tommy994
13.03.11, 16:41
Czy jest sposobem na "magiczne" zdolności czy też jest zestawem zasad etyczno-moralnych? Zasługuje na miano filozofii?
Nie zadowala mnie definicja z Wikipedii, która sugeruje, że to wiedza dla "wybranych" o ile jest wiedzą. Raczej nurtem myślowym opartym na intuicyjnym rozwoju.
Pytanie takie zadaje ponieważ dziś zacząłem zastanawiać się czym faktycznie jest ezoteryka. Każdy zapewne posiada jakieś definicje, czy jednak są prawdziwe? Może pora je usystematyzować? Nadać konkretny kształt ezoteryce.
Filozofia ma swoje trzy odgałęzienia zwane: ontologia, epistemologia i aksjologia.
Ontologia odpowiada na pytanie "co jest?" tzn. o istotę otaczającego nas świata. Ezoteryka nic tu nie ma do powiedzenia. Dlaczego? Nie mówi, co jest pierwotnym materiałem z jakiego powstał świat. Popiera te teorie jakie znamy (powietrze, ziemia, woda czy ogień albo wszystkie na raz) albo wersję biblijną.
Epistemologia odpowie na pytanie o źródło wiedzy, inaczej to teoria poznania. Ezoteryka nie skupia się na tym. Ponownie popiera powstałe myśli i zasady.
Aksjologia to teorie wartości np etyki, estetyki itp. I tutaj ezoteryka ma coś więcej do powiedzenia. Może i znowu powtarza oklepane zasady moralne i etyczne jakie powstały na przestrzeni stuleci ale to jeden z jej głównych wyznaczników.
Kolejnymi są praktyki magiczne albo ezoteryczne, czy też wróżebne. Innym elementem ezoteryki, to na kierunkowanie na rozwój duchowy. A od tego pojęcia jest nie daleko do zdolności nadludzkich.
Podsumowując to ezoteryka nie jest żadną filozofią. Zajmuje się w prawdzie moralnością, ale wtórnie. Postuluje rozwój duchowy jako możliwość życia w zgodzie ze sobą, szeroko rozumiane polepszenie samopoczucia i zdrowia oraz nabranie dystansu do swoich kompleksów. Oferuje śmiało "zdobycie" a raczej opanowanie zdolności parapsychicznych, które pomogą wieść szczęśliwe życie o jakim się marzy. Czy to wszystko?
Co sami o tym powiecie?

Proszę o komentarze