agunai 06.04.08, 16:29 Pytam "u zrodla " -co mozna kupić nauczycielkom [także pani woznej],w podziękowaniu za pracę ,na zakończenie roku przedszkolnego .Prezent ma być od ogólu rodziców .Proszę o pomysly ,inspiracje... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tarantella Re: Prezent na zakończenie roku 07.04.08, 07:55 Kwiaty i zdjęcie grupowe w ładnej, wykonanej z udziałem dzieci, ramce. Prezenty rzeczowe zdecydowanie odradzam. Odpowiedz Link
ewusia13 Re: Prezent na zakończenie roku 08.04.08, 21:41 rok temu w podobnym wątku przeczytałam, że praktykuje się prezent do przedszkola. Np. jakieś pomoce dydaktyczne, zabawki, książeczki... a nawet rolety w oknach a nauczycielce i woźnej propozycje kwiatów i pamiątkowej fotki są ok! Odpowiedz Link
agunai Re: Prezent na zakończenie roku 09.04.08, 22:09 Zaznaczam ,że dzieciaki kończą edukację przedszkolną -kwiaty zwyczajowo ,wręczane byly w latach poprzednich .Mam dylemat -ale tez nie chcę popelnić gafy [wręczajac niefortunny prezent ].Myslicie,ze kwiaty wystarczą ? Odpowiedz Link
beata_3 Re: Prezent na zakończenie roku 10.04.08, 08:43 Na pewno wystarczą.Uwierz na słowo, dla nauczycielek (przynajmniej dla większości) otrzymanie prezentu od grupy jest niezręczne.Rodzice na siłę chcą nas uszczęśliwić upominkiem.A my przecież wykonujemy to co do nas należy i to co lubimy robić. Odpowiedz Link
przedszkolaczkowy_swiat Re: Prezent na zakończenie roku 10.04.08, 16:23 beata_3 napisała: Rodzice na siłę chcą > nas uszczęśliwić upominkiem. No wlasnie,wiec jesli na siłe to i tak kupują ,to wole juz podpowiedzieć i w ten sposob zgromadziłam kolekcje książek z zakresu albumow plastycznych zawierajacych rozne pomysly z cyklu "Dziecko potrafi" Odpowiedz Link
agunai Re: Prezent na zakończenie roku 13.04.08, 10:52 Serdecznie dziękuję ..Pozdrawiam Odpowiedz Link
ela15173 Re: Prezent na zakończenie roku 14.06.08, 09:59 a może wystarczy sama bombonierka i kawa bo kwiaty to juz są oklepane chyba ze w koszyczku lub w doniczce, sama niewiem co kupic ? Odpowiedz Link
przedszkolaczkowy_swiat Re: Prezent na zakończenie roku 14.06.08, 10:21 Wbrew obiegowym opiniom wiele osob kawy nie pije,na pewno bardziej zadowoli je książka. Odpowiedz Link
ela15173 Re: Prezent na zakończenie roku 15.06.08, 08:57 u nas wszystkie panie piją kawe, a książka jaka każydy interesuje się czymś innym, trzeba trafić na to co kto lubi??? Odpowiedz Link
przedszkolaczkowy_swiat Re: Prezent na zakończenie roku 15.06.08, 09:19 Mialam na mysli książke dla pani ale pomocną do pracy,np z cyklu "Dziecko potraf-500 pomyslow na wytwory plastyczne",czy Biżuteria z makaronow ,Upominki z masy solnej itp ,jest duzo takich kolorowych albumow w ksiegarniach pod kątem dla dzieci.No ale oczywiscie wszystko zalezy od pani.U nas ogolnie dziewczyny nie przyjmuja prywatnych prezentow,chyba ze jest to wlasnie a'la prywata" ze wskazaniem na pracę. Odpowiedz Link
ela15173 Re: Prezent na zakończenie roku 16.06.08, 18:58 dziękuje za pomysł, może w jakimś innym przedszkolu to przejdzie, ....kwiaty i bombonierki... chociaż jest to juz nudne wolałabym wymyśleć coś innego ale co?? nie mam pomysłu na inny prezent. pozdrawiam Odpowiedz Link
reges Re: Prezent na zakończenie roku 16.06.08, 22:39 Proponuję: -zestaw biżuterii (ciekawe korale, których teraz duży wybór lub srebrny łańcuszek z wisiorkiem + ewentualnie kolczyki lub bransoletkę/ zegarek) - ładną filiżankę z podstawką - ramkę lub album na zdjęcia - płytę z muzyką relaksacyjną, klasyczną lub z piosenkami dla dzieci (do wykorzystania w pracy i po pracy) - ozdobne szkło (wazon, świecznik, patera itp) - i oczywiście książki, albumy, przewodniki itp (najbezpieczniejsze będą związane z przedszkolem: propozycje zajęć plastycznych, doświadczeń, zabaw dydaktycznych, zbiory wierszy dla dzieci itp) Życzę udanych zakupów Odpowiedz Link
ela15173 Re: Prezent na zakończenie roku 17.06.08, 18:45 bardzo dziekuje, przyda mi się taka informacja... )) Odpowiedz Link
tarantella Re: Prezent na zakończenie roku - DO REGES 18.06.08, 14:54 Reges, czy jesteś nauczycielką? Odpowiedz Link
tarantella FAMA NIESIE - z r ożnych miejsc 22.06.08, 07:54 wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/861596.html ------------------------------------------------------------------ Najwyżej laurka mogła być w piątek na zakończenie roku szkolnego dowodem wdzięczności dla nauczycieli szkoły podstawowej nr 49 w Białymstoku. Dyrektor tej placówki zabronił bowiem pedagogom przyjmowania od dzieci nawet kwiatów. Wszystko z powodu przekazanej do kuratorium przez niektórych rodziców informacji, że w szkole jest planowana zbiórka pieniędzy na prezenty dla nauczycieli. Rodzice i uczniowie zastosowali się do zarządzenia o zakazie prawie bez wyjątku. Tylko nieliczni, którzy prawdopodobnie o akcji nie wiedzieli, przynieśli w piątek do szkoły kwiaty. Niektóre dzieci miały w rękach laurki. Jedni i drudzy opowiadają, że od nauczycieli dowiedzieli się o zakazie przynoszenia na koniec roku nawet kwiatów. Powoływali się na informacje o donosie do kuratorium, jakoby w szkole zbierano pieniądze na drogie prezenty ------------------------------------------------------------------ Komunikat Świętokrzyskiego Kuratora Oświaty w sprawie korupcji wśród nauczycieli Szanowni Państwo Dyrektorzy Szkół/Placówek Nauczyciele W związki z coraz częściej pojawiającymi się w mediach opiniami i informacjami dotyczącymi przypadków korupcji wśród nauczycieli pozwalam sobie przypomnieć Państwu, iż sprawca takich zachowań podlega sankcjom określonym w art. 228 Kodeksu Postępowania Karnego: Art. 228. § 1. Kto, w związku z pełnieniem obowiązku funkcji publicznej, przyjmuje korzyść majątkową albo osobistą jej obietnicę, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat. § 2. W przypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 3. Kto w związku z pełnieniem funkcji publicznej, przyjmuje korzyść majątkową lub osobistą albo jej obietnicę za zachowanie stanowiące naruszenie przepisów prawa, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. § 4. Karze określonej w § 3 podlega także ten, kto, w związku z pełnieniem funkcji publicznej uzależnia wykonanie czynności służbowej od otrzymania czynności majątkowej lub osobistej albo jej obietnicy lub takiej korzyści żąda. §5. Kto, w związku z pełnieniem funkcji publicznej, przyjmuje korzyść majątkową znacznej wartości lub obietnicę, podlega karze pozbawienia wolności od 2 do 12. §6. Karom określonym w § 1-5 podlega odpowiednio także ten, kto w związku z pełnieniem funkcji publicznej w państwie obcym lub w organizacji międzynarodowej, przyjmuje korzyść majątkową lub osobistą albo jej obietnicę lub takiej korzyści żąda, albo uzależnia wykonanie czynności służbowej od jej otrzymania. Przypominam także, że udzielanie płatnych korepetycji wymaga spełnienia wymogów określonych w przepisach związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej. Podlega ono także przepisom prawa podatkowego. Jednocześnie jako Świętokrzyski Kurator Oświaty uważam, że udzielanie płatnych korepetycji jest zjawiskiem wysoce nieetycznym. Każda szkoła/placówka winna tak organizować swoją pracę dydaktyczno-wychowawczą i opiekuńczą, by uczniowie potrzebujący pomocy nauczycieli w zakresie wyrównywania braków wiedzy, bądź rozwijania zainteresowań mogli tę pomoc uzyskać bezpłatnie i w ramach statutowej działalności szkoły. Bardzo proszę Państwa o potraktowanie mego apelu jako wyrazu głębokiej troski o dobre imię środowiska nauczycielskiego województwa świętokrzyskiego. Świętokrzyski Kurator Oświaty Janusz Skibiński ------------------------------------------------------------------ "Serwisy obiadowe i do kawy, markowe pióra, kryształowe wazony, dobrze wydane albumy - wylicza najczęstsze prezenty dla nauczycieli mieszkanka Szczecina, matka dwóch synów, która przeżyła już niejeden koniec roku szkolnego. W tym roku jeden z synów kończył gimnazjum, sytuacja była więc szczególna. Klasa składała się po 10 zł, wychowawczyni dostanie właśnie jakiś serwis do kawy - opowiada" wiadomosci.wp.pl/kat,9923,wid,8362804,prasaWiadomosc.html?ticaid=13ddd Odpowiedz Link
reges Re: FAMA NIESIE - z r ożnych miejsc 20.05.09, 20:21 Widzę, że zostałam prawie posądzona o łapówkarstwo. A ja podobnie jak Wy niezręcznie się czuję obdarowywana prezentami, ale odniosłam się do pytania założycielki wątku. Ona nie pytała co byśmy chciały dostać, tylko co ma kupić. Zrozumiałam, że pieniądze zostały zebrane, ona sama "ożeniona" z zakupem, więc podpowiedziałam co ja wybrałabym GDYBYM JAKO RODZIC MIAŁA ZAŁATWIAĆ TAKĄ SPRAWĘ. Może nie zauważyłyście, ale autorka nie przyjęła do wiadomości, że najlepiej pozostać przy symbolicznych kwiatach czy czekoladkach. Dla mnie osobiście najważniejsze jest zadowolenie dzieci i rodziców, ciepłe słowa uznania, zawsze się wzruszam, kiedy jakiś rodzic w imieniu pozostałych lub indywidualnie trochę mnie "dopieści". Na takie podziękowania jestem łasa, a nie na kwiaty ani prezenty. PS. Jeśli mam być juz tak całkiem szczera to pomysł obsypania nauczycielki laurkami JA OSOBIŚCIE uważam za nietrafiony, bo co niby miałabym z nimi zrobić? Codziennie dostaję po kilka laurek, gdybym chciała je sobie zostawiać na pamiątkę, musiałabym na to przeznaczyć jakiś regał. Może jestem wredna, ale wszystko wyrzucam jak dzieci nie widzą. Odpowiedz Link
masheni Re: Prezent na zakończenie roku 19.05.09, 22:21 mnie by to raczej obraziło! żadnych prezentów, kwiaty i nic poza tym Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: Prezent na zakończenie roku - DO REGES 16.05.09, 16:54 Komunikaty sobie a życie sobie,u nas rodzice dają też "na siłę" i nic ich nie powstrzyma,cale szczęście ,ze zawsze wsród nich jest jakaś rozsądna mama lub nauczycielka ,ktore wie co kupić-mam na myśli rzeczy ,ktore juz wymieniono w tym wątku -czyli tylko takie przydatne do pracy z dziecmi. Odpowiedz Link
andzia12121212 Re: Prezent na zakończenie roku 08.04.20, 14:21 A może jakieś statuetki na zakończenie roku szkolnego statuetki.pl/ Odpowiedz Link