mgzalewski 29.06.07, 17:45 Ile zarabiacie będąc adiunktani? Wydełki w ministerialnego rozporządzenia: adiunkt w stopniu dr 2710-4920 adiunkt w stopniu dr hab. 3060-6000 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgunia Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 02.07.07, 00:13 Chyba nie myslisz, ze uczelnie sa tak bogate w naszym kraju i funduja pensje z gornego pulapu.... Odpowiedz Link
eryk2 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 02.07.07, 01:41 To sumy brutto czy netto? Bo jak brutto, to nie znam w swoim mieście adiunkta zarabiającego 3000. Jak netto - nikogo powyżej 2500. Nędza. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 02.07.07, 03:14 eryk2 napisał: > Jak netto - nikogo powyżej 2500. Nędza. A nie przesadzasz Ty z ta nedza? Primo, ze jest masa zawodow w tym kraju, gdzie wyksztalceni ludzie maja problemy z osiagnieciem pulapu 2000 (brutto!!!), secundo, ze te "nedze" calkiem sporym, jak sadze, odsetku owych "nedzarzy", ktorzy maja od paru godzin do kolejnego etatu gdzies tam (fakt, nie wszyscy, ale skoro co druga wyzsza szkolka w malym miescie ma 3/4 kadry przyjezdnej, to chyba cos jest na rzeczy). Odpowiedz Link
krysiulka Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 02.07.07, 10:55 > A nie przesadzasz Ty z ta nedza? Primo, ze jest masa zawodow w tym kraju, gdzie > wyksztalceni ludzie maja problemy z osiagnieciem pulapu 2000 (brutto!!!), A czy to jest powód, dla którego zrezygnowałbyś z pensji np. 10 razy większej, niż te 2500? Naprawdę fajniej jest być pięknym, zdrowym, młodym i bogatym. I myślę, że jeśli ktoś ma chęci, ambicje i jest pracowity, swoje życie zawodowe uczyni bardzo udanym. STOP NARZEKANIU, mili państwo, ono nie wnosi w nasze życie niczego pozytywnego. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 02.07.07, 12:17 krysiulka napisała: > > A nie przesadzasz Ty z ta nedza? Primo, ze jest masa zawodow w tym kraju, > gdzie > > wyksztalceni ludzie maja problemy z osiagnieciem pulapu 2000 (brutto!!!), > > A czy to jest powód, dla którego zrezygnowałbyś z pensji np. 10 razy większej, > niż te 2500? Jezeli chcesz przekazac mi, ze w pewnych kregach pensja 25000 zl to "nedza", to raczej Ci nie wierze. Niemniej wydaje mi sie zlusznym zakladac, iz jakoby 2500 zl mogloby byc w pewnym sensie "minimum przyzwoitosci", o tyle nic mnie nie przekona do uznania 2500 za "nedze". > Naprawdę fajniej jest być pięknym, zdrowym, młodym i bogatym. I myślę, że jeśli > ktoś ma chęci, ambicje i jest pracowity, swoje życie zawodowe uczyni bardzo uda > nym. > STOP NARZEKANIU, mili państwo, ono nie wnosi w nasze życie niczego pozytywnego. > Ale czy ja narzekam? Po prostu uwazam, iz przedpisca przesadzil. Odpowiedz Link
carnivore69 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 02.07.07, 12:25 > Jezeli chcesz przekazac mi, ze w pewnych kregach pensja 25000 zl to "nedza" Pewnie i tak, ale na tym forum mozemy zalozyc, ze to juz jest spoko. Pzdr. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 02.07.07, 13:24 carnivore69 napisał: > Pewnie i tak, ale na tym forum mozemy zalozyc, ze to juz jest spoko. Nie. Za malo. ;P Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 30.04.09, 16:03 niewyspany77 napisał: > eryk2 napisał: > > > Jak netto - nikogo powyżej 2500. Nędza. > > A nie przesadzasz Ty z ta nedza? Primo, ze jest masa zawodow w tym kraju, gdzie > wyksztalceni ludzie maja problemy z osiagnieciem pulapu 2000 (brutto!!!), Taa... Znajomy kierowca więcej wyciąga ode mnie... Odpowiedz Link
bumcykcyk2 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 06.07.07, 01:18 Jeśli chodzi o dr, to wszędzie w państwowych uczelniach płacą dolne widełki ewentualnie podwyższone o maksymalnie kilkaset złotych górką. Do tego dochodzi wysługa lat, która podnosi płacę o 1% rocznie - jeśli ktoś startował od asystenta, a nie jako doktorant, to może sobie tą drogą dorzucić paręset złotych. Niestety, niektórym płaci się też górne widełki - w 99% są to stare pryki-znajomi dziekanów od kielicha z młodych lat. Ci ludzie powinni zostać dawno WYRZUCENI za niezrobienie habilitacji i brak osiągnięć, no, ale jak to w Polsce zamiast kary jest nagroda. I to oni mają najwyższe pensje, oczywiście kosztem młodych, których zamiast na adiunkta przyjmuje się z doktoratem na etaty asystenckie (czasem pół etatu!) i płaci grosze. Zgroza i skandal. Dzięki miłościwie panującym nam Kaczorom i obniżce składki rentowej przekroczyłem właśnie 2500 netto, ale uważam to nadal za wielki shit. Na drugim etacie u prywaciarza z kombinacjami podatkowymi dobijam 4000 na rękę i to już jest coś. Prywaciarz chętnie dałby mi nawet i 6500 za 1 etat i funkcję (stawka netto obliczona też przy założeniu kombinerek z fiskusem), ale wtedy wywaliliby mnie natychmiast z państwowej uczelni. No, a wiadomo... prywatny dziś jest, a jutro nie wiadomo, zwłaszcza w obliczu niżu demograficznego i zbliżającego się "roku edukacyjnej prawdy" czyli 2013r. Poza tym bye bye habilitacjo i kariero naukowa... także męczę się na państwowym, ale jak już popełnię to dzieło życia (oby...) , to następnego dnia zobaczą ode mnie pięknego fuck'a. O ile popełnię, bo chałtura u prywatnego skutecznie pozbawia czasu na cokolwiek... Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 06.07.07, 09:59 bumcykcyk2 napisał: > Poza tym bye bye habilitacjo i kariero > naukowa... Mozesz rozwinac? Tzn chodzi o to ze pracujac u prywaciarza zajmie Ci to czas konieczny na badania/nauke czy boisz sie ze habilitacja z prywatnej szkoly nie przejdzie (tzn ubija Cie przykladnie?). Odpowiedz Link
elektron1 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 06.07.07, 13:52 Rzeczowe spojrzenie na sprawę, ale dlaczego próbujesz robić habilitację skoro zaraz po niej masz zamiar odejść z uczelni? Poza uczelnią hab. chyba niewiele znaczy... Odpowiedz Link
bumcykcyk2 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 06.07.07, 23:46 Panowie, nie mając etatu na państwowym i w miarę dobrych układów koleżeńskich z tutejszą geriatrią nie mam najmniejszych szans na habilitację. W mojej dyscyplinie hablitanci z zewnątrz są uwalani dla przykładu i kompletnie niezależnie od tego co sobą reprezentują. W najlepszym razie "środowisko" łaskawie zezwala im ciągnąć przewód gdzieś na zabitej dechami prowincji, co potem trzeba odpracować kilkuletnim zesłaniem. A u prywatnego, gdzie chałturzę, nawet doktora zrobić nie można, nie mówiąc o hab. A po habilitacji, o ile uda mi się ją zrobić (problem to totalny brak czasu na badania) mówię bye bye, po to, by wziąć pierwszy etat i funkcję dziekana u prywaciarza. Odpowiedz Link
elektron1 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 08.07.07, 19:46 ... wcześniej nie domyśliłem się, co kryje się za słowem "prywaciarz" ;-) W takim razie walczmy! Odpowiedz Link
kowalsky12345 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 22.06.10, 07:30 Mam pytanie odnośnie Twojej wypowiedzi. Cytuję: "na drugim etacie u prywaciarza z kombinacjami podatkowymi dobijam 4000 na rękę", czyli rozumiem że w sumie masz 6500 czy razem z drugim etatem łącznie masz 4000? No i jeszcze napisałeś, że chałtura u prywatnego skutecznie pozbawia czasu na cokolwiek. Wobec tego moje pytanie brzmi: czy jesteś w stanie określić ile średnio godzin dziennie pracujesz? tzn. czy mając dwa etaty masz chociażby trochę czasu dla siebie (tak jak to mają ludzie pracujący po 8 godzin dziennie?). Pytam, ponieważ jestem ciekaw jak to wygląda od tzw. drugiej strony (narazie jestem jeszcze studentem, który zastanawia się nad doktoratem). Pozdrawiam Odpowiedz Link
kowalsky12345 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 22.06.10, 07:31 pytanie było kierowane do bumcykcyk2 Odpowiedz Link
bumcykcyk2 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 07.11.10, 21:54 Łatwo wyliczyć ile pracuję - etat państwowy to 210h rocznie, prywatny 240h rocznie, do tego seminaria licencjackie/magisterskie, dyżury i NADGODZINY. Te ostatnie nie są mi do niczego potrzebne, ale odmowa ich przyjęcia jest bardzo źle jest widziana wszędzie. No bo to , Panie dzieju, piniądze ekstra, a Pan Hrabia odmawia? Więc czasem mam tak, że dydaktyka ściga mnie 6 dni w tygodniu od rana do wieczora. Odpowiedz Link
suffo Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 10.07.07, 12:40 Uczelnia państwowa - środek widełek. Nie jestem wyjątkiem :-) Odpowiedz Link
krwawy.zenek Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 07.08.07, 20:37 Oj jesteś. Zdecydowanie jesteś... Odpowiedz Link
aga9001 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 24.08.07, 09:44 sam dół, alew zawsze moglo być gorzej bo mógł byc dalej asystent. Odpowiedz Link
karo210 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 14.11.07, 17:14 w prywatnej uczelni w duzym miescie - 3 tys br w prywatnej uczelni na prowincji - 4 tys obiecali podwyzki... Odpowiedz Link
mabemi Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 13.12.07, 17:28 tuż po obronie 2700 brutto tj ok. 2 tys netto na etacie adiunkta. To dobrze czy zle, nie wiem czy sie cieszyc czy negocjowac. Odpowiedz Link
biolog_teoretyk Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 14.12.07, 00:08 > tuż po obronie 2700 brutto tj ok. 2 tys netto na etacie adiunkta. To > dobrze czy zle, nie wiem czy sie cieszyc czy negocjowac. Nie wiem,czy wszędzie można,ale mój starszy kolega zażądał więcej i... dostał(uczelnia państwowa),po prostu powiedział,że ma lepsze propozycje...:) No,ale chyba to nie często się zdarza. Odpowiedz Link
mabemi Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 14.12.07, 09:12 u mnie na prywatnej chyba można. Zawsze można zażadać podwyżki tylko czy dadza? Odpowiedz Link
mabemi Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 14.12.07, 14:46 ide w poniedziałek na rozmowe w sprawie ew. podwyżki. moze ktoś mi poradzi - jak negocjować, ile zażadac...itp. Moim zdaniem kwota 2 tys na ręke to dziś już jednak za mało. 2-3 lata temu moze by jeszce zrobiło pewne wrażenie na świeżo upieczonym doktorze, ale dziś juz chyba na nikim. Tylko tego przecież nie powiem. Odpowiedz Link
carnivore69 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 14.12.07, 19:23 Mozesz albo pochwalic sie lepsza oferta skad indziej, albo blefowac, ze takowa masz. Pzdr. Odpowiedz Link
biolog_teoretyk Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 15.12.07, 16:00 Jeśli jesteś dobry(publikacje),to już na starcie jesteś wygrany - większości uczelniom(wydziałom) zależy,wbrew pozorom,by najlepszych zatrzymać(i znajdują pięniądze:)),choć są też takie(raczej mniejszość),którym jest obojętne kto będzie pracował.Dobrze znać średnią(lepiej medianę) zarobków adiunktów w Twojej dziedzinie i takiej sumy żądać.A najwięcej może pomóc szef zakładu/katedry - jeśli ma dużą siłę przebicia(jest dobrym naukowcem) i nie ma kompleksów,to uzyska dla Ciebie więcej niż Ty sam(tzn.TY żądasz,a szef Cie popiera i naciska na dziekana/rektora).W każdym razie powodzenia:)! Odpowiedz Link
mabemi Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 18.12.07, 14:45 NO NIESTETY podwyżka wykluczona ale za to dostanę więcej dydaktyki. Odpowiedz Link
saarah79 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 03.03.08, 08:34 Jeśli chodzi o Uniwersytet Śląski to przyjęte są najniższe widełki dla dr i dr hab- niestety. Czeas więc szukać pracy:( Odpowiedz Link
grubo Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 08.03.08, 01:07 adiunkt "dr" pensja zasadnicza 3500 adiunkt "dr hab" pensja zasadnicza 4200 Akurat u nas nikt nie narzeka, bo wszyscy mają masę nadgodzin. Po zliczeniu dochodów z całego roku (w tym wszelkich trzynastek, dodatków no i oczywiście nadgodzin) wychodzi, że z samej dydaktyki taki doktor z podstawą 3500 ma przeciętnie dwa razy więcej :-) Odpowiedz Link
sqro Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 08.03.08, 23:06 Fajnie.. gdzie tak jest. Bo u nas (polibuda śląska) to dla dr jest w oklicach dolnego kwartyla ;). Chociaż troche nadgodzin by sie dało nabić ale oddałem je młodszym kolegom zachwycony i tak podwyżką po przyjęciu na etat. Odpowiedz Link
papryczka31 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 25.02.10, 12:40 a nie orientuje sie moze ktos jak jest na UE wrocław? Odpowiedz Link
kluska11 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 02.02.09, 19:45 4108, adiunkt hab, Pol. Sl Odpowiedz Link
mirusz Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 03.02.09, 09:57 kluska11 napisał: > 4108, adiunkt hab, Pol. Sl Oczywiście brutto? Odpowiedz Link
novel_xx Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 06.02.09, 12:56 Adiunkt UW, 2720 brutto (swiezo po doktoracie). Odpowiedz Link
mirusz Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 08.02.09, 17:31 novel_xx napisał: > Adiunkt UW, 2720 brutto (swiezo po doktoracie). A doktorat uzyskany na studiach doktoranckich czy jako asystent? Odpowiedz Link
novel_xx Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 15.02.09, 11:26 Doktorat uzyskany na studiach doktoranckich. Odpowiedz Link
hyris Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 10.02.09, 18:48 pół etatu asystenckiego po ostatniej podwyżce 1000zł brutto nadgodzin u nas nie ma jeśli spełnią obietnice i dostanę od przyszłego roku cały etat adiunkta, to 2900 będzie plus 5% za staż Odpowiedz Link
krolewnania Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 13.02.09, 17:45 1,5 roku po dr (ekonomia). Etat asystencki za 1350 zł netto (poczatkowo było 3/4 etatu). Na awans trzeba 60 punktów KBN. Mam nadzieję że od października się uda - póki co trzaskam punkty, zbieram nadgodziny i jeżdże do prywaciarza.... Odpowiedz Link
dala.tata Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 13.02.09, 20:26 takie 60 pkt to duzo czy malo? Odpowiedz Link
krolewnania Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 14.02.09, 07:34 dala.tata napisał: > "takie 60 pkt to duzo czy malo?" punktuje sie wg listy czasopism ministerstwa a za rozdział w monografii (min 20 tys znaków) jest 3 pkt (po polsku) i 7 po angielsku. Na pewno jest to motywujące do działania :) i szybkiego szukania obszaru badawczego na hab., chciaż z drugiej strony chwilami wygląda to jak nadmuchiwanie sobie marnej jakości dorobku- "szybko i dużo" no ale za 1300 zl rodziny nie utrzymam. Pozdr. Odpowiedz Link
gama_2 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 14.02.09, 17:56 ponad 4000 brutto z dodatkiem funkcyjnym, 3 lata po doktoracie, uczelnia panstwowa Odpowiedz Link
mirusz Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 15.02.09, 20:21 gama_2 napisała: > ponad 4000 brutto z dodatkiem funkcyjnym, 3 lata po doktoracie, Ale to masz na myśli z nadgodzinami? Ile masz dodatku? Odpowiedz Link
gama_2 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 15.02.09, 20:59 nadgodzin nie mam żadnych, dodatek ok 200 zl, Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 16.02.09, 23:55 przy średnim wysiłku - 2 lata pracy... Odpowiedz Link
mirusz Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 16.02.09, 09:53 > Na awans trzeba 60 punktów KBN. Mam Przynajmniej jest jasne kryterium... Odpowiedz Link
andole3 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 17.02.09, 21:49 mgzalewski napisał: Na rękę 3094 PLN. Jestem juz starym 10-letnim adiunktem. W tym jest ok. 12% tzw wysługa. Odpowiedz Link
michal_2009 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 02.07.09, 23:43 Adiunkt, duża państwowa uczelnia techniczna pensja podstawowa: 2460 netto (dolna granica widełek) wysługa lat: 246 netto 13-tka: 2606 netto dofinasowanie wczasów: 3000 netto jeden raz w roku za prowadzenie prac magisterskich: 300 netto za pracę, średnio 2400/rok nadgodziny: 50 zł netto w tygodniu, 60 zł w sobotę, 70 zł w niedzielę, śrenio 5 nadgodzin tygodniowo = 8500 netto/rok wypłaty z grantów: średnio 1000 netto/miesiąc w sumie daje to średnio 5000 netto/miesiąc Odpowiedz Link
bricolage Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 18.01.10, 04:02 rok po doktoracie Lecturer (bryt odpowiednik polskiego adiunkta) £ 39,000 rocznie, czas i srodki na badania i wyjazdy, male grupy seminaryjne, ciekawi studenci z calego swiata i koledzy przyzwyczajeni do tego ze mozesz po dwoch latach podjac prace na innej uczelni, a po kolejnych 2-5 wrocic z doswiadczeniem na wyzsze stanowisko do Bristolu. Odpowiedz Link
kowalsky12345 Re: zarobki adiunktów dr i dr hab. 22.06.10, 07:34 Czy jest tu ktoś kto pracuje na UKSW? lub czy ktoś orientuje się jak tam wyglądają zarobki (w zakresie nauk społecznych?). Odpowiedz Link