Dodaj do ulubionych

Paskudna w smaku oliwa z oliwek

03.12.13, 15:09
Taką nabyłam ostatnio - myślałam, że może zepsuta - z tego, co czytałam, najlepsza i najzdrowsza. Ale nie do przełknięcia. Dotąd uzywałam łagodnej w smaku, oleju lnianego, ale ta jest okropna. Próbowałam aromatyzowac papryką i tymiankiem - zrobiło się jeszcze bardziej gorzkie. Nie odważę się tego dodać do obiadu, bo nikt nic nie zje... Czy zna ktoś sposób na uratowanie tej oliwy?
Obserwuj wątek
    • a_nnak Re: Paskudna w smaku oliwa z oliwek 20.12.13, 14:02
      podziel się z jakiej firmy była ta oliwa?
      • dorkasz1 Re: Paskudna w smaku oliwa z oliwek 10.01.14, 21:13
        Czasem taka się zdarza, nie wiem od czego to zależy. Ja ostatnio też nie najlepszą kupiłam. Chyba w Bied... taka w butelce zamykanej jak kiedyś oranżady.
        Myślę, że wykorzystam ją na odżywki do włosów. Zmieszam z żółtkiem, dodam trochę soku z cytryny i taki kompres na głowę przed myciem włosów. Mam suche włosy, więc dla mnie jest ok.
    • sliwka1977 Re: Paskudna w smaku oliwa z oliwek 25.01.14, 09:14
      To po prostu na niej smaż. Oliwa czasem ma gorzkawy posmak, to zależy od rodzaju oliwek i momentu ich zerwania. Najlepsze oliwy są właśnie gorzkie, bo mają najwięcej właściwości odżywczych.
      • nigolla Re: Paskudna w smaku oliwa z oliwek 10.09.14, 23:12
        Rany boskie, na oliwie z oliwek się nie smaży! Ona po rozgrzaniu zaczyna się rozpadać na związku rakotwórcze. Jeśli na patelnię to na krótko i do niskich temperatur, można jajko na niej posadzić, ale nie kotlety smażyć.
    • aguti_1 Re: Paskudna w smaku oliwa z oliwek 17.02.14, 20:07
      Oliwa firmy Coosur, hiszpańska. Kupiłam w Netto. Myslę, że faktycznie zużyje ją do celów kosmetycznych, piling cukrowy i te sprawy:) Po prostu jest straaasznie dobra i okrooopnie wartościowa:)
      • rosemary84 Re: Paskudna w smaku oliwa z oliwek 08.09.14, 18:19
        Ja ostatnio kupiłam też taką w tesco... gorzka, że aż wykręca... nie dało się z nią zrobić żadnej sałatki. Ogólnie nie polecam jej: pi.ce-tescoassets.com/assets/PL/378/5051701041378/ShotType1_328x328.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka