Dodaj do ulubionych

Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć?

06.09.14, 21:23
Cześć.
Od wielu miesięcy we mnie narasta potrzeba przerzucenia się na lepsze, zdrowsze jedzenie, bez chemii, bez E-syfu. Mam ograniczony dostęp do wsi, do warzyw fajnych. U rodziców bywam rzadko, a żałuję, bo pomidorki swoje mają i rzodkiewki, a jajka od szczęśliwych kur od babci.

Na co zwracać uwagę? Macie jakąś bazę produktów dostępnych w Realach czy Carrefourach?
Obserwuj wątek
    • rosemary84 Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 08.09.14, 17:43
      Nie wiem czy w tych wielkich sieciowych sklepach będzie dostępne cokolwiek co poza marketingową naklejką będzie miało wspólnego ze zdrowym jedzeniem. Tak naprawdę nigdy nie wiesz czy kupowane rośliny są bez oprysków, a nawet śmiem twierdzić, że w większości nie są ;). Mimo to ja przede wszystkim unikam kupowania we wszelkiego rodzaju marketach. Staram się kupować warzywa na ryneczkach (choć i tak wiem, że są zazwyczaj nawożone i pryskane, ale przynajmniej nie są aż tak "pędzone" chemią). A to co się da hoduje na oknie w doniczkach np. zioła, szczypiorek czy natkę pietruszki- są bez porównania bardziej aromatyczne niż te ze sklepów. Gdybym miała więcej czasu zapewne zakręciłabym się za jakimś kawałkiem ogródka działkowego, niestety praca póki co czasowo nie pozwala mi czegoś takiego ogarnąć :(
    • ewa-s84 Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 25.10.15, 18:15
      w temacie ekologicznego jedzenia zaczęłam stosować zamiast mąki zamiennik w postaci [url=http://intenson.pl/amarantus-ziarna/]ziaren amarantusa[/url] we wszystkich domowych potrawach mącznych. pierwszy krok do zdrowia:)
      • drzejms-buond Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 18.01.16, 11:56
        z przerażeniem... dosięgła mnie wczoraj informacja o tzw polskiej STANDARYZACJI MĄKI
        W Polsce nie ma już zdrowej mąki !
        Na pytanie czemu polski chleb smakuje dzisiaj inaczej niż sprzed lat? - odpowiedź: kiedyś dodawano, ustawowo, jodu, dziś zamienia się go na brom !
    • patllinka Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 19.01.16, 12:40
      Ja też jestem zdania, że w takich dużych dyskontach nie znajdziesz tego, co Ci tak naprawdę potrzeba. Znacznie lepiej znaleźć sobie jakiegoś lokalnego dostawcę, panią w warzywniaku czy targ, na którym kupisz dobre produkty. Oczywiście możesz też korzystać z kupowania od rolników i hodowców przez Internet, tak jak ja np. kupuję ryby w dobreryby.pl/ i jestem zadowolona, bo przynajmniej wiem, czym są karmione i w jakiej wodzie pływają. Jest teraz dużo takich organizacji i stron zrzeszających online rolników - kupujesz, a oni do domu Ci przywiozą :) Super sprawa ;)
    • lips-of-an-angel Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 08.05.16, 19:38
      Poszukałabym jakiś małych sklepów. Nawet w moim małym, rodzinnym miasteczku jeden się otworzył i prosperuje :) Na pewno, jak się dogadasz, to posprowadzają Ci wszystko - od jajek po warzywa, owoce, mąki. A jeżeli nie masz do takiego dostępu, to część produktów możesz kupić w internetowych drogeriach ekologicznych :)
    • robertslaw8 Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 21.09.16, 11:13
      Sprawdź, czy w Twoim mieście są takie firmy, które dowożą wiejskie jedzenie, owoce i warzywa. Warto rozejrzeć się też oczywiście na targowisku, tam można spokojnie kupić jaja "bez pieczątek" itp. Ja zamawiam przez internet skrzynki z eko produktami, ale to dlatego, że nie mam czasu. W każdym razie - da się! Powodzenia
    • szzams Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 06.10.16, 23:11
      Jest wiele produktów ekologicznych, ale ciężko znaleźć takie, które są dobrej jakości w zwykłych sklepach. Ja na przykład w gotowaniu używam olejów naturalnych. Na green-food jest dobry wybór połączenia oleju rzepakowego i lnianego, oba bardzo zdrowe i pełne witamin. Są one też rafinowane co świadczy o tym, że są pozbawione tej całej chemii, którą możemy często spotkać w innych produktach. Te oleje mają też certyfikat bio, więc są godne polecenia bo mają jakość. Zwracaj uwagę przy kupowaniu takich produktów czy właśnie posiadają certyfikat bo to jest ważne przy wyborze :)
    • knaper88 Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 15.11.16, 23:07
      Ja uważam, że poszukiwanie samemu zdrowego jedzenia średnio się opłaca - kiedyś tak robiłem i straciłem naprawdę masę czasu na poszukiwaniu odpowiednich produktów i nie było to efektywne. Od jakiegoś czasu zastanawiam się, żeby wrócić do zdrowego żywienia, ale w formie pudełek - trochę celuję w dietę paleo - www.paleocatering24.pl/jadlospis - jak zobaczycie, to jadłospis wygląda nieźle, a sama idea jedzenia tego co ludzie pierwotni do mnie przemawia, choć muszę przyznać, że jak pierwszy raz o tym przeczytałem to uznałem to za bardzo ciekawe podejście :) Generalnie chyba spróbuję, ale gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia - chętnie skorzystam!
    • tomasz2727koc Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 31.07.17, 10:06
      Zacznij od masła, te wszystkie sklepowe margaryny to dramat jest
    • justdobosz21 Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 07.08.17, 13:13
      na początek zacznij się interesować regałami Bio
    • gosia-789 Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 22.02.18, 09:09
      Ja staram się kupować warzywa tylko na rynku. Niestety produkty z półek bio w marketach mają kosmiczne ceny. Zawsze też kupuję jajka z wolnego chowu.
    • meg_95_05 Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 04.05.20, 17:32
      Już od dawna nie kupuję w sklepach takich rzeczy jak suszone owoce czy suszone grzyby...Wolę robić je sama ;) Na pewno zdrowiej i bardziej EKO. Wystarczy dobry dehydrator i cały problem z głowy. Ja swój kupiłam na sklep.ronic.pl
    • miroslawadumny Re: Ekologiczne jedzenie - od czego zacząć? 20.05.20, 08:29
      Można z powodzeniem uprawiać samemu na balkonie wiele rożnych rodzai roślin dających zdrowe, smaczne plony :). Fakt, faktem, takie pomidorki, truskawki czy maliny wprost z grządki są nieocenione - wiem bo jestem miłośniczką takich upraw :) mam kilka odmian malin i truskawek, a także morele i wiśnie. Wszystko udało mi się zgromadzić w jednym miejscu - sklepie internetowym podkarpackiesady.pl. Myślę, że i u nich udałoby się znaleźć coś do uprawy w domu. Warto poszukać i popytać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka