asia_1313
17.01.11, 21:20
Witam
Chciałabym otworzyć sklep ze zdrową żywnością w 40 tys. mieście. Jako, że żywność ekologiczna jest dość droga to stanowiłaby ok 30 % asortymentu. Reszta to byłaby tak zwana zdrowa żywność, zioła oraz produkty regionalne, jeśli uda mi się takie dostać. Wystrój podkreślałby ekologiczny charakter czyli półi byłyby drewniane, kosze wilkilnowe, torby papierowe, pastelowe kolory. W przyszłości chciałabym prowadzić równocześnie sklep internetowy ze zdrową żywnością. Dodam, że mam sporą wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz medycyny naturalnej i chciałabym wykorzystać tą wiedzę w praktyce. W moim mieście nie ma tego typu sklepu poza sklepem typowo zielarskim i kilku półkach ze zdrową żywnością w zwykłych spożywczych. Z tego co zaobserwowałam to coraz bardziej rośnie świadomość ludzi co do zdrowego sposobu odżywiania, brakuje im jednak czasu na wyszukanie w sklepach zdrowych produktów i informacji jak je wykorzystać. Dzięki mojemu sklepikowi klienci mieliby zdrową żywność w jednym miejscu i nie tracili czasu na jej szukanie a do tego mogłabym slużyć swoją wiedzą. To wszystko brzmi pięknie tylko nie wiem czy w tak małym mieście można wyżyć z takiego biznesu. Decyzja musi być naprawdę przemyślana ponieważ na jej realizację będę musiałam starac się o środki z Urzędu Pracy oraz starać się o pożyczkę z Funduszy Pożyczkowych. a więc nie tylko będę musiała zarobić, ale również mieć środki na spłatę pożyczki. Chciałabym duży nacisk położyć na reklamę i oraz podjąć współpracę z miejscowym stowarzyszeniem ekologicznym.
Mam do Was pytanie co myślicie co myślicie o takim sklepie czy sami bylibyście zainteresowani tego typu produktami? Może ktoś z Was prowadzi tego typu interes i może podzielić się swoimi doświadczeniami. Nie wiem od czego zacząć szacowanie kosztów i ewentualnych zysków. Nie mam pojęcia jak oszacować zapotrzebowanie na tego typu produkty. Nie chcę o to zbytnie pytać wśród znajomych, żeby ktoś nie wykorzystał mojego pomysłu i mnie nie uprzedził. Muszę też zabrać się za pisanie biznesplanu chociaż jestem w tym kompletnie zielona.
Będę wdzięczna za najmniejszą nawet pomoc.