Dodaj do ulubionych

Czym jest ezoteryka?

13.03.11, 16:41
Czy jest sposobem na "magiczne" zdolności czy też jest zestawem zasad etyczno-moralnych? Zasługuje na miano filozofii?
Nie zadowala mnie definicja z Wikipedii, która sugeruje, że to wiedza dla "wybranych" o ile jest wiedzą. Raczej nurtem myślowym opartym na intuicyjnym rozwoju.
Pytanie takie zadaje ponieważ dziś zacząłem zastanawiać się czym faktycznie jest ezoteryka. Każdy zapewne posiada jakieś definicje, czy jednak są prawdziwe? Może pora je usystematyzować? Nadać konkretny kształt ezoteryce.
Filozofia ma swoje trzy odgałęzienia zwane: ontologia, epistemologia i aksjologia.
Ontologia odpowiada na pytanie "co jest?" tzn. o istotę otaczającego nas świata. Ezoteryka nic tu nie ma do powiedzenia. Dlaczego? Nie mówi, co jest pierwotnym materiałem z jakiego powstał świat. Popiera te teorie jakie znamy (powietrze, ziemia, woda czy ogień albo wszystkie na raz) albo wersję biblijną.
Epistemologia odpowie na pytanie o źródło wiedzy, inaczej to teoria poznania. Ezoteryka nie skupia się na tym. Ponownie popiera powstałe myśli i zasady.
Aksjologia to teorie wartości np etyki, estetyki itp. I tutaj ezoteryka ma coś więcej do powiedzenia. Może i znowu powtarza oklepane zasady moralne i etyczne jakie powstały na przestrzeni stuleci ale to jeden z jej głównych wyznaczników.
Kolejnymi są praktyki magiczne albo ezoteryczne, czy też wróżebne. Innym elementem ezoteryki, to na kierunkowanie na rozwój duchowy. A od tego pojęcia jest nie daleko do zdolności nadludzkich.
Podsumowując to ezoteryka nie jest żadną filozofią. Zajmuje się w prawdzie moralnością, ale wtórnie. Postuluje rozwój duchowy jako możliwość życia w zgodzie ze sobą, szeroko rozumiane polepszenie samopoczucia i zdrowia oraz nabranie dystansu do swoich kompleksów. Oferuje śmiało "zdobycie" a raczej opanowanie zdolności parapsychicznych, które pomogą wieść szczęśliwe życie o jakim się marzy. Czy to wszystko?
Co sami o tym powiecie? smile Proszę o komentarze
Obserwuj wątek
    • coill Re: Czym jest ezoteryka? 13.03.11, 17:20
      najprostszym jezykiem i najogolniejszym oraz najkrócej odpowiedzialabym ze wszystkim tym co dotyczy wszelakiej tzw "wiedzy tajemnej", róznych rodzajow dywinacji w tym snów, duchów a wiec zycia pozagrobowego, okultyzmu czy magii, nawet zjawisk paranormalnychbig_grin
      a definicji ksiazkowej nie podambig_grin
    • tommy994 Re: Czym jest ezoteryka? 14.03.11, 14:11
      Liczyłem, że więcej osób wypowie się w kwestii czym dla niego jest ezoteryka.
    • zainteresowany1977 Re: Czym jest ezoteryka? 14.03.11, 14:45
      Ciekawy temat. Moim zdaniem jak się zastanowić to ezoteryka i wszystkie jej narzędzia są nośnikiem wielu ideologii, które podane na tacy mogłyby być niechciane i nieinteresujące gdyby nie spleciono ich systemem zależności z wiedzą tajemną, która przy dostępności literatury wcale nie jest znów taka tajemna. Każda organizacja dąży do uzyskania możliwie dużej strefy wpływów, do powiększenia organizacji, wykorzystując skłonność ludzi do zgłębiania tajemnic nakłania ich do zgłębiania określonej wiedzy i mimochodem i całkiem ,,niechcący" potrzebna wiedza jest nasycona pewnymi treściami i np. żeby zrozumieć tarota Jane Austen trzeba chciał nie chciał stać się miłośnikiem jej literatury, niby chodzi o poznanie tego tarota ale po drodze trzeba zagłębić się w tą literaturę, i jest takie dwa w jednym, łyka się zawartość literatury tej autorki i łyka się treści podane już w samym tarocie.
      A. Waite, A. Crowley, każdy autor ,,sprzedaje" tarota w\g swojego przepisu i swoją ulubioną wiedzę, pozyskuje studenta do zbiorowości o pewnych poglądach i to jest niewykluczone.
      Prawdopodobnie najwięcej tarota jest w pierwszych taliach i to jest logiczne.
      Tarot chyba jest filozofią w obrazkach, taki sztuczny wszechświat w kropli wody, mikrostruktury karty, element haosu którym jest tasowanie i zawsze spójna struktura po wyciągnieciu kart wynikająca ze spójności logicznej całej talii.
      Mnie też nie zadowalają definicje książkowe bo nie ma w nich tego czego szukam jeśli chodzi o te karty.
    • asia.33 Re: Czym jest ezoteryka? 14.03.11, 15:17
      dla mnie jest tajemnica odkrywana kazdego dnia
    • tommy994 Re: Czym jest ezoteryka? 15.03.11, 14:07
      Właśnie Zet, ezoteryka to takie misz-masz. Kocioł w którym połączone są religie, postawy moralne, filozofie jakie zna świat oraz ogrom mistycyzmu z każdego kąta świata. To takie wszystko i nic. Można powiedzieć, że ezoteryka jest uniwersalna. Dopasuje się do każdego, spełni każde duchowe wymagania. Tak myśląc teraz wpadłem na pomysł, że ezoteryka może kiedyś stać się religią. Jakby nie było łączy w sobie elementy z każdych z wielkich wyznań.
      Inną kwestią jest to czy taki Kocioł judaistyczno-chrześcijańsko-orientalno-filozoficzno-mistyczny jest w stanie być dobry wsparciem i źródłem wiedzy. Taką mieszankę trzeba uporządkować, inaczej dalej będzie się mieszać aż Bóg jeden wie co z tego wyjdzie. Ezoteryka powinna ulec systematycznemu podzieleniu i uporządkowaniu. I dlatego mnie, wychowanego w duchu chrześcijańskim nie odpowiadały czakry tongue_out smile Ezo przypomina artystyczny nieład w pracowni malarza.
      • zainteresowany1977 Re: Czym jest ezoteryka? 15.03.11, 15:52
        Mi też nie odpowiada cała historia z czakrami, ja był to najchętniej spłaszczył i odarł całą filozofię ukręconą ,,wokół" tych czakr, dla mnie to nie żadne tam bajeranckie kolorowe światła tylko takie miejsca na ciele które poprzez kręgosłup (jakoś dziwnie, że czakry leżą na jego linii) mają związek z najważniejszymi fragmentami ciała, konkretnie tymi w okolicy których znajdują się bardzo ważne organy (serce, głowa, narządy płciowe, wątroba itp). Gdyby mostkowanie czakr (przykładanie dłoni niejako łącząc czakry) przynosiło efekty to ludzie którzy by stosowali takie zabiegi osiągaliby wiek maksymalny życia, to ponoć 120 lat, a jakoś nie słyszy się o takich przypadkach.
        Ezoteryka jest z pewnością wielokulturowa, jest takim tyglem, tylko że każdy z jej odłamów jest spowinowacony z inną tradycją religijną, kulturową, ja jestem ciekawy z czego wychodzi tarot, chociaż biorąc pod uwagę nazwy kart np. kochankowie można dojść do wniosku, że z gruntu nie jest katolicki, bo w katolicyźmie ta karta powinna się raczej nazwać małżeństwo, bo kochankowie to konkubinat a to nie jest modelowe dla tej religii.
        • donbas Re: Czym jest ezoteryka? 09.02.17, 19:28
          Czakry to tak bardziej umiejscowione w okolicy gruczołów dokrewnych oprócz oczywiście czakry serca. Czakra ziemi = podstawy położona w okolicy jąder i jakników, czakra gardła w okolicach tarczycy i przytarczyc, czakra głowy - przysadka, czakra korony - szyszynka itd. O funkcji tych gruczołów i ich wpływie na organizmy - odsyłam do google albo lepiej książek medycznych. Co się dzieje jeśli nie są w równowadze - też odsyłam, ponieważ za długo by pisać. Co do zasadniczego pytania w wątku to forum jest za wąskim medium aby rozstrząsać tu problemy filozoficzno- religijno- egzystencjonalne. Ogólnie można by podsumować że ezoteryka jeuko wynikiem " ukoronowaniem" rozwoju psychicznego i duchowego osoby dochodzącej do uniwersalnej prawdy. W myśl zasady Tao można poznać cały świat nie wychodząc z domu itd. W zasadzie przygodę z ezoteryką powinno się zaczynać dopiero po dojściu już do jakiejś prawdy a nie odwrotnie. Powinna ona bowiem stanowić narzędzie pomocnicze a nie główne. Odpowiadać na pytanie " dlaczego", " po co".
          • beata25_84 Re: Czym jest ezoteryka? 11.02.17, 23:36
            Dobrze gadasz Donbas smile
    • krolowa.mieczy Re: Czym jest ezoteryka? 15.03.11, 16:10
      Dla mnie jest to tylko i wyłącznie zbiór wszelkich niewytłumaczalnych zjawisk. A tak naprawdę to słowo nic dla mnie nie znaczy, nie ma głębi ani filozofii. Rozumiem, ze trzeba było jakoś nazwać ów zbiór i to zrobiono. Ale żeby to jakieś wielkie ŁAŁ było, to nie jestem przekonana.
      Jeśli tak by poznać choć troszkę bardziej religie świata oraz przyrodę, te żywe i już martwe, to widać jak na dłoni, ze ezoteryka czerpie z nich garściami. I nic sie na to nie poradzi, bo to ludzie od zawsze pragnęli wytłumaczyć niewytłumaczalne (choćby głazy narzutowe lub lawiny skalne w Andach i przebłagiwanie bogów o łaskę).
      Nie wiem jakby się ktoś bronił, to w każdym z nas na obojętnie jakiej półkuli jest pierwotny strach przed Naturą i Tajemnicą. Wszelkie magiczne sztuczki oraz każda z religii ma podstawy tu (to moja teoria).
      Temat szeroki, Tommy smile Każdy bierze z niego co mu odpowiada. Dziś człowiek jest na takim etapie swiadomości, ze wybiera reguły czy aksjomaty jakie są dla niego wygodne. Mało obecnie świeckich społeczności ortodoksyjnych z wyboru (amisze, niektóre odłamy islamu, judaizmu itp).
      A wracajac na ziemię: ja i mój tarot dla ludzi nie jesteśmy niczym tajemnym ani trwożnym, bo tarot w moich rękach jest narzędziem innej formy pomocy. I dlatego żadnych cyrków i szołów nie odstawiam, bo i po co zasłaniać się ezoteryką (bez jednoznacznej definicji?).
      • algaria Re: Czym jest ezoteryka? 11.09.11, 00:38
        Jest to zbór tajemnic do których poznania dostaje się klucz, każdy człowiek może nim otworzyć i zagłębić się w ten zbór, ale nie każdy go zrozumie, doceni i będzie z niego odpowiednio korzystał - bo żeby ten zbór pojąć, rozszyfrować i umiejętnie z niego czerpać trzeba już mieć Dar a Dar nie dostaje każdy.
    • mii.krogulska Re: Czym jest ezoteryka? 10.09.11, 22:13
      Moderatorze, TNIJ!!!
      Data śmierci za dwie dychy sms-em się przywlekła!
      • zainteresowany1977 Re: Czym jest ezoteryka? 11.09.11, 00:22
        Hehe, no smile
    • zainteresowany1977 Re: 11.09.11, 00:19
      Moim zdaniem, w oparciu o wiedzę z którą miałem styczność, jest paranauką, bo funkcjonuje o założenia które nie zyskały aprobaty w świecie nauki, nie zostały poparte naukowymi eksperymentami i nie mogą być zmierzone przy pomocy narzędzi uznanych przez naukę.
    • mrgodot Re: Czym jest ezoteryka? 11.09.11, 19:18
      czarny_sisha napisała:

> Muszę powiedzieć, że szukałam w internecie informacji o przeznaczeniu, możliwoś
      > ci jego zmiany a nawet, co może się wydawać trochę śmieszne o odwracaniu złych
      > uroków. Znalazłam informacje o babciach szeptuchach, które są na podlasiu i mog
      > ą sprawdzić, czy to, że komuś się źle wiedzie w życiu, zapada na śmiertelną cho
      > robę, to wynik uroku, który ktoś na nas rzucił. ponoć są bardzo skuteczne a KAŻ
      > DY Z NAS MOŻE SAM WPŁYNĄĆ NA SWOJE PRZEZNACZENIE I DALSZE ŻYCIE.
      >
      >
      > Przeczytałam ten artykuł: xxx
      który ktoś poleca i zastanawiam się, czy to jest możliwe, aby w taki sposób przewidzieć czyjąś datę śmierci..? I czy można to zmienić? Jak Wy myślicie?

Każdy ma prawo się wypowiedzieć o ile ma coś do powiedzenia, ale proszę bez linkowania. Zwłaszcza głupich, pustych i pozbawionych sensu tekstów. Adres strony wycięłam, resztę skokpiowałam. Autorka wpadła na gościnne występy? Bo po nicku widać, że to pierwszy tekst na gazetowym forum.
    • mrgodot Re: Czym jest ezoteryka? 10.06.12, 20:42
      Reklamodawcom dziękujemy!
      To forum ma swój regulamin, a ponieważ został złamany przez osobę o nicku tygrysie_oczko jestem zmuszona usunuąć post.
      Proszę nie zamieszczać więcej reklam.
    • bella_harmony Re: Czym jest ezoteryka? 09.02.17, 11:01
      Ezoteryka faktycznie jest ciekawa, ale trzeba uważać, żeby się nie sparzyć. Wielokrotnie przestrzegam, żeby najpierw poczytać i posprawdzać opinie z kilku źródeł, zanim skorzysta się z jakiś usług, czy kupi jakieś świece, kamienie kadzidła itp. Ostrzegam przez działaniami EVA HL. Czerwone światło powinno zapalić się każdemu, kto zajrzy na stronę i trochę poczyta. bit. ly/EwaHL
      • donbas Re: Czym jest ezoteryka? 12.02.17, 14:00
        A ja ostrzegam zarówno przed reklamą jak i antyreklamą. Po to człowiekowi dano szare komórki żeby z nich korzustał. Ma człowiek też wolną wolę i może sam decydować z czego korzystać i czy coś kupić czy nie. Jestem przeciwna ronieniu ludzi w konia i trafia mnie promocja wszelkiego oszustwa ale każdy powinien decydować sam gdzie i jak chce wydać swoje ciężko zarobione poeniądze.
        • donbas Re: Czym jest ezoteryka? 12.02.17, 14:02
          Acha - tym bardziej że w fzisiejszej rzeczywistości istnieje fantastyczna łatwość sprawdzenia zarówno przedsiębiorcy jak i tego gdzie i co ile kosztuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka