Dodaj do ulubionych

szczeniaki ciemne- rodzice biali?

24.05.10, 21:52
no właśnie , czy to możliwe, żeby po rodzicach - białe umaszczenie-
były szczeniaki ciemne? Czy jest to ryzyko - innego psiaka- ojca? mam
zamiar kupić shih tsu ale nie chcę być "nabita w butelkę", nie zależy
mi na rododzie...ale chciałabym być pewna co do rasy....
pomóżcie proszę!
Obserwuj wątek
    • shih-an Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 24.05.10, 22:26
      Jak to po rodzicach biało umaszczonych? Całych białych???
      Białego shih-tzu jak żyję nie widziałam, więc jeśli tacy są rodzice, to może to
      jednak nie shih-tzu.

Generalnie oczywiście istnieje możliwość innego umaszczenia u dzieci, niż u
      rodziców. Maluchy mają geny nie tylko po nich, ale też po dziadkach ze strony
      matki i dziadkach ze strony ojca. Już samo to daje wiele możliwości
      kolorystycznych w zależności od ich umaszczenia. Do tego dochodzą jeszcze dalsze
      pokolenia.

A co do rasowości shih-tzu bez rodowodów... Niestety, LOTERIA!!!

I dlaczego w ogóle zdecydowałaś się na psa bez rodowodu?
      Odpowiedz sobie najpierw na to pytanie.
      Bo jeśli chodzi tylko o cenę, poszukaj, podzwoń do hodowli. Naprawdę można
      czasem kupić niewiele drożej. Szczególnie teraz, kiedy szczenięta sprzedają się
      bardzo słabo. Znam hodowle, gdzie mają przepiękne psy w różnym wieku, po
      doskonałych championach i nie mogą sprzedać. Może obniżą Ci cenę, jeśli ich do
      siebie przekonasz. naprawdę warto próbować!!!

Tylko dobra rada - nie pytaj w pierwszych słowach o cenę!

Pozdrawiam
      • andzy332 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 03.06.10, 19:29
        czyli co uwazacie ze nie ma białych shih tzu ?
        • shih-an Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 03.06.10, 23:39
          A Ty widziałaś całe białe shih-tzu?
          • an3czka2 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.06.10, 10:37
            Pewnie się zdarzają..albinosy, ale chyba niezmiernie rzadko.Ja dość długo
            obserwuję te pieski i nie widziałam. Widuję białego z ciemniejszymi uszkami,
            takimi ,,złotymi", bo uszka ma ciemniejsze. W opisie rasy też nie wyczytałam aby
            były jakieś czysto białe egzemplarze.
            • shih-an Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.06.10, 12:13
              Jeśli chodzi o psy bez rodowodu zdarzyć się może wszystko!!!
              I białe, i czerwone, i perkalikowe w kratkę :D.
              Tyle, że ile w tym shih-tzu, a ile innych ras, nie wiadomo.

Jak wiecie nie jestem przeciwna psom bez rodowodu jako takim, ale moim zadaniem jest też uświadamianie ludzi.

Teoretycznie wzorzec mówi, że dopuszczalne są wszystkie umaszczenia, ale ja nie spotkałam się z całym białym shih-tzu.
              Może dlatego, że z hodowli eliminowane są takie osobniki, które rodzą się z tzw "białym okiem", czyli bez koloru wokół oczu. Często takie psy mają białe rzęsy i różowe powieki, a to jest już wada.

Dlatego bez względu na rozłożenie ilościowe koloru i bieli, najczęściej shih-tzu mają jakiekolwiek kolorowe znaczenia.

Co nie znaczy, że jeśli kupicie psa czysto białego, będzie on gorszy
              Ale po pierwsze najprawdopodobniej to nie będzie czystej krwi shih-tzu, a po drugie może przenosić właśnie gen albinotyczny, a jest to niebezpieczne. Takie psy są dużo słabsze, chorowite i najczęściej żyją znacznie krócej.

Nie mylić z mieszankami różnych ras! Jeśli skrzyżujemy shih-tzu z dużą ilością bieli np. z maltańczykiem i urodzi się całe białe szczenię (co jest prawdopodobne), można mieć problemy z odróżnieniem go od prawdziwego shih-tzu. Szczególnie, jeśli ma krótką kufę (co nie znaczy, że w przyszłości też pozostanie krótka). Charakterologicznie też może być podobny.

Gorzej, jeśli takie szczenię jest wynikiem krzyżówki np. z westem.
              Inny włos, inny charakter, inne wszystko. A wyjść może dopiero w przyszłości. Jeśli chce się mieć shih-tzu, to raczej nie będzie się zadowolonym z cech teriera!

Jeżeli takie szczenię ma czarny nos, czarne rzęsy i ciemnie powieki, nie ma problemu. Nie będzie bardziej chorowite od inaczej umaszczonych. Ale czy to jest shih-tzu, czy inna rasa - tego już nie wiadomo, prawda?

Powtarzam jednak - taki mix nie jest gorszy od rasowego! Chodzi tylko o oczekiwania właściciela. Jeśli kupujesz shih to znaczy, że podoba ci się TA rasa. Czy to z wyglądu, czy charakteru. Jeśli chcesz mieszańca, lepiej weź ze schroniska. Tam też bywają szczenięta. A i taniej, i pomożesz, i nie przyczyniasz się do rozwoju pseudohodowli.
              • andzy332 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.06.10, 12:23
                Bez przesady caly czas piszesz tylko o rodowodzie jakby to było najwazniejsza.
                tłumacze ze bylam na wystawach i widziałam shih tzu z rodowodami piękne mądre do
                tego biale...:);] Poza tym moja kolezanka ma równiez białego shih tzu i chodzi z
                nim do weterynarza ktory sam jej to potwierdził to ze Ty nie widziałas nie
                znaczy ze nie ma białych shih tzu :)
                • shih-an Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.06.10, 12:46
                  No właśnie. Bez przesady.
                  Moim zadaniem, jako hodowcy ze sporym już stażem jest dobra znajomość pogłowia
                  rasy.
                  Jeśli mówię, że nie widziałam, to nie znaczy, że nie widziałam na jednej czy
                  dwóch wystawach, ale na wieeeelu. Mam też kontakt z hodowcami i wiem co w trawie
                  piszczy, nawet wtedy, kiedy nie jeżdżę na wystawy.
                  Znam rodowodowe psy. Większość miotów, które przychodzą na świat w Polskich, a
                  także wielu zagranicznych hodowlach widziałam.
                  I nie widziałam ŻADNEGO czysto białego. Przykro mi.

Możesz przecież zamieścić zdjęcia tych białasków, które widujesz. Żaden problem.
                  Bardzo chętnie je zobaczę.
                  W innym przypadku, uważam rozmowę za bezprzedmiotową.
                  Pozdrawiam.
          • andzy332 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.06.10, 11:43
            Bylam na roznych wystawach i byly biale shih tzu wiec nie wie czemu uwazacie ze
            nie ma...;)
            • shih-an Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.06.10, 12:23
              Podaj miejsce i termin wystawy. Sprawdzę jakie psy były tam wystawiane i jestem przekonana, że nie będzie tam ani jednego białego.
              Chyba jeździmy na zupełnie różne wystawy. Ja jeżdżę i wystawiam psy na wystawach psów RASOWYCH ;).

Chyba, że nie widzisz różnicy między shijh-tzu, a maltańczykiem. Wtedy jestem pewna, że widziałaś białe. Ale nie shih-tzu.

Owszem, są jasnozłote, które szczególnie w słońcu można uważać za "białe". To jeszcze zależy od postrzegania koloru białego. Dla mnie biały to taki, jak u maltańczyka właśnie. A takie shih-tzu na wystawach NIE BYWAJĄ.
              • shih-an Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.06.10, 18:34
                Andzy332 dziękuję za maila. Cieszę się, że zrozumiałaś o co chodzi.
                Jak będziesz potrzebowała więcej rad, zapraszamy na forum.

Szkoda, że oddajesz malucha...
                • andzy332 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.06.10, 20:25
                  Własnie wrocilam szczeniaczek juz oddany mimo ze był u mnie tak krotko wszyscy
                  się do niego przyzwyczaili<smutas> Ale teraz mam nauczke kupie shih tzu ale z
                  hodowoli to najbezpieczniejszy pomysł.:) dziękuje!!! i pozdrawiam :))
                  • aczka5 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.06.10, 22:45
                    andzy332 - oddałaś psiaka, bo nie miał rodowodu? Toż Ty serca nie masz!
                    w życiu bym mojej bonitki nie oddała, mimo że jest skrzyżowana z pekińczykiem
                    (podobno) i wyglądem odstaje od shih z rodowodem.

jest moja, jest kochana i jest najpiękniejsza. a co! :)

chyba, że nie zrozumiałam rozmowy, bo część odbyła się prywatnie. jeśli tak,
                    przepraszam za atak.
                    • shih-an Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.06.10, 23:58
                      Ja też jestem w szoku!!!

Aniu, prywatnie andzy332 mnie tylko przeprosiła (po co i za co? każdy ma prawo do własnego zdania), przyznała rację (nie wiem skąd to olśnienie, czyżby nagle się okazało, że białe shih-tzu, które widziała nie były jednak białe, czy może nie były shih-tzu... nie wiem...) i napisała, że odda psiaka.

Zdziwiło mnie to bardzo, bo przecież nic takiego nie sugerowałam!!! Wiesz jakie mam podejście do psów bez rodowodów. Wytłumaczyłam tylko jak wygląda sprawa z kolorem białym u shih tzu. Odpowiedziałam jej zresztą tu, na forum, nie wysyłając prywatnego maila.

Nie wiem dlaczego andzy332 tak zareagowała. Prawdę mówiąc nie sądziłam, że mówi poważnie. Ja bym tak nie umiała... Nie wiem co o tym myśleć...

Swoją drogą, to szkoda, że ludzie najpierw kupują psa, potem myślą. A wyciągnięcie TAKICH wniosków z tego co napisałam wydaje mi się dość radykalne.

Poza tym najpierw andzy332 zarzuca mi, że rodowody są dla mnie najważniejsze (???), a po kilku moich postach sama decyduje się na psa z rodowodem, mimo że wcale jej do tego nie namawiałam.
                      Cieszyłoby mnie, gdybym miała taką siłę przekonywania, ale broń Boże nie kosztem psów, które już macie!!!
                      Nie... nie rozumiem...

• andzy332 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 05.06.10, 10:30
                        Wcale ze nie są dla mnie najwazniejsze tylko jak się teraz chce kupic psa i
                        wierzy się ludzią ze są wporządku okazuje się ze to oszuści !!! Więc teraz wole
                        być pewna a nie pózniej robić krzywde sobie i pieskowi !!! Ja się do pieska
                        przywiązalam bylo mi szkoda zapłaciłam za niego duzo pięniązkow a jak
                        zaproponowałam właścicielce zeby sprzedała mi go za mneijszą cenę to ona
                        powiedziała ze sprzeda pieski z przekonaniem ze to shih tzu innym ludzią nawet
                        weterynarz który wie ze to mieszańce wpisał tak w książeczke ...A co do bialych
                        shih tzu to widziałam na wystawach być może miały jakieś złote plamki którye
                        cięzko zauważyc. Widze ze moja romozwa tutaj nie ma sensu ciekawa jestem tylko
                        co wy byscie zrobily na moim miejscu gdyby was tak oszukano !!!
                    • andzy332 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 05.06.10, 10:24
                      Nie nie oddalam go dlatego absolutnie oddałam go poniewaz ojciec był shih tzu (
                      tak mowila wlascicielka ale czy to prawda nie wiem) a matka kundelek a
                      zaplaciłam za niego duzo pięniązkow Pani ktora sprzedała mi pieska bardzo mnie
                      oszukala więc nie mialam wyjścia zapytalam czy jest mozliwosc oddania pieska za
                      mniejszą kwotę ale ona się nie zgodzila więc juz nie miałam wyjścia ;/ pozdrawiam
                      • gitmajonezxdd Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 05.06.10, 14:50
                        Trafiła kosa na kamień... Swoją drogą bardzo dobrze, może w końcu ludzie zrozumieją po co jest rodowód oraz dlaczego nie należy kupować "rasowych bez rodowodu".
                      • an3czka2 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 05.06.10, 17:20
                        W takiej sytuacji miałaś rację. Kupując nie widziałaś matki?, to troszkę
                        dziwne, albo celowa robota,,hodowczyni". Moja Lilka jest bez rodowodu, ale
                        sprawdziłam dokładnie warunki, matkę lilki i ojca(ma rodowód). Podano mi
                        wszystkie dane itd. Wyrosła na piękną sunię, ale drugi raz bym tak nie
                        ryzykowała. Zapłaciłam dość sporo, ale mnie nie oszukano, uprzedzono że sunia
                        nie ma rodowodu. Jakie ryzyko niesie taki zakup dopiero tu się dowiedziałam.
                        Mnie się udało, ale ilu ludzi oszukano...
    • tenshii Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 24.05.10, 22:26
      Chcesz być pewna rasy kup psa rasowego.
      Nie chcesz rasowego - nie wymagaj
      • shih-an Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 24.05.10, 22:33
        Tenshii - łagodnie ;)
        Podziwiam i gratuluję :D
        • lulinka Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 25.05.10, 09:07
          rodzice prawie biali, końcówki uszu czarnawe i wokół noska.....
          a jeżeli chodzi o championa..... po prostu doputyję...nie wymagam
          ....oczywiście...na razie jest to sonda i rozeznanie w terenie.... ale dziękuję
          za odpowiedzi:)
          w szczególności shih-an
    • giciag Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 25.05.10, 11:26
      Jak juz przynioslam do domu Dzekusia to z ciekawosci przejzalam caly internet w
      poszukiwaniu informacji na temat shih,tak tez wlasnie trafilam na gazete.Co
      najbardziej mnie dziwily ogloszenia typu szczeniaki mix york i shih tzu,albo
      mieszanka shih z pekinczykiem itp.Jak potem maja wygladac te pieski wiecej yorka
      czy shih ,albo pekinczyka .Ale i tak wszystkie sa kochane to ludzie nie myslacy.
      • shih-an Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 25.05.10, 12:23
        Wiecie co?
        Zadzwoniła do mnie kilka lat temu pani, która chciała zapisać na strzyżenie
        8-letniego shih-tzu.
        Bardzo się ucieszyłam, bo uwielbiam, kiedy przychodzą do mnie psiaki tej rasy.

Przyjechali po kilku dniach i co zobaczyłam?...
        Czarnego jak smoła pekińczyka!!! Pani przez 8 lat była święcie przekonana, że ma
        shih! Dopiero, kiedy pokazałam jej moje shih-tzaki, oniemiała z wrażenia.
        Powiedziała, ze zawsze jej się wydawał podobny do pekina, ale wierzyła, że
        ludzie, od których kupiła psiaka, nie oszukaliby jej. Potem jeszcze zaczęła
        opowiadać o chorobach, na które go przez te 8 lat leczyła... Koszmar...
        • an3czka2 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 25.05.10, 17:28
          Aniu dobrze że nie szukali większego psa, bo aż strach pomyśleć co by kupili:).
          Mojej koleżance wcisnęli małego pieska znajomi...a wyrosła Myszka... 60 kg! :),
          czy przyjaciołom moich rodziców pudla farbowanego!!! Do dziś nie wiem jak to
          zrobili?. Polak potrafi:).
          • shih-an Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 25.05.10, 19:12
            Oooo, tak!
          • agamadrid Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 30.04.11, 18:09

• agamadrid Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 30.04.11, 18:11

• gosi-kkka Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 30.04.11, 11:24
      No oczywiście że mogą być innej maści.Białe Shih-Tzu trafiają się,jednakże nie mają zakodowanego genetycznie umaszczenia białego,jak np.maltańczyk.Maluchy mogą otrzymać umaszczenie po dalszych przodkach.
      • an3czka2 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 30.04.11, 17:24
        Znaczy zdarzają się białe, ale kiedy dobrze przyglądniesz są przebarwienia na uszkach, takie miodowe lub inne. W internecie można wszystko uzyskać, nawet ,,białe" szczeniaki. Troszkę pracy na corelu i masz:), białe jak śnieg. Ewentualnie tak jak mówi Ania, loteria, kupisz bez rodowodu i jak trafisz na oszustów to w ogóle nie wiadomo co kupujesz. Są jednak i uczciwi hodowcy dzięki bogu:). Ja trafiłam na uczciwych i malutka wygląda super, normalne shih tzu.
        Pozdrawiam Ania z lilką.
        • gosi-kkka Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 30.04.11, 18:37
          Tak większość shih-tzu białych faktycznie ma jakieś przebarwienia.Ale Ja osobiście mam śliczną kruszynkę i jest cała biała, jak była młodsza miała delikatny nalot na uszkach,ale z wiekiem jej znikł.I teraz jest biała bez fotomontażu, dodaję link właśnie na pierwszym zdjęciu była młodsza następne w chwili obecnej.Proszę :www.youtube.com/watch?v=x61O0TLgLN8
          • an3czka2 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 30.04.11, 22:21
            Faktycznie jest ładniutka, choć powiem szczerze podobają mi się bardziej wyraziste. Ostatnio kupowałam dla znajomych taką czarną kruszynkę, no coś pięknego. Pozdrawiam z lilką.
            • megg_mb Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 01.05.11, 18:08
              Miałam okazję przejrzeć katalog umaszczeń shih-tzu i nigdzie ale to nigdzie nie znalazłam o jednakowej barwie. Jak był biały to główkę miał srebrną lub beżową, jak czarny to z nalotami złotymi i niebieskimi. Pytałam hodowcę, też nie spotkał czystej rasy shih-tzaka w jednym kolorze.....
              • gosi-kkka Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 01.05.11, 20:09
                Sugerujesz że moja dziewczynka jest nie czystej rasy?Kupowałam ją od znajomych i byłam przy niej od poczęcia do narodzin.Wiem co mam.Rodzice mama biało-miodowa tata biało- czarny.Urodziła się ostatnia i najmniejsza i BIAŁA.Jak wspomniałam wcześniej jak była mała miała naloty miodowe jednakże z wiekiem zanikły teraz ma dwa latka i jest cała biała.Nie wiem czy to wybarwienie czy skutki częstego obcinania,ale tak jest.Dodaję link do zdjęć dokładniejszych od szczeniaczka do dnia dzisiejszego.Pozdrawiam: www.youtube.com/watch?v=k-o6_brkRfo
                • megg_mb Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 01.05.11, 20:30
                  Och!nie Gosiu...nie zrozumiałaś mnie, może i niepotrzebnie się wtrąciłam ale w styczniu decydując się na zakup shih-tzaka, chciałam jak najwięcej dowiedzieć się o tej rasie aby przygotować się na obecność małego w domu. Przeczytałam prawie wszystkie wpisy tu na tym forum, tu najwięcej się nauczyłam i między innymi czytałam odświeżony teraz post o umaszczeniu. Napisałam tylko o informacjach, które uzyskałam na temat umaszczenia shih-tzu. Bardzo Cię przepraszam, mojego wpisu nie traktuj osobiście. Twoja mała jest oryginalna i z uwagi na swój kolor warta promocji, może dzięki niej zmienią się..hm..chyba jednak mity na temat umaszczenia shih-tzu. Pozdrawiam również:-)
                  • gosi-kkka Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 02.05.11, 09:51
                    No faktycznie. Ja również przepraszam. Jest faktem że białe shih-tzu to rzadkość .A i mam pytanie co uważacie na temat rozmiarów i wagi shih-tzu?
                    • bestraga Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 02.05.11, 10:51
                      śliczności !!! Słodkości!
                      To prawda ze nie jest według wzorca Shih tzu, ale mnie się podoba gdy piesek jest inny niż wszystkie , taki zupełnie twój!Tyle ze pewnie wtedy wyklucza się go z hodowli, tej wzorcowej?
                      Ja akurat w ogóle nie przywiązuję wagi do czystości rasy, uwielbiam kundle i kundelki pięknie pomieszane rasy "coctail", i inne takie !
                  • agamadrid Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 03.05.11, 23:46

• agamadrid Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.05.11, 10:07
      podziel się proszę ze mną sztuczkami jak dbasz o tę ślicznotę:P moja ma białe całe podwozie, wszystkie łapy, 2obroze na plecach (biegnace od czubka prawych do czubka lewych łap) czubek ogona, brodę i kucyk na czole też bedzie biały... reszta czarna, jednak chyba wolałabym gdyby była ubarwiona dokladnie odwrotnie bo jeden spacer i jest szaro-czarna. Do tego dochodzą momenty gdzie zdarzy się jej siąść/wdepnąć tam gdzie siknie i dostajemy w bonusie kolor żółty... łapy i podwozie myjemy codziennie (a czasami ii 3razy dziennie) samą wodą lub psimi chusteczkami wilgotnymi ale wiadomo, to nie to samo co kąpiel. Skoleji kąpac codziennie nie wypada... jak sobie wy radzicie?
      • anita_nr1 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.05.11, 10:23
        ja tez mam sunie o jasnym umaszczeniu, to co najbardziej narażone na zabrudzenia jest białe tj. brzuszek, łapki i mordka, biszkoptowe łatki ma na grzbiecie. I nikestety nie mam dobrych wiadomości nie ma sposobu na te zabrudzenia, ja jedyne co mogę polecic to płyn do mycia łap OVER ZOO (12 zł), ja uzywam go od samego początku jak tylko zaczęłam z małą wychodzic na spacery a było to w grudniu więc sprawdził sie najl.epiej. Ja po kazdym spacerze wsadzam ja pod prysznic i myje łapki brzuszek, pupę i mordkę, juz mamy to w zwyczaju :) wszyscy się śmieją, że ona częściej jest pod prysznicem niz my :)
        • an3czka2 Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.05.11, 21:03
          Anita ja robię to samo, kabina i całe podwozie jest myte , jak trzeba i kilka razy dziennie. Jutro muszę kupić to mydełko koniecznie:). Pozdrawiam Ania z lilką
          • cccykoria Re: szczeniaki ciemne- rodzice biali? 04.05.11, 21:52
            an3czka2 napisała:

> Anita ja robię to samo, kabina i całe podwozie jest myte , jak trzeba i kilka r
            > azy dziennie. Jutro muszę kupić to mydełko koniecznie:). Pozdrawiam Ania z lilk
            > ą

Polecam, witaj w klubie:) to już jest Nas trzy:) pozdrawiam
        • cccykoria Re: anita 04.05.11, 21:46
          Z nieba mi spadłaś:) nie pamiętałam kto polecił to mydełko:)/ wielkie dzięki, zakupiłam kilka dni temu:)bo u mnie w mieście 4 sklepy na krzyż:) i w dwóch najbliższych nie mieli.Jest b. wydajne " pieni się" i łapki po umyciu są bielusieńkie .Natomiast mydło w płynie biały jeleń nie było wydajne i nie było takiego efektu bielości i połysku, również zakupiłam odżywkę do włosów, ale jeszcze nie próbowałam..

Tak samo postępuję jak Ty, Fredi gości w wannie po każdym spacerku.Mam kota:) na tle czystości:) Pozdrawiam
    • cccykoria Re odnośnie umaszczenia 04.05.11, 21:57
      kilka dni temu spotkałam na spacerze shih tzu większego, przepiękny długi włos i cały bielusieńki.Miał 3 lata i na początku miał umaszczenie podobne do Frediego z biegiem czasu zminił na biel. Cudo
      • anita_nr1 Re: Re odnośnie umaszczenia 05.05.11, 08:32
        Dziewczyny bardzo się ciesze, że mogłam pomóc :) bo przeciez oto tutaj chodzi :) Cieszę się, ze nie jestem jedyną maniaczką czystości na tym forum :) Pozdrawiam !!!!!!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka