Dodaj do ulubionych

poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU

14.06.12, 12:45
Witam, jestem właścicielką 5-miesięcznego shih tzu. Mam prośbę o przesłanie zdjęć psa w tym wieku na maila priv1981@wp.pl
Kupiłam psa u hodowcy i zaczynam się obawiać, że nie jest on pełnowartościowym shih tzu, i że zostałam oszukana. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • iwona.jg Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 14.06.12, 13:51
      Tu masz zdjęcia Mojego chłopca w wieku 5 miesięcy:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3000010,2,32,Spacery.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3078775,2,19,Figolidno-Figlusinski-i-ja-.html

• an3czka2 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 14.06.12, 14:09
      Iwonka pokazała swojego łobuziaka, ale i możesz wejść na moje zdjęcia, a tam jest w pierwszym rzędzie dwoje moich maluszków też w wieku 5 m-cy(czarno biała sunia i piesek trikolor). Może pokaż zdjęcie malucha nam, to coś podpowiemy:). Wiesz wielkością piesie mogą się różnić, bo wagowo mogą ważyć od 4 kg do 8,5 kg, ale są cechy charakterystyczne które muszą mieć wszystkie. Pozdrawiam Ania.
      • shihtzuon Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 15.06.12, 12:36
        o kurcze, trochę się załamałam, bo mój jest o wiele mniejszy, a też ma 5 miesięcy. W poniedziałek wstawie zdjęcie mojego to podpowiecie mi czy się niepotrzebnie stresuje. Kupiłam psa u hodowcy, u którego widziałam niby i ojca i matke mojego szczeniaka, dostałam też potwierdzenie zarejestrowania hodowcy w związku krynologicznym, dlatego myślałam, że wszystko będzie ok.
        Teraz jak na niego patrzę to wydaje mi się, że ma za krótkie włosy, które w ogóle nie rosną mu na pyszczku. w poniedziałek zamieszczę jego fotkę, to proszę abyście na nią spojrzeli. Z góry dzięki
        • an3czka2 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 15.06.12, 20:59
          Spokojnie, mniejszy może być. Rozbieżność wagi w rasie jest spora 4kg-8,5 kg, jedyne co mnie niepokoi to brak chryzantemki na pyszczku, to jest cecha charakterystyczna rasy, i pojawia się bardzo szybko. Może jednak jesteś przewrażliwiona, i jest okey. Pozdrawiam Ania.
    • shihtzuon Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 07:18
      cdn7.smyki.smcloud.net/t/photo/1579004/image.JPG

cdn2.smyki.smcloud.net/t/photo/1579016/image.JPG

cdn22.smyki.smcloud.net/t/photo/1579019/image.JPG

tak wygląda mój psiak
      • iwona.jg Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 08:15
        Jak dla mnie masz małego ślicznego pekińczyka...

• an3czka2 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 12:01
        Strasznie to przykre ale popieram Wypowiedz Ady, to najzwyklejszy kundelek, ładny ale nic nie ma z shih tzu. Koszt 700zł to horror, przepłaciłaś przynajmniej 600zł, ja bym nie odpuściła. Krótko bym powiedziała zwrot kasy albo powiadomienie ZK i Policji, bo dla mnie to zwykli oszuści!!! i nie powinnaś grzecznie rozmawiać, a zdecydowanie i partolić się z nimi, bo kupowałaś pieska dość dużego i wiedzieli że to kundelek. Powodzenia, trzymam kciuki, Ania.
        Ps: Może to nieludzkie ale ja bym go zwróciła, chciałaś shih tzu, a nie kundelka. To zwykłe nabijanie kasy oszustom.
    • shihtzuon Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 08:29
      a miał być shih tzu. Czy mogę zrobić coś w takiej sytuacji, gdy ktoś tak mnie oszukał. Psa już nie oddam, bo przyzwyczailiśmy się do niego, ale to skurfczysyństwo, bo gdy jechaliśmy po niego, na podwórku stał pies shih tzu (niby jego ojciec) i suczka shih tzu (niby matka), więc skąd wziął się pekińczyk?
      • freespirit27 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 08:59
        Witaj . Ani shih tzu ani pekinczyk tylko kundel .Jesli nie masz umowy kupna , metryki Zwiazku Kynologicznego dla psa to od poczatku podejelas ryzyko zakupu kundelka .
        • shihtzuon Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 09:25
          tylko ja mam metrykę związku krynologicznego i tam jest napisane, że jego rodzice to shih tzu.
      • iwona.jg Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 09:17
        shihtzuon na twoim miejscu skontaktowałabym się z hodowcą, grzecznie opierdzieliła ( jak to mawia moja Córa) i zażądała zwrotu pieniędzy. Bezsprzecznie zostałaś oszukana. Teoretycznie jest szansa na to,że hodowcy nie wiedzieli,że ze szczeniaków wyrosną pekińczyki ( bo np. nie upilnowali suni shih... przedstawili jej kawalera shih, a ona poszła z sąsiadem... pekińczykiem - przynajmniej tak to sobie wyobrażam. A malutkie pekińczyki sa baaardzo podobne do naszych kulek). Po rozmowie z hodowcami powinnaś mieć jasną sytuację - jeśli masz przyjemność z kimś uczciwym, to pewnie przeproszą i oddadzą pieniądze. Gorzej jeśli to typowa pseudo hodowla - wtedy ciężko będzie odzyskać cokolwiek.

• shihtzuon Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 09:30
          Dziękuję Ci za wszystkie odpowiedzi i za rady. Dziś zadzwonię do tego Pana i porozmawiam z nim. Z jednej strony przyzwyczailiśmy się do psiaka ( a w szczególności córka), ale z drugiej gdybym chciała pekińczyka to kupiłabym pekińczyka. A ja chciałam shih tzu. Wydawało mi się, że facet jest uczciwy. Zaprosił nas do siebie do domu, dał książeczkę, metrykę związku, zapłaciliśmy mu 700 zł i byliśmy pewni, że to shih tzu. Jednak ostatnio zaniepokoiło mnie to, że ma jakąś inną głowę niż shih tzu, dlatego poprosiłam o zdjęcie.
          Jest mi przykro, bo nigdy nie chciałam pekińczyka bo akurat te psy mi się nie podobają.
          • iwona.jg Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 09:50
            Piesek jest śliczny, na pewno mocno go kochacie i się przyzwyczailiście właśnie do tego trzpiota - z drugiej strony rozumiem żal... Mam tylko nadzieję,że nie zmieni się wasz stosunek do psinki.
            Dużo zdrówka życzę i powodzenia w rozmowie. Pozdrawiam Iwona
            • agatek28 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 10:40
              Mnie tez on na pekińczyka wygląda...;) Jest uroczy ..naprawdę. Trzeba by tylko wyjaśnic z panem hodowcą jak dziewczyny mówią bo to nie fair :( Powodzonka.
            • adzikkkkk Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 10:40
              Jak dla mnie to mix pekińczyka, ale zastanawia mnie cena bo jak na psa z rodowodem ZK to byl dość tani. Czy to na pewno związek kynologiczny czy jakas inna dziwna organizacja? Poza tym na pewno masz umowę kupna jesli kupiłaś go w zarejestrowanej hodowli, to myslę, że możesz działać.

A piesek jest sliczny!
              • shih-mo Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 12:29
                zdecydowanie mix pekińczyka. Ale jest uroczy i śliczny : ) Pomimo tego zrobiłabym niezłą awanturę hodowcy i napewno ZK by się o tym dowiedział.
                Poza tym naprawdę wydaje mi się że jeśli shih tzu jest prawdziwym shih-tzu to widać to już u 8 tygodniowego psiaka a nawet wcześniej. Przede wszystkim chryzantemka pojawia się wcześnie. Jeśli nie ma jej u pieska 8 tygodniowego to coś jest nie ok.
    • shihtzuon Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 13:03
      Zadzwoniłam do pana i Pan bardzo grzecznie mnie wysłuchał. Powiedział, że sam nabył już szczenną sukę i był pewien, że jest ona w ciąży z shih tzu (oszukał mnie wtedy, bo powiedział, że ojcem jest pies, który latał po podwórku), a teraz wychodzi na to, że suka była w ciąży z jakimś innym psem. Pan powiedział, że mogę mu oddać psa, a on odda mi pieniądze, albo może oddać mi pieniądze i psa mogę zatrzymać.
      Chce mi się aż płakac, bo zamarzyłam sobie o ślicznym shih tzu, a mam w sumie to nawet nie pekińczyka tylko jakiegoś miksa, po suce shih tzu i pewnie po jakimś kundlu.
      Pan powiedział mi jeszcze, że od samego początku ten piesek mu się jakiś podejrzany wydawał, ale wtedy nic o tym nie powiedział.

Przez 3 miesiące gdy mały był z nami nauczył się już tylu fajnych rzeczy, pokochaliśmy go, czekaliśmy aż będziemy mogli go pielęgnować, czesać itp., a teraz to już sama nie wiem co mam zrobić.
      • shihtzuon Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 13:05
        mam ochotę go oddać, ale serce mi chyba by pękło. Nienawidzę takich sytuacji.
        • iwona.jg Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 13:37
          No i sytuacja się wyjaśniła. Bardzo nieładnie z Pana strony,że wątpliwości w sprawie szczeniaka zachował dla siebie. Nie ma dla tego usprawiedliwienia i wyjaśnienia,że nic o tym nie wiedział to może sobie między bajki włożyć... Fajnie,że zaproponował zwrot pieniędzy i nie trzeba będzie walczyć. W kwestii oddania psa: ja w Twojej sytuacji na pewno bym tego nie zrobiła - tak jak piszesz - serce by pękło. Oczywiście byłabym zła i rozgoryczona. Ale nie potrafiłabym pozbyć się ot tak istotki, która zdążyłam pokochać. Nawet nie chcę sobie wyobrażać jak czułby się taki porzucony piesek... Nie umiałabym i tyle.
          • adzikkkkk Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 14:04
            Ja też bym go nie oddala za nic w świecie. Sama mam dwie sunie jedna shih tzu i drugą prawie shih tzu:) nie przeszkadza mi to, że jedna z nich nie jest do końca shih. No tylko, że ja ja adpotowałam a nie kupiłam kota w worku. Taka sytuacja pokazuje tez ważność tego niby rodowodu ZK. Powinnaś zgłosić tą hodowlę do Związku Kynologicznego. A jak chcesz shih tzu...pomyśl o koledze lub koleżance dla Twojego malucha. Zapewniam Cie, że dwa pieski to podwójna radość.
            Mam nadzieję, że maluch zostanie u Ciebie i będziesz go bardzo kochać. A jeśli go nie chcesz to może oddaj go za darmo komuś kto się nim zajmie. Niewiadomo co się z nim stanie u tego "hodowcy".
            Daj znać jaką podjęłaś decyzję.

Pozdrawiam
            • iwona.jg Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 14:23
              Ło matko - ale patowa sytuacja!
              Jestem za wersją Ady - kolega lub koleżanka shih dla Twojego Łobuza ( o ile warunki pozwalają). Oddanie tylko w ostateczności: może komuś z rodziny, baaardzo zaufanemu znajomemu... Na pewno nie "hodowcy".
              Szczerze współczuję całej tej sytuacji
              Pozdrawiam I.

• yogi_baboo Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 16:32
                Nie wierzę że ktoś wystawił temu pieskowi metrykę ZK, jeżeli możesz to wstaw zdjęcie metryki, musi to być jakieś fałszerstwo, facet prawdopodobnie jest oszustem. Nie wydaje mi się że hodowla jest rzeczywiście zarejestrowana w ZK, prędzej w jakimś stowarzyszeniu. Za takie rzeczy ze Związku się wylatuje. Nie zostawiłbym tak tej sprawy, bo dalej będzie żerował na ludzkiej niewiedzy i naiwności, poza tym szkoda psiaków, wiadomo co się dzieje w takich pseudohodowlach.
                A pieska jest bombowy i nie pozbywałbym się go.
    • shihtzuon Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 14:23
      jest mi smutno, jestem zła i chce mi się płakać. Dziękuję dziewczyny za miłe słowa. Pozdrawiam
      • rybki1990 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 14:54
        a ja nie bede taka mila. dlaczego chcesz go oddac???? bo co bo nie jest rasowy??? czy taki piesek tez nie zasluguje na szczescie i duzo milosci??? dowiedzialas sie ze jest kundelkiem i nadaje sie na oddanie???jak ma tu w polsce byc mniej bezdomnych psiakow i inych zwierzakow jak sa tacy ludzie jak ty??? masz psa na pokaz czy do kochania bo czegos tu nie rozumie????
        • an3czka2 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 16:11
          Rybki poczytaj od początku wszystkie posty, a potem gań kogoś. Ja jej współczuję, trudna decyzja bo sama myślałam że ma go krócej i wtedy mogła by oddać z czystym sumieniem, ale po kilku tygodniach jest trudno. Sama napisała że jest kochany, ale uważam że powinna za żądać zwrotu pieniędzy bezwzględnie i powiadomić ZK. Tacy oszuści właśnie tak zarabiają i wykorzystują sunie do rozmnażania, bo zbyt jest nadal, więc kasę powinna żądać i już.
        • shihtzuon Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 16:47
          słuchaj gdybym chciała kundelka to bym poszła do schroniska i sobie takiego wzięła. Nie chciałam kundelka (choć uważam, że to mądre psy i kiedyś takiego miałam) ponieważ moja córka jest uczulona na psią sierść i w gre wchodził tylko york bądź shih tzu, które mają włosy. Przez ostatnie 3 miesiące córka miała jakieś krostki na ciele, ale nie przypuszczałam, że mogą być od psa, bo byłam pewna, że to rasowy shih tzu.
          Decyzje podjęła moja córka- psa zostawiamy bo nie moglibyśmy pozwolić, aby taki oszust i kłamca miał zajmować się naszym maleństwem. Jest nam jedynie przykro, że są tacy podli ludzie, którzy za złotówki potrafią zrobić tak wiele złego.
          Teraz pozostaje nam mieć mieszanego shih tzu.
          A czy kupowałam go dla szpanu??? Nie, bo gdybym chciała mieć psa dla szpanu, to kupiłabym psa za 4000, a nie za 700 zł.
          Pozdrawiam
          A jeśli chodzi o metrykę to mam z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Psa Rasowego Kennel Club. Wpis IX/847/2012/
          Widać, że taka metryczka jest nic nie wartym świstkiem papieru.
          • rybki1990 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 17:21
            aniu czytalam post caly. co do oszustwa to sie zgodze powinnas zawiadomic odpowiednie instytucje i domagac sie zwrotu pieniedzy nie dziwie sie ze jestes zla bo placilas za zupelnie innego pieska. ale napisalas ze zastanawiasz sie nad oddaniem moim zdaniem nawet tak nie pownnas pomyslec skoro go kochacie. zycze ci zeby udalo ci sie odzyskac pieniadze:) pozdrawiam:) Patrycja i Suzi:)
          • an3czka2 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 19:42
            Kochanie ta metryczka to jakaś ściema, organizacja która powstała w związku z nową ustawą ustawą od stycznia o zakazie handlu szczeniakami bez rodowodu. Ustawa jest niezła ale niedopracowana i robią sobie furtki różne pseudo -hodowle. Nie przejmuj się nie ty pierwsza się na to nabrałaś, a i z ZK hodowcy są nie lepsi. Już się tu ,,nasłuchałyśmy" do czego są zdolni. Przykre że tak trafiłaś, tym bardziej że masz w domku dzieciątko z alergią. Swoją drogą to na ogół nie sierść uczula a poszerstek tzw(shih też go troszkę mają), oraz naskórek psa. Twój maluszek ma krótką sierść, to nie jest tak źle. Kasy jednak kochanie nie odpuszczaj, cena jest mocno przesadzona i daj im nauczkę, aby nie oszukiwał następnych. Trafią na paru takich i może zrezygnują z eksploatacji biednej suni:). Piesio swoją drogą jest ładniutki, piękne umaszczenie ma:). Pozdrawiam Ania.
          • freespirit27 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 20:17
            Czyli nie masz psa z metryką Związku Kynologicznego a od pseudohodowcy. Żaden hodowca ze Związku Kyn. nie odważyłby się nawet przywieźć takich szczeniąt na przegląd miotu gdy mają 6 tyg. Dobrze jest sprawdzić dobrze hodowlę zanim, się kupi psa wtedy można uniknąć takich przygód .Shih tzu z metryką Związku Kyn. kosztuje ok. 1500 i w górę , chyba ,że "na kolanko", te są tańsze.
            • bozka432 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 20:37
              mój maluszek kosztował 1200, i jest cudowny:) piesek "na kolanka" ale bez wad więc wystawy nie są wykluczone, natomiast to nie dla mnie... jest to spora kwota ale wyszłam z założenia że wolę kupno malucha odłożyć w czasie ale kupić z hodowli ze zkwp i nie żałuję:)) z hodowcą mam cały czas kontakt i w razie wątpliwości mogę zapytać a to też jest ważne szczególnie jak się jest nowicjuszem... ale pieska masz uroczego i dobrze że go zostawiasz :)) może niedługo zdecydujesz się na zakup drugiego, z hodowli i będziesz miała dwie pociechy :)
          • iwona.jg Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 19.06.12, 11:34
            shihtzuon to jedyna słuszna decyzja :)
            Jestem pewna,że psiak odpłaci miłością za miłość.

Pozdrawiam Iwona
        • szymucia Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.06.12, 22:01
          rybki1990 napisała:

> a ja nie bede taka mila. dlaczego chcesz go oddac???? bo co bo nie jest rasowy?
          > ?? czy taki piesek tez nie zasluguje na szczescie i duzo milosci??? dowiedziala
          > s sie ze jest kundelkiem i nadaje sie na oddanie???jak ma tu w polsce byc mniej
          > bezdomnych psiakow i inych zwierzakow jak sa tacy ludzie jak ty??? masz psa na
          > pokaz czy do kochania bo czegos tu nie rozumie????
          umiesz czytać?! pisze wyrażnie że marzyła o shi a nie o pekińczyku
          nie wolno jej??!!
          • adzikkkkk Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 19.06.12, 11:44
            Owszem, wolno:) ale kupując psa z takiego źródła trzeba tez liczyc się z tym, że z niby shih tzu może wyrosnąć wszystko. Na szczęscie tu wyrósl piekny pekinek, a nie krowa:)

A co do alergii, to prawda ze uczula bardziej naskórek niż sierść poza tym, shih tzu z rodowodem lub po rodowodowych rodzicach daje jakąś tam gwarancję włosa, ale z resztą z różnych pseudohodowli to już gorzej.
          • rybki1990 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 19.06.12, 15:09
            szymucia szkoda słow na takich ludzi jak ty.....
    • kami_aicha Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 19.06.12, 21:29
      no to ja jeszcze wtrącę coś od siebie :) tak to jest, jak człowiek "marzy" o psince, a pojęcia zielonego o rasie nie ma.... ja za moją Aïche zapłaciłam całe "tłuste" 350zł. Pojechałam po nią daleko daleko, do domowej hodowli. Psami interesuję się już chyba z 9 lat, więc jeśli chodzi o shih tzu dość sporo wiedziałam, pomimo, że nie była to rasa o której marzyłam, bo chcyałam bullterriera :P ale wracając do wątku, moja kruszynka miała mieć aż 3kg :) waży ponad 5 (ponoć "po tacie"). Kontakt z hodowcą miałam dość długo pomimo, że była to "domowa hodowla", później nie było już to potrzebne. Chciałam psinkę z ciemnym włosem więc kupiłam ciemnobrązową z czarnym balejażem.... a co mam? blondynkę z szarymi pasemkami i czarnymi końcówkami :P i może nie koniecznie spełniła moje wcześniejsze oczekiwania, ale za nic w życiu nie zamieniłabym jej nwet na stado innych psiaków :)))
      • an3czka2 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 20.06.12, 10:22
        Wiecie co dziewczyny skończmy już ten wątek, ja uważam że dziewczyna ma dużo racji, kundelek za 700 zł to gruba przesada. Też była bym wściekła za taki numer. Jej błąd że więcej nie wiedziała o rasie, mogła skorzystać z rady kogoś znajomego kto się na tym znał. Moi znajomi się nie znali, to poprosili mnie abym z nimi pojechała i doradziła im. Żaden tam ze mnie rzeczoznawca, ale Lilę miałam już 2 lata i wiedziałam jak ma szczenie wyglądać i na co należy zwrócić uwagę szczególnie. Ona mogła nie mieć nikogo takiego, zaufała hodowcy i to był błąd. Bardzo mi jej szkoda:(, ale super z jej strony że postanowiła piesia zatrzymać:). Ania.
        • shihtzuon Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 20.06.12, 10:50
          Wiesz co, moim największym błędem jest to, że ja wierzę w ludzi. Ja nie potrafiłabym tak perfidnie kogoś oszukać i miałam nadzieję, że ludzie myślą podobnie jak ja. Nie umiałabym przyprowadzić jakiegoś psa i powiedzieć, że to ojciec, skoro wiedziałabym, że nim nie jest. Macie racje. Moja wina. Zawirzyłam i się przejechałam.
          On jako szczeniak wyglądał jak shih tzu. Wydawało mi się, że ma taką małą chryzantemkę i ogólnie był taki jak widziałam na zdjęciach TRICOLORY. Zresztą jak przywiozłam go do domu, poszliśmy do weta, który od razu sam powiedział- o jaki fajny shih tzu. Mam w bloku też znajomą, która ma shih tzu i również nie poznała się, że to podróbka.
          No ale trudno. Jedynie mogę winić siebie.

Pan hodowca powiedział, że odda nam kasę i jak chcemy to może nam dać jeszcze za darmo małego shih tzu, który na pewno nim się okaże.

W sumie to bym chciała takiego prawdziwego shih tzu, ale mieszkam w bloku i nie mam miejsca dla dwóch psiaków. Pozostało nam dalej kochać naszego mieszańca, który miał być pięknym shih tzu. Moja córka i mąż również stwierdzili, że nigdy w życiu już go nie oddadzą i będzie z nami zawsze.
          Dziękuję za odpowiedzi do tego wątku. Pozdrawiam Was.
          • fraszka_igraszka Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 23.06.12, 19:57
            witaj
            masz ślicznego pekińczyka
            i jesteś w takiej samej sytuacji, jak ja
            mam śliczną pekinkę
            jest kochana, śliczna, słodka - jedyny jej minus to to, że nie jest shih-tzu
            żal do ludzi oszukujących mam spory i jestem mocno rozżalona
            kochamy naszą Sonię wszyscy i o oddaniu w ogóle nie było mowy - a dowiedzieliśmy się ok. miesiąca po wzięciu jej
            kupiliśmy ją w listopadzie, przed wejściem w życie ustawy

Pani "hodowczyni" łaskawie zwróciła nam połowę kosztów zakupu pieska
            • shihtzuon Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 27.06.12, 12:01
              Witaj więc w klubie.
              Nam dwa dni temu przyszedł przelew. Pan oddał całą kwotę - myślę, że w obawie przed popsuciem mu opini w necie.
              Mi przeszła już złość. Ostatnio sąsiad zapytał czy nie chcę oddać mojego psiaka, bo on bardzo chętnie by go wziął. Powiedziałam, że nie ma mowy.
              Uwielbiam go i nikomu nie oddam. Dla mnie i tak jest śliczny. Ostatnio bawił się z ślicznym shih tzu i obije wyglądali bardzo uroczo.
              • majusina Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 27.06.12, 18:48
                bo pięknie wygląda! Shih tzu już jest dużo... A Ty masz fajnego oryginalnego małego pieska, a kundelki jak chodzą plotki (a ja je moge potwierdzić) są wierniejsze i mądrzejsze nie ujmując naszym szlachcicom :)
                Kocha Cie a Ty go i to najwazniejsze :)
              • an3czka2 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 27.06.12, 23:50
                No to super!!! Na drugi raz może się oszust zastanowi czy warto, oby inni tak robili, żądali zwrotu kasy i już. Piesio jest śliczny, kochany przez was a to najważniejsze że przynajmniej trafił w cudowne ręce:). Pozdrawiam Ania z dziewczynami.
                • malutka875 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 17.11.12, 20:37
                  Witam, Jestem tu nowa :) 2 miesiące temu kupiliśmy z mężem jak na się wydawało pieska shih tzu ale martwi mnie jedna sprawa . Nasza Lola ma identyczne umaszczenie jak piesek tej Pani która została oszukana tylko, że Lola jest cała owłosiona tzn po za pyszczkiem. Jak ją przywieźliśmy to miała owłosiony pyszczek i dłuższe włoski na głowce, tu jest jej zdjęcie jak ją przywieźliśmy picasaweb.google.com/109160201892157941097/Lola?authkey=Gv1sRgCPiezpTLo6W-ZQ#5783640725629625474 A teraz jak rośnie to tych włosków na pyszczku jest coraz mniej a na głowce ma takie krótkie jak piesek tej Pani która dodała zdjęcia. ale Lola nie ma takich krótkich włosów jak piesek tej Pani tylko jak to stwierdziła Pani weterynarz ona ma jeszcze puszek szczęnięcy a po za tym zmienia na zimowy, na grzbiecie widać już dłuższe włoski ale wydaje mi się, ze jak na 6 mies. ma ich jeszcze za mało.
                  tutaj przesyłam zdjęcia Loli
                  picasaweb.google.com/109160201892157941097/Lola?authkey=Gv1sRgCPiezpTLo6W-ZQ#5811865489967825474
                  picasaweb.google.com/109160201892157941097/Lola?authkey=Gv1sRgCPiezpTLo6W-ZQ#5811865691916607250
                  picasaweb.google.com/109160201892157941097/Lola?authkey=Gv1sRgCPiezpTLo6W-ZQ#5811865877694729186
                  Czy My także zostaliśmy oszukani i wyrośnie z niej kundel czy możemy liczyć,że jednak będzie pieskim w typie shih tzu? zdajemy sobie sprawę, że nie będzie shih tzu czystej krwi . pytam z ciekawości bo za nic w świecie byśmy jej nie oddali bo jest najukochańsza na świecie i radością dla wszystkich domowników :)
                  • adzikkkkk Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 17.11.12, 21:11
                    Tak, zostaliscie Państwo oszukani. Moim zdaniem to mix shih tzu z jakims kundelkiem. Ma dłuzszy pyszczek niż shih tzu czy pekinczyki no i gładkie włosy na główce. Jest naprawde śliczna, ale podejrzewam, że z dużym podobieństwem do shih tzu może być niestety problem.

Pozdrawiam
                  • maria0511 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 17.11.12, 21:27
                    Pani weterynarz też jest niedouczona co do tej rasy shih tzu zmienia tylko raz w życiu włosy bo one mają włosy około dziesiątego miesiąca ale nigdy nie ma już krótkich włosów [chyba po ścięciu] moja w wieku 6 miesięcy miała już kucyka małego na głowie, brodę u nich broda rośnie już była po pierwszym przycięciu przez fryzjera brody i łapek. Pozdrawiam Maria
                    • shih-mo Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.11.12, 11:00
                      Piesek słodki ale z shih tzu ma niewiele wspólnego. W tym wieku to już włosy są dość długie. Mój ma 4,5 mca i oprócz łebka i ogonka cały był już obcinany na krótko. Wąsy i bródkę też miał już podcinane.Zajrzyj sobie do galerii mojej to sobie zobaczysz.
                      Tak czy inaczej wydaje mi się że już u małego szczeniaka widać że to nie shih. Czasem przeglądam sobie ogłoszenia na allegro i na niektórych zdjęciach już widać że najprawdopodobniej nie będzie to pies w typie.
                      • wilma62 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.11.12, 11:59
                        Piesek śliczny ale z cała pewnością to nie shih tzu-juz po pyszczku to widać a włoski to inna sprawa bo ta rasa tak jak wcześniej juz dziewczyny pisały bardzo szybko maja dość długie włoski. No i charakterystyczną chryzantemke,której twoja sunia nie ma.Na pewno jest śliczna i kochana, ale szkoda ze ciagle tak dużo ludzi jest nieuczciwych sprzedając i oszukujac, i nie ponosząc żadnych konsekwencji z tego tytułu !Pozdrawiam Renia
                  • yogi_baboo Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 18.11.12, 20:16
                    No tak shih tzu to napewno nie jest, ale tak patrząc na te zdjęcia to przypomina spanela tybetańskiego, poprzeglądaj sobie zdjęcia w necie i może się okazać że zamiast shih masz spaniela ;) A swoją drogą bardzo ładna sunia :)
                    • shih-mo Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 19.11.12, 10:09
                      To rzeczywiście spaniel tybetański! Nie widziałam wcześniej takich piesków, ale patrząc na zdjęcia w necie to jest identyczna! I umaszczenie ma takie jak te spaniele.
                      • basfx Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 21.11.12, 14:45
                        dziewczyny to ja też mam prośbe zajrzyjcie na moje zdjecia
                        • an3czka2 Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 21.11.12, 15:31
                          Śliczny:), jak każdy shih. To piesio czy sunia?
                          Pozdrawiam Ania.
                          • shih-mo Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 21.11.12, 20:14
                            tu nie ma wątpliwości że to shih tzu : )
                            Piękny piesio
                        • basfx Re: poproszę o zdjęcie 5-miesięcznego SHIH TZU 22.11.12, 07:23
                          To mój synus najukochańszy na świecie ma niespęłna 5 miesięcy skończy 26 listopada a jest jakos tak dziwnie mądry albo mi się tak wydaje nie znałam wcześniej tej rasy mamy go 2 miesiące tani też nie był, ma dokumenty podobno mogłabym chodzic z nim na wystawy zresztą nie ważne jaki by nie był jest mój jak wychodzimy na dwór jest gwoździem programu taki z niego przylepa i do ludzi i do pieków ale oczywiście uważamy.
          • malgokasp59 Re: zastanów się ! 22.11.12, 11:15
            Proszę zastanów się nad pieskiem . Pisałaś że córka ma alergię , więc prosze nie zrób mojego błędu . Wiedząc że mam alergię wzięłam kota persa , którego właściciel nie chciał bo urodziło mu się dziecko. Kot był cudowny , trochę trwało nim się do mnie przyzwyczaił , ale świetnie się razem w domu dogadywaliśmy. natomiast z moim zdrowiem było coraz gorzej , zaczęłam nie tylko mieć ciągły katar i chrypę , nie mogłam złapać oddechu , dusiłam się , alergolog od razu zapytał mnie czy mam kota , powiedziałam że tak i że go sie nie pozbędę , dostałam tabletki i miało być lepiej . Niestety było coraz gorzej zaczęłam chodzić z inhalatorem , najpierw z jednym potem z dwoma . W końcu po 4 latach zdecydowałam się na rozstanie z kotem , żal i płacz z mojej strony ogromny , bo kot świetny , kochany . Po około roku przestałam brać wziewne leki a teraz tylko jeszcze trochę "siąpię " nosem .
            Dlatego zastanów sie co ze zdrowiem dziecka , rozumiem, że do pieska się córka przyzwyczaiła , ale alergia to naprawdę nie żart !
    • mama23.23 czy to shih tzu 15.02.14, 14:38
      Witam wszystkich. Proszę zerknijcie na fotke w mojej galerii, czy to jest shih-tzu? Piesek na tym zdjęciu ma 3.5 miesiąca.
      • an3czka2 Re: czy to shih tzu 15.02.14, 15:09
        Przykro mi ale to piesek w typie shih, duża domieszka innej rasy. Brak mu charakterystycznej chryzantemki na pysiu. Włos ma ładny i w ogóle jest śliczny, i chyba dla ciebie nie ma to znaczenia. Kupując nie rodowodowego ryzykujesz niestety. Jeżeli nie przepłaciłaś to spokojnie, bo piesio jest śliczny. Ja też mam bez rodowodu sunie, ale wygląda rasowo, i przyznam dopuściłam ją raz, ale z hodowli rodowodowej był tatuś maluszków. Jej córka która została też ma wygląd rasowej suni, tak jak reszta miotu. Zapraszam do mojej galerii, a tam zobaczyć można jak powinien wyglądać w miarę rasowy szczeniak. Twój jednak jest śliczny, i chyba to się liczy że go kochasz.
        Pozdrawiam Ania
        • mama23.23 Re: czy to shih tzu 15.02.14, 18:06
          właśnie do dzisiaj byłam pewna, że to shih-tzu ale jak zobaczyłam fotki Waszych zwierzaków to naszły mnie wątpliwości. Pani od ktorej bralismy pieska zarzekała sie ze to shih-tzu. Powiem szczerze ze nie zalezy mi na rodowodzie, dzieciaczki pokochały pieska, mamy go juz ponad miesiąc jest kochany. Problem mam tylko taki ze od 2 tygodni Kubus bardzo gubi włosy. Jak go czesze to na szczotke zostaje mnóstwo puchu. Czy to możliwe ze piesek zmienia juz szczeniecy puch na dorosly włos? Czy w zwiazku z tym ze nie jest czystej rasy moze miec siersc i bedzie mi tak liniał co roku? Tam gdzie śpi jest pełno białym troszke skreconych włosków. Jak rozpoznac czy to wymiana włosów czy linienie?
          • an3czka2 Re: czy to shih tzu 15.02.14, 20:20
            Ładnie napisałaś że dzieci kochają maluszka i jest dla was najważniejszy :). Tak powinien mysleć każdy właściciel psa, było by super. Trudno mi po focie określić czy ma włos czy zwykłą sierść. Wygląda na shih z sierści, a linienie to nie bardzo na to wskazuje. Shih zmienia włos tylko raz w życiu i to wypada około 10 miesiąca życia. Maluch za wcześnie wymienia sierść, ale przyczyną może być suche powietrze i temperatura w mieszkaniu, lub nieodpowiednia dieta. Ja bym spróbowała podać mu Omega complix dla psów, to na pewno wzmocni włos. Może też być inny tran wzbogacony witaminami. Centralne ogrzewanie nie służy naszym pupilom niestety. Ta rasa nie lubi zbyt wysokich temperatur, wolą niższą zdecydowanie.
            Pozdrawiam Ania.
            • szmytka79 Re: czy to shih tzu 31.08.14, 21:30
              Witam od 2tyg jestem posiadaczka 3,5 m-cznego szczeniaka rasy shih tzu lecz nie posiadam metryki przy zakupie pokazano mi metryki rodzicow szczeniaczka ale skad mam pewnosc ze oni byli rodzicami.Prosze ocencie mojego szczeniaczka czy to shih tzu???zapodaj.net/66d50a095f010.jpg.html zapodaj.net/1da45bebbed3c.jpg.html zapodaj.net/da66fa515e1ae.jpg.html zapodaj.net/d0b3c52cbfdc2.jpg.html
              • kamelia14 Re: czy to shih tzu 03.09.14, 08:13

• paulamu Re: czy to shih tzu 03.09.14, 15:31
                Pies bez metryki ZK jest w typie rasy.Pokazywanie jakis zapewne lewych metryk rodzicow nic nie daje. A co do samego psiaka, widac ze ma wszystkie cechy shih tzu, chryzantemka na buzi, mocno owlosiony, duze oczka (popatrzyl sie w ten sposob czy ma troche zeza?),jest uroczy!! Podobny do mojego jak byl malusi :) to teraz tylko dbac i kochac ta sliczna kuleczke!
                • an3czka2 Re: czy to shih tzu 04.09.14, 20:11
                  Popieram, jak koleżanki moje,to śliczny maluszek i w typie shih tzu. Ja mam takie dwie małpki, i życzę wiele radości z posiadania takiego cudeńka.
                  Pozdrawiam Ania.
          • 9czarna Re: czy to shih tzu 15.02.14, 20:25
            Piesek jest mieszańcem w związku z tym nie możesz mieć pewności kim byli jego rodzice,skoro na tym etapie jako szczeniak linieje to całkiem prawdopodobne że posiada sierść a nie włos. Typowy shih tzu zaczyna wymieniać włos między 8-10miesiącem życia więc jak sama widzisz zdecydowanie na to za wcześnie.Szkoda że ktoś cię oszukał,piesek całkiem śliczny.
            • mama23.23 Re: czy to shih tzu 15.02.14, 21:27
              właśnie to było dla nas podstawowe kryterium przy wyborze psa, żeby nie liniał. Dlatego wybraliśmy shih-tzu. Daje mu karme royal canin shih tzu junior ale teraz nie wiem czy jest sens mu taka kupowac, czy wystarczy zwykła dla młodych psów. tak to by nie było problemu, gdyby nie te włosy. Jak sie go wezmie na kolana to cale spodnie sa w siersci. jak sie go głaska to tez mu sierść wychodzi. Mam cichą nadzieje ze mu to szybko przejdzie, albo że właśnie zmienia włos. Weterynarz wspominał coś o szamponie na wylenienie, że da mi go w polowie kwietnia żeby pieska wykąpać, zeby nie miał na jesieni alergii. Serce podpowiada żeby sie nie przejmować ale rozum mówi co innego, to sobie życie skomplikowałam na własne życzenie ;)
              • an3czka2 Re: czy to shih tzu 16.02.14, 11:08
                Dobrej karmy potrzebuje każdy piesek, niezależnie od rasy. Szczególnie szczeniaki, to waży o jego kondycji w przyszłości. Twój maluszek jest na prawdę śliczny i kochany.
                Pozdrawiam Ania.
                • mama23.23 Re: czy to shih tzu 16.02.14, 17:54
                  Bede podawać ten omega complex. Mam jeszcze pytanko o cos takiego jak Furminator dla psa, czy to moze pomoc na nadmierne linienie? Czy dla mojego pieska bedzie sie nadawac? Gdzie mozna zakupic taki przyrząd?
                  • an3czka2 Re: czy to shih tzu 16.02.14, 18:20
                    Absolutnie nie, to nie do tego rodzaju sierści. Wyczesuj przede wszystkim na wilgotno, szczotką lub grzebieniem. Myślę że to po omega minie, lub się zmniejszy zdecydowanie . Sprawdz jeszcze dokładnie skórę malucha, czy nie ma żadnych zmian typu strupki, zaczerwienienia. To zdecydowanie za wcześnie na wymianę szaty.
                    Pozdrawiam Ania
                    • mama23.23 Re: czy to shih tzu 16.02.14, 19:00
                      a do kogo wziąźć pieska, żeby stwierdził czy piesek ma sierść czy włosy? Do psiego fryzjera?
                      czy sama mogę to ocenić? Jeśli tak to jak to rozpoznać?
                      • mama23.23 Re: czy to shih tzu 16.02.14, 19:02
                        jeszcze sobie przypomniałam ze wet kazał kąpać go w szarym mydle w płynie i płukać wodą z octem. Ze też nie przyszło mi do głowy spytac go czy piesek ma włoski. W sumie kiedy byłam u weta jeszcze nie miałam wątpliwości, byłam pewna że to 100% shih.
                        • mama23.23 Re: czy to shih tzu 16.02.14, 20:47
                          dodalam 2 nowe zdjecia Kubuśka. Tak wygląda teraz, ma 4.5 miesiaca.
                          • an3czka2 Re: czy to shih tzu 17.02.14, 11:10
                            Jest ładniutki, ale im starszy to mniej ma z shih tzu. Myślę że ma sierść, po zdjęciach coś tak mi wygląda, a jaka jest w dotyku?, mięciutka. Choć szczeniak w tym wieku każdy ma miękką. Najlepiej określi to fryzjerka po dotyku. Shih też mają róże rodzaje sierści, jest watowata, jedwabista, i lekko szorstkowata. Ja mam matkę i córką i każda ma inny rodzaj sierści, mała ma po ojcu włos, jedwabisty i bardzo gęsty. Dosłownie starczyło by na 3 psy włosa, lila delikatny ale rzadszy. Tak czy inaczej warto podać mu omega i poczekać. Co do kąpieli to nie szare mydło tylko porządny szampon dla szczeniąt.
                            Pozdrawiam Ania.
                            • mama23.23 Re: czy to shih tzu 17.02.14, 12:56
                              sierść pod spodem jest watowata na wierzchu szorstka ale gladsza i miekka po wyczesaniu. Z czym Ci sie wydaje, ze jest zmieszany? Matke widziałam ( o ile to byla jego matka) to shih-tzu. Pani byla wyjatkowo bezczelna, twierdzila ze ma matryczki na szczeniaki, tylko wtedy ich nie dala kazala za kilka dni przyjechac bo musi wyciagnac z skads tam. Twierdzila, ze to psy z rodowodem, nawet na ogloszeniu tak pisalo. Jestem w szoku, boje sie co z niego wyrosnie. Mam nadzieje ze nie bedzie duzy. Nie zalezalo mi zeby miec na niego rodowod, chcialam tylko zeby byl czystej rasy a tu masz.
                              • mama23.23 Re: czy to shih tzu 17.02.14, 12:59
                                podaj prywatnego maila to wysle Ci ogloszenie z ktorego kupilam pieska
                                • 9czarna Re: czy to shih tzu 17.02.14, 16:46
                                  Nowe zdjęcia które dodałaś ewidentnie rozjaśniło sytuację pies ma sierść. Widziałam już w swoim życia kilka takich psiaków i niestety na shih tzu nie wyrosły tym bardziej mi szkoda że zostałaś oszukana bo zależało ci na psie posiadającym włos.
                                • an3czka2 Re: czy to shih tzu 17.02.14, 17:53
                                  Podaję maila An3czka@o2.pl. Przykro mi ale zostałaś bezczelnie oszukana. Tu na forum nie jesteś pierwsza. Wygląda na małego psiaka i bernardyn na bank z niego nie wyrośnie, spokojnie.
                                  Pozdrawiam Ania.
                                  • paulamu Re: czy to shih tzu 17.02.14, 18:25
                                    strasznie mi przykro...niestety trzeba sie dobrze orientowac w temacie bo teraz kazdy pies wielce z rodowodem jakiegos pseudo stowarzyszenia. nie neguje kochanosci tych pieskow, ale niestety jesli chce sie miec 100% pewnosci kupuje sie psa z rodowodem z sygnatura zwiazku kynologicznego. Poza tym nawet jesli podejmuje sie inna decyzje...nie wiem ale mi by sie rzucilo, ie pokazuja ojca, nie pokazuja np poprzednich miotow, takie krecenie..dziwne to wszystko...piesek ewidentnie ma siersc...widac po samym pysiu...ma 4,5 ma, jest maly, nie bedzie spory, ale na wlos mu nagle nie wyrosnie...a umowe podpisywalas? bo jaki nie podaj babe do urzedu skarbowego :)
                                    • an3czka2 Re: czy to shih tzu 17.02.14, 18:53
                                      Wiecie ja już w te stowarzyszenia nie wierzę i nie brałam ich od początku poważnie, ale i te psiaczki z rodowodem związku kynologicznego bywają z wadami które wyłażą z czasem. U shih jest bardzo często wadliwa budowa oka, łzawienie, schorzenia stawów wyłażą po kilku miesiącach itd. Znajomi maja spring spaniela z odpowiednimi papierami i okazało się że po 2 latach wylazła padaczka itd. Niby rodowód daje gwarancje, ale nie 100%. Ale w poniższym przypadku trafiła kobieta na oszustów ewidentnych. Szkoda słów. Ja przed zakupem nieco sprawdziłam i podpytałam na co mam zwrócić uwagę koniecznie, i to zdało egzamin.
                                      Pozdrawiam Ania.
                                      • mama23.23 Re: czy to shih tzu 17.02.14, 19:20
                                        nie robilabym problemu, gdyby to straszne linienie. Dzis go wykapalam, brodzik zapchal sie od siersci, no szok. Dzieci go nosza zaraz cale ubranka w siersci sa. Codziennie odkurzam, codziennie sprzatam mu posłanko i codziennie jest cale w siersci. Ja mam troche bzika na punkcie czystosci w domu i ta siersc doprowadza mnie do szalu. Nie winie za to psa, przeciez to nie jego wina. Jak mam przechodzic przez cos takiego 2 razy w roku to chyba oszaleje.
                                        • an3czka2 Re: czy to shih tzu 17.02.14, 19:52
                                          No nie dziwię się, sama szukałam rasy nie liniejącej. Mimo to coś za szybko maluch linieje, jest za młody. Teraz dzieci kochają maluszka i musisz coś zaradzić. Może omega pomoże, oby.
                                          Pozdrawiam Ania.
                                        • an3czka2 Re: czy to shih tzu 17.02.14, 20:06
                                          Oglądnęłam zdjęcia tej stronki i faktycznie, Nabito was w butelkę, żadne ze szczeniąt to nie shih tzu. Ładne szczeniaczki i tyle. Szkoda że nie weszłaś na forum wcześniej i nie podpytałaś. U mnie w galerii są zdjęcia maluszków mojej Lili, tam możesz zobaczyć różnice. Ja jednak jestem uczciwa i maluszki są śliczne, ale i zbliżone wyglądem do rodowodowych maluszków

Oglądnęłam stronkę i niestety maluszki to kundelki. Matka może shih ale ojciec na bank nie. U mnie na stronie zobacz zdjęcia , tam są szczenięta mojej Lili i zobaczysz jak jest różnica w szacie i ogólnym wyglądzie. Nie są rodowodowe, bo tylko tatuś z rodowodem miał rodziców, ale niczym się nie różnią. Wyrosły na piękne shih tzu. Twój jest ładniutki, kochany ale liniał chyba jednak będzie jak każdy piesek z sierścią. Z tym że na 5 miesięcznego to za wcześnie i za dużo jak na tą porę roku.
                                          Pozdrawiam Ania.

• mama23.23 Re: czy to shih tzu 17.02.14, 20:35
                                            wszystkie szczeniaki? na wszystkich zdjeciach? nie moge wejsc w Twoje zdjecia, pisze ze uzytkownik nie ma jeszcze żadnych zdjec.
                                            • mama23.23 Re: czy to shih tzu 17.02.14, 21:59
                                              zastanawiam sie jeszcze czy moze isc z nim do fryzjera, zeby cos zaradzil. Moze da sie go obciać czy cos. Siedzi w domu caly czas, wychodzi tylko na pare minut na siku i kupke, ktore praktycznie od poczatku wola. Jest bardzo inteligentny, szybko sie uczy, cechy pasujace do shih :)
                                              • emersee Re: czy to shih tzu 18.02.14, 06:41
                                                Ja mam pieska nieczystej rasy...tzn. gdy mówię, że moja Daffy jest po matce Shih to wszyscy są zaskoczeni. Z Shih lalcia moja ma tylko charakterystycznie zawinięty ogonek...reszta to cechy ojca kundelka. Różnica między moim a Twoim wyborem jest taka, że ja z pełną swiadomością wybrałam akurat tego pieska. Można tak napisać, że uratowałam go przed złym traktowaniem :( nie mniej jednak Daffy to najukochańszy piesek pod słońcem. Ma sierść i linieje...też sprzątam wokół niej na okrągło. Przykro mi bardzo, że ktoś tak Cię oszukał. Nie mniej jednak każdy pies...czy ze schroniska...kundel...rasowiec....bez jednej łapki..pokrzywiony...zasługuje na miłość:) a Twój jest prześliczny...
                                                • mama23.23 Re: czy to shih tzu 18.02.14, 07:32
                                                  to , że Kubuś okazał sie mieszancem w żaden sposob nie zmianilo i nie zmieni mojego podejscia do niego. To jest moje oczko w głowie, 3cie dziecko. Chodzi za mna krok w krok, spi ze mna na poduszce, co bardzo denerwuje mojego mężusia :) Często nawet bywa zazdrosny jak za bardzo go bawie. Jestem obrońcą Kuby przed dziećmi, zawsze jak dzieci biorą go do zabawy to on tylko patrzy na mnie tymi swoimi wielkimi slepiami i prosi "zabierz mnie stąd" :) Mimi ze jest z nami miesiac z haczykiem, bardzo sie zrzylismy z nim. Jest cichy spokojny czysty, zalatwia sie na dworku a caly dzien przespi w swojej kolebce w kuchni pod stolem. z tego co wczoraj patrzylam na ogloszeniach to ponizej 1000 zl nie da sie kupic psa czystej rasy, ani shih ani yorki ani maltanczyka. Z rodowodem cenia nawet ponad 2 tysie. Na przyszlosc mam nauczke. Mam kolezanke ktora ma malamuta i rozmnaza go ale zawsze z czystej rasy psem mimo ze to hodowla domowa. Myslalam ze wszyscy tak robia, ale niestety tak nie jest. Ludzie coraz czesciej posuwaja sie do oszustwa zeby tylko zarobic te pare zloty. Sprzeda pieska a Ty sie mecz dalej, oni maja to gdzies. Szkoda tylko tych biednych pieskow, ktorym pozniej pelno sie pałęta po ulicach :(
                                                  • paulamu Re: czy to shih tzu 18.02.14, 13:45
                                                    No niestety...jak kupowalam 1 psa nie mialam o tym wszystkim zielonego pojecia! Szperalam tygodniami po forach i ogloszeniach zanim sie zdecydowalam. Teraz juz bylam uczulona zwlaszcza po przejciach typu: nie nie pokazemy rodzicow, bo sa w innym miejscu, informacjach o hodowlach w ktorych pieski sa na sile rozmnazane, suki dopuszczane 2 razy w roku, smierdzace brudne i chore szczeniaki moich znajomych, szczepienia ktore okazywaly sie falszywe, zdjecia w ogloszeniach sciagniete z neta, baba ktora nie chciala prawdziwych przeslac...Zwracalam uwage na wszystko kiedy pojechalam po mojego Enza, pani przemila, szczeniak pachnacy, mial juz wyciete wloski wokol oczu(choc ja za tym nie jestem wiele osob tak robi) rodzice i reszta miotu do wgladu, od 6 tyg wysylali mi zdjecia, kiedy przyjechalam i pokazala mi ojca wiedziala, zeby nie puszczac go do szczeniaka, bo latal po podworku, a maly wiadomo jeszcze bez kompletu szczepien, wsyztskie psy jakie mieli czyste, wesole, wyczesane, z kucyczkami lub elegancko obciete, .Umowa, metryka, wszelkie instrukcje, wyprawka, szmatka z zapachem matki zeby szczeniakowi bylo lzej zniesc rozstanie, mam z hodowca kontakt mailowy, posylam zdjecia...To wg mnie podstawy zeby miec pewnosc, ze dbaja o psy, znaja sie na tym i nie oszukuja ludzi!! Mam kilka zdjec w profilu, opisane co do wieku...to na prawde widac juz od 6 tyg, ze to shih tzu...
                                                  • mama23.23 Re: czy to shih tzu 18.02.14, 17:11
                                                    to kobietki poradzcie mi jeszcze tak na przyszlosc czym sie kierowac przy wyborze psa i na co zwracac uwage u szczeniat, jak poznac ze to prawdziwy shih-tzu, jak ktos moze to niech opowie tez o yorku bo o takim piesku tez myslimy kiedys w przyszlosci
                                                  • paulamu Re: czy to shih tzu 18.02.14, 17:44
                                                    Napisalam wyzej na co zwrocic uwage zeby miec pewnosc, ze trafiasz na dobrych ludzi, ktorzy sprzedaja pieska w dobre rece, a nie tylko po to zeby nabijac kieszenie. A zeby poznac ze to shih tzu czy inny rasowy piesek...to zapewnia jedynie metryka Zwiazku Kynologicznego, nie jakies tam Kennel Club czy Zwiazek milosnikow psa rasowego...Znam wiele osob ktore maja pieska bez rodowodu, niczym sie nie roznia, no ale to jest poniekad fart...nie chodzi tu tylko o wyglad-pamietaj! bo moze piesek wygladac a np w ktoryms pokoleniu krzyzowane bylo rodzenstwo i tu juz wychodza wady genetyczne, zez, krzywe noski, choroby serca, ukladu pokarmowego...i znow sie zawiedziesz. Moze nie powinnam ale jak chcesz moge Ci polecic hodowle shih, kochanych znajomych ludzi, nie pracuja co prawda z ZK,pieski nie kosztuja 2 tys ale ich sa przecudne i juz kilka pokolen widzialam, znalam i na pewno nie wyrastaja z nich mutanty, maja wlos, nie linieja.na 1 rzut oka kazdy mowil, ze kochaja zwierzeta. Yorki to zupelnie inna rasa...to teriery, nie sa tak ukladne jak shih, dosc szczekliwe, gryza, nie wszystkich darza sympatia...wiadomo kwestia wychowania, ale z shih jest latwiej.
                                                  • mama23.23 Re: czy to shih tzu 18.02.14, 17:55
                                                    to podrzuc dane do tej hodowli. A czy jest tak ze za psa czystej rasy trzeba naprawde dac kupe kasy? Czy jak sa w przystepnej cenie to napewno sa mieszance? Jakie sa Wasze doswidczenia? Dzis powiedzialam mężusiowi ze nasz Kubus to mieszaniec i ze ma siersc to stwierdzil ze sie nie znam i ze to napewno shih tzu tylko z innym typem włosa :) Powiedzialam ze nie ma chryzantemki to stwierdził, że jeszcze mu nie urosła :)
                                                  • paulamu Re: czy to shih tzu 18.02.14, 18:41
                                                    Nie ma czegos takiego jak inny typ wlosa, nie urosla i nie urosnie, pokaz mu zdjecie z mojego profilu, 10 tyg szczeniak juz mial okragla głowke wyraznie sie rozni...i pieski rasowe tez sie czasem roznia, nie wszystkie wygladaja identycznie, nie tylko ze wzgledu na umaszczenie, ale cechy rasy sa zachowane! twoj ma nawet za krotki ogonek, nie zawija mu sie grzbiet jak nosza shih tzu, umaszcsenie owszem, biala strzalka na glowie, ale na tym koniec...mamy psy w tym samym wieku, a roznia sie ogromnie. i to linienie...jesli nie ma choroby skory to to jest niemozliwe zeby mial wlos i to taki krotki...jesli chcesz miec 100% shih czy innego, tak trzeba zaplacic, trzeba miec metryke ZK, inne psy nawet IDENTYCZNE jak rasowe sa uznane za mieszance, nie znasz ich historii, nie masz rodowodu, nie wiesz np czy w 10 pokoleniu do tylu nie bylo jakiegos kundelka.
                                                  • mama23.23 Re: czy to shih tzu 18.02.14, 19:00
                                                    jeszzce dopisze: nie wiem czy to zasługa wczorajszej kapieli ale dzis 2 razy czesalam Kubusia i na szczotce zostalo tylko troszke puchu. Wczesniej podczas 1 czesania musialam 5 razy czyscic szczotke z wloskow i puchu. A tu dzis taka niespodzianka. Kapalam go wczoraj w szarym mydle w plynie bo nie mialamrzadnego szamponu a strasznie "pachniał" psem i musialam go wykapac. Różnica w ilości puchu dziś ogromna. Mam nadzieje ze juz tak zostanie :)
                                                  • paulamu Re: czy to shih tzu 18.02.14, 19:06
                                                    kazdy pies im czesciej czesany i kapany tym mniej siersci zostawia...ale nie napalaj sie... bo samo to ze "pachnie psem" tez jest dziwne. U psow z sierscia bardzo aktywne sa gruczoly lojowe, dlatego czuc ten specyficzny zapach, z doswiadczenia wiem, ze ani shih ani maltany czy yorki tak nie pachna...wlasnie dlatego ze maja wlos...moje pieski pachnialy conajwyzej tym w czym sie wytarzały na dworze, sam wlos po kapieli pachnial szamponem, a po paru dniach jest praktycznie bezwonny...
                                                  • mama23.23 Re: czy to shih tzu 18.02.14, 19:21
                                                    dzis tez ma bardzo gładka i miekka siersc, pachnie mydełkiem. Ostatnio byl kąpany 6 tygodni temu i dopiero od 2 dni było go czuć psem.Także myśle ze tragedii nie ma.
                                                  • paulamu Re: czy to shih tzu 18.02.14, 19:43
                                                    to nie jest zle :) tylko po prostu nie mozesz sie łudzic, ani twoj maz, ze mu cos urosnie, odpadnie itd .piesek jest uroczy, madre oczka ma :) coz nauczka na przyszlosc. namiary masz na priv.
                                                  • freespirit27 Re: czy to shih tzu 18.02.14, 21:04
                                                    W czasie kąpieli zawsze sporo sierści wyjdzie i potem będzie na jakiś czas spokój . Sama mam kundelka w domu z taką zwykłą krótką sierścią ale nie gubi mi tak bardzo włosa . Pieska za ZKwP też czasem można kupić tanio - nie wszystkie są wystawowe - trzeba podzwonić , popytać..
                                                  • mama23.23 Re: czy to shih tzu 18.02.14, 21:48
                                                    zapytam Was jeszcze o łapki pieska. Ma długie włoski na lapkach wystają sporo, mam je sama skrócić czy tylko fryzjer może to zrobić? A pazurki kto obcina bo tez ma juz dlugie.
                                                  • paulamu Re: czy to shih tzu 18.02.14, 23:26
                                                    Bede mowic tylko za siebie, bo nie obcinalam nigdy pieskowi pazurow...same sie wycieraly w czasie spacerow, wet powiedzial, ze jak sie zacznie obinac niestety trzeba to bedzie robic non stop, to nie problem, ale jakos tak same wlasnie sie scieraly i nie bylo potrzeby. na łapkach wloski skracane byly u groomerki, dla wygladu, bo i tak po spacerach jak jest mokro, czy bloto zawsze przemywalam lapy i podwozie sama woda i wycieralam reczniczkiem,2 min suszarka jak byl mega mokry zwlaszcza w zime-sól, snieg... Z Enzem nawet tego nie robie, bo piekna wiosna tej zimy :) piesio widzial snieg 2 razy :D
                                                  • paulamu Re: czy to shih tzu 18.02.14, 23:30
                                                    Racja! Zdarza sie, ze trafi sie np bardzo maly piesek, ktory no widac, ze do hodowli nie bedzie sie nadawal (pseudo sprzedaja MINI MINI drozej bo jest popyt-dramat!) lub ma jakas niewielka skaze, albo nie maja klienta i sprzedaja 14 16 tyg pieski taniej zeby znalazly nowy dom...ale to trzeba szukac! nie tydzien dwa...sama szukalam mojego kilka miesiecy zeby miec pewnosc i zeby to byl ten jeden jedyny :)
                                                  • mama23.23 Re: czy to shih tzu 19.02.14, 08:58
                                                    mój na spacery nie chodzi poki co, mamy dom z ogrodem i tam sobie hasa. Ma swietnego kompana do zabawy- kota młodego. Ta biedna kocina pozwala na wszystko co Kubuś mu robi mimo ze jest 2 razy mniejszy od kota. Biega za tym kotem po podworku, nie moze go dogonic bo lapki ma krociutkie ale i tak probuje. Zdyszany jest pozniej ze czasami tak jakby tchu nie mogl zlapac. Wolam go do domu ale jak widzi kota to nawet nie chce przyjsc. Cale lapki ma zawsze w blocie i brzuszek i tez go przemywam ciepla woda ale nie susze tylko wyciskam kilka razy w recznik papierowy.
                                                  • an3czka2 Re: czy to shih tzu 19.02.14, 11:38
                                                    Kochanie wszystko robisz okey. Dbaj o małego , jest wasz i chyba to jest najważniejsze. Jeśli chodzi o łapki to ja sama nożyczkami czasem przycinam łapki, ale pazurki zostawiam wetowi lub fryzjerce. Moje mają ,,kolorowe" lazurki i ciężko wyłapać granicę dokąd można przyciąć. Fajnie że ma się z kim bawić, bo dla psa najlepsza zabawa jest z psami, a i może być kociak :). Moje regularnie szaleją z psami, i są szczęśliwe jak wracają do domu zmęczone po zabawie.
                                                    Pozdrawiam Ania.
                                                  • yogi_baboo Re: czy to shih tzu 20.02.14, 18:35
                                                    mama23.23 napisała:
                                                    . z teg
                                                    > o co wczoraj patrzylam na ogloszeniach to ponizej 1000 zl nie da sie kupic psa
                                                    > czystej rasy, ani shih ani yorki ani maltanczyka. Z rodowodem cenia nawet ponad
                                                    > 2 tysie. Na przyszlosc mam nauczke.

Ależ koleżanko bardzo sie mylisz ;) Wystarczy tylko poszukać, poczytać, wogóle zorientować się w temacie . Proszę bardzo, cena 900 zł za psa z rodowodem FCI allegro.pl/lhasa-apso-z-rod-fci-i3982104770.html Zajrzyj do mojej galerii, to nie Shih tzu to właśnie Lhasa, rasa dużo mniej znana w Polsce, z niej m.in. wywodzi się Shih. Jest bardzej uparta i z silniejszym "charakterkiem", nie dla każdego ;)
                                                  • freespirit27 Re: czy to shih tzu 21.02.14, 08:51
                                                    Zgadzam się całkowicie z yogi_baboo wystarczy poszukać i upewnić się skąd psa się kupuje a nie będziemy mieć potem dylematu - shih tzu czy nie (ja widziałam lhasaka za 800zł)
                                                    W każdym razie Twój psiaczek mama23.23 jest śliczny , mnie trochę podchodzi pod pekińczyka :)
                                                  • paulamu Re: czy to shih tzu 21.02.14, 11:52
                                                    A swoja droga pieknosci!! :) znam ta rase, jest super! fakt, bardziej uparte od shih
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka