sylwia.wk 05.10.06, 14:56 witam mamy z wieliczki.zwlasza mamy przedszkolakow napiszcie jak tam wasze dzieci sie dostaly? i jak to bylo my niestety niedostalismy sie czekamy na rezerwowej bardzo smutni!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cooky1 Re: przepelnione przedszkola! 06.10.06, 10:07 Ja też jestem z Wieliczi, mój synek na szczęście dostał sie do przedszkola (zerówka w "Ochronce"- chodzi od początku). Uważam że powinnaś napisać pismo do Burmistrza Miasta i Gminy Wieliczka, bo to on ustala ile dzieci może przyjąć kazda placówka, oczywiście o ile zależy ci na jak najszybszym posłaniu dziecka do przedszkola. Tak kiedyś poradziła mojej koleżance, koleżana której teściowa jest Dyrektorką jednego z przedszkoli, i sprawa zakończyła się pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.wk Re: przepelnione przedszkola! 06.10.06, 10:33 my tez zlozylismy papiery na ochronce! tak liczylam ze sie dostanie a tu ... normalnie tak mi "przykro" a wszystkie "wymogi" spelnialismy! Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: przepelnione przedszkola! 09.10.06, 11:47 Możecie mnie uświadomić - co macie na myśli mówiąc ochronka? Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: przepelnione przedszkola! 09.10.06, 12:00 ochronka tj. nazwa potoczna przedszkola Za Cmentarzem jadać od Cmentarza po lewej stronie. na rogu, jak się na Gdów skręca. Kojarzysz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: przepelnione przedszkola! 11.10.06, 08:54 no i nic nie pisze sąsiad z okolic "biednej rodziny" czy kojarzy ... hej corecki odezwij sie, a może startujesz w wyborach i nie masz czasu ???? nam odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
ja9629 Re: przepelnione przedszkola! 18.10.06, 19:22 witam. wielickie przedszkola są zarezerwowane dla dzieci nauczycieli. Wiec są małe szanse na dostanie się innych dzieci chyba że po znajomości. my też próbowaliśmy zapisać dziecko do przedszkola w wieliczce ale nie dostało się.podobno nie spełnialiśmy kryteriów. nie wiemy jakich bo nikt nie umiał nam tego powiedzieć jakie te kryteria czeba spełnić. cieszymy się jednak że nasze dziecko nie dostało się do tego przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
marotka Re: przepelnione przedszkola! 19.10.06, 11:43 Ja też nie bardzo wiem jakie te kryteria są, bo ja miałam wszelkie pierwszeństwo: - dwoje dzieci z jednego domu w wieku przedszkolnym, - oboje rodzice pracujący, - dom w rejonie przedszkola. I co?? Nie dostaliśmy się. Koszmar jakiś. Ale jesteśmy w fajnym przedszkolu w Krakowie i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: przepelnione przedszkola! 19.10.06, 14:04 ja sie dopiero interesuję tym tematem Kiedy należy zapisywać dziecko na rok 2007/2008 ?? Te "kryteria" to takie tajne skoro nie chca ich podać ?? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.wk Re: przepelnione przedszkola! 19.10.06, 17:20 dzieci zapisuje sie w kwietniu. czyli jesli na wrzes 2007 to w kwietniu 2007. my tez powinnismy spelniac kryteria a i tak jestesmy na rezerwowej i czekamy, do krakowa niezabardzo mam jak wozic i niewiem co robic! Odpowiedz Link Zgłoś
ja9629 Re: przepelnione przedszkola! 22.10.06, 18:11 witam. w sprawie tych nie przyjmowań dzieci do przedszkola to trzeba napisać pismo do kuratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: przepelnione przedszkola! 23.10.06, 14:17 może jako skargę ?? Myślę, że trzeba poszperac na stronce kuratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: przepelnione przedszkola! 13.12.06, 08:40 i jak sie sprawy z przedszkolem mają ?? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.wk Re: przepelnione przedszkola! 15.12.06, 13:45 kontaktowalam sie z kuratorium w krakowie odp ze to nie ich sprawa tylko wieliczki i w wiel trzeba pytac i zglaszac. my dalej w domu miejsc nadal brak!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jessia Re: przepelnione przedszkola! 17.05.07, 12:35 Wiem, ze to nie ideał, ale gdzieś (w jakiejś darmowej gazetce) widziałam ogłoszenie nowego prywatnego przedszkola, które ma rozpocząć swoja działalność we wrześniu. Nie pamiętam nazwy, ale wiem, ze miało byc na Limanowskiego. (Tam sie buduje jakis nowy budynek, moze to tam będzie??) I wydaje mi sie, że czesne miały być coś powyzej 300 zł, więc ni tak znowuś o wiele więcej niz w państwowym chyba, choc nie zdążyłam się zorientować jakie one są. Powodzenia, przykro mi, że znowu nie dostaliście sie, ale moze z listy rezerwowej sie uda... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.wk Re: przepelnione przedszkola! 06.03.08, 13:22 U nas udało sie w wieliczce pod koniec wrzesnia ubieglego roku... teraz w kwietniu znow trzeba wypelniac papiery i zaniesc.. ogolnie jestem zadowolona... :) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.wk Re: przepelnione przedszkola! 16.05.07, 13:11 wczoraj okazalo sie znowu tak jak rok temu ze do zadnego z trzech przedszkoli nieprzyjeto doda! Odpowiedz Link Zgłoś
marotka Re: przepelnione przedszkola! 16.05.07, 14:18 Moja córka też się nie dostała na os. Szymanowskiego - a mieszkamy parę metrów stąd. Trudno - to było drugie podejście i druga porażka. Państwo prorodzinne - miejcie dzieci, tylko potem przedszkoli nie ma !!! Jakaś paranoja w tym państwie Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: przepelnione przedszkola! 16.05.07, 20:47 Witam Was Mam podobny problem marotka,a jaki pani dyrektor podała powód, że dziecka nie przyjęto ?? Bo mnie szczerze i delikatnie mówiąc wkurzyła, że w przypadku 3 latków to była loteria. Nie wiem może losowanie przeprowadzono ?? Ale dlaczego nie publicznie ?? bo loteria to loteria i różnie mózna to interpretować. Póżniej zadzwoniłam do wielickiej "edukacji" na ulicy Pocztowej i poradzono mi napisać odwołanie, ale adresowane do burmistrza. Ponieważ jeśli rodzice decyzję o braku przyjęcia przyjmują do wiadomości tzn. że to akceptują i nikt nic nie robi w tym kierunku. Dlatego napisz i czekaj co dalej. A propo Szymanowskiego pani mnie zapewniała, że komisja przyjęła tylko dzieci : -z najbliższego otoczenia przedszkola - mieszkam tuż tuż pani nie powiedziała, że to za daleko. - oboje rodzice maja pracować - to tez sie zgadza - w przypadku 3 latków tylko dzieci które do września kończą 3 lata - a jestem pewna, że sie znajdą i takie które nie spełniają tego warunku Powiedziałam, że te dane można sprawdzić bo tak mnie zapewniono w wielickiej "edukacji i szkolnictwie" - może by trzeba było to obejrzeć komisyjnie ?? Kto jest chętny ?? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.wk Re: przepelnione przedszkola! 17.05.07, 13:50 w tym roku jest zamieszanie bo dzieci kture miesiacami niemaja 3ch lat w dniu rekrutacji sa odrzucane bo niby niemaja 3-ch lat! to jest ustawa odgorna! nienormalna ale jest! teraz to tylko chyba uklady trzeba miec! i druga sprawa w krak i innych miastach rekrutacja jest komputerowa bodajze w kuratoriach a w wiel 3osoby z przedszkola siadaja przy stole i sobie wybieraja kogo chca m.in. po ukladach. tak to jest w wiel. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: przepelnione przedszkola! 18.05.07, 10:05 dokładnie tak W Krakowie jest zasada zapisu dziecka do 1 przedszkola. A W Wieliczce "sztuczny tłok" Dlatego zasady są niełatwe i w przedszkolu informacja ze przy naborze jest "loteria" czyli brak zasad. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joagab Re: przepelnione przedszkola! 07.06.07, 23:07 rany, ale koszmar! teraz ty zajrzała, bo ja chcę posłac dziecko w przyszłym roku i zyłam w błogiej nieświadmości, ze z zapisaniem nie ma problemów. przeciez nie bedę dziecka wozić do przedszkola w Krakowie skoro pracuję w Wieliczce. to jakis absurd! Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: przepelnione przedszkola! 11.06.07, 13:02 Wiec dostałam odpowiedz na moje odwołanie od wydziału edukacji ze nie jestesmy przyjeci z braku miejsc. A propo przedszkola na Limanowskiego to czesne podchodzi tam prawie pod 700 zł. Bo 570 czesne i wyżywienie. Wiec tani to nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
mojazaba Re: przepelnione przedszkola! 04.07.08, 13:36 Podobnie potraktowano i nas! Przeprowadzilismy sie dopiero do Wieliczki-specjalnie szybko przemeldowałam dzieci, oboje pracujemy, mieszkamy obok os,.Szymanowskiego.Napisane zostało podanie do wydziału edukacji-ponowna odnowa!!!Ok 50% dzieci nie zostało przyjete -ja bylam na liscie jako 90-ta -przyjmowano ok 50 dzieci. Może nalezy wystosowac pismo ogolne do burmistrza, zeby urzad miał swiadomosc jak bardzo potrzebne sa te placowki i ile osob jest pokrzywdzonych i warto inwetowac pieniadze w tego typu inwestycje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joagab Re: przepelnione przedszkola! 11.06.07, 22:19 a w którym dokładnie miejscu to nowe przedszkole na Limanowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: przepelnione przedszkola! 14.06.07, 14:57 dokładnie nie wiem ale gdzieś tu mam telefon jeśli chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.wk Re: przepelnione przedszkola! 15.06.07, 17:37 ale od stycznia ma byc dotacja i ma byc przedszklem panswowym. to na limanowskiego. tak ma byc a czy naprawde znajda na to kase tzn wieliczka to zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
1e1e1 Re: przepelnione przedszkola! 06.10.07, 20:10 Nigdy przedszkole prywatne nie będzie samorządowym, a dotacja w wysokości 70% należy się zgodnie z obowiązującymi przepisami,ponieważ prowadzenie przedszkoli to zadanie własne gminy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: przepelnione przedszkola! 11.10.07, 09:18 Zgadza się przedszkole prywatne to nie państwowe nawet jeśli otrzyma dotacje. A że gmina nie nie jest w stanie zapewnić miejsc w przedszkolach samorządowych to inna historia Odpowiedz Link Zgłoś
annabarbara12 Re: przepelnione przedszkola! 11.10.07, 17:19 1.nie Burmistrz ustala ilość dzieci tylko Kuratorium 2.ilość dzieci jest uzależniona od wielkości sal 3.znajomości wiele nie pomagają 4.regulamin rekrutacji wisi każdym przedszkolu, a jak nie to dyrektor musi go udostępnić, a ostatnio pojawił się na stronie gminnej - zakładka edukacji 5.Burmistrz może jedynie powiększyć lub wybudować przedszkola bo teraz jest ich za mało, a w tych które są dzieci mają po prostu ciasno Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.wk Re: przepelnione przedszkola! 14.10.07, 13:29 Z tym: 3.znajomości wiele nie pomagają Sie niezgodze............... Odpowiedz Link Zgłoś
annabarbara12 Re: przepelnione przedszkola! 22.10.07, 09:14 nie zgadzam sie tylko ze słówkiem "wiele", bo w rzeczywistości maja trochę wpływu na ostateczna decyzję Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 a przedszkola w Krakowie ????? 25.10.07, 13:21 jako zupełnie nizorientowana napiszę czy jest szansa zapisania dziecka do publicznego/samorządowego przedszkola w Krakowie, jeśli oboje rodzice mieszkają w Wieliczce? u mnie taka opcja byłaby lepsza, mała ma dziadkow, ktorzy mogliby ją wcześniej odebrac, niż zrobiłabym to ja ale jeśli w Krakowie tez takie przepełnienie.... Odpowiedz Link Zgłoś
tymulinka Re: a przedszkola w Krakowie ????? 25.10.07, 21:18 W Krakowie jest chyba łatwiej o miejsce w przedszkolu, niż u nas. Jako osoba z poza Krakowa musiałabyś chyba płacić sporo kasy, ewentualnie wystąpić o dofinansowanie z naszej gminy krakowskiego przedszkola. Powinni się na to zgodzić, jako że sami nie zapewniają odpowiedniej ilości miejsc dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.wk Re: a przedszkola w Krakowie ????? 07.11.07, 08:43 zaba moja tesciowa robi w krk przedszkolu i nieprzyjmuja z wieliczki. trzeba przemeldowac dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: a przedszkola w Krakowie ????? 07.11.07, 09:42 hmm to gorzej, ale dziecka jako tako sie nie przemeldowuje, chyba ze rodziców, zastanawiam się czy wystarczyłoby jedno z rodzicow przemeldować, ma ktos doświadczenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
annabarbara12 Re: a przedszkola w Krakowie ????? 11.11.07, 12:57 w gminie wieliczka wystarczy przemeldować dziecko na tymczasowo (okres roku szkolnego), ale nie wiem jak jest w Krakowie. W tej chwili chyba wogóle trudno o wolne miejsce nawet w Krakowie, tam była elektroniczna rekrutacja chyba w IV i już w V nie było miejsc, chyba że ktoś zrezygnował, ale w tedy pierszeństwo mają dzieci czekające na liście rezerwowej. Drugą mozliwością jest staranie się w edukacji o dofinansowanie, ale ja nie spotkałam się z takim przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.wk Re: a przedszkola w Krakowie ????? 07.12.07, 15:02 Obojetnie czy krakow czy wieliczka to dziecko sie przemeldowywuje nie rodziców.. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: a przedszkola w Krakowie ????? 27.12.07, 21:13 i jak sytuacja przedszkolaczka ?? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.wk Re: a przedszkola w Krakowie ????? 06.03.08, 15:52 Dorianek chodzi od koncawrzesnia jestem zadowolona suuper W tym roku w kwietniu znow karte trzeba wypelnic.. Odpowiedz Link Zgłoś