anhelica6darc
07.05.22, 19:46
Proszę o pomoc w odpowiedzi na pytanie. Z uwagi na rosnącą inflację oraz stopy procentowe, co będzie dla mnie korzystniejsze pod względem finansowym: przejście na stałe oprocentowanie kredytu hipotecznego, czy pozostanie przy zmiennym oprocentowaniu i w razie konieczności skorzystanie ze wsparcia rządowego w postaci nieoprocentowanej zwrotnej pożyczki?:
1 opcja - przejście na stałe oprocentowanie: 4 buławy, Cesarzowa, Kochankowie
2 opcja - pozostanie przy zmiennym oprocentowaniu: Cesarz, 2 miecze, Król buław
Każdy doradca finansowy doradza mi co innego więc mam mętlik w głowie. Podobnie patrząc na te karty mam wrażenie, że obie opcje są tak samo "atrakcyjne". Pierwsza dlatego, że przejście na stałe raty spowoduje pewność, że rata nie wzrośnie przez kilka lat, z drugiej strony jeśli stopy by w tym czasie spadły to niestety stracę na tym interesie. Z drugiej strony wg mnie ta 1 opcja oznacza zawarcie korzystnej dla mnie umowy, może uda mi się ugrać korzystne warunki? Druga opcja - niestety wiąże się z tym, że za kilka lat trzeba będzie tę pożyczkę zwrócić, czyli że nie dość że będę musiała płacić raty kredytu to i koszty udzielonej pożyczki. 2 mieczy sugeruje poważnie zastanowić nad tym rozwiązaniem, ponieważ mogę czegoś na chwilę obecną nie dostrzegać (np. jakieś niekorzystne zapisy w umowie), aczkolwiek te karty też wydają się pozytywne, a król buław sugeruje, że dam radę...Którą więc byście z opcji wybrali?