Dodaj do ulubionych

Ekologiczne wafle ryżowe?

08.04.09, 08:46
Producent wafli wasa (na ich stronie) twierdzi, że jego produkty są w pełni
organiczne,z ekologicznych upraw etc. Możliwe?
Obserwuj wątek
    • pl_inka Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 24.04.09, 13:28
      Cóż, sprawa jest dyskusyjna - zależy jak pojmuje się ekologię. Jeśli myślimy o
      ludziach wiewiórkach z greenpeace czy stricte dogmatycznym podejściu, że
      ekologicznie produkty powstają tylko w odludnych rejonach upraw bez użycia
      jakiejkolwiek technologii to raczej nie. Przy podejściu mniej ortodoksyjnym
      można przyjąć, że z upraw ekologicznych - nie modyfikowanych genetycznie, nie
      opryskiwanych, organicznie nawożonych i uprawianych są na to szanse.
      Osobiście polecam produkty polskiego sante, a nie wasy. Wafle ryżowe sante np.
      są nadzwyczajne:)
      • black.marusia.1 Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 30.05.09, 23:49
        ja po sante, sonko, good food itp. mam zgage. Wasa jest jedyna, po której
        wszystko gra. Więc chyba jest z jakiś lepszych składników.
        • piktavovere Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 30.04.10, 23:13
          W Good Food jest linia ekologiczna BIO, produkty, jak zapewnia producent, w
          pełni ekologiczne. Takie informacje znalazłam na stronie internetowej.
        • misiontek_pl Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 11.11.11, 22:57
          Polecam Waszej uwadze również wafle marki Byodo - mają certyfikat Bio.
          www.misiontek.pl/category/pieczywo-grissini do wyboru do koloru, zapraszam :)
      • tolisiecki Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 23.08.11, 15:19
        Zgadzam się z poprzednią opinią. Jeśli szukać eko-wafli w szerszym tego słowa znaczeniu, polecam Good Food czy Sante.
        Szukając eko-wafli w węższym tego słowa znaczeniu, "dla wiewiórów z Greenpeace" - polecam Clearspring - www.na-diecie.com/index.php?main_page=product_info&cPath=5&products_id=51
        Jak na EKO cena do przeżycia
    • kontojaktalala możliwe 16.09.11, 08:44
      Możliwe :)
    • andip Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 12.11.11, 17:38
      Czy ekologiczne, czy nie, to wafle ryżowe i wszelkie pieczywo chrupkie jest niezdrowe, gdyż wytwarzane jest w bardzo wysokich temperaturach. Zachodzą wówczas reakcje tworzące szkodliwe związki z rodzaju akryloamidów, coś a`la plastik.
      • misiontek_pl Re: Ekologiczne wafle ryżowe? 12.11.11, 22:23
        Akrylamid powstaje tam, gdzie w obecności tłuszczu podgrzewa sie skrobię do wysokich temperatur (reakcja Maillarda). Pieczywo ryżowe nie wygląda mi na zawierające istotne ilości tłuszczu i w składzie też go nie podają, raczej na sklejone z ekspandowanych ziaren ryżu.
        Niestety z akrylamidem w dużych ilościach mamy do czynienia na co dzień w wielu produktach: pieczywo tzw. "szwajcarskie" pięknie pachnące, złoto-brązowe tosty, panierki wszelkiej maści (ryba czy kotlet w samym jajku jest dużo zdrowszy niż w jajku i bułce/mące).
        Ja bym akurat pieczywa a la wafle ryżowe nie oskarżała o zawartość akrylamidu, zdecydowanie prym wiodą fastfoody i różne szybkie dania domowe + slodycze i chipsy.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka