Dodaj do ulubionych

Atak - próba włamania ?

28.08.23, 08:33
Cześć,
kilka lat tu nie pisałam, prośba o pomoc w interpertacji kart, które wczoraj na szybko po zdarzeniu postawiłam..wiele emocji w tym było, więc biore poprawkę na to.

Mieszkam sama, wczoraj ok. godz 21:00, zaczełam słyszec szmery przy drzwiach wejściowych, podeszłam cicho i zobaczyłam przez judasz, ze jakiś mężczyzna stoi pod drzwiami. Klamka zaczęła mocniej "chodzić", byłam już na maksa zestrachana ale dalej cicho. Przez judasz zobaczyłam, że mężczyna (wyglądał jak menel) chodzi w okół mieszkania, jakby nie wiedział co robić, po czym wszedł do windy (czyli mieszka w bloku) ale sie z niej cofnął jakby myślał i znowu podszedł do moich drzwi i zaczął szarpać mocno klamką. Tutaj już nie było mowy o pomyłce. Mam dobre drzwi antywłamaniowe ale i tak się bałam, słyszałam, że próbuje włożyć klucz do zamka..Nie wytrzymałam i krzyknęłam że dzwonie na policje, na co on odpowiedział tak spokojnie, że mnie to już komletnie przeraziło "a dzwoń sobie, dzwoń". Jaki jakiś psychol.
No to ja już kompletnie przerażona zadzwoniłam na 112, przyjeli zgłoszenie... Gościu odszedł, policja sie nie pofatygowała, tylko zadzowniła z osiedlowej Komendy po 8 minutach, czy to jakiś sąsiad pijany sie nie pomylił.. zero komentarza. W tym czasie mogli mnie zabić, okraść itp.

Rozkład na 3 karty (nie stosuje odwróconych): czego ten gościu chciał ode mnie

Królowa Buław (dobrane 5 buław) + 7 mieczy (dobrany Diabeł) + Wieża (dobrane 8 pucharów)

Czy będzie jeszcze raz próbował 7 pucharów
Czy powinnam sie bać 2 buławy
Czy jestem bezpieczna 3 puchary

Nie znam gościa, wygladał jak menel w koszulce i gaciach, ale mam duży blok, z 90 mieszkań

Karty : Królowa Buław + 5 buław = wiedział że mieszkam sama?
7 mieczy i Diabeł = może próbował tak w innych mieszkaniach, naciskać klamki i coś ukraść, a u mnie wyjątkowo się nakręcił : swiadczy o tym Diabeł..
Wieża, usłyszał że dzwoni na policje i w 8 pucharów zrezygnowany odszedł..
Najbardziej mnie przeraża, że on tak spokojnie mi powiedział żebym sobie na policje dzwoniła..

7 pucharów- no niestety moze mysleć o powrocie..
2 buławy, powinnam dbać o zamykanie mieszkania, okien
3 puchary.. pomyśłam, że pogadam z sąsiadami - nakleje ogłoszenia, że jakiś koleś chodzi po mieszkaniach i szarpie za klami, może go to zniechęci?

Będę wdzieczna za sugestie..szczególnie takie które mnie uspokoją .. po całej nieprzespanej nocy
Obserwuj wątek
    • babetka84 Re: Atak - próba włamania ? 28.08.23, 11:13
      Masakra, bardzo nieciekawa sprawa. Ja mieszkam z kolei na niewielkim osiedlu, ale regularnie mamy włamania i wizyty podejrzanych gości gdyż osiedle nie jest strzeżone i nie mamy nawet monitoringu ;/ Nie raz w nocy nie mogę spać z tego powodu gdy słyszę jakieś szmery, zwłaszcza że mieszkam sama. Naprawdę współczuje. Moja okradziona sąsiadka, żeby czuć się bezpiecznie, wynajęła sobie ochronę taką na telefon i nakleiła ich logo na drzwiach. Ja z kolei zastanawiam się nad wizjerem z funkcją nagrywania i robienia zdjęć, np.: www.alfatronik.com.pl/wizjer-z-kamera-z-nagrywaniem-wiz92s-tuyasrebrny-p-995.html. Naprawdę współczuję bo wiem, jaki to ogromny stres ;/
      Łącząc Twoje katy w całość, to wg mnie facet robił to na czuja, że a nuż widelec mu się uda jakieś drzwi otworzyć i być może gmerał również przy innych drzwiach. A klucz mógł mieć dla niepoznaki, na wypadek gdyby go złapała policja, to by powiedział, że pomylił mieszkania. W tym 7 mieczy i Diable na pewno to było celowe i nie miał dobrych zamiarów, dla mnie to typowo karty kradzieżowe. W 7 pucharów - tak może wracać ale ma duży wybór mieszkań więc niekoniecznie do Twojego wróci, ale może także próbować po kolei, które drzwi będą otwarte.
      Rozmowa z sąsiadami to dobry pomysł bo być może dowiesz się o podobnych doświadczeniach sąsiadów, a może komuś tym pomożesz? Polecam założenie na Facebooku forum osiedlowego, na którym będziecie się dzielić swoimi spostrzeżeniami. My takowe założyliśmy i dzięki informacji sąsiadów na FB prawdopodobnie udało się zapobiec kilku włamaniom i zrobić zdjęcia złodziejom kamerą z bloku naprzeciwko.
      • babetka84 Re: Atak - próba włamania ? 28.08.23, 11:17
        W ogóle z tego co czytam na FB, ostatnio jest jakaś plaga prób włamań i kradzieży samochodów oraz rowerów. W osiedlu obok szajka złodziei okradała osiedle bezczelnie nie zważając na wszechobecne kamery, nawet poczuli się tak pewnie że pokazywali potem swoje twarze do kamer i z tego co mi wiadomo, pomimo wyraźnych zdjęć twarzy z kamery, do tej pory nie udało się Policji ustalić ich tożsamości.
        • carolina-8 Re: Atak - próba włamania ? 28.08.23, 16:51
          Tak, już widziałam te wizjery z funkcją nagrywania i też sie zastanawiam.
          Ale najszybciej co mi da poczucie bezpieczeństwa to paralizator.

Czułam się kompletnie bezradna, jak ona szarpał te drzwi - mimo, że są naprawdę mocne.

A jak sądzisz o co chodzi tutaj z Królową Buław i 5 buławami - czy on wie, ze ja sama mieszkam?
    • babetka84 Re: Atak - próba włamania ? 28.08.23, 19:57
      Niestety nie chce Ci straszyć, ale wg mnie te karty wyglądają nieciekawie. To on mógł być pokazany w tej królowej buław, gdyż karty nie zawsze oznaczają płeć tylko sposób zachowania. Z mojego doświadczenia królowa buław pokazuje osobę zaczepną, walczącą, która często atakuje pierwsza. Dodatkowo w Diable mógł być on pijany i agresywny i nie zawahałby się użyć siły fizycznej, żeby zdobyć to co chce ;/ U mnie w karcie 5 buław ludzie okładają się kijami na wzajem, widać walkę niestety byłby nawet w stanie wyrządzić krzywdę fizyczną gdyby napotkał na opór, zwłaszcza że potwierdzają to kolejne karty - w Wieży mógłby dodatkowo dokonać zniszczeń w mieszkaniu.
      Tak już poza kartami, to facet faktycznie mógł wiedzieć, że mieszkasz sama i zwietrzyć okazję - może mieszka w pobliżu lub kogoś odwiedza w okolicy, albo ktoś dał mu cynk... Ja tu kart pomyłki nie widzę, tylko jakby celowe działanie bo jak dla 7 mieczy z Diabłem to dla mnie celowe nieuczciwe działanie mające na celu kradzież, ale warto żeby wypowiedział się ktoś jeszcze.
      • carolina-8 Re: Atak - próba włamania ? 29.08.23, 16:57
        Dzięki babetka smile

Rozmawiałam o tym z wieloma osobami i fakt, że facet próbował wkładac klucz moze oznaczac, ze myslał, że do swojego domu chce wejść? może był pod wpływem alkoholu/innych substancji i pokłócił się ze swoją kobietą i próbował wrócić do domu i pomyliły mu sie mieszkania?
        Nie stosuję wyparcia problemu, ale mam większy dystans do tego, biore pod uwage że karty stawiałam wzburzona i przestraszona, więc mogły tez pokazac moją energię.

Na razie uważam, zamykam dokładnie mieszkanie i mam oczy na około głowy.
        Za wcześnie abym stawiała znowu karty na to, czy facet będzie próbował wrócic..
        • babetka84 Re: Atak - próba włamania ? 29.08.23, 17:18
          A nie rozpoznałabyś go np. po chodzie i posturze? Obserwuj może, czy ktoś taki nie kręci się po Twoim osiedlu i sąsiadów, szczególnie tych, co mieszkają najbliżej Ciebie. Osobiście myślę, że gdyby faktycznie się pomylił, to raczej to byłby ktoś z Twojego piętra, ewentualnie piętro wyżej lub niżej gdyż mało jest prawdopodobne, aby przejechał kilka pięter (aczkolwiek też możliwe). Tak jak pisałam, wg mnie w kartach Diable i 7 mieczy nie ma mowy o pomyłce ale celowym działaniu, ale jeżeli kładłaś karty będąc wzburzona, to jest zawsze jakieś ryzyko, że pokażą to co wtedy myślałaś, a nie stan faktyczny...
          • babetka84 Re: Atak - próba włamania ? 29.08.23, 17:20
            A ów klucz to też teoretycznie mógł nie być klucz, tylko narzędzie do wyważania zamków (mógł nie wiedzieć, że masz drzwi antywłamaniowe), ale jeżeli widziałaś, że to był faktycznie klucz, to pomyłka jego pomyłka jest oczywiście możliwa
            • carolina-8 Re: Atak - próba włamania ? 29.08.23, 18:15
              Nie wiem oczywiście czy to klucz, to jedna z wielu niewiadomych..
              i tak będę się rozglądać, pytałam sąsiadów i taka sytuacja nie miała miejsca
              Po posturze poznam - ale czy po twarzy, nie sądze, było dosyć ciemno na klatce..

Dzisiaj wieszam kartki z ostrzeżeniem przed facetem po całym bloku, może trafi to do niego.

• carolina-8 Re: Atak - próba włamania ? 29.08.23, 18:26
                Zadałam kartom inaczej pytanie:

Czy po ogłoszeniu ostrzeżeń po całym bloku sytuacja z niedzieli może się powtórzyć:

8 pucharów + Rycerz Mieczy + Królowa Pentakli

Moim zdaniem odejdzie od kolejnych prób

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka