brynia_bry 08.04.09, 08:46 Producent wafli wasa (na ich stronie) twierdzi, że jego produkty są w pełni organiczne,z ekologicznych upraw etc. Możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pl_inka Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 24.04.09, 13:28 Cóż, sprawa jest dyskusyjna - zależy jak pojmuje się ekologię. Jeśli myślimy o ludziach wiewiórkach z greenpeace czy stricte dogmatycznym podejściu, że ekologicznie produkty powstają tylko w odludnych rejonach upraw bez użycia jakiejkolwiek technologii to raczej nie. Przy podejściu mniej ortodoksyjnym można przyjąć, że z upraw ekologicznych - nie modyfikowanych genetycznie, nie opryskiwanych, organicznie nawożonych i uprawianych są na to szanse. Osobiście polecam produkty polskiego sante, a nie wasy. Wafle ryżowe sante np. są nadzwyczajne:) Odpowiedz Link Zgłoś
black.marusia.1 Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 30.05.09, 23:49 ja po sante, sonko, good food itp. mam zgage. Wasa jest jedyna, po której wszystko gra. Więc chyba jest z jakiś lepszych składników. Odpowiedz Link Zgłoś
piktavovere Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 30.04.10, 23:13 W Good Food jest linia ekologiczna BIO, produkty, jak zapewnia producent, w pełni ekologiczne. Takie informacje znalazłam na stronie internetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
misiontek_pl Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 11.11.11, 22:57 Polecam Waszej uwadze również wafle marki Byodo - mają certyfikat Bio. www.misiontek.pl/category/pieczywo-grissini do wyboru do koloru, zapraszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
tolisiecki Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 23.08.11, 15:19 Zgadzam się z poprzednią opinią. Jeśli szukać eko-wafli w szerszym tego słowa znaczeniu, polecam Good Food czy Sante. Szukając eko-wafli w węższym tego słowa znaczeniu, "dla wiewiórów z Greenpeace" - polecam Clearspring - www.na-diecie.com/index.php?main_page=product_info&cPath=5&products_id=51 Jak na EKO cena do przeżycia Odpowiedz Link Zgłoś
andip Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 12.11.11, 17:38 Czy ekologiczne, czy nie, to wafle ryżowe i wszelkie pieczywo chrupkie jest niezdrowe, gdyż wytwarzane jest w bardzo wysokich temperaturach. Zachodzą wówczas reakcje tworzące szkodliwe związki z rodzaju akryloamidów, coś a`la plastik. Odpowiedz Link Zgłoś
misiontek_pl Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 12.11.11, 22:23 Akrylamid powstaje tam, gdzie w obecności tłuszczu podgrzewa sie skrobię do wysokich temperatur (reakcja Maillarda). Pieczywo ryżowe nie wygląda mi na zawierające istotne ilości tłuszczu i w składzie też go nie podają, raczej na sklejone z ekspandowanych ziaren ryżu. Niestety z akrylamidem w dużych ilościach mamy do czynienia na co dzień w wielu produktach: pieczywo tzw. "szwajcarskie" pięknie pachnące, złoto-brązowe tosty, panierki wszelkiej maści (ryba czy kotlet w samym jajku jest dużo zdrowszy niż w jajku i bułce/mące). Ja bym akurat pieczywa a la wafle ryżowe nie oskarżała o zawartość akrylamidu, zdecydowanie prym wiodą fastfoody i różne szybkie dania domowe + slodycze i chipsy. Odpowiedz Link Zgłoś