Dodaj do ulubionych

Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne

18.09.14, 21:05
Czy w sklepach typu Carrefour czy Real można znaleźć na półkach parówki i wędliny ekologiczne bez chemii lub z jej śladową ilością?
Obserwuj wątek
    • runy Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 19.09.14, 00:56
      Sądzę, że nie. Ja jestem z Warszawy, tu się z tym nie spotkałem. Tego typu sklepy stawiają na ilość, a ich klientela na cenę. Zero świadomości. Mało kto interesuje się składem. Skład podany drobnym maczkiem, albo w ogóle nie podany. Sprzedawcy z działu często nie mają pojęcia o zagadnieniu, żeby u wyrozumiałości kolejki nie wspomnieć. Niejednokrotnie mi ubliżono, że wydziwiam, że się urwałem, bo przecież "jedzenie to jedzenie".

      W delikatesach Alma (lub Krakowski Kredens) jest kiełbasa o nazwie od wójta, ona jako jedna z nielicznych jest bez chemii.


      nigolla napisał(a):

      > Czy w sklepach typu Carrefour czy Real można znaleźć na półkach parówki i wędli
      > ny ekologiczne bez chemii lub z jej śladową ilością?
    • malgorzata.sobczyk Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 23.09.14, 14:33
      Jedyne parówki, jakie toleruję od czasu do czasu i kupuję i jestem w stanie dać w niewielkiej ilości dziecku, to parówki z szynki (90% zawartości) z Krakusa. Nie mają glutaminianu sodu ani fosforanów, mają niestety azotyn sodu, ale jest przy końcu składu, więc na pewno śladowa ilość wymagana do zakonserwowania. Są niestety słonawe, sól chyba na 3. miejscu w składzie. Ale ja praktycznie niczego nie solę, więc wszystko kupne dla mnie jest słone. Poza tymi parówkami z szynki nie kupiłam żadnych parówek chyba od 15 lat. Kupuję np. w Netto za ok. 4,5 zł paczka (ok. 150 lub 200 g). Generalnie lepiej samemu upiec kawałek schabu i wcale to nie kosztuje tyle czasu, a nadmiar można zamrozić.
    • xswedc Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 27.09.14, 22:56
      Carrefour czy Real, to dystrybutorzy chemii "spożywczej".
      Parówki spokojnie kupisz, tylko musisz ruszyć dupę i poszukać sklepu spożywczego. W miastach jest ich coraz więcej. Aby utrudnić szukanie, z nieznanych powodów mają w nazwie słowa takie, jak: regionalne, ekologiczne, naturalne i inne głupoty i są poukrywane w bocznych uliczkach lub na peryferiach.
      Na pocieszenie dodam, że o przyzwyczajeniach z hipermarketów możesz tam zapomnieć. Parówki kosztują 40-60 zł/kg. Jeśli są tańsze, to też mogą być bez chemii, ale z większą ilością tłuszczu i zmielonych skór, kości... Te zwykłe (tzw. prawdziwe, czyli nieoszukane) od razu rozpoznasz po smaku. Jeśli masz 50 lat lub więcej, przypomni ci się dzieciństwo. Młodsi, wychowani na glutaminianie nie wiedzą, niestety, o co w tym wszystkim chodzi...

      • rozsadek5 Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 28.09.14, 22:29
        Bredzisz, dlaczego jak samemu upieczesz kawałek mięsa w piekarniku nie zielenieje ani się nie ślimaczy?
        Za dużo jest zakładów produkcyjnych by przetrwać (opłacić, podatki, składki, zus, itp pierdoły, oraz wypłacić pracowników) musi kombinować by zarobić na czysto.
        Gdzie jest sanepid?
        Aha, jest! tylko przychodzi systematycznie w znanym dniu i o znanej godzinie a czy pobiera i bada to już inna bajka to tylko biurokracja by w papierach się zgadzało a że człowiek chemie wpieprza to kogo to obchodzi, kogo obchodzą widoczne dziurki w szynce od wstrzykiwań?
        • ytr11 Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 15.10.14, 11:44
          Gdzie jest sanepid? W........pracy, trzeba trochę się doszkolić w prawie, żeby wiedzieć kto kontroluje takie obiekty produkcyjne - WETERYNARIA!!!! a co do składu to PAŃSTWOWA INSPEKCJA HANDLOWA. SANEPID może co najwyżej skontrolować przestrzeganie zasad sanitarnych i dat ważności produktów w sklepie a nie w zakładzie gdzie produkuje się wyroby z mięsa. Zresztą co tu gadać jeśli wszystkiemu winny jest sanepid nawet jak ktoś zrobi Ci kupę na wycieraczkę. Zaczerpnij trochę wiedzy przed wypowiedzią następnym razem i nie pisz głupot. Poczytaj trochę czym zajmują się poszczególne instytucje i jakie mają prawa.
      • gucek_lbn Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 30.09.14, 11:04
        Zabawna wypowiedź.... to wytłumacz mi, mądry człowieku, dlaczego kiełbasa sklepowa po pary dniach leżenia w lodówce robi się oślizgła a później zachodzi białym nalotem, a swojska kiełbasa od masarza ze wsi leżąc robi się podsuszana i przez długi czas jest dobra do spożycia?
          • aszuelka Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 04.10.14, 12:49
            A to ciekawe co piszesz. Skąd w takim razie konserwanty brali masarze 40 i więcej lat temu? Od dziecka pamiętam, że jak się ubiło świniaka i masarz zrobił z tego kiełbasę to jadło się najpierw świeżą, a później stopniowo robiła się podsuszana- wszystko kwestia przechowywania i dobrych składników. Obecnej sklepowej nie podsuszysz nijak, zawsze zrobi się śliska.
            • tres09 Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 05.10.14, 05:45
              Od lat w powszechnym użyciu była sól peklowa, czyli nic innego jak sól plus powszechnie używany do dzisiaj konserwant azotan sodu. Azotan sodu nadaje wędlinom charakterystyczną różową barwę - bez tego są szare. Nie wiem skąd 40 i więcej lat temu masarz to brał, ale używał tego.
              To żę wędlina robi się śliska to akurat nie wina konserwantów, tylko wypełniaczy, które sprawiają że z 1 kg mięsa robi się więcej niż 1 kg wędliny np. fosforany wiążące wodę i inne.
      • tres09 Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 30.09.14, 10:15
        > Krakowski Kredens Szynka Niedzielna jest bez konserwantów
        > www.krakowskikredens.pl/wedliny/
        > rel="nofollow">alma24.pl/produkt/332706537/szynka-niedzielna-bez-konserwantow

        Niestety to nie jest wyrób pozbawiony chemii - zawiera glutaminian sodu (ukryty jako ekstrakt drożdży) i azotyn sodu, na co wskazuje kolor, pewnie ukryty w pozycji "ekstrakty przypraw". Takie manipulacje są jeszcze gorsze niż uczciwe podanie składu.
    • pawel.lewski A kto to je parówki??? 30.09.14, 16:30
      Czy Wy macie odrobinę pojęcia z czego składają się parówki, tam jest wszystko czego nie da się przełknąć, gdyby ktoś to zobaczył rzygałby przez tydzień.
      Skład parówek to oczy, skóry i paznokcie, nie rozumiem jak człowiek człowiekowi może coś takiego proponować!!!
    • nizej_podpisany Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 01.10.14, 11:52
      Raczej nie należy się łudzić, że w sklepach zaopatrzających masy znajdą się produkty aż tak ekskluzywne, jak parówki bez chemii. Byłby to paradoks sam w sobie. Produkcja masowa jest możliwa wyłącznie dzięki chemii, bez chemii nie ma produkcji masowej. Sklepy takie jak Carrefour zaopatrują się wyłącznie w towary, których mogą zakupić ogromne ilości. Nie są to więc towary lokalne, a surowce, z których są wyprodukowane (jak np. świnie na parówki) muszą być dostępne w tak ogromnych ilościach, żeby wystarczyło dla wszystkich sklepów Carrefour w całej Polsce. Więc zgodnie z tą prostą logiką - w dużych supermarketach nie można dostać zdrowego jedzenia. Chętnie odpowiem na dalsze pytania. :)
    • ola_dom Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 01.10.14, 14:49
      Firma STRAWA robi bardzo fajne parówki z minimalną ilością chemii (albo bez - zależy jak rozumiemy "chemię").
      Bez glutenu (mam celiakię, stąd je znam) i bez glutaminianu ani ekstraktu drożdżowego, który jest tym samym, tylko mniej groźnie nazwanym.
      Jakiś czas temu STRAWA weszła do sieci Carrefour, jest też w Leclercach. Oprócz parówek mają też inne dobre wędliny.

      A całkiem bez chemii parówki robi mała firma Rolmięs - "Złotniczki" są w zasadzie tylko z mięsa i przypraw.
      Tyle że są drogie i trudno dostępne, więc sama przeszłam na naprawdę niezłe parówki STRAWY. I ich kabanosy - także mają bardzo przyzwoity skład.
      • magma_pl Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 02.10.14, 14:16
        Limeko sprzedaje ekologiczny drób. ja w sklepie eko zamawiam i dziś kupiłam parówki, skład to ;mięso drobiowe sól pieprz gałka muszkatołowa. a kurczaka zjadłam pierwszy raz od dłuższego czasu, też od nich i był smaczny ,nie miał tych obrzydliwych czerwonych krwiaków jakie mają przemysłowe
        • mmonika81 Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 02.10.14, 14:42
          Całkiem fajny sklep, tylko mały wybór mięsa jest.

          Szukam sklepu gdzie będzie mięso ze sprawdzonego źródła. Nie tylko drób, ale też wieprzowe i wołowe. Tylko żeby faktycznie było eko. A nie od rolnika który twierdzi że jest eko, a po nocach dosypuje jakieś świństwo do pasz.

          Znam takich którzy tak robią w przypadku uprawy ziemniaków. Niby eko, a sąsiedzi przyłapali jak nocą sypie nawozy chemiczne.
    • aszuelka Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 02.10.14, 19:05
      A co Wy tak o tych parówkach i parówkach? ;) Przecież to tylko jeden z mięsnych (powiedzmy ;)) wyrobów. Mnie bardziej nurtuje pytanie co siedzi w mięsie, które kupuje w sklepach, bo przeważnie kupuję własnie taką szynkę czy schab i sama robię z nich wędliny pieczone czy też gotowane. Wydaje mi się to zdrowsze niż kupowanie gotowych.
    • hhesse W zasadzie nie ma czegoś takiego... 04.10.14, 21:05
      Jestem lekarzem weterynarii, co oznacza że na studiach miałam przedmioty związane z higieną produktów pochodzenia zwierzęcego. Musieliśmy się uczyć, jak produkuje się np. wędliny, jeździliśmy do zakładów, które to robią etc.
      Powiem jedno, w ogólnodostępnych sklepach nie kupisz produktów bez "chemii". Liczy się ilość i niewyska cena, to musi mieć przełożenie na jakość.
      Kupienie wędlin (o parówkach nawet nie wspominam, bo to wyjątkowo śmieciowe produkty) przygotowywanych bez ulepszaczy, wypełniaczy i tym podobnych graniczy z cudem, ale nie jest niemożliwe. Tylko, że cena jest znacznie wyższa. Bardzo znacznie.
      Jeśli mogę coś zasugerować: warto takie rzeczy przygotować samemu. A jeśli nie masz takich możliwości (np. wędzarka) lepiej kupić mięso i je zwyczajnie upiec. Oczywiście, zawsze możesz usłyszeć, ze nie wiadomo jak karmione było zwierzę i tym podobne. Jakkolwiek by nie było, to i tak będzie znacznie lepsze od tego, co kupisz w sklepie. A już zwłaszcza w taniej masówce. Ja akurat mięsa nie jadam (pokłosie zajęć w rzeźni) ale je moja rodzina i dlatego praktycznie nigdy nie kupuję wędlin w sklepie. A parówki to w ogóle inna historia... Najlepiej omijać szerokim łukiem :-)
    • espero2014 Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 05.10.14, 13:27
      Nie wiadomo co teraz jest najzdrowsze z wędlin. Kiedyś parówki były bardzo smaczne i zdrowe.
      Teraz smaczne są parówki cielęce. Ale nie wiem czy tam nie ma też jakiejś chemii. A jak
      kiełbasa jest teraz najlepsza? Kto to wie niech napisze.Tyle jest nazw wędlin, że trudno się
      połapać. Szynka z kotła, jak za Gierka chyba kiełbasa i różne nazwy są wynajdywane, a smak
      chyba taki sam lub podobny. Co wy na to?
    • espero2014 Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 05.10.14, 13:43
      A po co kupowac wedliny w dużych sklepach? Przecież wiadomo, że tam idzie o ilość, a nie jakość. Są sklepy prywatne z wędlinami i tam można dostać bardzo smaczne wyroby, także
      parowki. Też w innych sklepach, ale nie tych marketach. Bardzo dobrze są parówki cielęce,
      serdelki, kiełbasa wiejska czy domowa oraz inne wyroby wędliniarskie, szynkę, baleron itp.
      Pamiętam jednak, że za komuny parówki były smaczne. Może było mniej wędlin, ale były
      naprawdę dobre. A teraz w każdym sklepie spożywczym są wędliny. Skąd się one biorą jak
      za PRL-u trzeba było stać w kolejkach i czasem brakowało. Ale miały smak. A teraz szynki
      są o podobnym jak nie o takim samym smaku. Tylko inne mają nazwy.
    • kationetta Re: Ekologiczne mięsne wyroby ogólnodostępne 07.10.14, 15:25
      Bardzo dobre i suer skłądzie są wędliny z rajbrotu, do kupienia w firmowych sklepach lub w różnych marketach, ale nie pamiętam nazwy. Warto poszukac ich strony w necie. Parówki mają o super skłądzie te dla dzieci, fakt są azotyny, ale nic poza tym. Są wędliny bez azotynów i pieczone produkty. A pasztety to po orstu bajka.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka