Dodaj do ulubionych

czy pet jest psem rodowodowym?

17.10.09, 01:56
Moja znajoma chciała kupić sunie która ma zeza , dowiedziała się w hodowli ,że
owszem sunia jest za 800zł ale nie dostanie metryczki tylko zwykłą kserokopie
bez wartości gdyż hodowczyni nie życzy sobie by próbowano jej robić wystawy z
takim okiem. Dopiero po przeprowadzeniu operacji naprawienia wady otrzyma
oryginalną metrykę pod warunkiem ,że dopłaci 700zł bo sunia będzie
wystawowa.Dowiadywała się w związku i faktycznie jest takie prawo że hodowca
może odmówić wydania oryginalnej metryki a tylko na jej podstawie można
wyrobić rodowód.
Jak to się ma do tego o czym piszecie tu na forum typu nie kupujcie
nierodowodowych jak już to peta tylko ,że te pety też nie mają rodowodów czyli
mają tą samą wartość .
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: czy pet jest psem rodowodowym? 17.10.09, 09:12
      PET ma prawo do rodowodu - w tym sensie, że jest z PEWNEGO źródła, jest RASOWY, ma charakter TYPOWY dla rasy, wyrośnie na to, na co ma wyrosnąć.

PETy są dla ludzi, którzy chcą rasowego pieska, ale nie mają zamiaru go wystawiać albo rozmnażać, bo PET po prostu nie powinien być psem hodowlanym ze względu na wady jakie może przekazać.
      • do_ciekliwa Re: czy pet jest psem rodowodowym? 18.10.09, 01:39
        > PET ma prawo do rodowodu - w tym sensie, że jest z PEWNEGO źródła, jest RASOWY,
        > ma charakter TYPOWY dla rasy, wyrośnie na to, na co ma wyrosnąć.
        >
        ale w jakim sensie ???skoro ten psiak nie otrzyma rodowodu? Bo bez metryczki go
        nie otrzyma prawda ? Jeśli hodowczyni nie wyda metryczki to żaden związek mu nie
        da rodowodu więc jednocześnie będzie nierodowodowym psem o jakich gwarancjach my
        tu mówimy słownych? i co to za sprawiedliwość, że ma dziewczyna włożyć kasę w
        operacje jeszcze do psa dopłacić że uczyniła go własnym kosztem wystawowym
        trochę to chore
        • tenshii Re: czy pet jest psem rodowodowym? 18.10.09, 11:08
          PET jest oznaczany również jako szczenię RASOWE, czyli urodzone z prawem do rodowodu. Jest tatuowane, ale posiada w metryce wpis, że nie może być psem hodowlanym.
          Przez rodowód nie rozumie się jedynie "papierka" ale również fakt, że szczenię JEST RASOWE, rozumiesz? Że jego pochodzenie jest znane. Jego przodkowie są znani. Jego charakter będzie taki jaki ma być. Wygląd również - pomijając wady które go dyswalifikują jako psa hodowlanego. Tzn będzie miał np inne oczko albo krzywy zgryz, ale będziesz pewna, że ma np włosie a nie sierść, albo że nie wyrośnie mu długa kufa czy wysokie nogi.
          Wyobraź sobie, że wielu ludzi kupuje psy rodowodowe dla pewności czystości rasy ale tych rodowodów im nie wyrabiają, a metryka leży gdzieś na dnie szuflady, zakurzona i zapomniana, bo nie o papier tu chodzi. Po prostu nie mają zamiaru wystawiać swoich psów i ich rozmnażać. A już na pewno nie powinni tego robić ludzie, którzy wiedzą, że mają psa z wadą. Zatem po co wyrabiać takiemu psu rodowód? Koleżanka chciała mu ten rodowód owijać wokół szelek czy przyklejać do kurteczki, żeby wszyscy widzieli że pies jest rasowy?
          • do_ciekliwa Re: czy pet jest psem rodowodowym? 18.10.09, 18:05
            Zatem po co wyrabiać takiemu psu rodowód
            > ? Koleżanka chciała mu ten rodowód owijać wokół szelek czy przyklejać do
            kurteczki, żeby wszyscy widzieli że pies jest rasowy?
            Nie koleżanka naczytała się tego waszego rasowy= rodowodowy. Więc skoro kupuje
            psa z rodowodem ma prawo go wyrobić choć by po to by schować go do szuflady i
            mieć świadomość ,że ma rasowego psa. A tu się okazuje ,że gdyby tego pieska
            kupiła z miotu poza rodowodowego miała by taką samą pewność że:
            Że jego pochodzenie jest znane. Jego przodkowie są znani. Jego charakter będzie
            taki jaki ma być. Wygląd również - pomijając wady które go dyswalifikują jako
            psa hodowlanego.
            Ponieważ w obu przypadkach dostała by takie samo słowne zapewnienie
            SŁOWNE-bo jak pisałam wcześniej hodowca odmówił wydania metryczki która by
            potwierdzała rasowość tego psa.
    • pierozek_monika Re: czy pet jest psem rodowodowym? 18.10.09, 13:19
      mnie się to nie podoba, że nie chce wydać metryki. Jeśli hodowczyni zależy aby
      suczka nie była wystawiana, to powinna zadbać, aby w metryce był wpis nie do
      hodowli ale metrykę powinna wydać
      • do_ciekliwa Re: czy pet jest psem rodowodowym? 18.10.09, 18:09
        > mnie się to nie podoba, że nie chce wydać metryki. Jeśli hodowczyni zależy aby
        > suczka nie była wystawiana, to powinna zadbać, aby w metryce był wpis nie do
        > hodowli ale metrykę powinna wydać
        Właśnie o to mi chodzi ,że skoro ktoś decyduje się na psa z udokumentowanym
        pochodzeniem to powinien to udokumentowanie otrzymać gdyż inaczej w świetle
        prawa taki pies ma tą samą wartość jak nierodowodowy.
        • pierozek_monika Re: czy pet jest psem rodowodowym? 18.10.09, 20:10
          Hodowca ma obowiązek wydać z metryką, zobacz regulamin:
          www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_hodowli_psow_rasowych.pdf
          dział16 pkt.2.j

Przypuszczam, że pani hodowczyni zależy na tej operacji i może żeby pies był
          wystawiany a ale jakoś źle się do tego zabrała.
          Trudno oczekiwać od obcych osób, aby sobie wzajemnie zaufały na ładne słówka,
          więc może trzeba poszukać gdzie indziej?
    • tenshii Re: czy pet jest psem rodowodowym? 19.10.09, 12:35
      Idealnym rozwiązaniem byłoby gdyby hodowca wydał metrykę, ale w umowie zastrzegł obowiązkową sterylizację psa w ciągu np roku od zakupu.
      • do_ciekliwa Re: czy pet jest psem rodowodowym? 19.10.09, 23:18
        Problem w tym że sunia ma wadę którą można skorygować, kosztowna operacja ,
        hodowczyni obawia się , że mimo wady wzroku koleżanka zapisze ją na wystawy i
        przyniesie wstyd jej hodowli ,dlatego nie chce wydać metryczki . W umowie jaką
        sporządziła sprzedaje sunie za 800zł bez metryki wyda ją z chwilą kiedy znajoma
        skoryguje na własny koszt wadę i dopłaci jej 700zł bo wszystkie suni rodowodowe
        sprzedawała za 1500. A więc znajoma miała by do wyboru osiadanie psa bez
        metryczki z wadą wzroku lub przeprowadzić kosztowną operację by ją otrzymać.
        Dzwoniła w tej sprawie do związku i niestety hodowca ma takie prawo, może wydać
        szczenie z kserokopią metryczki która nigdzie formalnie nie będzie
        uznawana.Znajoma postanowiła zrezygnować z tego zakupu bo za tą samą cenę uznała
        ,że kupi psa z lewego miotu bez wady wzroku a gwarancje ,że wyrośnie na to co ma
        wyrosnąć ma takie same.
        • tenshii Re: czy pet jest psem rodowodowym? 20.10.09, 11:05
          Widzisz, i tu się rozmijamy, bo:
          PET to PET - zwierzę niehodowlane, i w tym momencie abstrachując już od tego co mówi hodowczyni, każdy kto kupuje PETa, powinien wiedzieć że ma on jakąś tam wadę niedopuszczającą go do hodowli i wystaw.
          Jeśli ja zdecydowałabym się na PETa zdawałbym sobie sprawę z jego wady i nawet jeśli wadę dałoby się operacyjnie skorygować to nie zależałoby mi na rodowodzie jako dokumencie uprawniającym do wystawiania psa bo i tak bym takiego psa nie rozmnożyła, nawet jeśli miałby wygrywać po zabiegu wystawy, ponieważ mimo wszystko wada mogłaby zostać przekazana potomstwu.

Co do pewności natomiast.
          Suka ma w pachwinie tatuaż, którego numer jest umieszczony na metryce. Kazałabym sobie pokazać oryginał metryki urodzenia i porównała numer tatuażu z tym w pachwinie. To jest właśnie ta pewność, która mnie osobiście byłaby potrzebna. Wówczas wystarczyłaby mi kserokopia metryki. W lewej hodowli nie dostanie nic takiego, nic prócz słownego zapewnienia. Tu jest różnica.

Ewentualnie umówiłabym się z hodowczynią, że podpiszę zobowiązanie, że suka wystawiana nie będzie, oraz że zostanie wysterylizowana w najbliższym czasie.

I tyle.
          A koleżanka najwidoczniej chytrzy na psa - stąd efekty.
          Cóż....
          • do_ciekliwa Re: czy pet jest psem rodowodowym? 20.10.09, 21:19
            > Ewentualnie umówiłabym się z hodowczynią, że podpiszę zobowiązanie, że suka wys
            > tawiana nie będzie, oraz że zostanie wysterylizowana w najbliższym czasie.
            Ta hodowczyni nie ma nic przeciwko rozmnażaniu tej suczki nawet wręcz
            proponowała koleżance że zakup jej się będzie opłacał ,że może mieć z niej
            szczenięta nierodowodowe bo sunia jest wzorcowa .
            > A koleżanka najwidoczniej chytrzy na psa - stąd efekty.
            To nie jest kwestia chytrości tylko realizmu ,Jeśli koleżanka chciała by sunie
            wystawową to kupiła by jedną z sióstr za 1500zł bez potrzeby wykonania
            kosztownej operacji nie pamiętam dokładnie ale koszt tej operacji ok 2000 i to
            bez gwarancji że się powiedzie ,czyli koszt tej suni z rodowodem wynosił by ok
            3.500 zł przy czym sunia nie ma w genach żadnego utytułowanego przodka.A więc
            każdy się chyba zgodzi że cena mocno wygórowana. Moim zdaniem hodowczyni nie
            powinna się jeszcze domagać dopłaty jeśli koleżanka wyleczy sunię. Po za tym
            powinna wydać jej metryczkę.Bo jeśli znajoma chce pieska z udokumentowanym
            pochodzeniem to powinna to udokumentowanie otrzymać. Gdyby jej na nim nie
            zależało kupiła by psiaka za tą cenę z rodowodowej hodowli z lewego miotu bez
            wady wzroku .
        • pierozek_monika Re: czy pet jest psem rodowodowym? 20.10.09, 19:39
          czyli inni mają za 1500 szczenię - mieli wybór, a ona miała by za 1500 plus
          koszty operacji..... niby czemu?

albo z marną kopią metryki peta...

nie wiem jak w oddziale mogą informować, że hodowca ma takie prawo wydać z kopią
          metryki, jak regulamin mówi co innego.
          • tenshii Re: czy pet jest psem rodowodowym? 20.10.09, 20:22
            pierozek_monika napisała:

> nie wiem jak w oddziale mogą informować, że hodowca ma takie prawo wydać z kopią metryki, jak regulamin mówi co innego.

No jak to jak - kolejny wymyślony argument po to, żeby ratować swoją hodofflę dającą gwarancję na rasowe bez rodowodu ;)

Niech pani dociekliwa poda numer pod który dzowniła. Sama zapytam
            • pierozek_monika Re: czy pet jest psem rodowodowym? 20.10.09, 20:43
              tenshii, boję się, że mógł ktoś niekompetentny udzielić takiej odpowiedzi :(
              trudno oczekiwać od zatrudnionej pani w sekretariacie znajomości regulaminu, jak
              przewodniczący sekcji grupy VIII był zaskoczony, że cocker spaniel angielski
              (rasa grupy VIII właśnie!) musi przejść konkurs pracy aby mieć prawo do int ch.
              Jak się przygotowuje psa do konkursu pracy (sam hoduje rasę o takich samych
              wymaganiach) również nie wiedział, ale chociaż był uczynny i mi podał osobę
              kontaktową.
              • tenshii Re: czy pet jest psem rodowodowym? 20.10.09, 21:03
                Ja wypowiedziom tej pani nie ufam.

No ale niech poda numer - zapytam.
              • do_ciekliwa Re: czy pet jest psem rodowodowym? 20.10.09, 21:28
                > tenshii, boję się, że mógł ktoś niekompetentny udzielić takiej odpowiedzi :(
                > trudno oczekiwać od zatrudnionej pani w sekretariacie znajomości regulaminu
                Być może ,że osoba która udzieliła takiej odpowiedzi była niekompetentna , ale
                takiej właśnie udzieliła .Może była zaprzyjaźniona z hodowczynią ? Nie wiem.
                Czyli pety powinny otrzymywać metryczki ?,Również sunie bez adnotacji peta z
                możliwością skorygowania wady? Proponowałam znajomej tel do związku głównego
                ,nie wiem czy dzwoniła ,czy zdecydowała się na zakup innej suni.
                • pierozek_monika Re: czy pet jest psem rodowodowym? 20.10.09, 21:48
                  tak, regulamin mówi, że hodowca ma sprzedawać psy z metryczką, książeczką
                  zdrowia i kompletem szczepień. Metryczką - a nie z kopią metryczki.

Brzydzi mnie zachęcanie do rozmnażania psa z wykrytą wadą. Zez jak doczytałam,
                  często jest uwarunkowany genetycznie. Po co tę wadę dalej przekazywać?!

Jedno to nieetyczne zachowanie tej hodoffczyni wad (jeśli tak jest rzeczywiście
                  jak piszesz) a drugie to to, że mimo wszystko szukałabym innego hodowcy -
                  uczciwego.

Ale już kończę, bo temat już chyba wyczerpany dawno.
                  • tenshii Re: czy pet jest psem rodowodowym? 20.10.09, 22:06
                    Moniko,

ale czy nie jest tak, że pies który urodził sie z taką wadą dostaje wpis do metryki że jest niehodowlany?
                    Jak zatem może być legalnie rozmnażana?
                    Mnie się tu coś kupy nie trzyma
                    • pierozek_monika Re: czy pet jest psem rodowodowym? 20.10.09, 22:28
                      ja nie wiem jak przegląd miotu był robiony... może ktoś nie "zauważył" zeza ://
                      wpis do metryki "niehodowlany" to jest prawo hodowcy, ale czy z automatu związek
                      sam wpisuje gdy podczas przeglądu stwierdzi się wadę - tego naprawdę nie wiem.
                      Jak jest wpis do metryki niehodowlana - to wiadomo, uprawnień nie będzie.
                      Jeśli takiego wpisu w metryczce nie ma i ktoś nieuczciwie zoperuje tego zeza,
                      zrobi uprawnienia hodowlane, to będzie legalnie rozmnażana. Z drugiej strony
                      jest to na tyle nieracjonalne robić za nie wiadomo ile operację jak rasa ta jest
                      całkiem popularna i można bez takich numerów przeznaczyć do hodowli innego
                      zdrowego psa, że nie martwiłabym się tym zbytnio.

Do_ciekliwa pisała o tym, że ta pani hodoffczyni zachęcała do lewego
                      rozmnażania, bez robienia operacji i wyrabiania uprawnień. No i właśnie: nie
                      opłaca się hodowcy zarejestrowanemu kombinować, za dużo zachodu, a osobie
                      nierejestrującej psa może nie przeszkadzać rozmnażanie psa wadliwego. Przed
                      nikim się nie musi ukrywać, tłumaczyć, nie wystawia psa na niczyją krytykę, nie
                      dla niej takie dylematy....
    • rianka Re: czy pet jest psem rodowodowym? 20.10.09, 21:41
      Ta cała historia kupy się nie trzyma... Albo kłamie znajoma, albo ty
      bredzisz.
      • do_ciekliwa Re: czy pet jest psem rodowodowym? 21.10.09, 10:30

> Ta cała historia kupy się nie trzyma... Albo kłamie znajoma, albo ty
        > bredzisz.
        Niestety ta historyjka nie jest wymyślona z palca . Też mnie zbulwersowało
        zachowanie tej hodowczyni ,chciałam się dowiedzieć czy ktoś spotkał się z takim
        przypadkiem i czy to faktycznie jest zgodne z prawem czy ktoś w oddziale
        wprowadził znajomą w błąd.
    • semi-dolce Re: czy pet jest psem rodowodowym? 21.10.09, 12:08
      Jeżeli chodzi o normalna sprzedaż, po której zwierzę będzie stanowiło własność
      wyłączni kupujacego, hodowca ma obowiązek wydac metrykę. Jesli odmawia nalezy
      sprawe zgłosić w zkwp.

Co innego, gdy chodzi o współwłasność - wówczas to, w którym domu jest
      metryka/rodowód to kwestia umowna. To samo dotyczy warunku hodowlanego - wówczas
      dokumenty wydaje się po wypełnieniu warunku, gdy zwierzę przechodzi całkowicie
      na własność kupującego oraz sprzedaży na raty - wówczas dokumenty hodowca wydaje
      po spłaceniu przez kupujacego całej sumy.

Jeśli hodowca nie chce by zwierze było wystawiane może wpisac w metryce
      adnotację, że jest ono niehodowlane (adnotacja musi być potwierdzona pieczątką
      związkową).
    • brygida36-net Re: czy pet jest psem rodowodowym? 04.12.09, 14:28
      tyle zachodu o te metryczke rasowy czy nie a ucierpi i tak piesek -
      oburzajace
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka