Dodaj do ulubionych

Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie?

05.09.14, 11:51
Chciałabym kupić na próbę kilka rodzajów olei naturalnych jadalnych - pytanie gdzie najlepiej uda się w Warszawie, żeby je znaleźć? :)
Obserwuj wątek
    • nigolla Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 06.09.14, 21:24
      Czy dokładnie są oleje naturalne? Wprowadzisz mnie w temat?
      • rosemary84 Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 08.09.14, 17:30
        Pozwól, że posłużę się ściągawką z internetu ;)

" Oleje roślinne znane są ze swych właściwości zdrowotnych, i stosowane w pielęgnacji ciała, już od czasów starożytnych. W antycznym Egipcie, Rzymie i Grecji znano i powszechnie używano m.in. oliwy z oliwek, oleju sezamowego, oleju z jojoby oraz z awokado. Olejki te wykorzystywano do nacierania ciała i włosów w celach pielęgnacyjnych, ochronnych oraz do masażu.

Najbardziej wartościowe są oleje tłoczone na zimno, niefiltrowane oraz nierafinowane, czyli nie poddane procesowi oczyszczania (często pod wpływem wysokich temperatur), który to proces pozbawia olei wielu wartościowych substancji odżywczych i cennych właściwości pielęgnacyjnych.

Naturalne oleje roślinne są łatwo przyswajalne przez skórę, doskonale się wchłaniają i dostarczają do jej wnętrza cenne składniki odżywcze.

Są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) mi.in. Omega 3 i Omega 6, oraz wielu witamin (A, E, D i innych w zależności od wybranego oleju) i substancji biologicznie czynnych.

Oleje doskonale nawilżają i odżywiają skórę, przywracają jej równowagę i inicjują naturalne procesy naprawcze. Działają ochronnie oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wspomagają leczenie chorób skórnych (m.in. olej z ogórecznika i z wiesiołka stosowane są w przypadku atopowego zapalenia skóry i łuszczyc).

Olei naturalnych można użyć do masażu ciała oraz twarzy. W celu lepszej smarowalności olejować można lekko wilgotną skórę np. po kąpieli (w przypadku twarzy przed nałożeniem olejku wacik kosmetyczny można delikatnie zwilżyć, odcisnąć wodę i następnie nałożyć nań olejek).
        Oleje doskonale sprawdzają się jako maska do włosów, szczególnie suchych, zniszczonych, wymagających nawilżenia i odżywienia. Olejek nakładamy na włosy suche lub wilgotne i pozostawiamy aby cenne substancje mogły wniknąć do wnętrza włosa (olej można pozostawić na włosach na kilka godzin lub nawet całą noc, minimum powinna to być przynajmniej godzina - dłuższy czas ekspozycji włosa na działanie oleju wzmacnia jego odżywcze działanie).
        "

Ja używam ich zarówno do celów kosmetycznych (np. olejowanie włosów) jak i spożywczych- dodaję do sałatek itp. :)
        • sandriks Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 09.09.14, 23:12
          co to jest olejowanie włosów? :>
          • nigolla Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 10.09.14, 23:08
            Nakładanie oleju na włosy. Przed myciem, np na godzinkę. Olej się wmasowuje we włosy, jak odżywkę, ale nie przy nasadzie, ale raczej od połowy, bo skórę jak się zaleje olejem to później są szybko tłuste włosy i ociężałe.
            • sandriks Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 12.09.14, 16:09
              ale po co to się robi? zamiast odzywki? to cos daje? sorry za tyle pytań, ale pierwszy raz słyszę ;) normalnie się później ten olej zmywa?
              • rosemary84 Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 13.09.14, 09:42
                Tak, olejowanie to rodzaj odżywiania włosów. Nakładasz olej przed myciem i zostawiasz na minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej. Warto też założyć na takie naolejowane włosy czepek taki foliowy pod prysznic i np na to ręcznik, żeby była wyższa temperatura i wtedy olej lepiej sie wchłania. Później normalnie myjesz włosy szamponem- powinno się zmyć normalnie, ale dla bezpieczeństwa można napienić włosy, odczekać 1-2 min, znów poszorować jak przy normalnym myciu i spłukać. Mi osobiście nie zdarzyło się jeszcze, zeby olej źle się zmył. Taką kurację robisz mniej więcej raz w tygodniu, choć niektórzy robią częściej- trzeba po prostu obserować swoje włosy i wtedy sie widzi czy potrzebują czy nie. Warto jest też dobrać odpowiedni olej do włosów w zależności od ich porowatości, ale to już dłuższa bajka ;) na początek kup sobie np. olejek do ciała z rossmanowej alterry- wyjdzie Ci taniej, a sprawdzisz czy podoba Ci się taka zabawa z odzywianiem :)
                • sandriks Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 16.09.14, 14:01
                  dobrze rozumiem? :P olejek do ciała nadaje sie do włosów ? i ile mam go nałożyć? całą butelkę? kurde musze spróbować :D
                  • nigolla Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 19.09.14, 20:45
                    sandriks napisała:

> dobrze rozumiem? :P olejek do ciała nadaje sie do włosów ? i ile mam go nałożyć
                    > ? całą butelkę? kurde musze spróbować :D

no gdzie całą butelkę, łyżeczkę do herbaty na końcówki. Tylko nie nakładaj przy nasadzie, bo będą tłuste nawet po umyciu
                    • sandriks Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 07.10.14, 14:56
                      ejjj zrobiłam sobie to całe olejowanie już ze 3 razy i suuuuper! włosy takie mięciutkie są po tym... szok normalnie :D dzięki :D :D :D
    • x2468 Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 25.09.14, 20:34
      Znasz jakis nienaturalny olej?
      • aszuelka Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 02.10.14, 19:07
        No taki kujawski w butelce to średnio naturalny może być :P
        • nigolla Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 03.10.14, 15:12
          aszuelka napisała:

> No taki kujawski w butelce to średnio naturalny może być :P

zgadzam się, oczyszczony i w ogóle
      • rosemary84 Re: Oleje naturalne- gdzie kupić w Warszawie? 04.10.14, 14:58
        x2468 napisał:

> Znasz jakis nienaturalny olej?

Tak, oleje samochodowe raczej do naturalnych nie należą ;) ale i oleje dostępne w sklepach jak przedmówczynie zauwazyły, z naturą już nie mają wiele wspólnego, niestety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka