Dodaj do ulubionych

Food miles, czyli skąd jest nasze jedzenie?

17.08.10, 15:39
Ostatnio znajomy przesłał mi artykuł o tym, że jedzenie jakie sprzedają u nas w sklepach może pochodzić gdzieś hen daleko z Australii na przykład.
Trochę mnie to zastanowiło i zacząłem patrzeć na etykiety. I faktycznie, wołowina głównie z Argentyny, jabłka w paczkach często z Izraela zamiast od naszych rolników.
Zwracacie uwagę na to, skąd pochodzi to, co kupujecie?

A artykuł o którym pisałem tutaj:
www.niam.pl/artykuly/artykul/547-food_miles_czyli_podroze_twojego_jedzenia
Obserwuj wątek
    • astrum-on-line Re: Food miles, czyli skąd jest nasze jedzenie? 30.01.11, 14:08
      Owszem zwracam na to uwagę. Jeżeli w sklepie mam do wyboru produkty podobne, z czego jeden pochodzi z Polski a drugi nie wiadomo skąd to wybieram polski. Jarzyny, owoce, nabiał staram się kupować bezpośrednio od rolników.

      Nie upieram się, że muszę jeść przez cały rok pomidory i rzodkiewkę, zdaję sobie sprawę z tego, że w tym momencie mogą być z różnych miejsc dość odległych. Wczoraj nie kupiłam kapusty, bo była z Izraela, zamiast niej kupiłam pekińską, polską.

      Mało tego, mieszam w Krakowie, więc jeżeli kupuję w sklepie to raczej kupuję nabiał z OSM Skała - smaczne i pochodzi z mleczarni około 20 km od Krakowa, mąkę z młynów krakowskich i tak dalej. Z założenia nie kupuję produktów wyprodukowanych dla ..... (tu nazwa sieci handlowej), jeżeli nie jest na opakowaniu podane, jaka firma wyprodukowała to dla danej sieci.
      • zielone-swiatlo Re: Food miles, czyli skąd jest nasze jedzenie? 21.02.11, 14:34
        Szlag mnie trafia na czosnek z Chin. Raz, ze względu na warunki pracy w Chinach, dwa ze względu na food miles właśnie.

        Sporo 'bio eko" jedzonka może niestety być z dalekich krajów, wtedy właśnie jest kwestia wyważenia, co jest bardziej eko: czy to z bliska, czy to z daleka, ale wyprodukowane bardziej przyjaźnie dla środowiska (w tym wypadku nie mówię już o czosnku).

        www.zieloneswiatlo.netai.net
    • kkk-sss Re: Food miles, czyli skąd jest nasze jedzenie? 28.10.11, 15:36
      Szukam ciekawych przepisów kuchni włoskiej.
    • matwiejka Re: Food miles, czyli skąd jest nasze jedzenie? 19.11.11, 22:10
      Staram się chodzić na targ po warzywa, owoce jadadam w sezonie. I zdecydowanie patrzę na etykiety i kraj pochodzenia. Nie zgadzam się na import tańszych produktów zza granicy podczas, gdy w Polsce są dokładnie te same - tylko, że lepsze - no i wspieram rodzimą produkcję
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka