Dodaj do ulubionych

preparaty do rozczesywania

14.03.12, 12:47
Witam , od niedawna śledzę to forum i muszę przyznać , że zaczerpnęłam wiele ciekawych porad . Zamówiłam kilka preparatów , dzięki którym mam nadzieje poprawi się kondycja włosów moich dwóch pupili ;) Ale do rzeczy , tak jak w tytule , poszukuje jakiś dobrych i sprawdzonych preparatów do rozczesywania włosów . Na rynku jest ich wiele , jednak nie chce praktykować , a zacząć od czegoś dobrego . Jakich preparatów używacie i jakie polecacie ?? Jak je stosujecie i jakich szczotek używacie ? pomóżcie proszę, będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady . ;)
Obserwuj wątek
    • anita_nr1 Re: preparaty do rozczesywania 14.03.12, 14:51
      Ja mam sprawdzone preparaty i mogę szczerze polecić, do rozczesywania odżywka w sprayu ESPREE Citrus Tug Free De-tangle ok 50 zł allegro.pl/espreecitrus-tug-free-detangle-spray-355-rozczesyw-i2186513540.html albo HERY Demelant Actiff albo Demelant Douceur ok 50 zł. Jeśli chodzi o szczotkę to wg mnie najlepsza jest szczotka MUSCAT dla kotów ta węższa ok.15 zł allegro.pl/new-elegance-szczotka-dla-kota-mala-i2123408571.html :) pozdrawiam :)
      • maria0511 Re: preparaty do rozczesywania 14.03.12, 22:31
        Szczotka jest dobra jak się wychodzi na spacer poczesać żeby psinka ładnie wyglądała ale dla
        Shiców potrzebny dobry grzebień którym do czesze się do skóry żeby nie powstawały kołtunki
        Ja używam grzebień tzw. obrotowy który nie szarpie włosów a po wyczesaniu tym grzebieniem
        czesze normalnym metolowym. pozdrawiam M.M.
        • anita_nr1 Re: preparaty do rozczesywania 15.03.12, 08:44
          Ja jestem z tej szczotki bardzo zadowolona i Layla praktycznie w ogóle nie ma kołtunów, grzebień obrotowy uzywam tylko po kąpieli na co dzień sie nie sprawdza.
          pozdrawiam
      • cccykoria Re: preparaty do rozczesywania 15.03.12, 10:10
        ja czeszę szczotką (nazwy nie znam zakupiłam jak był fredi mały) a potem grzebieniem obrotowym a łebek grzebieniem. Dla mnie ten grzebień się sprawdza (rozczesze każdy kołtun ) a mam taki

www.superkarmy.pl/product_info.php/products_id/5495/manufacturers_id/13
        b. się cieszę, że Anita poleciła z espree odżywkę chętnie zakupię, bo olejek norkowy mi śmierdzi i nie znoszę tego zapachu i zakupię szczotkę). Fenks

tak jak autorka wątku wolę sprawdzone, mogą być droższe a w tych sklepach zoologach nie dowiesz się, które są dobre, tylko otwierają wielkie oczy:), bo w sprzedaży mają same badziewie.
        • anita_nr1 Re: preparaty do rozczesywania 15.03.12, 10:58
          Cykoria odżywka z Espree jest super bardzo ładnie pachnie no i jest bardzo wydajna :) jeśli chodzi o szczotkę to miałam kilka róznych ale ta jest najlepsza to juz moja trzecia z kolei :) a co do grzebienia to mam dokładnie taki jak ten co ty, ale szczerze powiem, że nie lubie nim czesać tylko na mojro po kąpieli a tak na co dzień szczotka jest najlepsza :) pozdrawiam, anita
          • cccykoria Re: preparaty do rozczesywania 15.03.12, 12:35
            anita_nr1 napisała:

> Cykoria odżywka z Espree jest super bardzo ładnie pachnie no i jest bardzo wyda
            > jna :) jeśli chodzi o szczotkę to miałam kilka róznych ale ta jest najlepsza to
            > juz moja trzecia z kolei :) a co do grzebienia to mam dokładnie taki jak ten c
            > o ty, ale szczerze powiem, że nie lubie nim czesać tylko na mojro po kąpieli a
            > tak na co dzień szczotka jest najlepsza :) pozdrawiam, anita

dzięki raz jeszcze, bo z tym norkowym nie mogłam znieść zapachu, aż "czułam go w oskrzelach" .Używam też szmponu z tej firmy i jestem b. zadowolona a jaki wydajny:) a zapach:)

co do grzebienia, to fakt ,ale ja używam go do czesania łebka(fredi ma kucyka i dłuższe włoski) i ewentulnie kołtunow (dla mnie rewelacyjnie rozczesuje) na łapkach torsie itp fredi ma cienki włos, podatny na kołtunienie, miękki taki puch ale przy codziennej pielęgnacji daje radę:)
            syn kupił sobie taki sam:-) do czesania włosów hehe

lecę teraz do wetki na sprawdzenie drożności kanalików w związku z tym łzawieniem i farfoclami w oczach, bo mam już serdecznie dość.

miałam to dawno zrobić, ale wetka mówi, że te żabki tak mają ale to mnie niepokoi.Pozdrawiam
            • anita_nr1 Re: preparaty do rozczesywania 15.03.12, 13:24
              Ciesze się, że pomogłam :) Cykoria jeśli chodzi o kanaliki to moja miała zabieg udrażniania (pod narkozą), ale okazało się, ze kanaliki są drożne, z jednej strony się ucieszyłam, ze jest wszystko ok, a z drugiej się zmartwiłam, że zacieki pid oczkami dalej pozostaną i tzreba szukać innej przyczyny, ale od czego mamy to forum :) an3czka2 już mi doradziła zmianę karmy z Royala na Purinę Pro plan zobaczymy jakie będą efekty :) pozdrawiam,anita
              • an3czka2 Re: preparaty do rozczesywania 16.03.12, 15:44
                Anitka a sprawdził czy nie mają tych podwójnych rzęs tak jak lila?. Mnie czeka usunięcie, ale na razie mam inne problemy ze sobą więc nie mogę jej tego zafundować. Ale kiedyś. Choć po zmianie karmy u lilki jest lepiej, może nie rewelacja ale różnica jest widoczna. Pozdrawiam Ania.
                • anita_nr1 Re: preparaty do rozczesywania 16.03.12, 18:02
                  Tak Aniu sprawdził nie ma podwójnych rzęs oglądał oczka bardzo dokładnie, zobaczymy czy zacieki sie zmniejsza po zmianie karmy, a nawet jeśli nie to trudno chociaz dziewczyna będzie miała odmianę w jedzonku :) pozdrawiam i dziękuję :)
              • cccykoria Re: preparaty do rozczesywania 16.03.12, 19:35
                anita_nr1 napisała:

> Ciesze się, że pomogłam :) Cykoria jeśli chodzi o kanaliki to moja miała zabieg
                > udrażniania (pod narkozą), ale okazało się, ze kanaliki są drożne, z jednej st
                > rony się ucieszyłam, ze jest wszystko ok, a z drugiej się zmartwiłam, że zaciek
                > i pid oczkami dalej pozostaną i tzreba szukać innej przyczyny, ale od czego mam
                > y to forum :) an3czka2 już mi doradziła zmianę karmy z Royala na Purinę Pro pla
                > n zobaczymy jakie będą efekty :) pozdrawiam,anita

fredi nie ma drożnych kanalików, niestety noskiem nic mu nie wyplynęło, nawet po godzinie. W poniedziałek idę do wetki powie mi co dalej, bo w międzyczasie krzyk lament, przywieżli pieska wpadł pod auto i szybko wetka zajęła się nim.

przyczyny mogą być rózne
                znalazłam fajny artykuł w którym wyjaśnia się te przyczyny

www.cafeanimal.pl/artykuly/porady/Zwierzaki-i-lzawienie,4127
                • an3czka2 Re: preparaty do rozczesywania 17.03.12, 15:11
                  Tak, artykuł fajny i w sumie to samo czytałam oraz mówił mi wet. Moja ma podwójne rzęsy na dolnej części powieki, to wiem. Miała to jednak od urodzenia, a wyciek z oka nie był rudy i paskudny, a po prostu zwykły śpioch, lekko przetarty wodą znikał. Po przejściu na Royala zaczął się cyrk, ale maluszki były ważniejsze, niż brudne oczka. Teraz dzielnie walczę, czyszczę codziennie Borasolem lub Hery żelem. Efekt może nie jest powalający, ale jest. Myślę że będzie dobrze. Pozdrawiam Ania.
              • cccykoria Re: Anita 21.03.12, 12:03
                a gdzie miałaś robiony ten zabieg? mogłabyś napisać coś więcej?

ja wybieram się do Wrocka do dr Kielbowicza i nie mogę sobie wybaczyć, że tego nie zrobiłam wcześniej a miałam taki zamiar już w tamtym roku.

zapewnianie wetki, że tak mają, że to normalne, więc dałam spokój.

w tej chwili mam kropić oczka genamiciną.

przeczytałam tu na forum, " że śmierdzi pod oczkami" u frediego też tak jest ale nie zawsze. Dziwne, że te łzawienie bardziej jest w lewym oczku i tam są widzoczne i oczko jest zaczerwienione, są przebarwienia ale nie rzucają się tak w oczy, więc na razie odpuszczam walkę z nimi.

te farfocle w oczach mnie przerażają, skąd się to bierze? ale to też raz są raz nie ma. Nie mogę cały czas przemywać tu tego, bo mogę podrażnić oczka.

jeszcze jedną rzecz zauważyłam, nieraz poleci mu " katar" z noska, to tak wygląda jakby udrażniały się, ale to tylko moja teza.

jeżeli chodzi o karmę to daje acanę z jabłkiem, chociaż z perspektywy czasu przy RC i dla shih tzu, byly zacieki chyba większe.

wetka coś mówiła o melaninie, że jest odpowiedzialna za przebarwienia.

może jeszcze któraś z dziewczyn z forum dorzuciłaby swoje spostrzeżenia?, bardzo byłabym wdzięczna.

po wizycie napiszę co mówił okulista..
                • anita_nr1 Re: Anita 21.03.12, 13:21
                  Kochana, ja miałam zabieg w klinice w Wałbrzychu, w sumie to miałam jechać na wizytę do kiełbowicza, ale stwierdziłam, że jeżeli mozna u nas przeprowadzic ten zabieg to nie ma sensu męczyc psinki i wozuic jej do Wrocławia i z powrotem. Moja ma zacieki od samego początku, no i od samego początku jest na Royalu dla Shih Tzu mieszanym z tym dla małych ras, czyli podstawowym skladnikiem jest kurczak :( od samego poczatku tez stosuje u niej żel Hery, w sumie to nie widzę jakiegoś super efektu, tylko tyle, ze nie ma mokro pod oczkami :) teraz za radą Ani zmieniłam karmę na PRO PLAN to znaczy na razie mieszam jeszcze z Royalem, żeby nie było żadnych rewolucji żołądkowych i trzeba będzie poczekać na efekty, a ty cykoria skąd jesteś ?
                  • cccykoria Re: Anita 22.03.12, 09:40
                    anita_nr1 napisała:

> Kochana, ja miałam zabieg w klinice w Wałbrzychu, w sumie to miałam jechać na w
                    > izytę do kiełbowicza, ale stwierdziłam, że jeżeli mozna u nas przeprowadzic ten
                    > zabieg to nie ma sensu męczyc psinki i wozuic jej do Wrocławia i z powrotem. M
                    > oja ma zacieki od samego początku, no i od samego początku jest na Royalu dla S
                    > hih Tzu mieszanym z tym dla małych ras, czyli podstawowym skladnikiem jest kurc
                    > zak :( od samego poczatku tez stosuje u niej żel Hery, w sumie to nie widzę jak
                    > iegoś super efektu, tylko tyle, ze nie ma mokro pod oczkami :) teraz za radą An
                    > i zmieniłam karmę na PRO PLAN to znaczy na razie mieszam jeszcze z Royalem, żeb
                    > y nie było żadnych rewolucji żołądkowych i trzeba będzie poczekać na efekty, a
                    > ty cykoria skąd jesteś ?

ja klikam z opolskiego ale mam córcię, która meiszka we Wrocku.

też miałam zamiar zmienić karmę, ponieważ fredi je tylko z dosmaczaniem, ale doszłam do wniosku, że skoro pasuje , żadnych biegunek itp zostaje. Ja daje acanę z jabłkiem i jestem b. zadowolona.

trzeba też śledzić, czy dana karma nie zmieniła formuły (składu ) a acana to "zrobiła" , dodali mięsa:) itd
            • maria0511 Re: preparaty do rozczesywania 15.03.12, 22:07
              Moja wnuczka ma maltańczyka kupiłam dla jej psinki grzebień obrotowy a ona się nim czesze
              twierdzi że to najlepszy grzebień jaki w życiu miała przy długich włosach pewnie się czeszą teraz razem tym grzebieniem psinka i wnuczka ha.ha. pozdrawiam M.M.
              • iwona.jg Re: preparaty do rozczesywania 16.03.12, 09:00
                a my mamy:
                - olejek norkowy trixie ( taki sobie, owszem pomaga przy rozczesywaniu, ale bez szału, do tego ma srednio przyjemny zapach i chyba uczula mojego Męża)
                - hery Demelannt Actif ( b. fajny, wydajny, super pachnie)
                - preparat trixie do rozfilcowania siersci ( pozostalość po przygodzie z kołtunem) - ten pachnie ok i rzeczywiście działa
                -over zoo silk spray - tani i fajny - stosuje na zmianę z hery...
                do tego 2 grzebienie obrotowe, jeden zwykły metalowy - to podstawowe narzędzia tortur, mam jeszcze malutki metalowy to wąsów i kuca oraz szczotkę - w zasadzie do poprawiania fryzury, bo tylko po wierzchu wygładza

hmmm jak się zastanowie, to mój pies ma więcej szamponów/odżywek i grzebieni niz ja ;P

• izabella7575 Re: preparaty do rozczesywania 19.03.12, 08:27
      keko.pl/pl/odzywka-ulatwiajaca-rozczesywanie-khara-magic-lotion-spray-250-ml.html - ten jest świetny!
      • cccykoria Re: preparaty do rozczesywania 19.03.12, 18:45
        ja mam olejek norkowy z zoocenter, nie polecam jest tak śmierdzący, że aż dusi człowieka..
    • shihtzaki Re: preparaty do rozczesywania 10.04.19, 16:10
      Preparat na rozczesywanie do polecenia jest jeden możliwy
      shihtzu.com.pl/sklep/produkt/botaniqa-tangle-free-spray-na-rozczesywanie-siersci-250ml/
      a jeżeli chodzi o rozczesywanie to polecam zapoznać się z tym artykułem
      shihtzu.com.pl/shih-tzu-czesanie/
    • kasiaa.80 Re: preparaty do rozczesywania 29.01.21, 00:40
      Kilka lat temu z polecenia groomera zakupiłam spray ułatwiający rozczesywanie i od wtedy nie wyobrażam sobie czesania mojej Rity bez niego! :) Ułatwia sprawę i ładnie pachnie. Ja kupuje na miejscu w salonie Doggie Studio, ale można też zamawiać online. doggie-studio.pl
    • atexo Re: preparaty do rozczesywania 17.04.21, 19:34
      Naturalne mydło dla psa.
    • www.forumzoologiczne.pl Re: preparaty do rozczesywania 22.12.21, 16:39
      Sklep zoologiczny stacjazwierzak.pl Stacja zwierzak do rozczesywania

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka