Dodaj do ulubionych

Dzien dobry Wieliczka...

24.01.05, 04:46
..Dunajec sie klania.
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Dzien dobry Wieliczka... 24.01.05, 12:43
      dzień dobry
      zycie to serfing jest ;)
      • rita100 Re: Dzien dobry Wieliczka... 24.01.05, 13:09
        i tak z pracy udalo mi sie poklikać
        miłego dnia wszystkim
        • kgeorge Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 24.01.05, 20:36
          >Dzien dobry Wieliczka...
          >dunajec1 24.01.2005 04:46 + odpowiedz

>..Dunajec sie klania.

Witaj dunajec !!!!!

Cieszę się że nie zapomniałeś o Wieliczce i Wieliczanach.
          My też jesteśmy "blisko" Spisza. Często tam kiedyś bywałem.
          Znam nawet człowieka z Twoich stron.
          Emil Noubauer,
          słyszałeś takie nazwisko. Dobrze mówi
          po węgiersku. Zresztą dla Was to pestka.
          Drzemie w Was Polsko – Słowacko - Węgierski duch.

pozdrawiam
          • dunajec1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 25.01.05, 00:07
            Nie da sie tego ukryc,Spiszem wszyscy handlowali,to rzeczywiscie duch trojaki
            hehe. A to nazwisko to musialbys mi powiedziec z ktorej wsi znam podobne
            Neupauer,ale Spisz to 13 wsi to dosyc duzo zeby wszystkich znac.Pozdr.
            • rita100 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 25.01.05, 21:09
              kgeorge pewnie zapracowany,
              powiem Ci Dunajec, że kgeorge wszystkie wsie zna i nie wiem skąd ?
              • kgeorge Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 25.01.05, 21:51
                >Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz...
                >dunajec1 25.01.2005 00:07 + odpowiedz

>Nie da sie tego ukryc,Spiszem wszyscy handlowali,to rzeczywiscie duch trojaki
                >hehe. A to nazwisko to musialbys mi powiedziec z ktorej wsi znam podobne
                >Neupauer,ale Spisz to 13 wsi to dosyc duzo zeby wszystkich znac.Pozdr.

Witajcie !!!

Faktycznie to nazwisko znane mi jest tylko i wyłącznie fonetycznie.
                Być może iż pisze się Neupauer. Mieszka On w jakiejś wiosce położonej
                nieopodal Niedzicy.
                A Rita naprawdę trochę przesadziła, nie znam wszystkich.
                Ale takie już są kobiety z Wieliczki, lubią prowokować.
                Nie ma jak Góralki za Spisza.
                Prawda Dunajec ?

• dunajec1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 25.01.05, 22:08
                  Jezeli mowisz ze ze wsi nieopodal Niedzicy, to musze Ci powiedziec ze takiego
                  nazwiska nie ma, owszem jest ale w samej Niedzicy i ja go znam{Nazwisko}znam
                  tez paru ludzi ktorzy sie nim posluguja ,jeden to nawet kolega{Zbyszek} ten o
                  ktorym piszesz nie za bardzo sobie przypominam {ile moze miec lat?}Pisze ze
                  znam bo moja mama tam sie urodzila i mam tam dosyc rodziny.
                  A Goralki ze Spisza? Kazde ladne,nic lepsze jak inne.Pozdr.
                  • kgeorge Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 25.01.05, 22:18
                    a może mieszka i w Niedzicy.
                    Starszy pan, profesji energetycznej.
                    • dunajec1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 25.01.05, 22:37
                      Nie kojarze, mysle jednak ze bedzie to ktos z rodziny Zbyszka jak bede
                      rozmawial z kuzynem zapytam.
                      • kgeorge Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 26.01.05, 22:15
                        Witaj dunajec !!!!!!!!!!!!

Ale u Was dosypało.
                        Dzisiaj z Krakowa do Białki jechało się cztery godziny,
                        z Białki do Krakowa pięć godzin.
                        Ale zima, nawet łańcuchy nie pomagają w jeździe.
                        Niebawem, jesli służby drogowe bądą tak ospale pracować,
                        trzeba będzie kupować ratraki.
            • carrissimus1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 26.01.05, 22:37
              ...i ja byłem na Spiszu. Bardzo egzotyczne (jak dla Pomorzanina) nazwy: Łapsze
              Niżne, Łapsze Wyżne a nade wszystko (qrcze - razem czy osobno ?) - Dursztyn.
              Stamtąd pochodził mój kolega kolegiacki - Jasiu Łętowski... i znowu kaskada
              wspomnień lat młodzieńczych: piękny modrzewiowy klasztor ojców reformatów, w
              którym spędziłem kilka dni na początku lat 70-tych (podobno spalił się), widoki
              zapierające dech w piersi, lodowata woda w strumieniach górskich, maleńki
              kościółek dursztyński, w którym góralki dursztyńskie spiewały na głosy...Obrazy
              skrywane w zakamarkach serca, jakby powiedziała Rita........................... .
              • dunajec1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 27.01.05, 00:06
                No wlasnie,Spisz rzeczywiscie piekny.Prawda jaki piekny widok na Tatry z
                Dursztyna? A czy kobiety spiewaly taka piosenke?
                Na Dursztynie kosciol maly
                Jest tam tylko ksiadz wikary
                Czasem tam sie cuda dzialy
                Drzwi sie same otwieraly
                Jak je baby popychaly
                Same dzwony tam dzwonily
                Gdy dziad ciagnal z calej sily.....
                Przepraszam to nie jest piesn koscielna tylko przyspiewka przy gorzale.Pozdr.
                • rita100 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 27.01.05, 16:01
                  ale bardzo taka energiczna, co tez górale potrafią, podziwiam ich zawsze za tą
                  energie. To chyba związane jest z bystrymi górskimi potokami - jak mowia pan
                  jest podobny do psa tak góral do gór, w pozytywnym sensie , bo kto nie kocha
                  gór ?

dzien dobry z zakopanej Wieliczki i Prokocimia
                  wlasnie odgarniam snieg i nie ma go gdzie juz składać.
                  Może w góry je wywież ? ;))))
                  • dunajec1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 27.01.05, 21:43
                    Jak masz czym, to przywos i do Dunajca wywal woda zabierze.
                    • rita100 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 28.01.05, 10:50
                      witam
                      nie, nie będę klopocic Dunajca, jeszcze powódż z tego będzie - mam swoją
                      metode , wyrzucam snieg na jezdnię, a auto to rozjeżdzą, troche się morduja ,
                      bo koła buksują, ale śnieg wyjeżdzą na miazgę, nie będzie co zbierać tylko
                      splynie woda prosto do kanału - w ten sposób uchronię was od powodzi ;))))
                      • dunajec1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 28.01.05, 22:11
                        Co tam powodz,przeciesz wiesz ze na Dunajcu jes zapora wodna to powodzi nie
                        bedzie,hehe.
                        • kgeorge Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 28.01.05, 22:18
                          Witaj dunajec.
                          Jadę do Was, zostawić trochę dudków, a przy okazji
                          pojeździć na nartach.

A jak Rita śnieg będzie wywozić poniżej zapory w Sromowcach,
                          to co powodzi w Krościenku nie będzie?

• dunajec1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 28.01.05, 22:53
                            Masz racje,Kroscienko mozna podtopic,a gdzie bedziesz wydawal dudki jesli mozna
                            zapytac?
                            • kgeorge Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 28.01.05, 23:16
                              ....Krościenko, Łącko wraz ze śliwowicą i Nowy Sącz.;))))))
                              Nadzieja pozostaje w zaporze w Rożnowie.
                              Ale Rita już teraz wie, iż śnieg należy wywozić
                              do Dunajca w okolice Tarnowa.
                              Tam już nie ma żadnej zapory i jest katastrofa gotowa,
                              ale dla Warszawiaków.
                              I dobrze im tak.

Jadę do Kuźnic a dalej na Kasprowy.
                              Będę jeździł w Kotle Gąsienicowym i w Dolinie Goryczkowej.
                              Takie są wymagania syna.
                              Chce szpanować przed kolegami, bo zapewne będzie jedynym
                              z klasy jeżdżącym tak wysoko.
                              Mnie osobiście wystarczyły by Brzegi nieopodal Bukowiny.
                              Wiesz zapewne gdzie to jest.
                              Mam tam postawioną chałupę, więc ze spaniem nie byłoby kłopotu.
                              Ale należy uszanować prawo młodego pokolenia o stanowieniu o sobie,
                              więc jadę do Kuźnic.
                              A na stok położony nieopodal zapory w Niedzicy, też kiedyś zawitam.
                              Może się nawet spotkamy.

Pozdrawiam.
                              • dunajec1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 28.01.05, 23:29
                                Przypomniales mi"Wzmacnia zdowie krasi lica,nasza lacka sliwowica} hmm jeden by
                                pomogl na taka zime.
                                Zycze udanych wakacji na sniegu i polamania nart,tak to sie powinno zyczyc?Cos
                                mnie pamiec zawodzi.A Brzegi oczywiscie ze wiem gdzie sa,ze nie wspomne o
                                Niedzicy.Pozdr.
                                • rita100 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 29.01.05, 21:03
                                  ha, ha czyli kgeorge robi susy w gorach, może zjedzie do samego Dunajca
                                  Nawet nie wiem, ale chyba teraz są kolejki do wyciagów
                                  ale sliwowica zagrzeje :)

dobry wieczor
                                  • dunajec1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 29.01.05, 21:38
                                    Ooo tak,sliwowica grzeje,masz racje,a tak po za tym co tam slychac?
                                    • rita100 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 29.01.05, 21:48
                                      mróz jest cichy , takie malutkie -10
                                      i spokojnie wokolo
                                      • dunajec1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 30.01.05, 00:32
                                        To nie najgorzej,chwalic trzeba to co jest,a u mnie tez zima.Pozdrowienia dla
                                        wszystkich.Aha jeszcze mam pytanie,czy to prawda ,ze do ktorejs kopalni czy tez
                                        komnaty jest ograniczona ilosc osob wpuszczana,czy tez bilety do przodu
                                        sprzedawane?Cos mi sie obilo o uszy.Czesc.
                                        • rita100 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 30.01.05, 18:25
                                          miłego niedzielnego wieczorku
                                          Tak Dunajec, kopalnia jest zabytkiem światowym, odbywają sie tam różne imprezy
                                          i kocerty, a nawet studnówki, wtenczas ponoć wyznacza sie limit turystów.
                                          Taka imprez odbyła się niedawno , był to koncert noworoczny z gwiazdami i
                                          transmitowany w trojce telewizyjnej. Czasami tam nagrywają spektakle jak
                                          Szekspira i wtenczas też są ograniczenia.
                                          Dunajec, nie zwiedzając kopalni to tak jakby nie widzieć gór - to jest wrażenie.
                                          Koniecznie , zorganizuj sie z rodziną i odwiedż ten podziemny raj wzrokowy.
                                          • dunajec1 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 30.01.05, 19:02
                                            Tak, masz racje{jakby nie widziec gor}.Moze w tym roku uda mi sie to
                                            zorganizowac.Choc zycie tak skomplikowane,ze nigdy nic nie wiadomo.Pozdr.
                                            • rita100 Re: Dzien dobry Wieliczko, dobry wieczór Spisz... 30.01.05, 19:25
                                              strasznie, strasznie jest pokąplikowane życie
                                              nikomu nie dogodzisz, co jednemu dobre drugiemu złe
                                              i nic nie można sobie zaplanować
                                              jak z Malyszem - nie spodziwałam sie takiego zwycięstwa , szczególnie tego
                                              podwójnego :)
                                              jesteś dobry - to żle
                                              jesteś zły - to żle
                                              jesteś posrodku to znaczy, że nie masz osobowosći swojej

nikomu nie dogodzisz, a wystarczy okruszek zrozumienia
                                              pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka