Dodaj do ulubionych

pomysły na prace plastyczne dla trzylatkow

18.09.16, 22:11
bardzo proszę doświadczone nauczycielki o pomysły na prace plastyczne dla dzieci trzyletnich, techniki pracy z nimi. w mojej grupie dzieci słabo sobie radzą z tym, np. prawie nikt nie potrafi w ogole posługiwać się nożyczkami, ich rysunki to jedynie kilka kresek na kartce po czym nastepuje porzucenie czynności, to samo z kolorowaniem, tylko kilka kresek i obrazek porzucony.. robilismy juz wydzieranki i malowanie farbami.. w internecie jest dużo pomysłów ale wydaja mi sie za trudne dla moich dzieci , bo i tak musiałabym wiekszosc takiej pracy zrobic za nich. (nie jestem z wykształcenia nauczyciele przedszkola a anglistą ale mam obowiązek z dziećmi robić prace plastyczne, projektowe)
Obserwuj wątek
    • jd86 Re: pomysły na prace plastyczne dla trzylatkow 28.09.16, 11:05
      Dzieci w tym wieku dopiero rozwijają motorykę małą z tego powodu potrzebują nieco pomocy. Zazwyczaj te prace plastyczne wymagają sporo przygotowań nauczyciela (chociaż można też zakupić gotowe pomoce). Oto kilka moich sprawdzonych pomysłów:
      - tworzenie obrazków z figur geometrycznych - musisz mieć przygotowane - wycięte, kolorowe figury (duży kwadrat to dom, małe kwadraty to okna, prostokąt to drzwi i trójkąt to dach). Pokazujesz dzieciom gotowy wzór i następnie dajesz czyste kartki, klej i pierwszy element, dzieci go przyklejają po czy dajesz kolejny i kolejny, aż stworzą dom
      - w Internecie jest też dużo pomysłów co zrobić z talerzyków plastikowych, można wykonać całe mnóstwo zwierzątek, na taki talerzyk dzieci naklejają oczy, uszy, usta i gotowe
      - albo robienie zwierząt z odciśniętych dłoni - dziecko maluje dłoń farbą, odciska na kartce i następnie dokańcza rysunek doklejając oczy, głowę (można stworzyć pawia, rybę, ptaka, lwa)
      - dzieci w tym wieku zazwyczaj uwielbiają zabawy z plasteliną, więc może jakiś dzbanuszek (przynoszą z domów słoiki, na zajęciach obklejają je plasteliną)
      - robienie śmiesznych ludzików z rolek papieru, dzieci kolorują rolki, kiedy rolki wyschną, dzieci naklejają oczy, nosy, usta, włosy z włóczki
    • goschka_z Re: pomysły na prace plastyczne dla trzylatkow 31.10.16, 21:39
      Trzylatki nie posiadają jeszcze takiej precyzji, aby wycinać nożyczkami. Moje trzylatki też rysują kilka kresek i uważają rysunek za skończony.
      Najczęściej w pracach plastycznych wykorzystuje farby i tylko czasem malujemy pędzlem. Robimy odbijanki z dłoni i dodajemy parę szczegółów i mamy jeża, ptaka, drzewo itd. Robię też z dziećmi odbijanki opuszkami palców np. liście drzew, spadający śnieg czy płatki kwiatów. Odbijanki można robić gąbkami, patyczkami do uszu np żeby uzyskać małą kropkę. Gdy wykorzystuje pędzel to na początek uczymy się malowania koła a z koła można zrobić słońce, jabłko itd.
      Fajne też są pastele olejne no i plastelina.
    • cybulka7700 Re: pomysły na prace plastyczne dla trzylatkow 20.04.17, 15:55
      zachęć ich czymś oryginalnym. Do nas do przedszkola przynajmniej 3 razy do roku przyjeżdża ekipa z modrasova ze swoim sprzętem i ucza dzieci robic lizaki, czekoladki itp. teraz w maju na dzień matki będziemy mydełka kolorowe robić. Nie każde dziecko lubi wycinanki. A tego typu zajęcia każde zaciekawią wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka