jk3377 10.12.08, 18:50 do 15 kwietnia musze wykonac diagnoze i ocenic dzieci czy maja przystapic do I klasy... czy ktos ma lub wie gdzie szukac przykladu takich diagnoz? dzieki z gory Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgorzataggg Re: Diagnoza 5 i 6 latka-potrzebuje,poszukuje,pro 10.12.08, 22:05 www.cmppp.edu.pl/files/Kryteria%20Gotowo%C5%9Bci%20Edukacyjnej%20Pi%C4%99ciolatka%20(GE-5),%20arkusz%20obserwacji.pdf Odpowiedz Link
kalanitka Re: Diagnoza 5 i 6 latka-potrzebuje,poszukuje,pro 11.12.08, 08:32 W naszym województwie (podkarpackie)czy reforma wejdzie czy nie organizowane są spotkania właśnie odnośnie diagnozy (akurat dziś i jutro szkolenie cały dzień) Z każdego przdszkola i niektórych szkół są wytypowane osoby na takie spotkanie. Mają dostać wskazówki materiały na ten temat. Dowiedz się czy na waszym terenie coś takiego jest. U nas było takie ogłoszenie www.ko.rzeszow.pl/artykul.php?id=6491&idg=4&idp=0 Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: Diagnoza 5 i 6 latka-potrzebuje,poszukuje,pro 11.12.08, 09:13 Nie radze sie za to zabierac bez odpowiedniego szkolenia.U nas w regionie w kazdej placowce wyznaczono dwie nauczycielki do odbycia szkolenia i one beda odpowiedzialne za diagnoze na terenie przedszkola (niezaleznie od tego z jakimi grupami wiekowymi będa pracowaly) i takie sa zalozenia reformy,te same,konkretne i przeszkolone osoby mają diagnozowac w placowce ,dlatego dziwie sie ze sama chcesz rzucać sie na "głęboką wode" bez odpowiedniej-nowej wiedzy.(Niewiedza Twoja czy dyrektorki?) anka Odpowiedz Link
ewusia13 Re: Diagnoza 5 i 6 latka-potrzebuje,poszukuje,pro 11.12.08, 17:49 jestem właśnie po szkoleniu. organizacyjnie to wygląda tak... w grudniu robię zebranie z rodzicami i informuje ze w styczniu będzie badanie dzieci urodzonych miedzy 01.01.-30.04.2003. rodzice muszą wyrazić pisemnie zgodę na badanie. w styczniu przez 2 tyg obserwuje dzieci i wypełniam arkusz obserwacji w lutym spotykam się z rodzicami badanych dzieci i przekazuje im suche informacje o dziecku bez żadnych sugestii. to rodzic ma sam podjąć decyzje czy pośle dziecko do szkoły. ważne jest, że jeśli zapisze i później się rozmyśli to mogą grozić mu konsekwencje prawne pozdrawiam jak będę mogla pomoc proszę pisać Odpowiedz Link
cheyenne_s Re: Diagnoza 5 i 6 latka-potrzebuje,poszukuje,pro 11.12.08, 19:16 byłam właśnie na szkoleniu o którym piszecie tylko że nam nie mówiono o żadnych konsekwencjach prawnych - rodzic może się rozmyślić nawet w czerwcu po II rozmowie i to jego prawo ale prowadząca nie potrafiła powiedzieć czy powinien w takim razie zapisać dziecko jednocześnie do szkoły i przedszkola/zerówki????? niezły meksyk będzie więc Odpowiedz Link
anna19784 Re: Diagnoza 5 i 6 latka-potrzebuje,poszukuje,pro 11.12.08, 19:39 ja też po szkoleniu i też mi nikt nie mówił o konsekwencjach prawnych . Mówila tylko , że rodzice którzy nie chcą by dziecko poszło do szkoły piszą pismo bez żadnego uzasadnienia iż dziecko pozostaje w starej "zerówce" Odpowiedz Link
graz.ka Re: Diagnoza 5 i 6 latka-potrzebuje,poszukuje,pro 11.12.08, 20:38 I masz w ramach tych suchych faktów poinformować rodziców o konsekwencjach prawnych? A z czego wynikających - tzn. podaj konkretne przepisy prawa. Odpowiedz Link
ewusia13 Re: Diagnoza 5 i 6 latka-potrzebuje,poszukuje,pro 12.12.08, 00:06 o konsekwencjach prawnych mówiła prowadząca szkolenie, nie podała konkretnych przepisów ale postaram się dowiedzieć i napisze jak będę coś wiedziała. Mówiła tylko, że zmiana decyzji może mieć konsekwencje prawne a jeśli rodzic zdecyduje się posłać dziecko do zerówki a później zmieni zdanie to jest możliwość dopisać dziecko do szkoły o ile będą miejsca i dyrektor szkoły wyrazi zgodę Odpowiedz Link
grazynarosa Re: Diagnoza 5 i 6 latka-potrzebuje,poszukuje,pro 12.12.08, 20:27 Po 1-sze jesli nie masz takiego szkolenia-nie mozesz wykonac diagnozy! po 2-gie nie do 15 kwietnia a wstepna do konca stycznia a koncowa w czerwcu.I wszystkie potrzebne do tego materialy dostalysmy na szkoleniu! kto ci tak nagadal??? Odpowiedz Link
jk3377 dziewczyny.... 12.12.08, 21:10 dzieki za odzew na takie szkolenie dyrka mnie zglosila ale nie mam potwierdzenia wiec chyba nie zostalam wybrana.(pracuje w oddziale w szkole). teraz we wtorek mialysmy rade (ja pisalam protokol wiec dobrze pamietam...)n-l wych przedszk zobowiazany jest przeprowadzic do 15 kwietnia diagnoze 5 i 6 latkow i otrzymac ew deklaracje rodzicow o przystapieniu do kl I. pytalam ja potem o to,to mi powiedziala ze nie powiedzieli konkretnie jak ta diagnoza ma wygladac wiec mam znalezc jakas i zrobic(!!!!!)..albo zagadala sie na narzdie czy szkoleniu dyr albo ja juz nic nie rozumiem. powiem jej ze wiem ze bez szkolenia nie moge takiej diagnozy przeprowadzic. ale w moim przypadku kto ma mi te wiedze przekazac? u nas jest 1 oddzial i tylko ja.czy ktos z poza bedzie wydelegowany do tego,czy dla wszystkich nauczycieli wczesniej czy pozniej bedzie obligatoryjne takie szkolenie? moja siostra jest tez dyr innej szkoly i dzis mowila mi ze nie rozumie postawy mojej dyrki bo ona dobrze slyszala ze to nie tak ma wygladac. nie wiem jak te sprawe z moja zalatwic zeby nie wyjsc na madrzejsza..wiecie jak to czasem bywa....... Odpowiedz Link
cheyenne_s Re: dziewczyny.... 12.12.08, 22:25 np to na szkoleniach każdemu mówili co innego przeszkoleni mieli zostac: po 1 nauczycielu przedszkola i po 1 nauczycielu z co 3 szkoły (przynajmniej w naszym regionie) na moje pytania czy tylko ja jako że ukończyłam szkolenie moge prowadzić diagnozę prowadząca odpowiedziała że mamy się dzielic wiedza i materiałami z innymi nauczycielkami jesli w przedszkolu jest więcej oddziałów 5-latków no i najfajniejsze - nauczyciele szkolni na prowadzenie diagnozy i zajęcia dla tych wybranych 5-latków dostaną po 2 godziny tygodniowo płatene po 36 zł. brutto nauczyciele przedszkola oczywiście beda to samo robili w ramach swoich godzin pracy;/ Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: dziewczyny.... 13.12.08, 10:09 To z tego wynika ,ze sami szkolący podają sprzeczne info,bo u nas powiedziano,ze tylko osoby przeszkolone robia diagnoze i nie ma potrzeby udostepniania wiedzy i materialow innych osobom z danego przedszkola,skoro sa juz osoby za to odpowiedzialne. anka Odpowiedz Link
anika_80 Re: dziewczyny.... 13.12.08, 14:16 Hej. Ja również jestem po takim szkoleniu. Nauczycielki przedszkola w ramach swoich godzin mają w styczniu przeprowadzić diagnozę wstępną, potem luty-czerwiec pracują z dziećmi, które tego wymagają, na podstawie napisanego przez siebie programu wspomagająco-korekcyjnego (indywidualny program dla dziecka), natomiast czerwiec - diagnoza końcowa i rozmowa z rodzicem o wynikach tejże diagnozy. Z każdego przedszkola miała być przeszkolona do wykonywania tych diagnoz TYLKO 1 osoba oraz 1 osoba na 3 szkoły. I tak: nauczycielki przedszkola diagnozują i pracują z dziećmi urodzonymi styczeń-kwiecień 2003 r., które uczęszczają do przedszkola, natomiast nauczyciel (1 na 3 szkoły) diagnozuje i pracuje z dziećmi urodzonymi styczeń-kwiecień 2003 r., które NIE uczęszczają do przedszkola. Mam nadzieję, że nie zamieszałam z tymi informacjami. Poza tym jak zawsze wszystko wprowadzane na ostatnią chwilę. Pozdrawiam i życzę wszystkim Paniom powodzenia Panna Anna Odpowiedz Link
graz.ka podstawa prawna - diagnozy 17.12.08, 18:53 Polecam ten wątek z forum kadry kierowniczej oświaty - nie ma na dziś podstaw do prowadzenia takiej diagnozy, zatem nie spieszcie się zbytnio: oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=34715&s=1 Odpowiedz Link
mariwu Re: podstawa prawna - diagnozy 17.12.08, 22:51 > Polecam ten wątek z forum kadry kierowniczej oświaty - nie ma na > dziś podstaw do prowadzenia takiej diagnozy, zatem nie spieszcie >się zbytnio: Obawiam się, że to, że OSKKO dyskutuje, świadczy jedynie o tym, że mamy rację pisząc o nieprawdopodobnym bałaganie informacyjnym. www.men.gov.pl/content/view/154/141/ Nasza "diagnoza" ma być, zdaniem Ministerstwa, jedynie "obserwacją", którą, rzeczywiście, mamy przecież zwykle i tak prowadzić. Tyle, że tym razem ma być bardziej wnikliwa i nastawiona na konkretny cel. My nie decydujemy czy dziecko ma iść do I klasy. Odpowiedz Link
graz.ka na forum rodziców: 21.12.08, 08:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=88822157&v=2&s=0 Odpowiedz Link