?DO sklepau to tylko do 17,oczywiscie nie licząć
      monopolowych,te non stop czynne.W dni robocze internet a w wolne Kraków.
      • krakus111 Re: Zazdroszcze Wam ... 22.01.05, 07:56
        neostygmina napisała:

> A ja mieszkam w Wieliczce i uważam,że nie ma czego zazdrościć.Do Wieliczki to
        > mozna spac przyjeżdżać,a nie mieszkać.No bo jakie tu sa rozrywki?Codziennie
        do
        > Kopalni i muzeum żup chodzić?DO sklepau to tylko do 17,oczywiscie nie licząć
        > monopolowych,te non stop czynne.W dni robocze internet a w wolne Kraków.
        To spanie tez niekoniecznie w Wieliczce- proponuje Krakow , oszczedzisz na
        dojazdach.
        • rita100 Re: Zazdroszcze Wam ... 22.01.05, 20:03
          trzeba trochę pożyć , że by docenić piekno
          a pózniej stracić - tym bardziej sie ceni ;)))))
          • rita100 Re: Zazdroszcze Wam ... 23.01.05, 18:12
            neostygmina - czy byłas w Parku Mickiewicza ?
            przejdż się i powiedz nam czy znalazłas jego piękno ;)))))
            • ab7777 Re: Zazdroszcze Wam ... 16.02.05, 10:18
              Wiesz czytaM Ci? tak juz od d?u?szego czasu i si? zastanawiam,pisz? to bez z?o?liwo?ci czy masz takie specyficzne poczycie humoru czy naprawde wierzysz w to co piszesz???????
              • rita100 Re: Zazdroszcze Wam ... 17.02.05, 21:41
                mówią , że wiara czyni cuda ;)))
    • regentpcimia Re: Zazdroszcze Wam ... 19.04.05, 20:59
      Rozumiem Cię lepiej niż sobie możesz wyobrazić. Mnie przesadzono na 4 lata do
      Sosnowca po 23 latch mieszkania w Wieliczce. Przeżylem jeśli nie piekło, to
      jego przedsionek (nie wiesz jak tu było w latch 70-tych, zgraja indyferentnych
      komuchów i inych kundli). A przyjechałem tu pełen wiary w przyszlość i własne
      siły, nie odróżniając wtedy Śląska od Zagłębia. Teraz wolalbym się powiesić niż
      jeszcze raz mieszkać w tym mieście. Brrrrrr. Uciekaj stamtąd zanim dasz się
      stłamsić i przyjmiesz ich sposób myślenia. Lepiej odi profanum vulgus.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka