Dodaj do ulubionych

Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście?

17.01.11, 21:20
Witam

Chciałabym otworzyć sklep ze zdrową żywnością w 40 tys. mieście. Jako, że żywność ekologiczna jest dość droga to stanowiłaby ok 30 % asortymentu. Reszta to byłaby tak zwana zdrowa żywność, zioła oraz produkty regionalne, jeśli uda mi się takie dostać. Wystrój podkreślałby ekologiczny charakter czyli półi byłyby drewniane, kosze wilkilnowe, torby papierowe, pastelowe kolory. W przyszłości chciałabym prowadzić równocześnie sklep internetowy ze zdrową żywnością. Dodam, że mam sporą wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz medycyny naturalnej i chciałabym wykorzystać tą wiedzę w praktyce. W moim mieście nie ma tego typu sklepu poza sklepem typowo zielarskim i kilku półkach ze zdrową żywnością w zwykłych spożywczych. Z tego co zaobserwowałam to coraz bardziej rośnie świadomość ludzi co do zdrowego sposobu odżywiania, brakuje im jednak czasu na wyszukanie w sklepach zdrowych produktów i informacji jak je wykorzystać. Dzięki mojemu sklepikowi klienci mieliby zdrową żywność w jednym miejscu i nie tracili czasu na jej szukanie a do tego mogłabym slużyć swoją wiedzą. To wszystko brzmi pięknie tylko nie wiem czy w tak małym mieście można wyżyć z takiego biznesu. Decyzja musi być naprawdę przemyślana ponieważ na jej realizację będę musiałam starac się o środki z Urzędu Pracy oraz starać się o pożyczkę z Funduszy Pożyczkowych. a więc nie tylko będę musiała zarobić, ale również mieć środki na spłatę pożyczki. Chciałabym duży nacisk położyć na reklamę i oraz podjąć współpracę z miejscowym stowarzyszeniem ekologicznym.

Mam do Was pytanie co myślicie co myślicie o takim sklepie czy sami bylibyście zainteresowani tego typu produktami? Może ktoś z Was prowadzi tego typu interes i może podzielić się swoimi doświadczeniami. Nie wiem od czego zacząć szacowanie kosztów i ewentualnych zysków. Nie mam pojęcia jak oszacować zapotrzebowanie na tego typu produkty. Nie chcę o to zbytnie pytać wśród znajomych, żeby ktoś nie wykorzystał mojego pomysłu i mnie nie uprzedził. Muszę też zabrać się za pisanie biznesplanu chociaż jestem w tym kompletnie zielona.

Będę wdzięczna za najmniejszą nawet pomoc.
Obserwuj wątek
    • skarpetka82 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 24.01.11, 10:58
      Też o tym myślałam. Sama mieszkam w takim 40-tyś. mieście, ale pomysłu nie zrealizowałam. Myślę, że ciężko by było z takim sklepem. Ale można spróbować. Zależy czy miałabyś dobrych i niedrogich dostawców.
      W moim mieście jest jeden taki sklepik ze zdrową żywnością, drogi jak piorun, ale funkcjonuje już kilka ładnych lat. Poza tym są półki w marketach z żywnością bio-, eko- itp.
      Jeśli u Ciebie nie ma takiego sklepu i jest niewiele marketów, to ja bym próbowała.
    • steryl11 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 04.02.11, 15:36
      Dawaj ;)
    • zosia_sa_mosia Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 08.02.11, 09:06
      W moim mieście (48 tys.) jest eko sklep, ale ruch nie jest oszałamiający. Problemem jest przyzwyczajenie mieszkańców, że dwa razy w tygodniu jest targ, gdzie można kupić warzywa, owoce, nasiona strączkowe itp, prosto od rolnika. Oczywiście nikt nie daje gwarancji, że jest to
      "eko", ale wrażenie porostaje: skoro od chłopa, to lepsze niż ze sklepu. Jeśli masz targ w swoim miejście, to wybadaj sprawe na ile będzie konkurencyjny do Twojej działalności.
      • biosylwester Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 27.03.11, 07:41
        Na szczęście jest co raz więcej profesjonalnych dystrybutorów i dlatego zdrowa żywność (żywność ekologiczna) jest sprzedawana w sklepach także w mniejszych miastach, a poza tym w coraz większym wyborze i nieco niższych cenach.
        Na przykład: www.bioplanet.pl
    • mejsi4 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 29.04.13, 18:50
      a nie lepiej online?? na www.tast.pl mają fajne, zdrowe produkty
      • kazik355 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 05.05.13, 11:41
        No rzeczywiscie sklepy online sa ok, ale z drugiej strony nigdy nie wiadomo ile godzi jezdzi ten samochod zanim dotrze do Ciebie z np swiezymi rybami.. dlatego ja bym nie rhyzykowal chyba ze chodzi o takie produkty jak np. jablka:) tak czy siak ja polecam biobazar: biobazar.org.pl tutaj mozesz poczytac i sie sama przekonac. Ja z zona jestesmy tam praktycznie co tydzien.
        • pikadooor Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 06.05.13, 15:52
          Też chodzę na Bio Bazar, ale to jest Warszawa, nie brak niczego, szkoda, ze w mniejszych miastach i miejscowościach to dopiero jakby raczkuje, a powinno być standardem, lokalni rolnicy czy producenci mieliby miejsce do sprzedawania swoich produktów
          • martta87 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 12.07.13, 19:14
            Jeśli chodzi o małe miasta, w szczególności takie w których na targach nie ma zbyt ciekawego wyboru, to moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem są sklepy internetowe, oczywiście różnie z nimi bywa, a znaleźć taki w którym jeszcze można rzetelnie się poradzić to już w ogóle jest sztuka, kilka jednak można znaleźć. np bioterra.pl
    • olej_123 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 29.05.14, 09:52
      Witam
      Polecam nawiązać współpracę z ZIELONYM NURTEM :)
      Przy okazji mam do rozdania kupony rabatowe! Można sprawdzić dane produkty :)
      Sama próbowałam i polecam!
      Przy zakupie w sklepie ze ZDROWĄ ŻYWNOSCIĄ www.zielonynurt.pl otrzymasz 15 zł!!! Kod o treści: MA142205A Kupon dostępny dla pierwszych 100 osób !!! Kto pierwszy ten lepszy. Pozdrawiam Marta :)
      • squirk Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 28.09.14, 19:17
        Lepiej wyrzucić pieniądze w błoto niż wydać u spamera, uczciwe firmy stać na uczciwą reklamę, spam to desperacja.
        • nigolla Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 29.09.14, 18:49
          spam i marketing szeptany to bardzo dobre źródło reklamy, pod warunkiem, że spamują i szepczą profesjonaliści, a nie amatorzy ;)

quirk napisała:

> Lepiej wyrzucić pieniądze w błoto niż wydać u spamera, uczciwe firmy stać na uc
          > zciwą reklamę, spam to desperacja.
          >
    • bazyli001 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 22.09.14, 14:23
      moni_ka79 napisała:

> 40 tyś miasto to nie jest mały rynek. Wszystko zależy jednak od struktury samyc
      > h mieszkańców.
      > Znam 15-30 tyś miejscowości w których funkcjonują nie jeden a dwa sklepy ze zdr
      > ową żywnością i mają się dobrze.
      >
      > Osobiście jednak robię częściej zakupy online, najczęściej w sklepie www.straga
      > nzdrowia.pl i www.smaknatury.pl

co to jest "tyś"? nie ma takiej liczby jak "tyśąc" skąd więc taki skrót?

40 tys mieszkańców to duże miasto. W moim rodzinnych 13 tysięcy ma dwa sklepy ze zrową żywnością i nie bankrutują, zakładam wiec ze biznes sie kreci
    • kaja470 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 16.10.14, 20:46
      Jeśli ktoś jest zainteresowany kupnem takiego sklepu - internetowego ze zdrową żywnością, zapraszam do kontaktu: biuro@noesklep.pl
    • 2lumena Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 13.04.15, 16:17
      jak będziesz też prowadziła sprzedaż online to czemu nie? :))))
    • ekofan90 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 21.04.15, 11:41
      Ja wole kupować online na np. jemto.eu
      stacjonarnie czasami ceny są tak ogromne że mijają się z celem.
      Jeśli miał byś równie dobre ceny co sklepy internetowe to na pewno odwiedził bym twój sklep.
      • podroznik85 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 17.05.15, 19:53
        Problem w tym, że w sklepach internetowych zawsze ceny będą tańsze, niż w sklepie stacjonarnym. Wiem, bo sam zaopatruję się w www.tobio.pl i jestem bardzo zadowolony i z niezwykle korzystnej ceny i świetnej jakości produktów. Zastanów się dobrze, zanim faktycznie założysz taki sklep.
    • lew_slawek1 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 20.05.15, 12:49
      40 tyś to raczej za mało, lepszy będzie sklep internetowy taki jak ten www.ekolider.net
    • mirki27 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 29.05.19, 09:45
      Uważam że to świetny pomysł! zwróć tylko uwagę an kilka najważniejszych aspektów, jak chociażby lokalizacja i dobór odpowiednich producentów :) moim zdaniem taki pomysł na biznes to strzał w dziesiątkę :) bardzo ciekawy artykuł z wieloma radami ap ropo otworzenia własnego sklepu ekologicznego www.klimkiewicz.net.pl/jak-zalozyc-sklep-ze-zdrowa-żywnością. Odwagi i szerokości życzę :) Na pewno się uda wszystko zrealizować :)
    • asia_jakjesczdrowo Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 04.12.20, 14:02
      Moja koleżanka otworzyła taki sklep w 10 tyś mieście i zarabia na siebie.
      Jeżeli szuka Pani dostawcy produktów, to polecam hurtownię ze zdrową żywnością vitline.pl Bakalie bez konserwantów, przyprawy bez chemii. Warto mieć zdrowe produkty, których nie ma w sklepach. Ostatnio jest problem z kupnem ryżu luzem w kilogramowych opakowaniach innego niż zwykły :-)
      • asia_jakjesczdrowo Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 04.12.20, 14:04
        vitline.pl link źle się załączył :-)
    • gooro33 Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 16.05.21, 19:09
      Super grzyby suszone, suszone podgrzybki, podgrzybki krojone, podgrzybki całe kapelusze, borowiki krojone, grzyby suszone wyłącznie z polskich lasów, produkt polski:

grzybysuszone-sklep.pl
    • tooyoo Re: Sklep ze zdrową żywnością w 40 tyś mieście? 27.07.21, 16:37
      produkty eko dla Ciebie o Twojego domu sprawdz www.kubhaus.pl
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka