satancruz 30.09.08, 14:51 No właśnie - zachować resztki szacunku dla siebie i drugiej osoby mówiąc jej prawdę, czy zataić, zwłaszcza jeśli była to chwila słabości, pomyłka... ??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
argo40 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 30.09.08, 20:47 Milcz. Nic nie mów - osoba, która usłyszy takie rzeczy - umiera wewnątrz. To tak jakby żyła i nie żyła. Gorsze będzie dla niej to co usłyszy, niż to czego nie wie. jestem ta co usłyszała. Umarlam. Odpowiedz Link
gorn73 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 09.06.09, 13:47 NIE MÓW!!!! Nie masz pojecia jak BOLI taka wiedza. Odpowiedz Link
mala_mi_2018 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 17.06.18, 13:07 dużo gorzej dla niej będzie, jeśli się przypadkiem po latach dowie, dlatego ja zawsze stawiam na szczerość Odpowiedz Link
xentia23 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 01.10.08, 09:40 Nie ma jednoznaczej odpowiedzi i wszystko zalezy od i dlaczego mamy to powiedzieć. Z jednej strony lepiej nie wiedzieć, a z drugiej żyć w kłamstwie też nie jest dobrze. Zazwyczaj kłamstwo ma krótkie nogi......i zawsze się wyda. Odpowiedz Link
maja1213 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 01.10.08, 19:16 Witam ja uważam,że lepiej nie mówić,mądre przeysłowie mówi "Im mniej wiesz tym dłużej żyjesz".Ja osobiscie wolałabym nigdy prawdy się nie dowiedzieć,niczego dobrego to nie przyniosło,ale nikt wyboru mi nie dał,pozdrawiam:) Odpowiedz Link
bitti Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 12.06.09, 11:41 nie mów. ja jestem tą która się dowiedziała. życie z taką wiedzą to koszmar. wracają wspomnienia, pracuje wyobraźnia. tego nie da się zapomnieć jak okrutnie potraktowała Cię osoba której wierzyłaś. Odpowiedz Link
nawrocona5 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 02.10.08, 18:53 Jeśli to była chwila słabości to po co? Aby ulżyć swojemu sumieniu taką pokrętną logiką typu "co prawda zdradziłem/am ale jestem uczciwy/a?" Poprawić sobie wizerunek we własnych oczach? To zależy jakie masz priorytety. Jesli twoj związek jest najważniejszy to nie mów i borykaj się samotnie z wyrzutami sumienia - Jeśli najważniejsze jest twoje dobre samopoczucie i myślisz, że takie wyznanie ci pomoże to zrób to ale ze świadomością konsekwencji. Nie licz na to że ukochana osoba zachwyci się twoją uczciwością i na pewno ci wybaczy. Odpowiedz Link
iberia.pl Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 02.10.08, 22:31 jesli to byl jednorazowy skok w bok to wolalabym nie wiedziec. Pytanie czy potrafisz przejsc nad tym do porzadku dziennego i zapomniec o tym bledzie? Odpowiedz Link
stokrootka40 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 04.10.08, 20:58 Mnie ksiądz doradził, żeby nie mówić.... Odpowiedz Link
xentia23 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 10.10.08, 10:55 Ksiądz doradza, aby nie mówić, a co z przysięgą i "ślubuje ci miłośc, wierność i uczciwość małżeńską....."?? - tak mnie tylko naszło...... Odpowiedz Link
zamszowa Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 13.10.08, 08:40 nie mówic za zadne skarby. takie wyznanie to tylko obciążenie drugiej osoby, wbrew pozorom z czystego egoizmu. ciężar ci z sumienia spadnie a ona/on będzie się zadręczac do konca życia. i przez głupotę stracisz ta osobę. warunek jest jeden - ze to było jednorazowe i nie masz zamiaru tego kontynuować. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 15.10.08, 01:52 Milcz. Chyba, że chcesz po chamsku dobijać swoją drugą połowę. Chwila słabości... Czyżby ktoś cię zgwałcił? Pomyłka... Aż tak ciemno było? Nie okłamuj siebie samego. Odpowiedz Link
kurka_wodna2 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 15.10.08, 22:12 Tym razem była pomyłka, ale chyba nie startowałeś do romansu z planem pomyłki. Jesteś rozgoryczony? Entuzjazmu nie wyczytałam,że to była słabość, pomyłka. Piszesz o szacunku, lęku o swoją pozycję w związku czy o zakłamaniu? Odpowiedz Link
toy.a Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 15.06.09, 23:03 Męcz sie sam z tą wiedzą. Wyznanie może pomóc Tobie, a na pewno nie żonie. Dlaczego raz(?) skrzwdziłeś bliską osobę i chcesz to czynić ponownie. Ale radziłabym miec pewność, że ta prawda nie ujrzy światła dziennego. Odpowiedz Link
agulek80 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 06.10.09, 16:50 Uważam, że lepiej nie mówić. Było minęło, a wyjawienie prawdy może zabić Wasz związek. Wystarczy, że Ty się z tym męczysz. Oboje możecie tego nie znieść. Odpowiedz Link
lalka122 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 14.01.10, 13:32 Trudno mówić o szacunku dla samej siebie.Jakiś czas temu przespałam się z kumplem mojego faceta.To był błąd.Nie wiem co mi wtedy odbiło,mogę się jedynie tłumaczyć,że byłam pod wpływem alkoholu.Ale to i tak mnie nie usprawiedliwia.Żle się z tym czuje i nie wiem jak mam się zachowywać przy swoim facecie i jego koledze.Proszę o pomoc Odpowiedz Link
uleczka_k Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 14.01.10, 14:55 Nie mów. To była Twoja wina, więc męcz się z tym sam. Jeśli jednak sytuacja kiedyś wyjdzie na jaw - nie kłam. W taki sposób ocalisz szacunek dla tej osoby. Odpowiedz Link
malarealistka Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 16.01.10, 11:55 Ja nie miałam wyboru- mi powiedział.Minęło 5 lat,nadal jestem z nim,ale wiem,że nie będę.O tym się nie zapomina,już się nie ufa... wiec dobrze się zastanów... Odpowiedz Link
marta_51 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 04.02.10, 16:38 No pewnie: "Po co babcie denerwowac, niech sie babcia cieszy..." czy ktos tu pamieta te piosenke Mlynarskiego? Oto link: www.youtube.com/watch?v=UD_92d8s0EI&feature=PlayList&p=7F862738E30F21B3&playnext=1&playnext_from=PL&index=40 Mam na ten temat zupelnie inne zdanie. Kochanemu mezczyznie wybaczylabym zdrade, bo nienawidze zycia w zaklamaniu. Bo kazdy ma prawo do bledu, do chwili slabosci po alkoholu czy bez. Ale kiedy juz wytrzezwieje i ochlonie, powinien przywrocic zwiazkowi autentycznosc, ktorej go pozbawil. Dziwne dla mnie, ze tyle ludzi woli byc oklamywanych, przeciez jesli pertner zdecyduje sie z wlasnej i nieprzymuszonej woli wyznac bolesna prawde, to chyba zasluguje na zaufanie i uznanie, bo zdobyl sie na akt cywilnej odwagi. Mozna byc pewnym, ze duzo go to kosztowalo. Odpowiedz Link
uleczka_k Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 11.02.10, 20:15 Mylisz kwestie: to nie jest sprawa wyboru: czy chciałabyś się dowiedzieć. Na tak postawione pytanie byłoby tyle odpowiedzi ilu forumowiczów. (osobiście wolałabym się dowiedzieć, stojąc przed takim wyborem). Ale chodzi o to czy mówić, przyznać się. Chodzi o to, żeby w jakiś sposób pokierować nie tylko swoim życiem. Jeśli wiesz, że zrobiłaś coś głupiego to lepiej stul dziób i sama cierp. Sama - czyli nie narażaj niepotrzebie drugiej osoby na takie przejścia. Poza tym, myślę, że rozumieją to tylko te ososby, które to przeszły. Odpowiedz Link
gorn73 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 12.02.10, 19:05 Bzdura. Ty nie zostałaś zdradzona, prawda? Bo gdybys wiedziała ile bólu niesie taka wiedza, w zyciu nie napisałabys takiego posta. Ja oddałbym wszystko aby nigdy nie dowiedziec sie o zdradzie. Bo to trauma koszmarna. Gdzies znalazłem stwierdzenie, że psycholodzy kliniczni uwazają cierpienie psychiczne osoby zdradzonej za porównywalne z bólem jaki niesie ze soba śmierć bliskiej osoby. I moim zdaniem maja rację. Ja np. własnie tak się czułem. jakby umarł ktoś kogo kocham. Odpowiedz Link
marta_51 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 13.02.10, 10:24 Gorn, nie wiem wprawdzie, czy to do mnie, ale zakladam, ze tak. Zostalam zdradzona nie raz i wlasnie dlatego mam takie zdanie. Bylam w sytuacji, kiedy wszyscy znajomi wiedzieli o zdradzie - oprocz najbardziej zainteresowanej czyli mnie. I dla mnie to wlasnie bylo najbardziej uwlaczajace. Dla Ciebie to bzdura - bardzo arbitralne - dla mnie kwestia zapatrywan, przy czym moje nie sa jedynie sluszne. Zdrade czy jakakolwiek wynila z lekkomyslnosci nielojalnosc potrafie wybaczyc, rozmyslnego oklamywania latami nie. Ty masz inny poglad, masz do niego prawo. Odpowiedz Link
bitti Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 11.03.10, 22:43 dokladnie tak. ja tez sie tak czuje jakby umarl mi ktos bliski. od tamtych wydarzen minal ponad rok i jestem z kims innym. to co sie stalo zniszczylo mnie totalnie. duzo wycierpielismy przez to oby dwoje. nie potrafie juz zaufac a zwiazek w ktorym jestem teraz po prostu jest. czasem nie cieszy a czasem mam wszystkiego dosc. podswiadomie szukam dowodow zdrady i placze wspominajac tamte wydarzenia. gdyby to bylo mozliwe oddalabym wszystko by pozbyc sie tej swiadomosci. Odpowiedz Link
sweetty A co jeżeli ?? 15.03.10, 13:06 Zona mówi mi, że mnie nie już nie kocha (mamy 2 letnie dziecko) że wczoraj mnie zdradziła z kolegą z pracy i że gdyby on (ten kolega) tu był to ona by się do niego przytuliła a nie do mnie??? Po 2 tygodniach mi natomiast mówi, że to nie prawda, że tylko się z nim całowała, natomiast o spaniu powiedziała mi, abym się zdenerwował i wyprowadził, zostawiając jej nowe mieszkanie ... :( Odpowiedz Link
drapichrusta Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 02.09.17, 11:08 Zdrada to nie chwila slabosci, to indywidualny, samodzielny swiadomy wybor i decyzja, A czy mowic? To zalezy czy wolisz zyc w prawdzie czy w zaklamaniu, ale musisz wiedziec ze ta prawda to czesto trauma do konca zycia, ot chocby tylko brak zaufania, juz nigdy nikomu tak w pelni nie zaufasz, gdy dowiesz sie o tym ze ktos cie zdradzil, owszem to wl brak uczciowsci i szacunku bardziej boli niz sam sex, a gdy ten ktos sie dowie nawet po latach (bo prawda zawsze wyjdzie na jaw) to jak sie pogodzic ze swiadomoscia ze ktos nigdy nie byl wobec ciebie szczery i uczciwy?) Racaja moze byc tylko w jednym, czesto ludzie mowia o tym ze zdradzili, tylko po to by sie wybielic,i pozbyc wyrzutow sumienia, ale tak naprawde to probuja zrzucic ten balast z siebie na swojego partnera ktorego zdradzili. Zdrada to wielka trauma, to ogormny bol, to trucizna ktora zatruwa serce umysl i dusze drugiego czlowieka. I jeszcze jedno, gdy ktos cie zdradzil to smutna prawda jest taka ze nie m mozliwosci abys kiedykolwiek byl w peni szczesliwy z ta osoba. Poza tym gdy ktos zdradza to znaczy ze zwiazku juz nie ma, jedyne co mozna zdobic to odsuwac w czasie jego zakonczenie, nawet przez wiele lat. Zdrada niszczy i rujnuje ludziom zycie, taka jest smutna prawda. Ale potwierdzam zdanie innych, ja tez wolabym sie nigdy nie dowiedziec, zycie z ta swiadomoscia to udreka, to niszczy i burzy tak wiele, w wielu aspektach, czesto juz bezpowrotnie i nieodwracalnie. Najlepiej powiedz, zniszczysz i zatrujesz komuś zycie, ale sam bedziesz "uczciwy", h.j z tym ze kogos bedzie bolec. Nie pozdrawiam. Na pohybel zdradzieckim sukom i fiutom. Odpowiedz Link
mala_mi_2018 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 17.06.18, 13:12 masakra jakaś normalna, kobiety radzą facetowi, żeby ukrywał zdradę, czyli same wolałybyście żyć w zakłamaniu i niewiedzy i dowiedzieć się przypadkiem po latach - toż to dopiero wtedy byłby szok? życie ogólnie jest ciężkie i nie rozpieszcza, tragedie dzieją się i tak czy tego chcemy czy nie na różnych płaszczyznach życia i trzeba się z tym pogodzić i nawet najgorsza prawda jest lepsza od najsłodszego kłamstwa. jestem zdania, że szczerość w takiej sytuacji to podstawa niż życie w poczuciu że oszukuje się tę druga osobę...ja bym nie mogła żyć w takim zakłamaniu i wolałabym wiedzieć - gdyby facet mi się nie przyznał odrazu, a np. w kłótni po latach lub wyszło przypadkiem, to wtedy bym się całkiem załamała i mogłabym się zemścić... Odpowiedz Link
radko1010 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 05.01.22, 17:10 Zdradzajacy zdradza przede wszystkim siebie. Zdradzony/na ma traumę ale jesli ja przepracuje to wzrośnie mu poczucie wartosci. Z doswiadczenia wiem ze nie warto kontynuowac związku. Po 6 latach związku zdradę wyczułem w dniu zareczyn. Narzeczona byla niezdecydowana w koncu wybrala nowego. A on wrócił do zony i dziecka w drodze. Wtedy narzeczona wrocila do mnie z mieszkaniem i obietnicą dobrego życia. Po dwóch latach zastanawiania i obserwacji wybralem nowy zwiazek do dzis nie żałuję. Narzeczona wyszla za mąż i mam nadzieje ze juz nigdy jej nie ujrzę w swoim życiu. Oby. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 09.01.22, 19:44 Ale jakbyś nigdy nie dowiedziała o zdradzie to całe życie szczęśliwe Odpowiedz Link
radko1010 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 09.01.22, 19:55 No niestety tak to nie działa. W trakcie zdrady przed informacją od narzeczonej zdrada stała się oczywista nawet dla mnie który naiwnie darzył zaufaniem. Trauma przez takie postępowanie dla mnie trwa do dziś a minelo 25 lat! Gdyby zdradzajaca narzeczona wykazala się rozumem dziś bym nawet o tym nie pamietał. Czego wszystkim życzę to mądrych żon kochanek matek. Tego nam wszystkim trzeba do szczęścia w nowym roku. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 10.01.22, 16:27 Ale gdybyś się nie dowiedział wcześniej to byś był teraz szczęśliwym mężem i nie miałbyś żadnej traumy Odpowiedz Link
radko1010 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 10.01.22, 17:12 Dojrzali ludzie wiedzą doskonale gdzie jest granica po której przekroczeniu związek rozpada sie nieodwracalnie. Dalej jest już tylko relacja i wierz mi jesli wiesz ze zdradzila cie osoba którą kochasz romantycznie to tak jak by ktoś umarł. Moim zdaniem to jest nie do cofnięcia. Jeżeli obydwoje rozumiecie ten proces i chcecie być razem to tuż przed “ostateczną” zdrada komunikujcie sie. Po tym fakcie nieodwracalność bedzie nieznosna. Odpowiedz Link
radko1010 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 10.01.22, 17:24 I do tego nie zrozumiałeś mojej historii. Narzeczona wybrała kochanka i kiedy sytuacja wydawaloby się jest klarowna on odszedł do żony i dziecka. W głowie narzeczonej zaszły procesy myślowe. Chciała mojego powrotu i nawet ja przez dwa lata próbowałem tego dokonać wierz mi byl to bardzo pouczajacy dla mnie czas. Zamiast lepiej bylo mi coraz gorzej. Samo życie czasami chciabym móc wygumkowac pamięć. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 11.01.22, 09:30 Trudno powiedzieć czy nie zrozumiałem na pewno kiedy zdradzany nie wie o tym że jest zdradzany jest dla niego lepsza od sytuacji kiedy wie. Wtedy musi podjąć decyzję co zostaje z tym zdradzającym czy nie A tak żyję w błogiej nieświadomości. To nasz kolega obrotowy który kilka razy żona zdradza ,twierdzi że nigdy od żony by nie odszedł bo ją kocha a że coś mu się trafi na boku? Odpowiedz Link
radko1010 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 11.01.22, 16:07 Jezeli masz elementarne czucie to po pewnym czasie zawsze wyczujesz zdrade nawet tę emocjonalna. Fizyczna zdrada jest do wyczucia natychmiast np. w tańcu. Ciało partnera jes inne a o seksie to już nie wspomnę. Nowe zachowania odruchy drżenia. Tak więc wszystko jasne i vzekamy tylko na werbalizacje. Jezeli chcesz sie oklamywac yo przynakmniej sie zbadaj i zabezpiecz. STD to nie zarty. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 12.01.22, 14:54 Chyba nie mam potrzeby się badać Odpowiedz Link
radko1010 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 12.01.22, 16:58 "Chyba" jest tu kluczowe jednak ludzie choruja. Pozdrawiam Odpowiedz Link
serenity44 Re: Powiedzieć o zdradzie czy ukryć prawdę? 16.01.22, 03:14 Nawet jeśli nie powiesz, fakt pozostaje faktem i odbija się na jakości związku. Przed prawdą nie uciekniesz. Nawet jeśli jej nie objawisz.Ale to kwestia indywidualnego przypadku i prywatnej decyzji. To zawsze jest otworzeniem puszki Pandory. Czasem lepiej nie mówić żeby nie zwiększać krzywdy, ale samo zaistnienie zdrady świadczy o jakimś utajonym problemie który prędzej czy później będzie powracał. Natomiast pozostawienie drugiej strony w iluzji miłości, bycia kochaną, jest tak samo czysto instrumentalnym i przedmiotowym potraktowaniem jej człowieczeństwa, jak sama zdrada. I uniemożliwieniem prawdziwego rozwoju, spełnienia. Ja akurat byłem osobą której nie powiedziano ale i tak się dowiedziała od innych osób. Też umarłem, wielokrotnie, ale na końcu tego tunelu jest światełko wolności. Tak naprawdę to umarła miłość posiadająca a nie miłość życia. Niemniej to trwa. I taki czas pełen jest ognia i niebezpieczeństw. Trzeba czuwać nad taką osobą i wspólnie analizować emocje. Jeśli nie ma tu wspólnej pracy nad takim doświadczeniem, to jest się rzuconym na pastwę instynktów i odreagowań. Odpowiedz Link