Dodaj do ulubionych

Zdrowy kefir, maślanka, jogurt...

04.01.12, 22:15
Chciałabym szanownych Państwa prosić o komentarz/poradę w sprawie zdrowych produktów mlecznych. Nie mogę pić mleka, natomiast wszelkie produkty mleczne zawierające dobre bakterie probiotyczne są w moim przypadku wręcz wskazane.
Praktycznie jednak każdy kefir, każdy jogurt grecki czy maślanka jest produkowany z mleka w proszku + mleko pasteryzowane. Po cóż mi mleko w proszku w kefirze? Moje pytanie jest właściwie proste: czy są w sklepach dostępne powyższe produkty, które są od początku do końca zdrowe, czy po prostu trochę przesadzam i tym produktom też niczego nie brakuje w kwestii prozdrowotnosci? A mogę liczyć na polecenie konkretnych firm?

z góry dziękuję,
Maja
Obserwuj wątek
    • astrum-on-line Re: Zdrowy kefir, maślanka, jogurt... 08.01.12, 16:54
      Nie możesz sama robić jogurtu?
      Kupiłam jogurtownicę i jogurt wychodzi świetny. Kefir ponoć też w niej można robić. Masz tylko mleko i trochę jogurtu na zasianie kultur jogurtowych, żadnych innych dodatków.
      • kasienka80 Re: Zdrowy kefir, maślanka, jogurt... 09.01.12, 20:15
        Jezeli nie chcesz zadnych dodatkow, to jogurty naturalne i czytanie etykiet Ci pozostaje.
        W tej chwili wiekszosc producentow dodaje mleko w proszku, bo taka technologia....mleko w proszku nie jest substancja dodatkowa, nie jest zadnym E ilestam, jest po prostu sposobem na naturalne zageszczenie jogurtu i zwiekszenie ilosci bialka w nim.
    • quazaar Re: Zdrowy kefir, maślanka, jogurt... 10.01.12, 19:01
      Z tego co wiem, Bakoma nie dodaje do jogurtu naturalnego i kefiru mleka w proszku.
    • sklep_i_galeria_sudawia Re: Zdrowy kefir, maślanka, jogurt... 23.03.12, 19:06
      Przemysł nabiałowy szczególnie dobitnie pokazuje dziś jak daleko posunąć się może człowiek w tworzeniu receptur substancji imitującej żywność tradycyjną. Na pierwszy ogień poszły jogurty, śmietany, kefiry, serki dla dzieci i wreszcie mleko. Jeśli uważnie zagłębimy się w lekturę etykiet to w składzie znajdziemy konserwanty (kwas sorbowy), zagęstniki (mączka chleba świętojańskiego E410, guma guar E412, guma arabska E414, soja czy skrobia modyfikowana), które obniżają koszt wytworzenia zastępując produkt naturalny. Dla uzyskania skrzepu (jogurt, kefir, twarożki) zwykle stosuje się emulgatory (stosowane także przy produkcji farb i klejów) jak pektynę E440, żelatynę wieprzową E441. Obecność pektyny świadczy o używaniu mleka niskiej jakości, które bez tego nie jest w stanie utworzyć stabilnego skrzepu. Uwięzienie krów w fermach mlecznych, gdzie przez całe swoje życie nie widzą nieba ani pastwiska, doprowadziło do wzrostu zachorowalności i wymusiło masowe wprowadzenie do paszy antybiotyków (np.siarczan neomycyny). Dodatkowym aspektem w przypadku wypełniaczy jest soja GMO, która wprowadza do naszego organizmu nie tylko pestycydy, ale i materiał zmodyfikowany genetycznie. Jak znaleźć dziś dobry kefir, jogurt czy śmietanę. Każdy z tych produktów z definicji jest jednorodny, więc jeśli wyżej wymienione produkty mają coś więcej niż... kefir, jogurt czy śmietanę, to znaczy że mamy do czynienia z produktem przemysłowym i wysoko przetworzonym. Wypełniacze niestety dopuszcza certyfikacja ekologiczna, stąd np. w niektórych ogólnie dostępnych nabiałach ekologicznych znajdziemy zarówno pektynę jak i mączkę chleba świętojańskiego, które zabiałczają organizm. My ze swojego podwórka polecamy ekologiczną Łemkowynę - jednorodny kefir, jogurt i śmietanę bez bez wypełniaczy i emulgatorów.
      Zapraszamy do odwiedzin zarówno realnych jak i wirtualnych
      Sklep i Galeria Sudawia
      www.sudawia.pl
      • barasia Re: Zdrowy kefir, maślanka, jogurt... 16.11.12, 21:11
        W Lidlu jest jogurt naturalny bez mleka w proszku. Male kwadratowe opakowania, zgrzewane po 4.
        • nowaczek1 Re: Zdrowy kefir, maślanka, jogurt... 22.11.12, 12:07
          W ogóle nabiał w Lidlu jest niezły. Dobry bardzo jest tam kefir naturalny - też bez jakiś zagęstników, w smaku chyba najlepszy na rynku.
          Serki też są OK. Ważne jednak, żeby czytać skład, bo niektóre nabiały jednak mają dodatki 'polepszające'.
    • asia_zielona Re: Zdrowy kefir, maślanka, jogurt... 07.12.12, 20:45
      hej, nie wiem czy masz dostęp, bo to produkty lokalne, ale nabiał ze Mleczarni Strzałkowo jest super. Zero dodatków. Jogurty, kefiry, maślanki są jak domowej roboty - bez proszków, zagęstników, żadnych E. :)
    • imfrangipani Re: Zdrowy kefir, maślanka, jogurt... 15.03.13, 12:00

sprawdz produkty Ekołukta, dostępne w almie, p&p i sklepach eko
      pozdr,
      • hanna_f Re: Zdrowy kefir, maślanka, jogurt... 15.03.13, 17:31
        Lokalnie, jak widać, najlepiej i najzdrowiej. ;) Polecić Ci mogę produkty firmy "Bieluch" z Chełma. W realu dostaniesz i w tesco pewnie też. Zero chemii. I nie potrzebuje żadnych ulepszaczy smaku, bo smakuje bardzo dobrze. :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka