Dodaj do ulubionych

przyszłoroczne zerówki

24.04.09, 07:20
jestem mamą dziecka, które w przyszłym roku powinno pójść do zerówki. myślałam
o posłaniu go do zerówki a nie do pierwszej klasy, ponieważ nie chodziło do
przedszkola

i tu moje pytanie : czy zerówka będzie szła też wg nowej podstawy tak jak 1kl
czy pięciolatki, czy jeszcze starym trybem tzn. będą uczyć się liter i cyfr

przyznam,że to bardzo pogmatwane... i właściwie nie wiem co zrobić
Obserwuj wątek
    • kalanitka Re: przyszłoroczne zerówki 24.04.09, 19:03
      Wg nowej podstawy.

Rzecznik prasowy MEN Grzegorz Żurawski "Zakłada ona, że przedszkole
      jest miejscem przygotowania do pójścia do szkoły, a nie do robienia
      tego samego, co w pierwszej klasie. W naszym odczuciu sześciolatki
      gotowe do nauki powinny trafić do szkoły."

"MEN zakłada, że przedszkolaki nie będą uczyły się czytania i
      pisania z podręczników. W uzasadnieniu do projektu zapisano,
      że "specyfiką wychowania przedszkolnego" jest "wspomaganie rozwoju
      intelektualnego i kształtowanie gotowości dziecka do nauki czytania
      i pisania, w szczególności przez różnego rodzaju zabawy i gry
      dydaktyczne". MEN podsumowuje: "na tym etapie edukacyjnym
      korzystanie z podręczników nie jest konieczne".
    • jovikaa Re: przyszłoroczne zerówki 24.04.09, 21:39
      jestem zorierntowana, co zakłada nowa podstawa, tylko, że tu sytuacja jest
      specyficzna, bo w szkole ma podobno powstać zerówka dla sześciolatków, które nie
      zdecydują się pójść do 1 klasy i nie mogę znależć informacji, co z nimi,
      podręczniki podobno są przewidziane, bo nie są zabronione, a wydawnictwa już je
      przygotowują.

Czy to oznacza, że sześciolatki w przyszkolnych zerówkach będą uczyły się z
      kart pracy przewidzianych dla 5-latków?
      • graz.ka Re: przyszłoroczne zerówki 24.04.09, 22:21
        Będą uczyły się zapewne z tego, co wybierze nauczyciel.
        Wydawnictwa z radością sprzedadzą zapasy podręczników zerówkowych.
        • mariwu Re: przyszłoroczne zerówki 24.04.09, 22:37
          > Wydawnictwa z radością sprzedadzą zapasy podręczników zerówkowych.

I z równą radością sprzedadzą lekko zmienione "stare" podręczniki
          dla 5-latków, jako rewolucyjnie nowe smile Z odpowiednio nowszą ceną
          oczywiście...
      • mariwu Re: przyszłoroczne zerówki 24.04.09, 22:32
        > Czy to oznacza, że sześciolatki w przyszkolnych zerówkach będą
        >uczyły się z kart pracy przewidzianych dla 5-latków?

Tak. Bo oddziały przy szkołach to oddziały wychowania przedszkolnego
        i powinny realizować podstawę wychowania przedszkolnego, która
        (zgodnie z nową ustawą o systemie oświaty) jest przewidziana dla
        dzieci w wieku 3-5 lat.
        Przez najbliższe lata w tych oddziałach spotkają się 5-latki i 6-
        latki (których rodzice nie wyślą do I klasy), więc poziom
        realizowanych treści może się różnić w zależności od
        przygotowania/możliwości dzieci/grupy i tego, jak będzie z nimi
        pracował nauczyciel prowadzący grupę.
        • jovikaa Re: przyszłoroczne zerówki 25.04.09, 09:38
          dzięki wielkie
          • mysz1978 Re: przyszłoroczne zerówki 25.04.09, 22:52
            no a tak z ciekawosci - czy sa tu nauczycielki przyszlorocznych zerowek (tych
            szkolnych najlepiej)??? Jesli tak to napiszcie z laski swojej jak Wy to macie
            zamiar rozwiazac???

pytam, bo od wrzesnia obejme wlasnie zerowke w mojej szkole (oddaje klase III)
            (u nas jest po staremu - 7 latki do I klasy a 6-latk ido zerowki) i nie ukrywam,
            ze jestem nieco przerazona faktem ze mialoby nie byc w ogole zadnych
            ksiazek/cwiczen itp...
            To moja pierwsza zerowka, wiec tym bardziej stres jest spory...
            • nunik Re: przyszłoroczne zerówki 28.04.09, 22:32
              no właśnie czy w zerówkach będzie mozna dzieci nadal uczyć czytać pracując na starych ksiązkach czy nie ??
              • mysz1978 Re: przyszłoroczne zerówki 28.04.09, 22:48
                nie wiem czy na starych... moze jeszcze nowe wydrukuja - ale kiedy????
                • kalanitka Re: przyszłoroczne zerówki 29.04.09, 08:24
                  książki są nieobowiązkowe można ze starych wykorzystać tylko te
                  treści, które są zgodne z nową podstawą. Nie ma np czytania i
                  pisania w takiej formie jak dotąd więc częśc ksiązki nie będzie
                  wykorzystana. Jak dla mnie mija się z celem aby rodzice kupowali
                  drogie książki , a potem tłumaczyć im ze części z nich nie robimy.
                  To co było w dawnych zerówkach dzieci będą uczyć się w I klasie.
                  Nas obowiązuje jedynie podstawa programowa i z tego się rozliczasz i
                  tylko na tym bazujesz. Nawet programów do przedszkoli jeszcze nie
                  ma, ty decydujesz czy zmotyfikujesz stary czy np napiszesz swój
                  własny.
                  Jeśli nawet wydrukują nowe ksiązki to będą one raczej dla 5-latkow,
                  chociaż trudno powiedzieć.
                  U nas ani dla 5latków ani dla 6latków książek nie bierzemy.
                  Poprostu punkt dnia "karty pracy , ćwiczenia w ksiażkach odpadnie"

• jovikaa Re: przyszłoroczne zerówki 01.05.09, 16:41
                    no właśnie, i co zamiast tzw. pracy z podręcznikiem? kserówki z historyjkami do
                    opowiadania? rysowanie po śladach? do tego też potrzebny jakiś zbiór ćwiczeń;
                    jak to wszystko będzie kserowane to dzieciaki utoną w kopiach. jak u Was
                    zostanie rozwiązana sprawa braku podręczników? bo słyszałam, że nawet szlaczki
                    literopodobne są ''zabronione''
                    • kalanitka Re: przyszłoroczne zerówki 01.05.09, 19:56
                      za to będzie rysowanie, malowanie na małych, dużych i wielkich
                      kartkach,palcami, gąbkami, pędzlami i czym bądź, lepienie z
                      plasteliny gliny, rysowanie kredą, wydzieranki wyklejanki,
                      wycinanie, tkanie itp, itd i wszelkie inne ćwiczenia wspomagające
                      Do rysowania po śladzie nadają się świetnie przezroczyste grube
                      koszulki plastikowe i mazaki do suchych tablic.
                      Nauczycielki w przedszkolach są tak kreatywne, twórcze że nie będą
                      potrzebne kserowanki - naprawdę dzieci o wiele lepiej rysują bez
                      nich. Nawet nie wypada nagminnie kopiować wink Poradzimy sobie.
                      Gdy zaczynałam pracę był jeden program na cała Polskę, nie było
                      żadnych przewodników, wiele pomocy do zajęć robiło sie samemu.
                      Ja osobiście nie lubiłam podręczników i jestem bardzo zadowolona że
                      nie będzie trzeba z nich korzystać smile
                      • mysz1978 Re: przyszłoroczne zerówki 01.05.09, 22:34
                        no to niezla jazda sie zapowiada...
                        Jak ktos ma odsiwadczenie w ty mwzgledzie i jest mega kreatywny to moze i bedzie
                        wrecz zadowolony. Gorzej z tymi co jednak wola miec ta ksiazke... uncertain

Ale damy rade, co???? smile
                        • mysz1978 Re: przyszłoroczne zerówki 02.05.09, 08:51
                          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6563288,_Dziennik___6_latki_do_szkol_nie_pojda.html
                          hmmm... To prawda... jakby isc wylacznie wg. podstawy to w zerowkach za dobrze
                          by sie nie dzialo... Skoro wycofano sie z pomyslu szesciolatkow do szkol (a
                          pieciolatkow do zerowki) to czemu nie wprowadozno zmian w tej podstawie???? sad
                          • kalanitka Re: przyszłoroczne zerówki 02.05.09, 20:03
                            wink bo wiedzą że mają tak zdolnych nauczycieli, że oni sobie z tym
                            poradzą. Na górze zrobili swoje a na dole niech się gimnastykują.
                            Tylko się może okazać że "Murzyn zrobi swoje i będzie musiał odejść"
                            np u nas jak pójdą 6-latki do szkół w każdym przedszkolu zniknie
                            jedna grupa (ok 300dzieci) i 1-2 przedszkola w mieście będzie
                            niepotrzebnych mimo że teraz jest więcej młodszych dzieci. Lecz może
                            ich nie wystarczyć aby zapełnić tę pustkę po 6-latkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka