Dodaj do ulubionych

Wlasna grupa badawcza

03.09.13, 21:11
Witam,

Jestem tutaj nowy. Z wyksztalcenia jestem biologiem molekularnym. Od paru lat mieszkam za granica gdzie rowniez obronilem doktorat. Co wiecej, najblizsze 2-3 lata mam zamiar spedzic w Stanach na postdocu w jednej z prestizowych uczelni. Jednakze po uplywie tego okresu chcialbym wrocic do kraju. Moje pytanie jest nastepujace. Czy mozliwe jest otworzenie wlasnej grupy badawczej (w sensie tematyki badan) w ktorejkolwiek z polskich uczelni czy tez jedyna mozliwoscia jest kontynuowanie badan juz istniejacej grupy i budowanie kariery w ten wlasnie sposob. Czy slyszeliscie o takich przypadkach ? Rozumie ze otrzymanie wlasnego grantu jest tutaj nieodzowne, ale jak to wszystko wyglada z przyznaniem miejsca do pracy dla nowej grupy. Z kim w uczelni powinienem sie skontaktowac w tej kwesti ?

Z gory dziekuje za podpowiedz i przepraszam za literowki i brak polskich znakow.
Obserwuj wątek
    • lukasz97 Re: Wlasna grupa badawcza 02.11.13, 19:38
      > Jestem tutaj nowy. Z wyksztalcenia jestem biologiem molekularnym. Od paru lat m
      > ieszkam za granica gdzie rowniez obronilem doktorat. Co wiecej, najblizsze 2-3
      > lata mam zamiar spedzic w Stanach na postdocu w jednej z prestizowych uczelni.

Skad doktorat ? Jak z US to chyba zaczac trzeba od nostryfikowania rzeczonego w Polsce...

lukasz
      • c57bl6 Re: Wlasna grupa badawcza 17.01.14, 15:48
        Czesc. Doktorat jest z Norwegii, wiec nostryfikacja (na cale szczescie) mnie nie obowiazuje.
    • as.z Re: Wlasna grupa badawcza 30.01.14, 07:41
      Hej,
      w teorii się da, w praktyce to zależy... ;)
      Najlepiej by chyba było, abyś w czasie pobytu w USA znalazł i nawiązał kontakt/współpracę z ośrodkiem badawczym w Polsce który by Cie interesował. I wtedy, jakby szef jakiegoś zakładu/instytutu Cię poznał, mógłby chcieć coś takiego zrobić.
      Ogólnie jest polityka aby ściągać młodych, dobrych do Polski, finansowanie jak robisz coś sensownego by się znalazło, ale ciężko by było, jak by ktoś Ciebie nie znał, by tak z marszu Ciebie przyjął.
      Pozdrawiam
      • c57bl6 Re: Wlasna grupa badawcza 03.03.14, 23:20
        Dzieki wielkie za informacje.
        • freefeynman123 Re: Wlasna grupa badawcza 16.04.15, 12:51
          Przykładem dość świeżej grupy badawczej, która robi naprawdę ciekawe rzeczy jest Centrum Zastosowań Matematyki i Inżynierii Systemów - warto się z nim zapoznać.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka