Dodaj do ulubionych

Jakie zboża, warzywa, owoce są najmniej pryskane?

31.03.13, 21:01
witam, od niedawna zacząłem się zdrowo odżywiać gdyż mam kłopoty z jelitami.
Do tego moja babcia i mama zmarły na raka:/
Jestem uświadomiony, że szkodzi nam mięso nafaszerowane antybiotykamii, chemią, w produtkach spożywczych jest pełno konserwantów, w sokach słodziki(aspartam itp), w mięsie glutaminian sodu i w innych potrawach. Do tego owoce i warzywa są pryskane środkami ochrony roślin.

Od niedawna kupuję produkty bio planet jak ryż,makaron, aramantus i soki eko.
Ale z tego nie dam rady się wyżywić. Do tego to są drogie produkty :/

Co można kupować w miarę bezpiecznie aby nie było zbytnio pryskane?
Banany? myję je mocno przed obraniem, jakie owoce są w miare bezpiezne i czy warto kupować ryż z bio planet czy może ryże nie są pryskane?
Obserwuj wątek
    • komanchu Parszywa dwunastka 01.04.13, 19:19
      Tutaj znajdziesz listę dwunastu najbardziej skażonych pestycydami produktów roślinnych, jak też dwunastkę "bezpiecznych", które możesz kupować w tradycyjnych sklepach - www.ewg.org/foodnews/summary/.
      Najbardziej obciążone pozostałościami pestycydów są: jabłka, papryka, brzoskiwinie, truskawki, winogrona, szpinak, sałata, ogórki.
      Najmniej zanieczyszczone są: cebula, ananasy, awokado, arbuzy, kapusta, mango, bakłażan, kiwi.
      Całkowice zrezygnuj z pomelo - chiński patent naszpikowany pestycydami, z których większość jest od dawna zabroniona w UE - pewnie dlatego pomelo tak często pojawia się na unijnej stronie alertów żywnościowych.
      webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/index.cfm?event=searchResultList
      Stosunkowo wolna od pestycydów jest kukurydza, niemniej bardzo często pochodzi ona z upraw GMO.
    • xxpiotr1234543 Re: Jakie zboża, warzywa, owoce są najmniej prysk 03.04.13, 16:45
      widzę, że ziemniaki nie wypadają najlepiej, to może lepiej jeść zwykły makaron durum? czasami kupuję bio ale drogie są i mam po nich wzdęcia.
    • amilka233 Re: Jakie zboża, warzywa, owoce są najmniej prysk 12.06.13, 22:48
      Chyba ciężko powiedzieć które z nich są najmniej pryskane- teraz każde są w mniejszym lub większym stopniu. Zależy tylko czym,bo jeżeli np jest to środek TOTO 75 SG to nie ma się raczej czego obawiać. To bezpieczny Herbicyd.
      • komanchu Re: Jakie zboża, warzywa, owoce są najmniej prysk 14.06.13, 20:18
        amilka233 napisał(a):

> Chyba ciężko powiedzieć które z nich są najmniej pryskane- teraz każde są w mniejszym lub większym stopniu. Zależy tylko czym,bo jeżeli np jest to środek TOTO 75 SG to nie ma się raczej czego obawiać. To bezpieczny Herbicyd.

No owszem, na tle innych herbicydów wygląda nieźle. Tylko skąd mam wiedzieć jakim preparatem było pryskane zboże, z którego wyprodukowano kupowany przeze mnie produkt zbożowy: "Dzień dobry! Droga pani ekspedientko, czy te bułeczki pszenne to są z TOTO75 SG czy z innym herbicydem...?
    • anszetka Re: Jakie zboża, warzywa, owoce są najmniej prysk 17.06.13, 22:15
      Najlepiej byloby gdybys znalazl jakies eko gospodarstwo w rejonie w ktorym mieszkasz albo rolnika starej daty, ktory nie spryskuje upraw. Spytaj znajomych, moze maja namiary na niepryskane warzywa i owoce? Jesli masz ogrodek, czy ma go twoja rodzina, to sam mozesz sobie wyhodowac "zdrowa zywnosc," tudziez skorzystac z rodzinnego ogrodka. Jesli nie masz takich mozliwosci to wspolczuje, bo przez "zakonserwowana" sklepowa zywnosc naprawde mozna zle skonczyc. Mniej czy bardziej pryskane, kto to do konca moze wiedziec? Zreszta pryskane to szkodliwe tak czy siak :/
      Jednak zdaje sobie sprawe jak trudno jest zdobyc swieze bio produkty w polskich sklepach z zywnoscia ekologiczna :( Wiec moze emigracja, jesli ci zycie mile? ;)
      Sama mialam bardzo powazne problemy z jelitami, wyemigrowalam i cudownie ozdrowialam, ale tylko dzieki zakupom w tutejszych bogato zaopatrzonych sklepach bio... albo dzieki Bogu, bo inaczej nie mozna tego wyjasnic.

Zycze duzo zdrowia :)
    • foryou22 Re: Jakie zboża, warzywa, owoce są najmniej prysk 10.09.14, 23:36
      Człowieku produkcja eko jest tylko z nazwy bo dobrze sie sprzedaje,nic co jest produkowane masowo nie może byc eko bo to sie po prostu nie opłaca
    • tomtg123 Re: Jakie zboża, warzywa, owoce są najmniej prysk 11.09.14, 09:08
      Życie prowadzi do śmierci. Zawsze i każde.
      Obsesja na temat "zdrowej żywności" tego oczywistego faktu nie zmienia, a czyni to życie bardziej uciążliwym, tak uważam.
      • tomtg123 Re: Jakie zboża, warzywa, owoce są najmniej prysk 11.09.14, 09:26
        ps. A jeśli mamy w tym kraju jakieś służby sanitarne, które zatwierdzają i kontrolują żywność zdatną do spożycia, a równocześnie obywatel (i to nie jeden, sprawa dotyczy wielu) jak jakiś partyzant musi szukać np. "zdrowej marchewki" , to coś tu jest popieprzone.
        Albo w.w. urzędnicy biorą kasę za nic i trzeba rozgonić towarzystwo (i zmniejszyć na to konto deficyt budzetowy), albo obywatele-partyzanci są więźniami jakiejś swojej obsesji. Niewykluczone, że obydwie rzeczy na raz w jakimś stopniu.
    • dobrababcia Re: Jakie zboża, warzywa, owoce są najmniej prysk 11.09.14, 21:23
      Banany trzeba nie tylko myć przed obraniem, ale najbezpieczniej dodatkowo obierać też pierwszą warstwę tuz pod skórką. Najważniejsza jest zasada: jeść to, co rośnie tu i teraz w najbliższej okolicy.
      • sandriks Re: Jakie zboża, warzywa, owoce są najmniej prysk 12.09.14, 16:12
        no większej bzdury nie słyszałam, żeby obierać banany oprócz skórki hahahahahahaaaa
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka