rita100 02.07.09, 22:18 wyla艂y ? Dunajec ma si臋 dobrze. Odpowiedz Link Zg艂o艣 Obserwuj w膮tek Podgl膮d Opublikuj
dunajec1 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 03.07.09, 19:37 Ha Rito, na Dunajcu postawili mi pare przeszkod i ni cholere sie nie przebije, musze byc spokojny, tak ze "nie mam sie dobrze" nie pozwalaja mi, buuuuuu!!! Ale moze kiedys??? Odpowiedz Link Zg艂o艣
rita100 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 04.07.09, 21:52 Na co liczysz, 偶e wylejesz si臋 i zalejesz ? ;))))0 Przez te deszcze tylko k艂opot z przetworami. Robi臋 naleweczk臋 z wisienek, mocno nas膮czone b臋d膮 spirytusem. Teraz w艂a艣nie puszczaj膮 soki, a jutro je zaleje spirytusikiem z rumem. Bydzie na zim臋 likierek. Zalewasz co艣, choc jak膮s marynat膮 ? ;))) Owoc贸w u nas pod dostatkiem, a ju偶 i na orzech贸wk臋 jest czas Odpowiedz Link Zg艂o艣
dunajec1 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 06.07.09, 04:59 Rito kochana, Ty to zawsze mnie zagniesz,a poczestujesz ta orzechowka? Jak zyje takiegos czegos nie probowalem, a "z niejednej flaszki pijalem" Odpowiedz Link Zg艂o艣
rita100 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 07.07.09, 23:41 Co Ty opowiadasz, a toc to tradycyjny z dziada pradziada napoj spirytusowy. Trzeba tylko zerwac niedojrza艂e, zielone orzechy w 艂upinach, ponacinac je i zala膰 spirytusem i ju偶 za 6 miesi臋cy abo i 9 miesi臋cy jest orzech贸wka jak balsam贸wka dla cia艂a. Macie tam orzechy na drzewach ? Odpowiedz Link Zg艂o艣
dunajec1 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 08.07.09, 02:19 No to rzeczywiscie prosty sposob na orzechowke. Mowiac szczerze znam dwie rodziny co maja orzecha na podworku ale czy bym robil te nalewke? Dobre pytanie. Odpowiedz Link Zg艂o艣
rita100 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 08.07.09, 19:46 Robi膰 mo偶esz zawsze. 呕adna praca nie ha艅bi, ale czy cho膰by ta praca nie p贸jdzie po pr贸偶nicy, bo mo偶e nie doczeka膰 taka pyszna orzech贸wka swojej dojrza艂o艣ci. I co w tedy ? Co艣 si臋 z nasz膮 pogod膮 w Polsce robi nie tak. Jak nie upa艂y wilgotne, to zn贸w wilgotne ch艂odzenia i zn贸w idzie front deszcz贸w ulewnych. Odpowiedz Link Zg艂o艣
dunajec1 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 09.07.09, 02:29 Samemu to marnie pic,nawet jak dobre,hehe. A co do pogody, moze za malo modlow lub ofiary niewystarczajace? Cos w tym musi byc,kraj taki wierzacy, biskupi w polityce(ooo, moze to niedobrze?)zamiast prosic Najwyzszego o to co ludziom potrzebne? Odpowiedz Link Zg艂o艣
rita100 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 09.07.09, 23:21 呕adne mod艂y nie pomog膮, tu nie Egipt ;) Co ma by膰 to bedzie. Dzi艣 po burzy t臋cza za艣wieci艂a, mo偶e wreszcie to 'odznaka' pogody. Ale nie m贸w Dunajec, ze nie opuszczasz chatki i nie wychodzisz cos pozwiedza膰 ? Wszystko juz znasz ? Odpowiedz Link Zg艂o艣
dunajec1 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 09.07.09, 23:53 Co tu zwiedzac jak ten kraj nie ma historii. A tak z wyjazdami to tak, raz w roku jade w "gory",nazywaja sie zadymione albo wedzone,tak mozna przetlumaczyc, ale to nie tak blisko , tylko okolo 1100km w jedna strone ale nie sa to takie gory jak Tatry, moze bardziej jak Bieszczady, tylko wysokosc tych gor siega 2000metrow nad poziom morza, przecudowne strony, a jeszcze spotkania z z krajowcami(indianami).Wow. Odpowiedz Link Zg艂o艣
rita100 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 14.07.09, 22:55 O hoho, ka偶dy skrawek ziemi jest cudowny i inny. Ale jednak najmilsze i najcudowniejsze zawsze jest ten skrawek ziemi gdzie zrodzeni jeste艣my. Ale i ziemia , kt贸ra nas wy偶ywi艂a te偶 nam jest bliska, wi臋c w pi膮tek b臋d臋 w Wieliczce. Ach Dunajec, co niedziele podr贸zuje, podr贸zuje po wsiach - jakie one sa teraz cudowne, to nie ta wie艣 nasza dawna z chlywami i gumnami, to wie艣 prawie pa艂ac贸w, willi i uroczo zadbanych domk贸w. A co najbardziej podziwiasz tam, u siebie ? Odpowiedz Link Zg艂o艣
dunajec1 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 15.07.09, 16:57 Co tu mozna podziwiac, tylko przyrode jesli juz, tez pieknie tu jest, a to co sie wali i te osady co to tworzyly "dziki zachod" juz znikaja, bo wsyd ze tak powiem przynosza, i tu byla, a moze i jest "dziadowizna". Odpowiedz Link Zg艂o艣
rita100 Re: Jak tam rzeczki w Wieliczce 16.07.09, 22:06 Czyli nie macie zamk贸w, ruin, pa艂ac贸w czy okaz贸w przyrody ? Nie wierze, a ja co niedziel臋 co艣 pi臋knego znajduje, ledwie Krak贸w min臋 i ju偶..... Zn贸w mamy upa艂 , zn贸w na burze si臋 zanosi, a m臋czace to powietrze jest. Wczoraj to prosto do 艂o偶a mnie 艣ci膮g艂o, si艂 nie mia艂am. Prawie 50 stopni jak w ukropie. Odpowiedz Link Zg艂o艣